Kun olet jättänyt työhakemuksen, olet ymmärrettävästi innokas ottamaan selvää, missä olet. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että rekrytointiprosessi voi viedä jonkin aikaa, etkä välttämättä kuule heti – tai ollenkaan.
Valitettavasti on myös mahdollista, että et ehkä koskaan saa vastausta, et edes muistilappua, joka kertoo, että sinua ei ole palkattu tai sinuun ei oteta yhteyttä haastattelua varten.
Usein yritykset saavat satoja (tai jopa tuhansia) hakemuksia, eikä niillä yksinkertaisesti ole aikaa seurantaan. Toisilla ei ehkä ole käytössä järjestelmää hylkäysten käsittelemiseksi.
Tässä on joitain syitä, miksi et saa vastausta , ja neuvoja siitä, milloin ja miten seurata työhakemuksen tilaa.
Ennen kuin seuraat
Ennen kuin aloitat seuraamisen, on tehtävä muutamia asioita. Tarkista ensin työpaikkailmoitus sekä sähköpostit tai muut yhteydenotot, jotka sinulla on ollut vuokrauspäällikön tai työnantajan kanssa. Katso, sisältääkö tämä kirjeenvaihto tietoja siitä, milloin voit odottaa saavasi palautetta yrityksestä. Jos he antavat sinulle päivämäärän, muista odottaa sen jälkeen, jotta voit seurata.
Vinkki : Jo ennen työhakemuksen jättämistä voit varata ajan saatekirjeesi seurantaan.
Voit esimerkiksi lisätä saatekirjeen loppuun, että soitat viikon kuluttua yrityksen toimistoon ja otat yhteyttä. Jos kuitenkin työpaikkailmoituksessa nimenomaan sanotaan, että hakijoiden ei pidä soittaa tai lähettää sähköpostia, älä sisällytä tätä saatekirjeeseesi äläkä seuraa.
Milloin hakemuksesi on tarkistettava
Yleensä on parasta odottaa viikko tai kaksi ennen kyselyn tekemistä. On tärkeää antaa työnantajalle riittävästi aikaa työhakemusten käsittelyyn ja valmistautua haastatteluiden ajoittamiseen. Jos seuraat asiaa aikaisemmin, saatat olla työnantajan suhteen töykeä tai kärsimätön.
Parhaat seurantatavat
Tässä on vaihtoehtoja työnantajan kanssakäymiseen, mukaan lukien esimerkkejä sähköposteista ja neuvoja siitä, mitä sanoa, kun soitat.
Seuranta sähköpostilla tai LinkedInissä
Jos sinulla on sähköpostiosoite yhteyshenkilölle, voit lähettää sähköpostin jatkoviestiin, jossa vahvistat vahvan kiinnostuksesi työhön ja mainitset, että olisit tervetullut tapaamaan haastattelua. Katso esimerkki jatkokirjeestä, jonka voit räätälöidä olosuhteisiisi sopivaksi.
LinkedIn-viesti on toinen vaihtoehto seurantaan, varsinkin jos sinulla ei ole työnantajan tai rekrytointipäällikön sähköpostiosoitetta, mutta sinulla on heidän nimensä. Jos tunnet jonkun yrityksessä työskentelevän, ota yhteyttä ja kerro hänelle, että olet hakenut tehtävää – yhteytesi voi mahdollisesti ottaa yhteyttä rekrytointipäälliköön ja viedä hakemustasi eteenpäin.
Puhelinsoiton seuranta
Jos sinulla on vuokrauspäällikön puhelinnumero, voit soittaa. Mainitse muutama keskeinen syy, miksi olet niin kiinnostunut, ja osoita, miksi työ sopii hyvin. Opi mitä sanoa, kun soitat.
Henkilökohtainen seuranta
On myös hyväksyttävää pysähtyä työnantajan luona henkilökohtaisesti, kun olet aiemmin jättänyt hakemuksen henkilökohtaisesti:
- Voit mainita, että seuraat hakemustasi ja mietit, voisivatko he harkita haastattelun myöntämistä.
- Sinun tulee olla valmis mainitsemaan lyhyesti kiinnostuksesi perusteet ja miksi olisit pätevä.
- Varmista, että annat positiivista energiaa, pukeudut asianmukaisesti ja sitoutat työntekijät tai työnantajat lämpimästi ja ystävällisesti.
Huomautus: Älä ota yhteyttä yritykseen henkilökohtaisesti, jos hakemuksesi on lähetetty verkkoportaalin, sähköpostin tai etanapostin kautta.
Vinkkejä seurantaan
On tärkeää, että olet aina kohtelias ja ammattimainen viestinnässäsi. Kommunikoitpa sitten sähköpostitse, puhelimitse tai henkilökohtaisesti, varmista, että puhut (tai kirjoitat) selkeästi ja ammattimaisesti. Jos kirjoitat, muista muokata viestiäsi perusteellisesti. Jos puhut jollekin, ole lämmin ja ystävällinen.
Tärkeää : Nämä viestit ja keskustelut ovat edelleen yritys tehdä vahva ensivaikutelma.
Toista kiinnostuksesi tehtävään, mutta tee se lyhyesti. Kerro nopeasti ja ytimekkäästi, miksi uskot sinun soveltuvan tehtävään. Näin sovelluksesi erottuu entistä enemmän.
Jos yritys ei ole valmis tekemään päätöksiä tai haastattelemaan ihmisiä, kysy, milloin he aikovat aloittaa haastatteluprosessin tai milloin he suunnittelevat tekevänsä rekrytointipäätöksiä, jotta tiedät, milloin jatkaa uudelleen.
Pidä viestisi, puhelinkeskustelusi tai henkilökohtainen vierailusi lyhyenä. Haluat tehdä vahvan vaikutuksen, mutta et myöskään halua jäädä tervetulleeksi pidemmäksi aikaa.
Milloin luovuttaa
Hakemuksen oikea seuranta voi kiinnittää huomion ehdokkuuteen ja tehdä todennäköisemmin, ettei sinua jätetä huomiotta. On kuitenkin tärkeää, että työnantajaa ei kiusata, koska saatat vieroittaa henkilöstöä.
Vinkki : Yleensä älä ota työnantajaan yhteyttä useammin kuin kolme kertaa ja jätä viestien väliin pari viikkoa, ellei työnantaja ole toisin ehdottanut.
Jos et kuule vastausta useiden seurantayritysten jälkeen, siirry eteenpäin ja keskity muihin työhakemuksiin.
Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor’s degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.