Kako kar najbolje izkoristiti svoje pripravništvo

Posted on

Kako kar najbolje izkoristiti svoje pripravništvo

Za številne študente in nedavne diplomante je pripravništvo skoraj pogoj za prihodnjo zaposlitev za polni delovni čas. Brez pripravništva so celo nekatera delovna mesta na začetni ravni nedosegljiva. Tako je lahko pripravništvo enostavno obravnavati kot nič drugega kot odskočno desko na poti do »prave« službe – nekaj, kar je treba vzdržati, ne uživati.

Toda pripravništvo ponuja vse vrste ugodnosti, ki presegajo zaposlitev po fakulteti. Včasih lahko pripravništvo razkrije, da načrtovana karierna pot ali panoga pravzaprav ni najboljša za vas. Pripravništva vam lahko pomagajo zgraditi mrežo kolegov in prijateljev, ki lahko traja vse življenje. Izkušnja pripravništva vam lahko omogoči udobje in samozavest v pisarniškem okolju. Toda vseh teh ugodnosti ne boste dobili, če se boste samo pojavili in odštevali dneve do konca pripravništva.

Tukaj je opisano, kako kar najbolje izkoristiti svoje izkušnje s pripravništvom in se osredotočiti na celotno kariero, ne le na začetno zaposlitev.

Razširite svoje znanje

Poskusite se med pripravništvom naučiti o različnih stvareh. Izobražite se o panogi in različnih možnostih zaposlitve v njej. Če ste pripravnik v oddelku za trženje, poiščite zaposlene v uredništvu ali oddelku za programiranje. Opazujte, kako se njihovo delo razlikuje od vašega.

Cilj je razumeti podjetje kot celoto. Kako je organiziran? Kakšna je kultura podjetja ? Kateri zaposleni veljajo za zvezde? Kaj naredi dobrega delavca? Imejte v mislih svojo prihodnost: Ali bi želeli delati v podjetju, kot je tisto, v katerem ste na praksi, ali bi raje imeli drugačno vodstveno ali organizacijsko strukturo? Med intervjuji boste dobili vprašanja o tem, kako želite delati in kakšna okolja vam ustrezajo . Znanje, pridobljeno med pripravništvom, je osnova za vaš odziv.

Med pripravništvom boste morda ugotovili, da podjetje ali panoga ni za vas. Če je tako, ne glejte na pripravništvo kot na zapravljen čas. Prej ko odkrijete, katere poti niso za vas, tem bolje.

Vzpostavite zaupanje v prakse na delovnem mestu

Če ste vedno bili v šoli in ste delali s krajšim delovnim časom v trgovini na drobno ali v gostinstvu, je pripravništvo morda vaša prva izpostavljenost pisarniški kulturi. Je … drugačen. Bolj ko ste izpostavljeni delovanju pisarn, od pogovora pred sestankom do tega, da veste, koga kopirati na e-poštna sporočila (in kdaj), bolj udobno se boste počutili, ko bodo vaša kolesa za vadbo izklopljena v položaju osebja.

Upoštevajte tudi, da je poznavanje industrijskega žargona zelo koristno, ko gre za dekodiranje objav za delovna mesta , pisanje učinkovitih spremnih pisem in med intervjuji zveni kot izkušen profesionalec. Zato spremljajte orodja, ki se uporabljajo v pisarni, in modne besede, ki se pojavljajo med sestanki.

Razširite svoje sposobnosti in zabeležite, kaj počnete

Med pripravništvom lahko napišete svoje prvo glasilo ali računalniški program, ustvarite urnik ali celo vodite projekt. Toda nekateri programi pripravništva rezervirajo za pripravnike dolgočasno delo. Bodite prepričani, ne glede na to, katero delo opravljate, pridobivate znanje in veščine, ki se razlikujejo od tistega, kar ste se naučili v razredu.

Tudi preprosta opravila, kot je doseganje osebja za informacije, ki jih je treba vključiti v vsakodnevno e-pošto, lahko še vedno izgledajo močno v vašem življenjepisu . V ta namen spremljajte vse, kar se naučite in počnete med pripravništvom. Morda bo koristno voditi dnevnik. Ali pa samo shranite digitalno beležko ali osnutek e-pošte z datumom vsakič, ko izvedete novo nalogo. Na primer, “11/9—učil sem se nove formule Excela;” “11/22—se udeležil konference in predstavil ključne točke na sestanku celotnega osebja.” Te opombe bodo neprecenljive, ko boste pisali opis delovnega mesta za svoj življenjepis .

Nazadnje ne pozabite, da namen pripravništva ni samo pomoč podjetju, temveč tudi učenje. Med sestanki si zapisujte in, če vam kaj ni jasno, postavite vprašanja, ki jih pozneje razjasnite. Če kolegi omenjajo zanimive, ustrezne novice, vire ali nasvete, sledite temu in izvedete več. Vse te raziskave in spremljanje vas bodo naredili za boljšega in bolj obveščenega kandidata med razgovori.

Vprašajte za povratne informacije

Kot pripravnik imate v svojem nazivu praktično »novinec«. To je lahko frustrirajuće in vas lahko včasih omeji pri bolj vznemirljivih projektih, vendar pomeni tudi, da se od vas pričakuje, da ne veste vsega. Izkoristite ta pričakovanja tako, da zastavite veliko vprašanj.

Prav tako poiščite povratne informacije od menedžerjev in sodelavcev. Ugotovite, kaj lahko naredite bolje. Čeprav je težko slišati kritiko, vam bo to znanje pomagalo izboljšati. Poleg tega je bolje, da to ugotovite zdaj kot med rednim delovnim časom, kjer lahko slaba uspešnost pomeni, da ste poslani v pakiranje. Poleg tega boste imeli kaj povedati, ko bodo anketarji vprašali: ” Kaj je vaša največja slabost?

Končno, če je v vaši karieri čas, da napake niso uničujoče, je to zdaj. V idealnem primeru seveda ne boste delali napak. Ampak, najverjetneje, boste. Če in ko to storite, preprosto potrdite napako na odkrit način in vprašajte svojega vodjo, kaj lahko storite, da popravite situacijo. Nato ga odložite pod naučeno lekcijo.

Daj vse od sebe

Najboljša pripravništva ponujajo zahtevno, zanimivo delo. Ampak, na žalost, ni vedno tako. Tukaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati, če se trudite ostati zaročeni:

  • Zahtevajte več: prostovoljno se javite za dodatno delo in projekte, če ste opravili dodeljene naloge. Ali, še bolje, ustvarite seznam koristnih projektov ali nalog in vprašajte svojega vodjo, ali je v redu, da nadaljujete z njimi.
  • Bodite odločni: zgodaj se srečajte s svojim vodjem, če je mogoče, da poskusite dobiti občutek pričakovanj. Ne pozabite, del njihove naloge je zagotoviti, da boste imeli smiselno izkušnjo. Če veste, da vas zanima srečanje z določenimi ljudmi ali doseganje določenih ciljev, vrednih življenjepisa, to omenite svojemu šefu. Pazite le na njihov urnik – večina pisarniških delavcev je preobremenjenih.
  • Ne izgledajte dolgčas: odvisno od vaših odgovornosti, je to lahko izziv. Ne glede na to, kako dolgočasno je delo, naj se to ne vidi na vašem obrazu ali v vašem odnosu. Ne preverjajte telefona med sestanki ali družabnimi omrežji za mizo (razen če je to del vaših službenih obveznosti).

Vzpostavite povezave in poiščite mentorja

Če ste del skupine pripravnikov, lahko ustvarite odnose, ki bodo trajali vse življenje. Ne zamudite priložnosti za druženje s svojimi vrstniki – ob primernem času. Razširite svoj družbeni krog tudi izven pripravnikov. Prosite sodelavce na kavo ali sedite z njimi za kosilo. Udeležite se družabnih dogodkov v celotnem podjetju in se družite. (Opozorilo: če vam postrežejo s pijačo, tudi če ste polnoletni, uživajte zmerno. Biti vinjeni pripravnik na delovnem dogodku ni dober videz.)

Končno bodite pozorni na poklicne mentorje, ki vam lahko svetujejo, napišejo priporočila in vam pomagajo vzpostaviti pomembne povezave. Če imate sodelavca, ki se dobro zna, vprašajte, kako je prišel tja, kjer so, in kaj bi vam svetoval. Ti pogovori so začetek mentorskega odnosa, ki je lahko močna sila v vaši karieri.

Začnite svojo karierno pot

Pripravništvo je več kot le še ena naloga, ki jo morate preveriti na poti do fakultete. Ko kar najbolje izkoristite priložnost za pripravništvo, naredite prvi korak k smiselni in nagrajujoči karieri.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *