A legjobb idő gyakorlati jelentkezésre

Posted on

A legjobb idő gyakorlati jelentkezésre

Mikor a legalkalmasabb idő gyakorlatra jelentkezni? Attól függ. Ha érdekli egy kreditet hordozó szakmai gyakorlat, ellenőriznie kell az iskolájával a jelentkezési határidőt.

A formális jelentkezési folyamattal rendelkező versenyképes szakmai gyakorlatok határidői az év során korábbiak, mint egy kis szervezetnél vagy egy olyan gyakorlatnál, amelyet saját maga szervez meg.

Jelentkezhetnek az első éves hallgatók szakmai gyakorlatra?

A legtöbb diák a junior vagy a felsőbb évfolyamon végez szakmai gyakorlatot, hogy növelje annak esélyét, hogy a gyakorlat állásajánlathoz vezet. Egyre gyakrabban fordul elő azonban, hogy a hallgatók főiskolai pályafutásuk teljes időtartama alatt gyakorlatot tartanak tapasztalatszerzés céljából. Ha érdekli a gyakornoki gyakorlat az első évben, jelentkezzen be.

Sok szakmai gyakorlat, különösen a nagynevű cégeknél folyó, versenyképes, fizetős programok, korábbi szakmai gyakorlatot vagy tanórán kívüli tapasztalatot követelnek meg, ezért fontos, hogy ha teheti, korán kezdje el.

Mikor kell szakmai gyakorlatra jelentkezni hitelért

A szakmai gyakorlatot fontolgató hallgatóknak ellenőrizniük kell a főiskola jelentkezési határidejét, ha szeretnének kreditet kapni egy gyakorlati helyért.

Megjegyzés: A legtöbb főiskola utólag nem ad kreditet, ha nem regisztrált előre a szakmai gyakorlatra.

Mivel a legtöbb főiskola nem biztosít konkrét szakmai gyakorlatot a hallgatók számára, jóval a félév előtt fel kell vennie a kapcsolatot a munkáltatókkal, amikor szakmai gyakorlatot tervez egy pozíció megszerzéséhez.

Mikor kell jelentkezni az őszi és tavaszi szakmai gyakorlatokra

Az őszi szakmai gyakorlatok esetében érdemes megfontolni a munkaadókkal való kapcsolatfelvételt, mielőtt tavasszal elhagyja főiskolai területét, ha nem tud visszatérni az őszi szemeszterig. Október jó alkalom arra, hogy megkeressük a munkáltatókat egy tavaszi szakmai gyakorlat miatt.

Ha egy munkáltató jelzi, hogy még nem áll készen arra, hogy figyelembe vegye a jelentkezőket, kérdezze meg, hogy mikor lehet a legkorábbi időpontban figyelembe venni, tekintettel arra, hogy nagy érdeklődést mutat a lehetőség iránt. A nem fizetett gyakornoki helyeket gyakran érkezési sorrendben töltik be, így több lehetőség áll majd rendelkezésre, ha korán jelentkezik.

Mikor kell jelentkezni fizetett nyári gyakorlatra

A versenyképes fizetett nyári gyakorlatoknak már késő ősszel lesz a határideje. A fizetett szakmai gyakorlatra jelentkezők kivizsgálásának legáltalánosabb időszaka a munkaadók januártól márciusig tartó időszak.

Sok főiskola rendelkezik olyan forrásokkal, amelyek segítenek finanszírozni azokat a hallgatókat, akik fizetetlen nyári gyakorlaton fognak dolgozni. Az őszi határidőkről érdeklődjön főiskolai karrier irodájában.

Késői jelentkezés szakmai gyakorlatra

Általános szabály, hogy jó ötlet a gyakornoki helyekre korán jelentkezni, akár hat hónappal a kezdési dátum előtt.

Tipp: Ne aggódjon, ha késik a folyamatban, mivel sok szakmai gyakorlatot, különösen a nem fizetetteket, akár egy hónappal a megcélzott nyár vagy szemeszter előtt is meg lehet szervezni.

Ez gyakran azt jelenti, hogy a hallgatók megkeresik azokat a munkáltatókat, akik esetleg még lehetőséget sem adtak ki (mivel a meghirdetett gyakorlatok közül sok ilyenkor be lesz töltve), és meggyőzik őket arról, hogy érdemes lenne gyakornokként elkötelezni magukat.

Az  öregdiákokkal, tanárokkal, edzőkkel, családi kapcsolatokkal, szomszédokkal és helyi szakemberekkel való hálózatépítés szintén remek módja a gyakornoki hely megtalálásának. Ha némi bevételre van szüksége, előfordulhat, hogy részmunkaidős beosztást szervezhet a szakmai gyakorlatához, és azt egy fizetett részmunkaidős munkával párosíthatja.

Ha elkészült a szakmai gyakorlattal, mindenképpen készítsen tervet arról, hogyan hozhatja  ki belőle a legtöbbet . Az  önéletrajz készítése mellett a szakmai gyakorlat értékes munkatapasztalatot biztosít.

Tippek a sikeres alkalmazáshoz 

A sikeres jelentkezési folyamat érdekében kövesse az alábbi stratégiákat:

  • Legyen szervezett.  Kövesse nyomon a határidőket mind a főiskolán, mind a azon cégeknél, ahol gyakorlatozni szeretne. Érdemes lehet naptári emlékeztetőket is beállítani az alkalmazások nyomon követéséhez.
  • Alkalmas sok szerepre. Nem számíthat álmai gyakornoki helyére, ezért mindenképpen jelentkezzen többre.
  • Ügyeljen a gyakorlati részletekre.  Például, ha nyáron az otthonától és/vagy a főiskolától eltérő helyen végez gyakorlatot, meg kell határoznia, hol fog lakni – és hogyan fog fizetni a lakhatásért. Gondolja át a pénzügyeket is, különösen, ha nem fizetett szakmai gyakorlatra jelentkezik.
  • Készítsen szakmai önéletrajzot és kísérőlevelet.  Mindkét dokumentumot az adott szerepkörhöz kell igazítani. Íme egy példa az  egyetemi önéletrajzra , az írási tippekkel együtt, itt pedig egy  szakmai motivációs levél .
  • Kövesse az alkalmazási utasításokat. Előfordulhat, hogy referenciákat kell  megosztania , példákat kell beküldenie munkáira, vagy válaszolnia kell a kérdésekre. Olvassa el figyelmesen az utasításokat. Ha figyelmen kívül hagyja az utasításokat, a munkaerő-felvételi vezetők figyelmen kívül hagyhatják jelentkezését.

Készülj fel egy interjúra

Miután megérkezett az interjú, feltétlenül gyakorolja a  gyakori interjúkérdések megválaszolását . Korán jelenjen meg az interjún és  profin öltözve . Ezt követően ne felejtsen el köszönőlevelet küldeni  .

Az interjú vagy személyesen, vagy videón is lebonyolítható. Ha a virtuális interjú újdonság számodra, nézd meg, hogyan készülj fel egy videointerjúra .

Ne feledje továbbá, hogy a szakmai gyakorlata távoli is lehet. Tudja meg, hogyan hozhatja ki a legtöbbet a távoli gyakorlatból , és szerezzen sikeres tapasztalatot.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *