Hogyan hozhatja ki a legtöbbet szakmai gyakorlatából

Posted on

Hogyan hozhatja ki a legtöbbet szakmai gyakorlatából

Sok főiskolai hallgató és friss diplomás számára a szakmai gyakorlat szinte feltétele a jövőbeni teljes munkaidős foglalkoztatásnak. Gyakorlat nélkül még néhány belépő szintű pozíció is elérhetetlen. Könnyen lehet tehát egy szakmai gyakorlatot úgy kezelni, mint egy lépcsőfokot az „igazi” munka felé vezető úton – amit el kell viselni, nem pedig élvezni.

De a szakmai gyakorlatok mindenféle előnyt kínálnak a főiskola utáni foglalkoztatáson túl. Néha egy szakmai gyakorlat felfedheti, hogy egy tervezett karrierút vagy iparág valójában nem a legjobb az Ön számára. A szakmai gyakorlatok segíthetnek olyan kollégák és barátok hálózatának kiépítésében, amely egy életen át tart. A gyakorlati tapasztalat kényelmessé és magabiztossá teheti Önt az irodai környezetben. De nem kapja meg ezeket az előnyöket, ha csak megjelenik, és számolja a napokat, amíg a gyakorlat véget ér.

Így hozhatja ki a legtöbbet gyakornoki tapasztalatából, és tartsa a hangsúlyt a teljes karrierjén, ne csak egy kezdeti elhelyezkedésen.

Bővítse tudását

Próbáljon meg egy sor dolgot tanulni a gyakorlata során. Tanuljon meg az iparágról és az azon belüli munkalehetőségekről. Ha a marketing osztályon dolgozik, keressen alkalmazottakat a szerkesztői csapathoz vagy a programozási osztályhoz. Figyeld meg, hogy az ő munkájuk miben tér el a te munkádtól.

Célja a vállalat egészének megértése. Hogyan van megszervezve? Milyen a vállalati kultúra ? Mely alkalmazottak számítanak sztároknak? Mitől lesz jó munkás? Tartsa szem előtt a jövőjét: Szeretnél egy olyan cégnél dolgozni, mint ahol gyakornokoskodsz, vagy más vezetési vagy szervezeti felépítést választanál? Az interjúk során kérdéseket kapsz arról, hogyan szeretsz dolgozni, és milyen környezet illik hozzád . A szakmai gyakorlat során megszerzett tudás megadja válaszát.

Gyakornoki ideje alatt felfedezheti, hogy a vállalat vagy az iparág nem az Ön számára való. Ha ez a helyzet, ne tekintse elpazarolt időnek a gyakorlatot. Minél előbb fedezi fel, mely utak nem valók az Ön számára, annál jobb.

A munkahelyi gyakorlatokba vetett bizalom kialakítása

Ha mindig is járt iskolába, és részmunkaidőben dolgozott a kiskereskedelemben vagy az élelmezési szolgáltatásban, akkor egy szakmai gyakorlat lehet az első találkozása az irodai kultúrával. Ez más. Minél jobban megismeri az irodák működését, a megbeszélés előtti kis beszélgetéstől kezdve egészen annak megtudásáig, hogy kit másoljon be az e-mailekre (és mikor), annál kényelmesebb lesz, ha az edzőkerekek a személyzeti pozícióban vannak.

Ne feledje azt is, hogy az iparági szakzsargon ismerete nagy segítséget jelent az álláshirdetések dekódolásakor , hatékony kísérőlevelek megírásakor , és az interjúk során tapasztalt profinak tűnhet. Kövesse tehát nyomon az irodában használt eszközöket és az értekezletek során felmerülő hívószavakat.

Bővítse készségeit, és naplózza, amit csinál

A gyakorlat során megírhatja első hírlevelét vagy számítógépes programját, ütemtervet készíthet, vagy akár projektet is futtathat. Néhány gyakornoki program azonban fárasztó morgómunkát tartogat a gyakornokok számára. Biztos lehet benne, hogy bármilyen munkát végez is, olyan ismeretekre és készségekre tesz szert, amelyek eltérnek az osztályteremben tanultaktól.

Még az olyan egyszerű feladatok is, mint például az alkalmazottak megkeresése a napi e-mailben elhelyezett információkért, még mindig hatékonynak tűnhetnek az önéletrajzában . Ennek érdekében kövesse nyomon mindazt, amit a szakmai gyakorlata során tanul és csinál. Hasznos lehet naplót vezetni. Vagy csak tartson meg egy digitális jegyzetet vagy e-mail piszkozatot, amely minden új feladat elvégzésekor tartalmazza a dátumot. Például: “11/9 – új Excel-képletet tanult;” “11. 22-én részt vett a konferencián, és a főbb pontokat ismertette az egész személyzettel kapcsolatos értekezleten.” Ezek a megjegyzések felbecsülhetetlen értékűek lesznek, amikor munkaköri leírást ír az önéletrajzához .

Végül ne feledje, hogy a gyakorlat célja nem csak az, hogy segítse a vállalatot, hanem az, hogy tanuljon. Az értekezletek során jegyzeteljen, és ha valami nem világos, tegyen fel kérdéseket a későbbi tisztázás érdekében. Ha a kollégák érdekes, releváns híreket, forrásokat vagy tippeket említenek, kövesse nyomon, és tanuljon meg többet. Mindezen kutatások és nyomon követések jobb, tájékozottabb jelöltté tesznek az interjúk során.

Kérjen visszajelzést

Gyakornokként gyakorlatilag “újonc” van a címében. Ez frusztráló lehet, és néha korlátozhatja Önt az izgalmasabb projektekben, de azt is jelenti, hogy várhatóan nem tud mindent. Hozza ki a legtöbbet ebből az elvárásból, ha rengeteg kérdést tesz fel.

Ezenkívül kérjen visszajelzést a vezetőktől és kollégáktól. Tudja meg, mit tehetne jobban. Bár nehéz kritikát hallani, ez a tudás segít a fejlődésben. Ezenkívül jobb most megtudni, mint teljes munkaidőben, ahol a gyenge teljesítmény azt jelentheti, hogy csomagolni kell. Ráadásul van mit mondania, amikor az interjúztatók megkérdezik: ” Mi a legnagyobb gyengesége?

Végül, ha van olyan időszak a karriered során, amikor a hibák nem pusztítóak, akkor most az. Ideális esetben természetesen nem követ el hibákat. De nagy valószínűséggel így lesz. Ha és amikor igen, egyszerűen ismerje el a hibát, és kérdezze meg vezetőjét, mit tehet a helyzet javítása érdekében. Ezután iktassa le a tanulságok alapján.

Add meg mindent

A legjobb szakmai gyakorlatok kihívásokkal teli, érdekes munkát kínálnak. De sajnos ez nem mindig van így. Íme néhány dolog, amit szem előtt kell tartania, ha nehezen marad el az elkötelezettség:

  • Kérjen többet: Ha elvégezte a rábízott feladatokat, váljon önkéntesnek további munkákhoz és projektekhez. Vagy, ami még jobb, készítsen egy listát a hasznos projektekről vagy feladatokról, és kérdezze meg vezetőjét, hogy helyes-e továbblépni velük.
  • Legyen határozott: Ha lehetséges, korán találkozzon a menedzserével, hogy megértse az elvárásokat. Ne feledje, hogy a munkájuk része az, hogy tartalmas élményben részesüljön. Ha tudja, hogy szeretne találkozni bizonyos emberekkel, vagy szeretne bizonyos önéletrajzi célokat elérni, említse meg főnökének. Csak ügyeljen az időbeosztásukra – a legtöbb irodai dolgozó túlterhelt.
  • Ne tűnjön unatkozni: Feladataitól függően ez kihívást jelenthet. Bármilyen fárasztó is a munka, ez ne látszódjon az arcán vagy a hozzáállásán. Ne nézze meg telefonját értekezletek vagy az asztalánál a közösségi médiában (kivéve persze, ha ez a munkaköri kötelezettségei közé tartozik).

Hozzon létre kapcsolatokat, és keressen mentort

Ha egy gyakornoki csoport tagja vagy, akkor egy életen át tartó kapcsolatokat alakíthat ki. Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy megfelelő időpontokban szocializálódjon társaival. Bővítse társadalmi körét a gyakornokokon túl is. Kérje meg a munkatársait egy kávéra, vagy üljön le velük ebédelni. Vegyen részt a vállalati szintű társasági eseményeken, és keveredjen. (Figyelem: ha piát szolgálnak fel, még ha nagykorú is, fogyasszon takarékosan. Ittas gyakornoknak lenni egy munkahelyi rendezvényen nem jó megjelenés.)

Végül keressen karriermentorokat, akik tanácsot adhatnak, ajánlásokat írhatnak, és segítenek fontos kapcsolatok kialakításában. Ha van olyan munkatársa, aki jól ismeri az utat, kérdezze meg, hogyan jutott el oda, ahol van, és milyen tanácsot adna. Ezek a beszélgetések egy mentor típusú kapcsolat kezdetét jelentik, amely hatalmas erőt jelenthet karrierje során.

Karrierútjának megkezdése

A szakmai gyakorlat több, mint egy újabb feladat, amellyel a főiskolai diploma megszerzéséhez vezető utat érdemes ellenőrizni. Ha a legtöbbet hozza ki a gyakorlati lehetőségből, akkor megteszi az első lépést egy tartalmas és kifizetődő karrier felé.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *