Cum se scrie un CV eficient

Posted on

 Cum se scrie un CV eficient

Ce este un CV, și de ce ai nevoie de unul, atunci când caută locuri de muncă? Un CV este o compilație scrisă a educației dumneavoastră, experiența de muncă, datele de conectare, si realizari. Cele mai multe posturi profesionale cere solicitanților să prezinte un CV si scrisoarea de intentie, ca parte a procesului de aplicare.

In multe cazuri, CV-ul tau este primul document un manager de angajare se va uita la momentul examinării cererii dumneavoastră, și, prin urmare, este un adevărat „prima impresie“. Prin urmare, este important să se pună timp și efort în dezvoltarea și menținerea unui actualizat, CV-ul exacte.

Fie că scrieți primul CV, sau nu ați actualizat al tău într-un timp și are nevoie de răcoritoare, aici este un ghid pas-cu-pas pentru a scrie un CV care va ajuta să obțineți de locuri de muncă pe care doriți.

Revizuiește scopul unui CV

Gândiți-vă la un CV ca „auto-publicitate“, care rezumă experiența pe o singură pagină. CV-ul tau este una dintre cele mai importante piese ale cererii dumneavoastră de locuri de muncă. Acesta oferă managerul de angajare o imagine de ansamblu a calificarile pe care le au pentru postul pentru care aplicati.

Ar trebui, de asemenea, familiarizați-vă cu diferența dintre un CV si o scrisoare de intentie:

  • Un CV este de obicei trimis cu o scrisoare de intentie, care este un document care furnizează informații suplimentare cu privire la competențe și experiență în formă scrisoarea dumneavoastră.
  • Un CV este un rezumat concis, de multe ori cu buline, in timp ce un capac scoate în evidență scrisoare și se extinde pe anumite trăsături sau realizări care ar fi active unice sau ideale pentru locuri de muncă special.

Începeți de a face un Dump Creier de experienta ta

Un CV eficient stabilește un rezumat al calificărilor, care va împinge managerul de angajare sau de angajator pentru a merge mai departe și vă invită să interviu pentru poziția.

Precum și detalii cu privire la educație, competențe, și istorie de muncă, CV-uri pot avea, de asemenea, secțiuni opționale, cum ar fi un obiectiv, declarație sumară, competențe, sau scoate în evidență cariera. Aceste secțiuni pot fi adăugate după ce ați compilat toate elementele de fapt care aveți nevoie pentru a lista pe CV-ul.

Pentru mulți oameni, poate fi util să se așeze cu un pix și hârtie, sau un document Word gol, și noteze istoria lor de lucru de la început până la sfârșit. Desigur, dacă ați fost în forța de muncă de mai mulți ani, acest lucru nu va fi eficient în timp, astfel încât s-ar putea alege să se concentreze pe pozițiile cele mai importante și relevante.

Faceți o listă de lucru Experiența ta

Indiferent de abordare, obiectivul dvs. va fi de a produce o listă cronologică de experiență, care este relevant pentru locurile de muncă pe care îl aplică. Cu toate că acest lucru ar trebui să se concentreze pe experiența de muncă profesională, puteți include, de asemenea, premii sau distincții, voluntar sau experiența comunității, cursuri post-grad, și abilități, precum și educația dumneavoastră colegiu, care se poate deplasa la partea de jos a CV-ului o dată ce primiți primul loc de muncă după colegiu.

Când lucrezi la groapa de creier, asigurați-vă că pentru a include numele companiei, locația acesteia, datele de angajare, și mai multe puncte bullet care descriu rolul și responsabilitățile pentru fiecare poziție pe care o listă. Deși poate fi necesar să se extindă pe punctele bullet mai târziu, veți avea nevoie de aceste informații la minim.

Focus pe realizările

Când scrieți descrierile pentru materialele pe care le-ați avut loc, se concentreze pe ceea ce ați realizat în fiecare poziție, mai degrabă decât ceea ce ai făcut. Listarea realizări cuantificabile într-o manieră numerică (o creștere a vânzărilor de 20%, reducerea cheltuielilor cu 10%, de exemplu) va ajuta la CV-ul iasă în evidență.

Asigurați-vă că pentru a se potrivi aceste realizări ale criteriilor angajatorul caută în postarea de locuri de muncă.

Dacă este o provocare (și poate fi!) Pentru a scrie descrieri CV care va atrage atentia managerului de angajare, revizuire a acestor sfaturi pentru modul de a face istoricul ocupării forței de muncă CV-ul suna mai bine – și de a obține ai ales pentru un interviu.

Ce să renunțe la CV-ul tau

Există unele lucruri care nu fac parte pe un CV pentru un loc de muncă. Ceea ce exclude este la fel de important ca ceea ce includ. În mod ideal, CV-ul ar trebui să reflecte experiența, care este relevant pentru locul de muncă pe care se aplică, și de obicei nu mai mult de zece la cincisprezece ani în trecut. Deoarece CV-ul ar trebui, dacă este posibil, să nu mai fie decât una sau două pagini, poate fi necesar să nix anumite elemente.

De exemplu, dacă ați luat un loc de muncă și a rămas acolo doar pentru o lună sau cam asa ceva, tu nu ar dori să includă această poziție. Dacă ați fost în afara de colegiu pentru mai mult de cinci ani, este, în general, cel mai bine pentru a elimina orice stagii care le-ați avut, presupunând că aveți alte experiențe de lucru profesionale pentru a umple golul.

Cu toate acestea, acest lucru este un caz în care veți dori să utilizați simțul comun. Dacă te-ai dus la colegiu pentru marketing și a avut un marketing internship an tau senior, apoi a lucrat ca un server pentru următorii câțiva ani, v-ar dori să includă stagiu de marketing.

În cele din urmă, doriți să încercați să găsească un echilibru între inclusiv experiența care este atât în ​​timp util și relevante.

Alege un stil CV

Există mai multe tipuri de bază de CV-uri utilizate pentru a aplica pentru deschideri de locuri de muncă. Înainte de a petrece timpul scriind la toate detaliile din jurul fiecare poziție care le-ați avut-o, ar trebui să decidă ce stil de CV pentru a utiliza, deoarece acest lucru poate afecta modul în care descrie, organizați, iar lista cu experiență, educație, competențe, calificări, și alte acreditările pentru ocuparea forței de muncă.

Opțiunile dvs. includ:

  • Cronologic – Cel mai comun tip CV, în care lista experiența de lucru în ordine cronologică inversă, de la cel mai mult la cel mai recent.
  • Funcțional – Un CV functional se concentreaza pe aptitudinile si abilitatile tale, mai degrabă decât istoricul dvs. de lucru.
  • Combinație – Acest tip de CV listează abilitățile și experiența înainte de istoricul ocupării forței de muncă.

Care CV este potrivita pentru tine?

Ce tip CV ar trebui să utilizați pentru căutare de locuri de muncă? Asta depinde de ceea ce încearcă să realizeze. Scopul oricarui CV este de a arăta un manager de angajare punctele forte ale solicitantului, competențe și experiență într-un timp cât mai scurt posibil. Conform unui studiu, recruiterii petrec cat mai putin de șase secunde revizuirea un CV înainte de a trece la următoarea, deci este în interesul tău cel mai bun pentru a pune cele mai bune calitati si realizarile tale într-o poziție proeminentă pe pagină.

În plus, CV-uri funcționale sau combinate pot fi, de asemenea, utilă în cazul în care încercați să atragă atenția cititorului departe de ceva – și anume, lacune mari din istoria dvs. de lucru sau ocoluri în domenii care nu au legătură.

Start Compilarea CV-ul

După ce ați decis pe un tip de CV, este timpul pentru a începe scrierea CV-ul. Nu trebuie să înceapă de la zero. În primul rând, revizuirea exemple de tipul CV-ul care le-ați selectat. Apoi, alege un șablon pe care îl puteți copia și insera într-un document, și apoi completați cu istoricul dvs. de lucru proprii.

Indiferent de tipul de CV-ul pe care o alegeți, scopul de a adapta CV-ul la locul de muncă pe care îl aplică. Deși este perfect acceptabil pentru a utiliza un șablon CV-ul, care se adapteze pentru a se potrivi fiecare descriere de locuri de muncă, este o idee rea pentru a trimite același CV exact la mai multe deschideri, chiar și în cadrul aceluiași domeniu.

Scopul tau ar trebui sa fie de a scrie CV-ul, cu atât roboți și oameni în minte. Multe organizații folosesc candidate sisteme de urmărire pentru a sorta și CV-uri vet, înainte de a angaja manageri să ia vreodată o privire la ei. Acest lucru înseamnă că ai putea avea cea mai bună experiență și calificări într-un domeniu întreg de candidați, și un CV destul de decente în afară, dar informațiile vor cădea prin fisuri în cazul în care CV-ul nu conține cuvintele cheie potrivite. Cuvintele cheie bune se va referi nu numai la experiența dumneavoastră, ci la fișa postului în postarea de asemenea.

Formatarea CV-ul

După ce ați scris și organizate informațiile în funcție de tipul de CV-ați ales, asigurați-vă că pentru al formata in conformitate cu standardele profesionale tipice. Ar trebui să utilizați spațierea coerente în întreaga și marjele dimensionate uniform pe toate părțile, dacă este posibil. Este, în general, cel mai bine să rămânem la setările implicite procesorul de text, dar, în unele cazuri, dacă ai micșora marginile din stânga, din dreapta, de sus și de jos, acest lucru poate ajuta la cumpere mai mult spațiu pentru a se potrivi CV-ul pe o singura pagina.

Cu toate CV-urile vizuale sau infografic au devenit la modă în unele industrii, este întotdeauna un pariu sigur pentru a lipi cu formatare tradițională: pagină albă, text negru, font ușor de citit. Alegeți un font de bază, cum ar fi Arial, Times New Roman, Calibri, Helvetica, sau Georgia. În mod ideal, dimensiunea fontului ar trebui să fie mai mare de 12 și nu mai mică de 10,5.

Chiar dacă trimiteți numai în copii în format digital, este o idee bună pentru a imprima CV-ul (așa cum este posibil ca managerii de angajare ar putea face acest lucru), pentru a fi sigur că se imprimă pe o singură pagină, și este ușor de citit în formă tipărită. Citind o copie tipărită a CV-ul va ajuta, de asemenea, să vă asigurați că există o mulțime de spațiu alb pe pagina si se pare profesional.

Corectează, Corectează și Corectează din nou

Nici măcar corectorii profesionale pot recitești cu ușurință propria lor muncă. După ce ați făcut o greșeală de scriere, este greu să-l prind singur. Din acest motiv, este o idee bună să aibă unul sau doi prieteni de încredere, să ia o privire la CV-ul înainte de a-l trimite spre examinare.

Gândiți-vă la CV-ul ca un document viu

Pe termen scurt, ar trebui să tweak CV-ul bazat pe fiecare loc de muncă pe care se aplică. De exemplu, în cazul în care o poziție pe care îl aplică pare să cântărească o anumită responsabilitate sau să se concentreze asupra alteia, ar trebui să fie sigur CV-ul transmite experiența dvs. în acest domeniu.

În același timp, ar trebui să fie actualizarea CV-ul cu experiența ta ca aceasta se dezvoltă, adăugând noi aptitudini pe care le-ați învățat, cursurile pe care le-ai făcut sau premii ați câștigat.

Este mult mai ușor de a actualiza CV-ul periodic decât dintr-o dată, astfel încât chiar și atunci când sunteți angajat, setați un memento pentru a actualiza CV-ul la fiecare trei luni, în timp ce informațiile este încă proaspăt în capul tău. Acest lucru va face următoarea dvs. de căutare de locuri de muncă mult mai ușor, ar trebui să vă decideți pentru a comuta companii sau o carieră în viitor.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *