Koronavirus preoblikuje delovno silo: kar bi morali vedeti

Posted on

Koronavirus preoblikuje delovno silo: kar bi morali vedeti

Koronavirus (COVID-19) hitro preoblikuje delovno mesto in način dela. Od posodobljenih politik dopusta do povpraševanja vseh možnih zaposlenih, da delajo od doma, delodajalci izvajajo različne strategije za obvladovanje vpliva koronavirusa na delovno silo.

Pomembno : Če ste izgubili službo ali se je vaš zaposlitveni status spremenil, ste morda upravičeni do nadomestila za brezposelnost COVID-19 ali bolniške odsotnosti.

Spremembe delovne sile zaradi koronavirusa

Tukaj je vodnik o tem, kako koronavirus spreminja današnje delovno mesto in kako vpliva na prosilce, zaposlene in odpuščene delavce.

Zmanjšanje delovnih mest, odpuščanje in brezposelnost

Zahtevki za brezposelnost so najvišji doslej in naj bi se še naprej povečevali, vsaj kratkoročno. Ameriško ministrstvo za delo poroča, da je bila za teden, ki se je končal 18. aprila 2020, vnaprejšnja številka za desezonirane začetne zahtevke 4,4 milijona zahtevkov. Skupen zahtevek za brezposelnost v zadnjih petih tednih je več kot 22 milijonov.2

Globalno podjetje za zunanje izvajanje Challenger, Grey & Christmas, Inc. poroča, da so delodajalci s sedežem v ZDA napovedali načrte, da bodo do 12. aprila zmanjšali 246.688 rezov. To je za 11% več kot od 222.288 rezov, napovedanih marca. April se oblikuje kot najvišji mesec za objave o zmanjšanju delovnih mest od januarja 2002, ko je bilo napovedanih 248.471 zmanjšanj, zaradi COVID-19 lahko izgubi več kot 9 milijonov delovnih mest.

To zmanjšanje je v industriji zabave, prevoza in tehnologije. Pričakujemo več izgube delovnih mest zaradi odpovedanih dogodkov in konferenc, zmanjšanja potovanj in skrbi za zdravje in gospodarstvo.

LinkedIn poroča, da se “odpuščanja, povezana z gospodarskim padcem, ki ga povzroča pandemija koronavirusa, začenjajo pojavljati po vsej delovni sili, poročila pa prihajajo iz ladijskega prometa, trgovine na drobno in potovanj.”

Najem

Nekatere letalske družbe, vključno z United, American Airlines in Delta, so zaradi zmanjšanja povpraševanja uvedle zamrznitev zaposlitve, zamudo za usposabljanje ali prekinitev poti. Vendar pa Wall Street Journal poroča, da “lahko prizadevanja za ohranjanje neprekinjenega poslovanja koristijo kandidatom za zaposlitev z izkušnjami z videokonference, povezovanjem s strankami in drugimi orodji za daljinsko delo.”

Pozitivna stran je tudi, da Glassdoor poroča, da se objavljanja delovnih mest hitro povečujejo kandidati z zahtevanimi veščinami za zadrževanje in odzivanje na izbruh. Obseg odprtih delovnih mest je odvisen od stanja z največjo incidenco koronavirusa.

Nekatera delovna mesta so v razcvetu, delodajalci pa so najeli najem. Spletno nakupovanje in storitve dostave dodajajo na tisoče novih zaposlenih, poleg tega pa hitro najemajo tudi osnovne storitve, kot sta zdravstvena oskrba in skladiščenje.

Pobude za koronavirus (COVID-19) na delovnem mestu

Zvezne in državne vlade ter delodajalci v zasebnem sektorju zagotavljajo koristi delavcem, ki jih koronavirus prizadene, da bi zagotovili varno delovno okolje in se izognili gospodarski stiski. Podjetja spreminjajo tudi tok dela, da bodo zaposleni varni.

Pobude za delodajalce

Nekatera podjetja, vključno z restavracijami Uber, Walmart, Instacart, Lyft in Darden, širijo ugodnosti, ki jih zagotavljajo, tako da nudijo bolniške odsotnosti in odsoten čas delavcem, ki se sicer ne bi mogli kvalificirati. Tako bolni kot karantirani delavci so lahko upravičeni, odvisno od podjetja.

Drugi delodajalci, vključno z Amazonom, ustanavljajo sklade za pomoč izvajalcem in servisnim partnerjem, na katere vpliva COVID-19.

Državne pobude

Državni oddelki za delo v zelo prizadetih državah zagotavljajo razširjene dajatve za brezposelne odpuščenim delavcem in sproščajo zahteve po iskanju zaposlitve za zaposlene, ki so bolni ali v karanteni. Države izvajajo tudi ukrepe za pomoč podjetjem.

Na primer, država Washington je sprejela nujna pravila za lajšanje bremena začasnih odpuščanj in karantene za delavce in podjetja, vključno s spremembami pravil o brezposelnosti in vložitve davkov.

Pobude zvezne vlade

Zvezna vlada je sprejela zakonodajo, ki bo razširila ugodnosti za dopust, zagotovila varnost preskrbe s hrano, pokrila stroške testiranja na koronavirus in pomagala malim podjetjem.

Sprejeta je zakonodaja, ki zagotavlja dva tedna plačanega bolniškega dopusta in do tri mesece družinskega in zdravstvenega dopusta, brezplačno testiranje na viruse ter dodatna sredstva za pomoč v hrani in Medicaid.

Ministrstvo za delo je izdalo nove smernice, v katerih so opisane prilagodljivosti, ki jih imajo države pri upravljanju programov zavarovanja za primer brezposelnosti (UI) za pomoč delavcem, ki jih je prizadel izbruh COVID-19.

Ko iščete delo

To je čas, da se osredotočite na spletno iskanje zaposlitve, če tega še ne počnete. Čeprav so nekatere industrije prizadele, druge še naprej najemajo.

Nasvet : Obstajajo strategije, s katerimi lahko iščite iskanje zaposlitve v času pandemije.

Mnoga podjetja so usmerjena v postopek prijave na daljavo na daljavo, zato ne ustavite iskanja zaposlitve. Podjetja še vedno najemajo in morda je manj konkurence, ko so vsi v paničnem načinu:

 • Ohranjajte mreženje, zlasti na LinkedInu, kjer kadrovalci aktivno iščejo kandidate.
 • Ne nehajte iskati zaposlitve – svoj lov za novo službo naj bo naprej.

Osredotočite se na panoge, ki jih COVID-19 ne vpliva. Na primer, potovalna, turistična, transportna in rekreacijska industrija bodo zamrznile ali upočasnile najem.

Nekatera podjetja vsaj začasno ustavijo vse osebne razgovore. Vzemite si nekaj časa, da si omislite svoje  veščine video intervjuja  in  tehniko telefonskega intervjuja , tako da boste pripravljeni narediti najboljši vtis.

Nasvet : Če se udeležite osebnega razgovora ali sestanka, se tresenje rok nahaja na seznamu “prosim, ne delaj”.

Pazite, kaj se dotaknete. Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) priporočajo, da se na javnih mestih ne tresete z rokami ali se dotikate površin z visokim udarcem – gumbi dvigala, ročaji vrat, ograje itd. Če z roko ali prstom pokrijete tkanino ali rokav, če se morate dotikati nekaj. Pogosto si umivajte roke in prinesite s seboj sredstva za čiščenje rok.

Možnosti oddaljenega dela

Mnoga podjetja priporočajo zaposlenim, da delajo doma, kadar je to mogoče. Po navedbah Challengerja, Grey & Christmas, je vsaj 28 podjetij zaradi izbruha COVID-19 izvedlo nekakšne ukrepe. Šestnajst podjetij je svojim delavcem ponudilo možnosti dela na daljavo, druga pa preizkušajo možnost.

Nekatera podjetja svojim zaposlenim celo olajšajo delo na daljavo. Shopify delavcem ponuja doplačilo v višini 1000 ameriških dolarjev, da se zagotovi neoviran prehod na delo od doma.

Če vaše podjetje nima politike zaposlitve od doma, se boste morda vprašali, ali lahko vsaj nekaj časa delate od doma. Številni delodajalci so nagnjeni k prilagodljivosti, ko nastopi kriza.

Ko ne moreš delati doma

Delo od doma ni veliko za številne zaposlene, vendar lahko zagotovite svojo varnost, ki jih lahko upoštevate. Preden se odpravite na delo, preglejte zadnja opozorila na svojem državnem ministrstvu za zdravje .

Na primer, ministrstvo za zdravje Floride ima klicno linijo, s katero lahko pokličete vprašanja, informacije o številu in lokaciji primerov ter napotke za podjetja.

Za preprečevanje širjenja zdravila COVID-19 upoštevajte smernice CDC:

 • Roke si umivajte z milom in vodo vsaj 20 sekund, še posebej potem, ko ste bili na javnem mestu ali po pihanju nosu, kašljanju ali kihanju.
 • Če milo in voda nista na voljo, uporabite sredstvo za čiščenje rok, ki vsebuje vsaj 60% alkohola.
 • Ko kašljate ali kihate ali uporabljate notranjost komolca, pokrijte usta in nos.
 • Dnevno očistite in razkužite površine, ki se pogosto dotikajo. Sem spadajo mize, kljuke na vratih, stikala za luči, pulti, ročaji, mize, telefoni, tipkovnice, stranišča, pipe in pomivalna korita.

Kaj storiti, ko si bolan

Če ste bolni, je najpomembnejše, da ostanete doma in omejite dejavnosti zunaj svojega doma, razen zdravniške oskrbe.

Priporočila CDC za delodajalce o ravnanju z bolnimi delavci bi vam morala olajšati  klic bolnikov,  če boste to morali. Delodajalce prosijo, naj:

 • Aktivno spodbujajte bolne zaposlene, da ostanejo doma.
 • Zagotovite, da bodo politike bolniških dopustov prožne in skladne s smernicami javnega zdravja ter da se zaposleni zavedajo teh politik.
 • Za zaposlene, ki so bolni z akutnimi boleznimi dihal, ne zahtevajte potrditve zdravstvenega zavarovanja, da potrdijo svojo bolezen ali se vrnejo na delo.
 • Vzdržujte prilagodljive politike, ki zaposlenim omogočajo, da ostanejo doma in skrbijo za bolnega družinskega člana.

Sick Time in Sick Pay

Upravičenost do bolniške odsotnosti z dela, plačane ali neplačane je odvisna od države, v kateri prebivate, in delodajalca.

Pomembno : dajatve zveznega, državnega in podjetniškega bolniškega nadomestila se lahko nadgradijo, če bodo zaradi koronavirusa sprejeti novi predpisi. Poiščite smernice pri delodajalcu.

Zvezni dopust

Zakon o družinskem in dopustnem dopustu (FMLA) omogoča upravičenim zaposlenim pokritim delodajalcem, da zaradi določenih družinskih in zdravstvenih razlogov izkoristijo neplačani dopust, zaščiten z delovnim mestom.

Zvezna vlada je odobrila nujno zakonodajo, prvi zakon o odzivanju na koronavirus, ki določa razširjen plačani bolniški dopust in družinski zdravstveni dopust za pokrite zaposlene in samozaposlene delavce zaradi koronavirusa.

Državni bolni dopust

Nekatere države imajo zakone, ki zagotavljajo dajatve za bolniške odsotnosti. Ugodnosti in upravičenost se razlikujejo glede na lokacijo, zato se obrnite na ministrstvo za delo na vaši lokaciji za smernice o tem, kaj je na voljo.

Politika podjetja

Preverite pravilnik vašega podjetja na bolniškem dopustu. Zaradi resnosti koronavirusa so podjetja bolj prožna, da ohranijo varno delovno silo. Če ste pogodbeni delavec, se posvetujte s podjetji, v katerih delate, ali preverite, ali so uvedli sklad za olajšavo za delavce. Morda ste upravičeni do ugodnosti.

Nadomestilo za brezposelnost

Če brez svoje krivde ne delate, ste morda upravičeni do brezposelnosti. Program zveznega zavarovanja za primer brezposelnosti zagotavlja nadomestila za brezposelnost upravičenim delavcem, ki so brez zaposlitve brez lastne krivde in izpolnjujejo druge zahteve glede upravičenosti države.

Pomembno : Med nadaljevanjem pandemije se merila za upravičenost do brezposelnosti spreminjajo, zato pogosto preverjajte, ali obstajajo posodobitve.

Ameriško ministrstvo za delo je državam podelilo prožnost pri spreminjanju svojih zakonov, da bi zagotovili nadomestila za brezposelnost v več scenarijev, povezanih s COVID-19. Na primer, zvezni zakon državam omogoča izplačilo dajatev, kadar:

 • Delodajalec začasno preneha z delovanjem zaradi COVID-19 in preprečuje zaposlenim, da bi prišli na delo.
 • Posameznik je v karanteni s pričakovanjem, da se bo po koncu karantene vrnil na delo.
 • Posameznik zapusti zaposlitev zaradi nevarnosti izpostavljenosti ali okužbe ali zaradi skrbi za družinskega člana.

Poleg tega so nekatere države razširile programe nadomestila za brezposelnost zaradi koronavirusa. Delodajalci in delavci bi morali preveriti ustrezno spletno stran vlade, da bi preverili, ali so na voljo smernice za zavarovanje za primer brezposelnosti.

Na primer, Kalifornija zagotavlja ugodnosti, če izpolnjujete zahteve za upravičenost in ste brez zaposlitve iz naslednjih razlogov:

 • Zaradi karantene se vaše ure zmanjšajo.
 • Med karanteno ste bili ločeni od delodajalca.
 • Za vas velja karantena, ki jo zahteva zdravnik ali državni ali lokalni zdravstveni uradnik.

Poleg tega ne boste morali vsak teden iskati dela. Kalifornija se je tudi odpovedala enotedenskemu čakalnemu obdobju za tiste, ki so brezposelni ali invalidi zaradi COVID-19.

Čeprav gre za program zvezne države, ugodnosti upravljajo  državne agencije za brezposelnost . Preverite svoje spletno mesto glede podrobnosti o osnovnih in koronavirusnih razširjenih ugodnostih, če so na voljo. Morali bi imeti možnost, da v spletu zaprosite za nadomestilo za brezposelnost .

Informacije v tem članku niso pravni nasveti in niso nadomestilo za tak nasvet. Državni in zvezni zakoni se pogosto spreminjajo in informacije v tem članku morda ne odražajo zakonov vaše države ali najnovejših sprememb zakona. 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *