Din ce în ce, intervievatorii au început să evalueze candidaților inteligența emoțională (EI) în timpul procesului de interviu de locuri de muncă. Uneori, intervievatorii evaluează inteligența emoțională prin teste scrise, psihologice bazate pe. Alteori, intervievatorii pur și simplu cere întrebări specifice pentru a evalua EI.
Ce este Inteligenta emotionala?
Inteligența emoțională (EI) este abilitatea unui individ de a înțelege propriile sale emoții și emoțiile altora.
Testarea solicitanților de locuri de muncă pentru inteligența emoțională (sub formă de teste psihologice bazate pe) este o tendință de creștere în ocuparea forței de muncă de astăzi, în cazul în care mai multe setări de lucru necesită munca în echipă eficientă pentru cererile de proiecte îndeplinesc sau obiective de service.
Notă : În cazul în care un lucrător are inteligență emoțională ridicată, el sau ea este mult mai probabil să fie în măsură să -și exprime emoțiile sale healthily și să înțeleagă emoțiile celor el sau ea lucrează, sporind astfel relațiile de muncă și de performanță.
Ceea ce vrea într-adevăr să operatorului: Cunoaște
întrebări de interviu, care evaluează inteligența emoțională tind să se concentreze asupra modului în care intervievatul se administrează și gestionează relațiile cu ceilalți.
Întrebările sunt de multe ori întrebări comportamentale , ceea ce înseamnă că ei cer intervievatul să explice modul în care el sau ea a acționat într – o situație din trecut legate de angajare. Mai jos sunt câteva exemple de întrebări tipice interviu EI.
Interviu Întrebări despre Inteligența emoțională
- Care este unul dintre punctele slabe? Cum să depășiți că slăbiciunea?
- Ce te motiveaza sa faci munca ta?
- Descrie o situație de lucru stresantă care le-ați avut. Cum ai rezolvat această situație?
- Care sunt unul sau două lucruri care te fac sa supărat sau frustrat la locul de muncă? Ce faci atunci când te enervezi sau frustrat la locul de muncă?
- Spune-mi despre un moment în care ați primit feedback-ul asupra performanței, și nu sunt de acord cu feedback-ul. Cum te-ai descurcat situația?
- Spune-mi despre un regres ai avut la locul de muncă. Cum te-ai descurcat?
- Descrie un moment în care ați făcut o greșeală mare la locul de muncă. Cum te-ai descurcat situația?
- Spune-mi despre un moment în care a trebuit să se ocupe de mai multe sarcini de lucru dintr-o dată. Cum te-ai simțit? Cum te-ai descurcat situația?
- Spune-mi despre un moment în care ați preluat o sarcină la locul de muncă, care a fost nou pentru tine. Cum te-ai simțit faci?
- Cum te descurci un coleg care in mod constant nu trage greutatea pe misiuni de grup?
- Cum colegii beneficia de lucru cu tine?
- Spune-mi despre un moment în care ai făcut-o sau a spus ceva care a avut un impact pozitiv asupra unui angajat, coleg de muncă, sau de client.
- Ai observat vreodată că cineva de la locul de muncă a fost o zi proasta? Cum ai știut? Ce ai facut?
- Spune-mi despre un moment în care ai avut un conflict cu un coleg. Ce ai făcut pentru a face față situației?
- Descrie un moment în care un coleg a venit la tine cu o problemă. Cum ai răspuns?
- Spune-mi despre un moment în care perspectiva înțelegerii altcuiva ajutat sa realizeze o sarcina sau de a rezolva o problemă.
- Spune-mi despre un moment în care cineva motivat pentru a realiza o sarcină. Cum ai el sau ea motiva?
- De ce este important să se dezvolte un raport cu colegii?
- Cum vă construi un raport cu colegii?
Sfaturi pentru a da cel mai bun răspuns
Anticipați întrebările dificile: Cel mai bun mod de a as un interviu de angajare este de a planifica pe răspunde la întrebări dificile interviu care pot apărea înainte de a merge pe jos , chiar în cameră. În timp ce întrebări despre inteligența emoțională poate fi o provocare, alte întrebări pot fi la fel de dificil, în funcție de punctele tale forte individuale și experiența de muncă (sau lipsa acestora).
Face un interviu Practică: „? Unde doriți să fie în cariera ta în cinci ani“ Ați putea pune întrebări pe care nu le – ați gândit, cum ar fi sau „Spune – ne despre cel mai mare eșec dvs. la locul de muncă și modul în care manipulate acest lucru.“Astfel, este înțelept să practice răspunsurile la potențialele întrebări de interviu, precum și să realizeze că există anumite întrebări de interviu că angajatorii nu ar trebui să ceară . Una dintre cele mai bune tehnici este de a cere un prieten pentru a juca rolul de intervievatorul , astfel încât să puteți practica aceste comune interviu întrebări și răspunsuri .
Ce să nu spun
Nu spune nimic negativ despre oricine: Evident, nu ai coșul de gunoi fostilor sefi, clienti, sau co-lucrătorilor în timp ce răspunde la o întrebare despre inteligenta emotionala. Dar , să aibă grijă să nu spun nimic negativ în alte părți ale interviului , care va pune sub semnul întrebării EI dumneavoastră. Nu se plâng de fostii angajatori sau colegi – intervievatorul va întreb dacă vei spune același lucru despre această organizație, ar trebui să se angajeze.
Nu întindeți Adevărul pentru a face o poveste bună: Sansele sunt, ai depasi obstacole, colegii au ajutat cu proiectele lor, și a avut un impact pozitiv asupra echipa ta la un moment dat în timpul carierei dumneavoastră. Vino pregătit cu o poveste reală să se refere, mai degrabă decât încercarea de a pune un spin pozitiv o interacțiune așa-atât. Cei mai mulți oameni sunt destul de bun la a spune atunci când persoana ei vorbesc cu este de a fi nesincer.
Posibile întrebări Follow-Up
- Spune-mi despre experienta ta de lucru.
- Ce tip de mediu de lucru preferi?
- Ești ușor să vorbești cu?
- Care sunt obiectivele carierei tale?
- Lucrezi bine cu alte persoane?
cheie Takeaways
ANTICIPA întrebări dificile: Fiți pregătiți să răspundă la întrebări despre slăbiciuni, eșecuri, motivația și interacțiunile cu colegii.
PRACTICĂ INTERVIURILOR: Roagă un prieten de încredere pentru a juca rolul de interviu și practica răspunde la aceste întrebări.
BE SINCERE: Vino la interviu cu exemple reale de modul în care au demonstrat empatie, înțelegere, cunoaștere de sine, și capacitatea de a învăța.
Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor’s degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.