Hoe een informatief interview je carrière een boost kan geven

Posted on

Hoe een informatief interview je carrière een boost kan geven

Bij vakkundig gebruik is een informatief interview een van de meest waardevolle bronnen van beroepsinformatie. Hoewel het gesprek een deel van dezelfde grondinformatie op een bedrijfswebsite kan behandelen, biedt het kansen voor een flexibel kijkje in een baanveld dat ongeëvenaard is door andere bronnen.

Wat is een informatief interview?

Dit type interview wordt afgenomen om informatie te verzamelen over een baan, carrièregebied, branche of bedrijf. Het is geen sollicitatiegesprek. In plaats daarvan is het een kans om te praten met een persoon die werkzaam is in een vakgebied waar je meer over wilt weten.

Tip : Via een informatief gesprek kunt u meer te weten komen over een specifiek type baan, iemands carrièrepad of details over een bedrijfstak of bedrijf.

Door het gesprek kun je (hopelijk) ontdekken hoe iemands baan is, wat ze doen, welke verantwoordelijkheden ze hebben en hoe het is om in hun baan bij hun bedrijf te werken.

Mensen vinden om mee te praten

Uw netwerk kan helpen. U kunt contact opnemen met vrienden, familie en kennissen om te zien of ze iemand kennen in de branche die u wilt verkennen, en een connectie kunnen maken. Als er een specifiek bedrijf is waar je zou willen werken, overweeg dan om iemand via LinkedIn koud te contracteren om een ​​informatief interview aan te vragen. Je kunt ook contact opnemen met mensen die je hebt ontmoet tijdens netwerkevenementen of banenbeurzen.

De voordelen van informatieve interviews

Het informatieve interview communiceert de ervaringen en indrukken uit de eerste hand van iemand in het beroep en wordt gestuurd door uw vragen.

Interviewen zonder stress

Een informatief gesprek is voor zowel u als de werkgever minder belastend dan een typisch sollicitatiegesprek .  Jij bent degene die de controle heeft. U kunt bespreken wat er van dag tot dag wordt gedaan en dit relateren aan uw eigen interesses en gevoelens. Naast de voordelen van het verkrijgen van waardevolle loopbaaninformatie, biedt het informatieve interview de mogelijkheid om zelfvertrouwen op te bouwen en uw vermogen om een sollicitatiegesprek te voeren te verbeteren .

Interne informatie 

Omdat dit gesprek niet om een ​​baan draait, mag het wat openhartiger. Vragen over onderwerpen die typisch taboe zijn in een eerste formeel interview (zoals salaris, voordelen en uren) is acceptabel. Het kan zijn dat de persoon met wie u spreekt, zowel moeilijke als positieve aspecten van de branche deelt. U kunt ook tips en advies krijgen waarmee u uw aanvraag kunt versterken. Als de persoon met wie u spreekt bijvoorbeeld een bepaald modewoord blijft gebruiken, kunt u dit in uw begeleidende brief opnemen.

Relaties opbouwen

Een groot deel van een succesvolle zoektocht naar een baan is wie je kent. Uw connecties zijn misschien op de hoogte van vacatures die nog niet zijn geplaatst of kunnen waardevolle introducties zijn. Door middel van dit informatieve gesprek breidt u uw netwerk uit.

Een informatief interview afnemen

U dient elk gesprek als een zakelijke afspraak te beschouwen en u professioneel te gedragen.

Als u vooraf duidelijk heeft gemaakt wat het doel van uw gesprek is, vindt u uw contactpersoon naar alle waarschijnlijkheid een geïnteresseerd en behulpzaam persoon.

Onthoud de tijd van de afspraak en verschijn snel voor uw gesprek. Je moet niet te nonchalant gekleed zijn en ook niet overdressed. Gewone zakelijke kleding is gepast. Zorg ervoor dat u de naam kent van de persoon die u ontmoet, de juiste uitspraak van zijn/haar naam en de titel van zijn/haar functie. Doe wat onderzoek naar de persoon en zijn bedrijf.

Kom met vragen en wees voorbereid om het gesprek te sturen. Zorg ervoor dat u rekening houdt met de tijd van de persoon. Probeer het gesprek kort te houden (ongeveer 15 tot 30 minuten), tenzij je van tevoren een ander tijdsbestek hebt afgesproken. En onthoud: uw contactpersoon kan u ook vragen stellen. Wees voorbereid met een elevator pitch .

Informatieve sollicitatievragen om te stellen

Omdat er zoveel vragen zijn die je kunt stellen in het informatieve gesprek, maken individuen soms aantekeningen tijdens het gesprek. Een beperkte hoeveelheid aantekeningen maken is gerechtvaardigd op voorwaarde dat uw contact aangenaam is en de communicatie tussen u beiden niet verstoort.

Probeer tijdens het interview vragen te stellen die verder gaan dan wat je zou kunnen ontdekken via een snelle online zoekopdracht. Je kunt de persoon vragen naar hun reis naar deze functie, voor een beschrijving van hun dagelijkse verantwoordelijkheden en voor tips die ze je kunnen geven als iemand die geïnteresseerd is in werken in het veld.

Maak na het interview een korte schets van de behandelde onderwerpen en de informatie die je hebt ontdekt. Dit duurt slechts een paar minuten en zorgt ervoor dat u de belangrijke punten die zijn besproken, onthoudt. Later kunt u aan de hand van uw schets een gedetailleerder verslag van het interview maken.

Beroepsvragen om te stellen

  1. Wat is de titel van de persoon die je interviewt?
  2. Wat zijn andere veelgebruikte titels voor de functie?
  3. Wat zijn de taken die worden uitgevoerd tijdens een typische dag, week, maand, jaar? Heeft zij of hij een vaste routine? Hoeveel variatie is er op dagelijkse basis? Vraag bij het beschrijven van de taken welke vaardigheden nodig zijn.
  4. Welk onderwijsprogramma wordt aanbevolen als voorbereiding? Informeer naar het onderscheid tussen gewenste en onontbeerlijke vakken.
  5. Welke soorten cursussen zijn het meest waardevol om de vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor succes in dit beroep? Informeer naar het onderscheid tussen gewenste en onontbeerlijke vakken.
  6. Naar welk diploma of certificaat zoeken werkgevers?
  7. Wat voor soort werk/stage-ervaring zouden werkgevers zoeken in een sollicitant, en hoe verkrijgt een persoon deze ervaring?
  8. Zijn er nevenactiviteiten aan te raden?
  9. Welke stappen (behalve het voldoen aan opleidings- en ervaringsvereisten ) zijn nodig om in dit beroep door te breken (bijv. examen, interview, lidmaatschap van een vakbond)?
  10. Wat zijn de belangrijke trefwoorden of modewoorden die in een  cv  of  sollicitatiebrief moeten worden opgenomen  bij het zoeken naar een baan in het veld?
  11. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden en naar welke functie? Is een hogere graad nodig, en zo ja, in welke discipline?
  12. Welke vaardigheden zijn het belangrijkst om te verwerven (dwz naar welke  vaardigheden zoeken werkgevers)?
  13. Wat zijn de belangrijkste of belangrijkste persoonlijke kenmerken voor succes in het veld?
  14. Wat zijn de verschillende omgevingen waarin mensen in dit beroep kunnen werken (dwz onderwijsinstellingen, bedrijven, non-profitorganisaties)?
  15. Welke andere soorten werknemers hebben vaak te maken met deze functie?
  16. Zijn er aanwijzingen voor een verschil in behandeling tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers met betrekking tot taken, beloning en doorgroeimogelijkheden?
  17. Wat zijn de werkgelegenheidsvooruitzichten in het geografische gebied van de adviseur? Waar zijn de beste kansen op werk? Wat zijn de werkgelegenheidsperspectieven bij het bedrijf van de adviseur? Is mobiliteit een noodzakelijke succesfactor?
  18. Wat zijn enkele verwante beroepen?
  19. Wat zijn de verschillende salarisschalen?
  20. Heeft de typische werknemer een vast schema of zijn de uren flexibel?
  21. Wat zijn de eisen en frustraties die typisch met dit soort werk gepaard gaan?
  22. Is er een typische commandostructuur op dit gebied?
  23. Hoe kunt u bepalen dat u de mogelijkheid of het potentieel heeft om succesvol te zijn in dit specifieke beroep?
  24. Is dit een snel groeiend vakgebied? Is het mogelijk om de toekomstige behoeften van werknemers op dit gebied te voorspellen?
  25. Welke soorten technologie worden gebruikt en hoe worden ze gebruikt?
  26. Waar zijn vacatures te vinden?
  27. Welke instapposities zijn er op dit gebied die een afgestudeerde in de vrije kunsten zou kunnen overwegen?
  28. Wat weet de adviseur nu dat nuttig zou zijn geweest om te weten wanneer hij of zij in jouw schoenen stond?

Functionele vragen om te stellen

  1. Hoeveel uur werkt de adviseur?
  2. Wat voor opleiding heeft de adviseur?
  3. Wat was het loopbaantraject van de adviseur van de universiteit tot het heden?
  4. Wat zijn de bevredigende aspecten van het werk van de adviseur?
  5. Wat zijn de grootste spanningen, spanningen of angsten in het werk?
  6. Wat zijn de belangrijkste taakverantwoordelijkheden?
  7. Wat zijn de moeilijkste problemen en beslissingen waarmee de adviseur het hoofd moet bieden?
  8. Wat is het meest onbevredigende aan het werk? Is dit typisch voor het vak?
  9. Hoe zou de adviseur de sfeer/cultuur van de werkplek omschrijven?
  10. Denkt de adviseur dat u belangrijke vragen hebt weggelaten die nuttig zouden kunnen zijn om meer te weten te komen over de baan of het beroep?
  11. Kan de adviseur anderen voorstellen die waardevolle bronnen voor u kunnen zijn?

Follow-up met een bedankbriefje

Schrijf een  bedankbriefje  voor de mensen die je hebt geïnterviewd. Rapporteer aan hen als u suggesties heeft opgevolgd. Je kunt ook met hen in contact komen op LinkedIn als je dat nog niet hebt gedaan.

Door een sterke verstandhouding met loopbaancontacten op te bouwen, vergroot u de kans dat zij u zullen helpen bij het zoeken naar een baan wanneer u klaar bent voor de volgende stap in het zoekproces naar een baan.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *