Hvordan få mest mulig ut av praksisoppholdet ditt

Posted on

Hvordan få mest mulig ut av praksisoppholdet ditt

For mange høyskolestudenter og nyutdannede er en praksisplass et nesten krav for fremtidig heltidsarbeid. Uten praksisplass er til og med enkelte stillinger på nybegynnernivå utenfor rekkevidde. Så det kan være lett å behandle et internship som noe annet enn et springbrett på veien til en “ekte” jobb – noe å tåle, ikke nyte.

Men praksisplasser tilbyr alle slags fordeler utover jobb etter høyskole. Noen ganger kan et internship avsløre at en planlagt karrierevei eller bransje faktisk ikke er den beste for deg. Praksisplasser kan hjelpe deg med å bygge et nettverk av kolleger – og venner – som kan vare livet ut. Opplevelsen av et internship kan gjøre deg komfortabel og trygg i et kontormiljø. Men du vil ikke få alle disse fordelene hvis du bare møter opp og teller ned dagene til praksisperioden er over.

Slik får du mest mulig ut av praksisopplevelsen din og holder fokus på hele karrieren din, ikke bare en første jobb.

Utvid din kunnskap

Prøv å lære om en rekke ting i løpet av praksisperioden. Lær deg selv om bransjen og mangfoldet av jobbmuligheter innenfor den. Hvis du jobber i markedsavdelingen, søk opp medarbeidere i redaksjonen eller programmeringsavdelingen. Legg merke til hvordan arbeidet deres skiller seg fra ditt eget.

Mål å forstå selskapet som helhet. Hvordan er det organisert? Hva er bedriftskulturen ? Hvilke ansatte regnes som stjerner? Hva gjør en god arbeider? Ha fremtiden i bakhodet: Vil du jobbe i et selskap som det du jobber i, eller vil du foretrekke en annen ledelses- eller organisasjonsstruktur? Under intervjuer vil du få spørsmål om hvordan du liker å jobbe og hvilke miljøer som passer deg . Kunnskapen du har oppnådd under praksisoppholdet ditt, er grunnlaget for svaret ditt.

Du kan oppdage i løpet av din praksis at bedriften eller bransjen ikke er noe for deg. Hvis det er tilfelle, ikke se på praksisplassen som bortkastet tid. Jo før du oppdager hvilke veier som ikke er noe for deg, jo bedre.

Bygg tillit til praksiser på arbeidsplassen

Hvis du alltid har gått på skole og jobbet deltidsjobber i detaljhandel eller matservering, kan et internship være din første eksponering for kontorkultur. Det er annerledes. Jo mer du blir utsatt for hvordan kontorer fungerer, fra småpraten før møtet til å vite hvem du skal kopiere på e-post (og når), jo mer komfortabelt vil det føles når treningshjulene dine er av i en stabsstilling.

Husk også at det å kunne bransjargong er enormt nyttig når det kommer til å dekode stillingsannonser , skrive effektive følgebrev og høres ut som en erfaren proff under intervjuer. Så hold styr på verktøyene som brukes på kontoret og buzzwords som dukker opp under møter.

Utvid ferdighetene dine og logg hva du gjør

I løpet av praksisperioden kan du skrive ditt første nyhetsbrev eller dataprogram, lage en tidsplan eller til og med kjøre et prosjekt. Men noen praksisprogrammer reserverer langtekkelig gryntarbeid for praktikanter. Vær trygg, uansett hvilket arbeid du gjør, får du kunnskap og ferdigheter som er annerledes enn det du har lært i klasserommet.

Selv enkle oppgaver som å nå ut til ansatte for å få informasjonen som skal inkluderes i en daglig e-post kan fortsatt se kraftige ut på CV-en din . For det formål, hold styr på alt du lærer og gjør i løpet av praksisperioden. Det kan være nyttig å føre journal. Eller bare ta vare på et digitalt notat eller e-postutkast inkludert datoen hver gang du utfører en ny oppgave. For eksempel, “11/9—lærte ny Excel-formel;” “22/11 – deltok på konferansen og presenterte viktige punkter i møte for hele personalet.” Disse notatene vil være uvurderlige når du skal skrive en stillingsbeskrivelse for CV-en din .

Til slutt, husk at hensikten med praksisplassen ikke bare er at du skal hjelpe bedriften – det er for deg å lære. Ta notater under møter og, hvis noe er uklart, still spørsmål for å avklare senere. Hvis kolleger nevner interessante, relevante nyhetssaker, ressurser eller tips, bør du følge opp og lære mer. All denne forskningen og oppfølgingen vil gjøre deg til en bedre, mer informert kandidat under intervjuer.

Be om tilbakemelding

Som praktikant har du praktisk talt fått “nybegynner” i tittelen din. Det kan være frustrerende og kan noen ganger begrense deg fra mer spennende prosjekter, men det betyr også at du ikke forventes å vite alt. Få mest mulig ut av den forventningen ved å stille mange spørsmål.

Søk også tilbakemeldinger fra ledere og kolleger. Finn ut hva du kan gjøre bedre. Selv om det er vanskelig å høre kritikk, vil denne kunnskapen hjelpe deg å forbedre deg. Dessuten er det bedre å finne ut av det nå enn under en fulltidsjobb der dårlig ytelse kan bety at du blir sendt til pakking. I tillegg vil du ha noe å si når intervjuere spør: ” Hva er din største svakhet?

Til slutt, hvis det er noen gang i karrieren din at feil ikke er ødeleggende, er det nå. Ideelt sett vil du selvfølgelig ikke gjøre feil. Men mest sannsynlig vil du det. Hvis og når du gjør det, erkjenner du feilen på en rettferdig måte og spør lederen din hva du kan gjøre for å fikse situasjonen. Deretter arkiverer du det under lærdom.

Gi alt

De beste praksisplassene tilbyr utfordrende, interessant arbeid. Men det er dessverre ikke alltid tilfellet. Her er noen ting du bør huske på hvis du sliter med å holde deg engasjert:

  • Be om mer: Meld deg frivillig for tilleggsarbeid og prosjekter hvis du har fullført de tildelte oppgavene dine. Eller, enda bedre, generer en liste over nyttige prosjekter eller oppgaver og spør lederen din om det er OK å gå videre med dem.
  • Vær selvsikker: Møt lederen din tidlig, hvis mulig, for å prøve å få en følelse av forventninger. Husk at en del av jobben deres er å sikre at du får en meningsfull opplevelse. Hvis du vet at du er interessert i å møte visse mennesker eller oppnå bestemte mål som er verdt å gjenoppta, nevner det til sjefen din. Bare vær oppmerksom på timeplanen deres – de fleste kontorarbeidere er overarbeidet som de er.
  • Ikke se lei ut: Avhengig av ansvarsområder, kan dette være en utfordring. Uansett hvor kjedelig arbeidet er, ikke la det vises i ansiktet ditt eller i holdningen din. Ikke sjekk telefonen under møter eller sosiale medier ved skrivebordet ditt (med mindre det selvfølgelig er en del av jobbansvaret ditt).

Ta kontakt og finn en mentor

Hvis du er en del av en gruppe praktikanter, kan du danne relasjoner som vil vare livet ut. Ikke gå glipp av sjansen til å sosialisere med jevnaldrende – på passende tidspunkter. Utvid din sosiale krets utover praktikanter også. Be kolleger på kaffe eller sitte sammen med dem til lunsj. Delta på sosiale arrangementer for hele selskapet og mingle. (Advarsel: Hvis det serveres sprit, selv om du er myndig, ta del sparsomt. Å være beruset praktikant på et arbeidsarrangement er ikke et godt utseende.)

Til slutt, vær på utkikk etter karriereveiledere som kan gi deg råd, skrive anbefalinger og hjelpe deg med å knytte viktige forbindelser. Hvis du har en kollega som kjenner veien rundt, spør hvordan de kom dit de er og hvilke råd de vil gi deg. Disse samtalene er starten på et mentorforhold, som kan være en mektig kraft gjennom hele karrieren din.

Starter din karrierereise

En praksisplass er mer enn bare en annen oppgave å krysse av på vei til en høyskolegrad. Når du får mest mulig ut av praksismuligheten din, tar du det første skrittet mot en meningsfull og givende karriere.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *