Coronavirus förvandlar arbetskraften: vad du borde veta

Posted on

Coronavirus förvandlar arbetskraften: vad du borde veta

Coronavirus (COVID-19) förvandlar snabbt arbetsplatsen och hur arbetet görs. Från uppdaterade tjänstledighetspolicyer till att be alla möjliga anställda att arbeta hemifrån, implementerar arbetsgivare olika strategier för att hantera effekterna av coronavirus på arbetskraften.

Viktigt : Om du har tappat jobbet eller din anställningsstatus har ändrats kan du vara berättigad till COVID-19 arbetslöshets- eller sjukfrånvaro.

Ändringar av arbetskraften på grund av Coronavirus

Här är en guide till hur coronavirus förändrar dagens arbetsplats och hur det påverkar arbetssökande, anställda och avskedade arbetare.

Jobbnedskärningar, uppsägningar och arbetslöshet

Kraven på arbetslöshet är de högsta någonsin och förväntas fortsätta att öka, åtminstone på kort sikt. Det amerikanska arbetsdepartementet rapporterar att för veckan som slutade den 18 april 2020 var förskottssiffran för säsongrensade initiala fordringar 4,4 miljoner fordringar. De totala arbetslöshetskraven under de senaste fem veckorna är över 22 miljoner.2

Det globala utplaceringsföretaget Challenger, Gray & Christmas, Inc. rapporterar att USA-baserade arbetsgivare har meddelat planer på att minska 246 688 nedskärningar till och med 12 april. Detta är en ökning med 11% från de 222 288 nedskärningar som tillkännagavs i mars. April formar sig att bli den högsta månaden för tillkännagivanden om nedskärningar av jobb sedan januari 2002, då 248 471 nedskärningar tillkännagavs, över 9 miljoner jobb kan gå förlorade på grund av COVID-19.

Dessa nedskärningar är inom underhållnings-, transport- och teknikindustrin. Mer jobbförluster förväntas på grund av avbrutna evenemang och konferenser, nedskärningar i resor och oro för hälsa och ekonomin.

LinkedIn rapporterar att “Uppsägningar knutna till den ekonomiska nedgången orsakad av coronaviruspandemin börjar dyka upp i arbetskraften, med rapporter som kommer in från sjöfarts-, detaljhandels- och resesektorn.”

anställa

Vissa flygbolag, inklusive United, American Airlines och Delta, har genomfört en anställningsfrysning, försenad utbildning eller avskurna rutter på grund av en minskad efterfrågan. Wall Street Journal rapporterar dock att “ansträngningar för att upprätthålla företagskontinuitet kan gynna jobbkandidater med erfarenhet av videokonferenser, kundanslutning och andra verktyg för fjärrarbete.”

Även på den positiva sidan rapporterar Glassdoor att jobbannonserna snabbt ökar för kandidater med nödvändiga färdigheter för att innehålla och svara på utbrottet. Volymen av jobböppningar korrelerar med de stater med den högsta förekomsten av coronavirus.

Vissa jobb blomstrar, och arbetsgivarna har ökat anställningen. Online-shopping- och leveranstjänster lägger till tusentals nya anställda, och viktiga tjänster som hälso- och sjukvård och lagerhyrning anställer också snabbt.

Coronavirus (COVID-19) Workplace Initiatives

De federala och statliga regeringarna och arbetsgivarna i den privata sektorn ger förmåner till arbetare som påverkas av coronavirus för att ge en säker arbetsmiljö och undvika ekonomisk svårighet. Företag ändrar också arbetsflöden för att skydda anställda.

Arbetsgivarinitiativ

Vissa företag, inklusive Uber-, Walmart-, Instacart-, Lyft- och Darden-restauranger, utökar de fördelar de ger genom att erbjuda sjukfrånvaro och betala ledighet till arbetare som annars inte skulle kvalificera sig. Både sjuk- och karantänarbetare kan vara berättigade beroende på företaget.

Andra arbetsgivare, inklusive Amazon, inrättar hjälpmedel för entreprenörer och servicepartners som påverkas av COVID-19.

Statliga initiativ

Statliga avdelningar för arbetskraft i starka påverkade stater tillhandahåller utvidgade arbetslöshetsförmåner till avskedade arbetare och avslappnar kraven på arbetssökning för anställda som är sjuka eller i karantän. Staterna genomför också åtgärder för att hjälpa företag.

Till exempel har staten i Washington antagit akutregler för att lindra bördan av tillfälliga uppsägningar och karantän på arbetstagare och företag, inklusive ändringar av arbetslöshetsregler och skatteregistrering.

Federal Government Initiatives

Den federala regeringen har antagit lagstiftning som kommer att utöka lönefördelar, säkerställa livsmedelssäkerhet, täcka kostnader för testning av coronavirus och hjälpa småföretag.

Lagstiftning som ger två veckors betald sjukfrånvaro och upp till tre månaders familjeläge och medicinsk ledighet, gratis virustestning och ytterligare medel för livsmedelsbistånd och Medicaid har godkänts.

Department of Labor har utfärdat nya riktlinjer som beskriver flexibiliteter som staterna har för att administrera program för arbetslöshetsförsäkring (UI) för att hjälpa arbetare som drabbats av COVID-19-utbrottet.

När du söker jobb

Det är dags att fokusera på online-jobbsökning om du inte redan gör det. Även om vissa branscher har påverkats fortsätter andra att anställa.

Tips : Det finns strategier du kan använda för att hålla din jobbsökning framåt under en pandemi.

Många företag är inriktade på att hantera ansökningsprocessen på distans, så sluta inte jobbsökningen. Företag anställer fortfarande, och det kan bli mindre konkurrens när alla är i panikläge:

 • Fortsätt nätverk, särskilt på LinkedIn, där rekryterare aktivt söker kandidater.
 • Sluta inte jobbsökning – fortsätt med jakten på ett nytt jobb framåt.

Fokusera på industrier som inte är lika påverkade av COVID-19. Till exempel kommer rese-, turism-, transport- och rekreationsindustrin att frysa eller saktar ut anställningen.

Vissa företag stoppar alla personliga intervjuer, åtminstone tillfälligt. Ta dig tid att fräscha upp dina  videointervju färdigheter  och  telefon intervjuteknik , så du är beredd att göra det bästa intrycket.

Tips : Om du deltar i en intervju eller ett möte är handskakning i listan “snälla gör inte”.

Var försiktig med vad du rör. Centren för sjukdomskontroll och förebyggande (CDC) rekommenderar att du inte skakar hand eller vidrör ytor med hög påverkan på offentliga platser – hissknappar, dörrhandtag, ledstänger etc. Använd en vävnad eller ärm för att täcka din hand eller finger om du måste röra något. Tvätta händerna ofta och ta med dig handrensningsmedel.

Alternativ för fjärrarbete

Många företag rekommenderar anställda att arbeta hemma när det är möjligt. Enligt Challenger, Gray & Christmas, har minst 28 företag vidtagit någon form av åtgärder på grund av COVID-19-utbrottet. Sexton företag har erbjudit sina arbetare alternativ för fjärrarbetet, och andra testar möjligheten.

Vissa företag gör det till och med lätt för sina anställda att arbeta på distans. Shopify erbjuder arbetstagarna ett stipendium på 1 000 dollar för att säkerställa en smidig övergång till att arbeta hemifrån.

Om ditt företag inte har en policy från arbete hemifrån kan du kanske fråga om du kan arbeta hemifrån åtminstone en del av tiden. Många arbetsgivare är benägna att vara flexibla när det finns en kris.

När du inte kan arbeta hemma

Att arbeta hemifrån är inte ett alternativ för många anställda, men det finns försiktighetsåtgärder som du kan vidta för att säkerställa din säkerhet. Kontrollera din State Department of Health webbplats för de senaste varningarna innan du går till jobbet.

Till exempel har Florida Department of Health en hotline för att fråga, information om antal och plats för ärenden och vägledning för företag.

Följ CDC: s riktlinjer för att förhindra spridning av COVID-19:

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder, särskilt efter att du varit på en offentlig plats, eller efter att du har blåst i näsan, hosta eller nysa.
 • Om tvål och vatten inte är lättillgängligt, använd en rengöringsmedel som innehåller minst 60% alkohol.
 • Täck mun och näsa med en vävnad när du hostar eller nyser eller använder insidan av armbågen.
 • Rengör och desinficera ofta berörda ytor dagligen. Detta inkluderar bord, dörrhandtag, ljusströmbrytare, bänkskivor, handtag, skrivbord, telefoner, tangentbord, toaletter, kranar och handfat.

Vad du ska göra när du är sjuk

Om du är sjuk är det viktigaste du kan göra hemma och begränsa aktiviteter utanför ditt hem annat än att få medicinsk vård.

CDC: s rekommendationer för arbetsgivare om hur man hanterar sjuka arbetare bör göra det lättare för dig att  ringa in sjuka  om du behöver. De ber arbetsgivarna att:

 • Uppmuntra aktivt sjuka anställda att stanna hemma.
 • Se till att sjukskrivningspolicyn är flexibel och överensstämmer med folkhälsoguiding och att de anställda är medvetna om denna policy.
 • Kräv inte en sjukvårdsleverantörs anteckning för anställda som är sjuka med akut andningssjukdom för att bekräfta sin sjukdom eller återvända till arbetet.
 • Upprätthålla en flexibel policy som gör att anställda kan stanna hemma för att ta hand om en sjuk familjemedlem.

Sjuk tid och sjuklön

Behörigheten för sjukfrånvaro från arbetet, betald eller obetald beror på staten du bor i och din arbetsgivare.

Viktigt : Förmåner för sjukfrånvaro i staten, i staten och i företaget kan uppgraderas om nya bestämmelser antas på grund av koronaviruset. Kontakta din arbetsgivare för riktlinjer.

Federal sjukfrånvaro

Familjen och medicinsk ledighet lag (FMLA) tillåter berättigade anställda hos täckta arbetsgivare att ta obetalda, jobbskyddad ledighet av specifika familje- och medicinska skäl.

Den federala regeringen har godkänt akutlagstiftning, familjens första Coronavirus Response Act, som tillhandahåller utökad betalad sjukfrånvaro och betald familjeledighet för täckta anställda och egenföretagare på grund av coronavirus.

Statligt sjukfrånvaro

Vissa stater har lagar som ger sjukförmåner. Fördelar och behörighet varierar beroende på plats, så kolla med Labor Department på din plats för riktlinjer för vad som finns tillgängligt.

Företagspolicy

Kontrollera din företagspolicy för sjukfrånvaro. På grund av koronavirussens allvar är de mer flexibla för att hålla sin personalstyrka säker. Om du är kontraktsanställd, kolla med de företag du arbetar för att se om de har implementerat en hjälpfond för arbetare. Du kan vara berättigad till förmåner.

A-kassa

När du inte arbetar utan ditt eget fel kan du vara berättigad till arbetslöshet. Det federala statliga arbetslöshetsförsäkringsprogrammet ger arbetslöshetsförmåner till berättigade arbetstagare som är arbetslösa utan eget fel och som uppfyller andra behörighetskrav i statlig lag.

Viktigt : Kriterierna för berättigande till arbetslöshet förändras när pandemin fortsätter, så titta ofta för uppdateringar.

Det amerikanska arbetsdepartementet har gett staterna flexibilitet att ändra sina lagar för att ge arbetslöshetsförmåner i flera scenarier relaterade till COVID-19. Till exempel tillåter federala lagstater att betala förmåner när:

 • En arbetsgivare upphör med tillfällig verksamhet på grund av COVID-19, vilket hindrar anställda från att komma till jobbet.
 • En individ står i karantän med förväntan att återvända till jobbet efter att karantänen är över.
 • En person lämnar anställning på grund av risk för exponering eller infektion eller vård av en familjemedlem.

Dessutom har vissa stater utökat program för arbetslöshetsersättning på grund av coronavirus. Arbetsgivare och arbetstagare bör kontrollera lämplig statlig webbplats för att se om statlig specifik arbetslöshetsförsäkring finns.

Till exempel ger Kalifornien förmåner om du uppfyller behörighetskraven och är arbetslös av skäl som följande:

 • Dina timmar reduceras på grund av karantänen.
 • Du separerades från din arbetsgivare under karantänen.
 • Du är föremål för en karantän som krävs av en läkare eller statlig eller lokal hälsoombud.

Dessutom kommer du inte att behöva leta efter arbete varje vecka. Kalifornien har också avstått från en veckas väntetid för dem som är arbetslösa eller funktionshindrade på grund av COVID-19.

Även om det är ett federalt statligt program, hanteras förmånerna av de  statliga arbetslöshetskontoren . Mer information om grundläggande och coronavirus-utvidgade fördelar finns på webbplatsen om det finns tillgängligt. Du bör kunna ansöka online om arbetslöshetsersättning .

Informationen i denna artikel är inte juridisk rådgivning och ersätter inte sådant råd. Statliga och federala lagar ändras ofta, och informationen i den här artikeln kan inte spegla din egen stats lagar eller de senaste ändringarna av lagen. 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *