Hogyan javíthatja karrierjét egy információs interjú?

Posted on

Hogyan javíthatja karrierjét egy információs interjú?

Ügyesen használt információs interjú az egyik legértékesebb foglalkozási információforrás. Míg a beszélgetés kiterjedhet ugyanarra a vállalati webhelyen található alapinformációra, lehetőséget kínál a munkaterület rugalmas belső nézetére, amelyhez más források nem hasonlítanak.

Mi az az információs interjú?

Az ilyen típusú interjúkat azért készítik, hogy információkat gyűjtsenek egy állásról, karrierterületről, iparágról vagy vállalatról. Ez nem egy állásinterjú. Ehelyett ez egy lehetőség, hogy beszélgessen egy olyan személlyel, aki olyan területen dolgozik, amelyről többet szeretne tudni.

Tipp: egy tájékoztató interjún keresztül tájékozódhat egy adott típusú munkáról, egy személy karrierútjáról, illetve egy iparágról vagy vállalatról.

A beszélgetés során (remélhetőleg) megtudhatja, milyen az ember munkája, mit csinál, milyen felelősségei vannak, és milyen a munkahelyén dolgozni a cégénél.

Hogyan találhatunk embereket, akikkel beszélgetni lehet

A hálózata segíthet. Megkeresheti barátait, családtagjait és ismerőseit, hogy megtudja, ismernek-e valakit az iparágban, amelyet fel szeretne fedezni, és kapcsolatot teremthetnek. Ha van egy konkrét cég, ahol dolgozni szeretne, vegye fontolóra, hogy a LinkedInen keresztül szerződjön valakivel, hogy tájékoztató jellegű interjút kérjen. Követheti azokat az embereket is, akikkel hálózati események vagy állásbörzék során találkozott.

Az információs interjúk előnyei

Az információs interjú a foglalkozáson belüli személy első kézből szerzett tapasztalatait és benyomásait közvetíti, és az Ön kérdései vezérlik.

Interjú a stressz nélkül

Egy tájékoztató interjú kevésbé megterhelő mind Ön, mind a munkáltató számára, mint egy átlagos állásinterjú .  Te vagy az, aki irányít. Megbeszélheti, hogy mit csinál napi szinten, és összekapcsolhatja saját érdeklődési körével és érzéseivel. Az értékes karrierinformációk megszerzésének előnyein túl az információs interjú lehetőséget ad az önbizalom növelésére és az állásinterjúk lebonyolítására való képességének javítására .

Bennfentes információ 

Mivel ez a beszélgetés nem a munkáról szól, lehet egy kicsit őszintébb. Elfogadható, ha olyan témákról kérdezünk, amelyek általában tabunak számítanak az első hivatalos interjún (például fizetés, juttatások és órák). Előfordulhat, hogy az a személy, akivel beszél, megosztja az iparág kemény vonatkozásait, valamint pozitívumait. Olyan tippeket és tanácsokat is kaphat, amelyek segítenek megerősíteni a jelentkezést. Például, ha az a személy, akivel beszél, továbbra is egy adott hívószót használ, érdemes lehet szerepeltetnie azt a kísérőlevelében.

Kapcsolatok építése

A sikeres álláskeresés nagy része az, hogy kit ismersz. Kapcsolatai ismerhetnek olyan állásokat, amelyeket még nem tettek közzé, vagy értékes bemutatkozást jelenthetnek. Ezzel az információs interjúval bővíti hálózatát.

Hogyan készítsünk tájékoztató interjút

Minden interjút üzleti találkozónak kell tekintenie, és professzionálisan kell viselkednie.

Ha előzetesen világossá tette az interjú kifejezett célját, akkor minden valószínűség szerint érdeklődő és segítőkész embernek találja majd kapcsolattartóját.

Ne feledje a találkozó időpontját, és azonnal jelenjen meg az interjún. Nem szabad sem túl lazán, sem túlöltözöttnek lenni. A szokásos üzleti öltözet megfelelő. Győződjön meg arról, hogy ismeri annak a személynek a nevét, akivel találkozik, nevének helyes kiejtését és beosztásának megnevezését. Kutasson egy kicsit az adott személyről és cégéről.

Jöjjön kérdéseivel, és készüljön fel a beszélgetés irányítására. Ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe az ember idejét. Törekedjen arra, hogy a beszélgetés rövid legyen (körülbelül 15-30 perc), kivéve, ha előzetesen más időkeretben állapodott meg. És ne feledje: kapcsolattartója is kérdéseket tehet fel Önnek. Legyen készen egy felvonóval .

Tájékoztató interjúkérdések

Mivel nagyon sok kérdést tehet fel az információs interjú során, az egyének néha jegyzeteket készítenek a találkozó során. Korlátozott mennyiségű jegyzetelés indokolt, feltéve, hogy kapcsolattartása kellemes, és nem szakítja meg a kommunikációt kettőtök között.

Az interjú során próbáljon olyan kérdéseket feltenni, amelyek túlmutatnak azon, amit egy gyors online kereséssel megtudhatna. Megkérdezheti a személyt az ehhez a pozícióhoz vezető útjáról, napi feladatairól, valamint tanácsokról, amelyeket a területen való munka iránt érdeklődőként ajánlana.

Az interjú után röviden vázolja fel a tárgyalt témákat és a felfedezett információkat. Ez csak néhány percet vesz igénybe, és biztosítja, hogy emlékezzen a megvitatott fontos pontokra. Később, a vázlatból kidolgozva, részletesebb jelentést készíthet az interjúról.

Foglalkozási kérdések

 1. Mi a címe annak a személynek, akivel interjút készít?
 2. Milyen egyéb gyakran használt címek vannak a pozícióra?
 3. Milyen feladatokat látnak el egy átlagos napon, héten, hónapban, évben? Van neki meghatározott rutinja? Mennyi a változatosság a mindennapokban? Miközben a személy leírja a feladatokat, kérdezze meg, milyen készségekre van szükség.
 4. Milyen oktatási program javasolt felkészülésként? Érdeklődjön a kívánatos és a nélkülözhetetlen kurzusok közötti különbségtételről.
 5. Milyen kurzusok a legértékesebbek ahhoz, hogy elsajátítsák az ebben a szakmában való sikerhez szükséges készségeket? Érdeklődjön a kívánatos és a nélkülözhetetlen kurzusok közötti különbségtételről.
 6. Milyen végzettséget vagy bizonyítványt keresnek a munkáltatók?
 7. Milyen munkatapasztalatot/gyakornoki gyakorlatot keresnének a munkáltatók egy álláspályázónál, és hogyan szerezheti meg ezt a tapasztalatot az ember?
 8. Ajánlott-e valamilyen tantervi tevékenység?
 9. Milyen lépések szükségesek (az oktatási és tapasztalati követelmények teljesítése mellett ) ahhoz, hogy betörjenek ebbe a foglalkozásba (pl. vizsga, interjú, szakszervezeti tagság)?
 10. Melyek azok a fontos kulcsszavak vagy hívószavak, amelyeket az önéletrajzban  vagy  a kísérőlevélben kell feltüntetni,  ha terepen szeretne  állást keresni?
 11. Milyen előrelépési lehetőségek vannak, és milyen pozícióba? Szükséges-e felsőfokú végzettség, és ha igen, milyen szakon?
 12. Mely készségek elsajátítása a legfontosabb (azaz mely  készségeket keresik a munkaadók)?
 13. Melyek a fő, vagy legfontosabb személyes jellemzők a területen a sikerhez?
 14. Milyen különböző környezetekben dolgozhatnak az e foglalkozást űzők (pl. oktatási intézmények, vállalkozások, non-profit szervezetek)?
 15. Milyen más típusú munkavállalók lépnek gyakran kapcsolatba ezzel a pozícióval?
 16. Van-e bizonyíték a férfi és női munkavállalók közötti eltérő bánásmódra a munkaköri feladatok, a fizetés és az előrelépési lehetőségek tekintetében?
 17. Milyen foglalkoztatási kilátások vannak a tanácsadó földrajzi területén? Hol vannak a legjobb elhelyezkedési kilátások? Milyen elhelyezkedési kilátások vannak a tanácsadó cégénél? A mobilitás elengedhetetlen tényező a sikerhez?
 18. Melyek a kapcsolódó foglalkozások?
 19. Melyek a különböző fizetési tartományok?
 20. A tipikus dolgozónak meghatározott beosztása van, vagy rugalmas a munkaidő?
 21. Milyen igények és frusztrációk kísérik jellemzően az ilyen típusú munkát?
 22. Van-e tipikus parancsnoki lánc ezen a területen?
 23. Hogyan állapíthatja meg, hogy megvan-e a képessége vagy potenciálja, hogy sikeres legyen ebben a konkrét foglalkozásban?
 24. Ez egy gyorsan növekvő terület? Megjósolható-e a jövőbeli munkavállalói igény ezen a területen?
 25. Milyen típusú technológiát használnak, és hogyan használják őket?
 26. Hol találhatók álláshirdetések?
 27. Milyen belépő szintű pozíciók vannak ezen a területen, amelyekre egy bölcsészdiplomát gondolhat?
 28. Mit tud most a tanácsadó, amit hasznos lett volna tudni, mikor volt az Ön helyében?

Funkcionális kérdések, amelyeket fel kell tenni

 1. Hány órát dolgozik a tanácsadó?
 2. Milyen végzettséggel rendelkezik a tanácsadó?
 3. Milyen volt a tanácsadó pályafutása az egyetemtől a mai napig?
 4. Melyek a tanácsadói munka kielégítő szempontjai?
 5. Melyek a legnagyobb nyomások, feszültségek vagy szorongások a munkában?
 6. Melyek a főbb munkaköri feladatok?
 7. Melyek a legnehezebb problémák és döntések, amelyekkel a tanácsadónak meg kell birkóznia?
 8. Mi a legelégedetlenebb a munkában? Ez jellemző a területre?
 9. Hogyan írná le a tanácsadó a munkahely légkörét/kultúráját?
 10. A tanácsadó úgy gondolja, hogy kihagyott olyan fontos kérdéseket, amelyek hasznosak lehetnek, ha többet szeretne megtudni a munkáról vagy a foglalkozásról?
 11. Tud-e a tanácsadó ajánlani másokat, akik értékes források lehetnek az Ön számára?

Köszönőlevéllel

Írjon  köszönőlevelet  azoknak, akikkel interjút készített. Jelentse vissza nekik, ha követte a javaslatokat. A LinkedIn-en is kapcsolatba léphet velük, ha még nem tette meg.

Ha erős kapcsolatot épít ki a karrierkapcsolatokkal, növeli annak valószínűségét, hogy segítséget nyújtanak az álláskereséshez, amikor készen áll az álláskeresési folyamat következő lépésére.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *