Kuinka saada kaikki irti harjoittelustasi

Posted on

Kuinka saada kaikki irti harjoittelustasi

Monille korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille harjoittelupaikka on lähes vaatimus tulevalle kokopäivätyölle. Ilman harjoittelupaikkaa jopa jotkut lähtötason paikat ovat ulottumattomissa. Joten voi olla helppoa pitää työharjoittelua pelkkänä ponnahduslautana tiellä “oikeaan” työhön – jotain, joka kestää, ei nauti.

Mutta harjoittelu tarjoaa kaikenlaisia ​​​​etuja korkeakoulun jälkeisen työsuhteen lisäksi. Joskus työharjoittelu voi paljastaa, että suunniteltu urapolku tai toimiala ei itse asiassa ole sinulle paras. Työharjoittelu voi auttaa sinua rakentamaan kollegoiden ja ystävien verkoston, joka voi kestää eliniän. Harjoittelukokemus voi tehdä sinusta mukavan ja itsevarman toimistoympäristössä. Mutta et saa kaikkia näitä etuja, jos vain ilmestyt paikalle ja lasket työharjoittelusi loppuun kuluvia päiviä.

Näin voit hyödyntää työharjoittelukokemuksesi ja keskittyä koko uraasi, ei vain ensimmäistä työharjoittelua.

Laajenna tietosi

Yritä oppia monia asioita harjoittelusi aikana. Kouluta itseäsi alasta ja sen monipuolisista työmahdollisuuksista. Jos harjoittelet markkinointiosastolla, etsi työntekijöitä toimitukselta tai ohjelmointiosastolta. Tarkkaile, kuinka heidän työnsä eroaa omastasi.

Pyri ymmärtämään yritystä kokonaisuutena. Miten se järjestetään? Millainen on yrityskulttuuri ? Keitä työntekijöitä pidetään tähtinä? Millainen on hyvä työntekijä? Pidä tulevaisuutesi mielessä: Haluaisitko työskennellä sellaisessa yrityksessä, jossa harjoittelet, vai haluaisitko toisenlaisen johtamis- tai organisaatiorakenteen? Haastatteluissa saat kysymyksiä siitä, miten pidät työskentelystä ja mitkä ympäristöt sopivat sinulle . Harjoittelun aikana hankittu tieto kertoo vastauksestasi.

Saatat huomata harjoittelusi aikana, että yritys tai toimiala ei ole sinua varten. Jos näin on, älä pidä harjoittelua hukkaan heitettyä aikaa. Mitä nopeammin huomaat, mitkä polut eivät ole sinua varten, sen parempi.

Kasvata luottamusta työpaikan käytäntöihin

Jos olet aina ollut koulussa ja työskennellyt osa-aikatyössä vähittäiskaupan tai ravitsemisalan parissa, työharjoittelu voi olla ensimmäinen kohtaamisesi toimistokulttuuriin. Se on erilainen. Mitä enemmän olet alttiina toimistojen toiminnalle, kokousta edeltävästä keskustelusta aina siihen, että tiedät, kenet kopioidaan sähköposteihin (ja milloin), sitä mukavammalta se tuntuu, kun harjoituspyörät ovat poissa henkilöstöasennosta.

Muista myös, että alan ammattikieltä on erittäin hyödyllistä purkaa työpaikkailmoituksia , kirjoittaa tehokkaita saatekirjeitä ja kuulostaa kokeneelta ammattilaiselta haastatteluissa. Pidä siis kirjaa toimistossa käytettävistä työkaluista ja kokouksissa esiin tulevista muotisanoista.

Laajenna taitojasi ja kirjaa mitä teet

Harjoittelun aikana saatat kirjoittaa ensimmäisen uutiskirjeen tai tietokoneohjelman, luoda aikataulun tai jopa suorittaa projektin. Mutta jotkin harjoitteluohjelmat varaavat työharjoittelijoille ikävän murskauksen. Voit olla varma, että riippumatta siitä, mitä työtä teet, saat tietoja ja taitoja, jotka eroavat luokkahuoneessa opitusta.

Jopa yksinkertaiset tehtävät, kuten työntekijöiden tavoittaminen päivittäiseen sähköpostiin lisättävien tietojen saamiseksi, voivat silti näyttää tehokkailta ansioluettelossasi . Tätä varten pidä kirjaa kaikesta, mitä opit ja teet harjoittelusi aikana. Päiväkirjan pitäminen voi olla hyödyllistä. Tai säilytä digitaalinen muistiinpano tai sähköpostiluonnos, joka sisältää päivämäärän aina, kun suoritat uuden tehtävän. Esimerkiksi “11/9 – oppinut uuden Excel-kaavan;” “22.11. – osallistui konferenssiin ja esitti avainkohdat koko henkilöstön kokouksessa.” Nämä muistiinpanot ovat korvaamattomia, kun kirjoitat työnkuvaa ansioluetteloasi varten .

Muista lopuksi, että harjoittelun tarkoitus ei ole vain sinun auttaminen yritystä – se on sinun oppimista varten. Tee muistiinpanoja tapaamisten aikana ja jos jokin on epäselvää, kysy myöhemmin selventäviä kysymyksiä. Jos kollegat mainitsevat mielenkiintoisia, osuvia uutisia, resursseja tai vinkkejä, sinun tulee seurata ja oppia lisää. Kaikki tämä tutkimus ja seuranta tekevät sinusta paremman, tietoisemman ehdokkaan haastattelujen aikana.

Pyydä palautetta

Harjoittelijana sinulla on käytännössä “aloittelija”. Se voi olla turhauttavaa ja voi joskus estää sinua osallistumasta jännittäviin projekteihin, mutta se tarkoittaa myös sitä, että sinun ei odoteta tietävän kaikkea. Ota kaikki irti tästä odotuksesta esittämällä paljon kysymyksiä.

Pyydä myös palautetta esimiehiltä ja kollegoilta. Ota selvää, mitä voit tehdä paremmin. Vaikka kritiikkiä on vaikea kuulla, tämä tieto auttaa sinua kehittymään. Sitä paitsi on parempi ottaa se nyt selvää kuin kokopäivätyössä, jossa huono suoritus voi tarkoittaa, että sinut lähetetään pakkaamaan. Lisäksi sinulla on jotain sanottavaa, kun haastattelijat kysyvät: ” Mikä on suurin heikkoutesi?

Lopuksi, jos urallasi on hetkiä, jolloin virheet eivät ole tuhoisia, se on nyt. Ihannetapauksessa et tietenkään tee virheitä. Mutta mitä todennäköisimmin tulet tekemään. Jos ja kun teet niin, tunnusta vain virhe suoraan ja kysy esimieheltäsi, mitä voit tehdä tilanteen korjaamiseksi. Arkistoi se sitten oppituntien mukaisesti.

Anna kaikkesi

Parhaat harjoittelupaikat tarjoavat haastavan, mielenkiintoisen työn. Mutta valitettavasti näin ei aina ole. Tässä on muutamia asioita, jotka tulee pitää mielessä, jos sinulla on vaikeuksia pysyä kihloissa:

  • Kysy lisää: Tee vapaaehtoistyötä lisätöissä ja projekteissa, jos olet suorittanut määrätyt tehtävät. Tai vielä parempaa, luo luettelo hyödyllisistä projekteista tai tehtävistä ja kysy esimieheltäsi, onko ok edetä niiden kanssa.
  • Ole itsevarma: Tapaa esimiehesi aikaisin, jos mahdollista, yrittääksesi saada käsityksen odotuksista. Muista, että osa heidän työtään on varmistaa, että sinulla on merkityksellinen kokemus. Jos tiedät, että olet kiinnostunut tapaamaan tiettyjä ihmisiä tai saavuttamaan tiettyjä ansioluettelon arvoisia tavoitteita, mainitse siitä pomollesi. Muista vain heidän aikataulunsa – useimmat toimistotyöntekijät ovat ylikuormitettuja.
  • Älä näytä tylsältä: Vastuustasi riippuen tämä voi olla haaste. Riippumatta siitä, kuinka työläs työ on, älä anna sen näkyä kasvoillasi tai asenteessasi. Älä tarkista puhelintasi tapaamisten tai sosiaalisen median aikana pöytäsi ääressä (ellei se tietenkään kuulu työtehtäviisi).

Luo yhteyksiä ja löydä mentori

Jos kuulut harjoittelijaryhmään, saatat muodostaa suhteita, jotka kestävät eliniän. Älä missaa mahdollisuutta seurustella ikätovereidesi kanssa – sopivina aikoina. Laajenna sosiaalista piiriäsi myös harjoittelijoiden ulkopuolelle. Pyydä työtovereita kahville tai istu heidän kanssaan lounaalla. Osallistu yrityksen laajuisiin sosiaalisiin tapahtumiin ja seurustele. (Varoitus: Jos tarjolla on viinaa, vaikka olisit täysi-ikäinen, nauti säästeliäästi. Ei ole hyvä olla päihtynyt harjoittelija työtilaisuudessa.)

Lopuksi etsi uramentoreita, jotka voivat antaa sinulle neuvoja, kirjoittaa suosituksia ja auttaa sinua luomaan tärkeitä yhteyksiä. Jos sinulla on työtoverisi, joka tuntee tapansa, kysy, kuinka hän pääsi sinne, missä hän on ja mitä neuvoja hän antaisi sinulle. Nämä keskustelut ovat alku mentorityyppiselle suhteelle, joka voi olla voimakas voima koko urasi ajan.

Aloita uramatkasi

Työharjoittelu on enemmän kuin vain yksi tehtävä tarkistaa matkallasi korkeakoulututkintoon. Kun hyödynnät harjoittelumahdollisuuttasi, otat ensimmäisen askeleen kohti merkityksellistä ja palkitsevaa uraa.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *