Bør du legge ut CV-en din på TikTok?

Posted on

Bør du legge ut CV-en din på TikTok?

Hvis du er på TikTok, den populære sosiale medieappen med korte videoer, kan du være vant til å tenke på det som underholdning, med en dash av nyheter og informasjon. Men som med andre sosiale medieplattformer som Facebook , LinkedIn og Twitter, kan TikTok også flettes inn i jobbsøket ditt. For eksempel, å følge hashtags som #careertok og #jobsearch fører til en endeløs strøm av TikToks som tilbyr råd og tips.

For å hjelpe deg med å finne ut om TikTok er et verdifullt verktøy for din karrierevei, vil vi diskutere TikTok CV-verktøyet, fordeler og ulemper ved å legge ut CV-en din på det sosiale nettverket, og tips for å gjøre det.

Viktige takeaways

 • Du trenger ikke legge ut CV-en din på TikTok. Det er kanskje ikke det mest levedyktige rekrutteringsverktøyet for arbeidsgivere (foreløpig), så hvis du er mer komfortabel med en papir-CV, hold deg til det.
 • TikTok-CV-er kan være morsomme å lage, fremheve dine styrker bedre og få oppmerksomhet. Men å legge ut CV på plattformen kan være tidkrevende, gi begrenset plass til å markedsføre deg selv, føre til skjevhet og ikke passe personligheten din.
 • Som omtrent alt som er relatert til jobbsøkingen din, bør du planlegge og forberede deg før du begynner. Vit hva du skal si, brainstorm visuelle bilder, og sørg for at du er i en god setting før du filmer og deler.

TikTok-CV

Mange brukere skanner ikke bare passivt TikTok for råd – de bruker appen som et applikasjonsverktøy og for å dele video-CV. I juli 2021 lanserte TikTok et pilotprogram kjent som TikTok Resumes for å oppmuntre til denne innsatsen, og kjente selskaper som Chipotle og Target inviterte folk til å søke på startnivåstillinger gjennom appen. 1

“Hvis du begynner å bruke TikTok CV-funksjonen, vil du kutte linjen og bli vurdert for intervjuer raskere enn utallige jobbsøkere som synes dette er en kjepphest,” sa Rob Barnett, executive search consultant og forfatter av Next Job, Best Job: En hodejegers 11 strategier for å bli ansatt nå

Tips: Sosiale medieplattformer kan være en stor ressurs for jobbsøkingen din – bare sørg for å huske på disse må og ikke gjøre.

Men det er noen potensielle ulemper ved å legge ut CV-en din på TikTok – taktikken er ikke for alle. For eksempel, hvis du ikke er en bruker på plattformen, er det kanskje ikke verdt å opprette en konto bare for å søke på jobber.

Finn ut mer om fordeler og ulemper ved å legge ut CV-en din på TikTok, sammen med tips du bør huske på hvis du bruker appen i jobbsøkingen.

Fordeler og ulemper med å legge ut en CV på TikTok

Her er hva du bør huske på før du legger ut CV-en din på TikTok.

Fordeler

 • De kan være morsomme å lage. Hvis du har en aktiv TikTok-tilstedeværelse og elsker å bruke plattformen, kan det være relativt enkelt for deg å lage en TikTok og kan til og med være noe som føles morsommere enn den vanlige rutinen med å skrive følgebrev.
 • TikTok-CV kan gjøre en bedre jobb med å fremheve dine styrker. “Videoer hjelper din personlighet og selvtillit å komme frem – i motsetning til en standard CV,” sa Andrew Fennell, tidligere rekrutterer og direktør ved StandOut CV, en CV- og karriererådgivningstjeneste, til The Balance via e-post.
 • Det kan være aktuelt. Visst, hvis du ønsker å jobbe i sosiale medier eller i roller som involverer PR eller markedsføring, kan det å ha en TikTok-CV være en måte å vise frem styrkene dine til å ansette ledere. Det kan nesten fungere som en audition eller portefølje. “Mange moderne jobber krever betydelig teknisk kunnskap, og ser etter de som kan redigere videoer, klippe sammen lyd og gjøre ting underholdende. Å lage en piksel-perfekt TikTok viser frem din kreative ekspertise,” sa Flynn Zaiger, administrerende direktør for Online Optimism, et TikTok-markedsføringsbyrå, i en e-post til The Balance.
 • TikTok-CV kan være oppsiktsvekkende. Legg ut en CV-video på TikTok, og “den har sjansen til å bli viral, bli delt og muligens sett av folk i bransjen du retter deg mot,” sa Fennell. I tillegg kan du koble deg til drømmeselskapet ditt ved å bruke hashtags og relevante tags, sier han.

 Ulemper

 • Vær oppmerksom på potensialet for skjevhet. Når du deler en papir-CV, ser ikke arbeidsgivere hvordan du ser ut. (Med sjeldne unntak, som for personer som søker på modell- eller skuespillerjobber, er det ikke hensiktsmessig å inkludere bilder med CV-en din.) «Mange arbeidsgivere har begynt aktivt å jobbe for å redusere skjevheter i CV-er, ved å bruke ansettelsesprosesser som fjerner kjønn, navn eller til og med utdanningsbakgrunn for å redusere systemisk skjevhet,” sa Zaiger. Men med en video-CV vil arbeidsgivere se utseendet ditt fra starten. Dette kan tillate bevisst eller ubevisst skjevhet fra ansettelsesledere – måten du ser ut på kan da være en faktor for hvorvidt arbeidsgivere når ut eller ikke.
 • Det kan være tidkrevende. TikTok-videoer er korte, men det kan være utfordrende å få frem et sammenhengende, arbeidstilpasset budskap på den korte tiden. Den sekunder lange videoen kan ta timer å lage.
 • Plassen er begrenset. På vanlige CV-er på papir, sliter folk noen ganger med å trimme opplevelsen ned. På et tidspunkt i karrieren kan en enkeltsides CV bli umulig. Tenk nå på å fremheve opplevelsen din på få sekunder. Det kan være vanskelig, spesielt med mer detaljerte, seriøse detaljer. “Selv om TikTok kan vise frem personligheten din, er det litt vanskeligere å bruke de mer seriøse aspektene av porteføljen eller erfaringen din i et så kort klipp,” sa Zaiger.
 • Arbeidsgivere og ansettelsesledere ser det kanskje ikke engang. Mange mennesker kan se TikTok-CV-en din. Men vil de være de rette menneskene? Hvis bedriftens rekrutterere og ansettelsesledere ikke bruker tid på appen med tanke på ansettelse, kan det hende du ikke er i stand til å fange oppmerksomheten deres. Og noen bransjer ser kanskje ikke en TikTok-CV som en profesjonell gambit – tenk på juss, medisin, finans, bemerker Fennell.
 • Det er ikke for alle. En video-CV passer kanskje ikke best for deg. “Hvis du ikke er trygg på kameraet, er det best å ikke bruke denne metoden,” sa Fennell.
 • Du kan bli viral. Dette kan være en proff hvis det fører til å fange oppmerksomheten til ansettelsesledere i selskaper der du ønsker å jobbe. Baksiden, ifølge Fennell, er at hvis videoen deles bredt, kan du få noen negative tilbakemeldinger.

Hvis det føles litt ubehagelig å legge ut CV-en din på TikTok, er du ikke alene.

I en Gen Z-undersøkelse fra august 2021 utført av Tallo, en nettplattform som forbinder studenter med høyskoler og bedrifter, følte 48 % seg komfortable med ideen om å lage en video-CV – og 48 % gjorde det ikke. Og bare 26 % av de spurte sa at de ville legge ut CV-en sin på TikToks plattform.

Tips for å legge ut CV-en din på TikTok

Hvis du legger ut CV-en din på TikTok, må du huske på følgende taktikk.

Øv før du poster

Ikke lag TikTok-CV-en din uten å øve først, anbefaler Fennell. Du vil at ordene dine skal være “kortfattede” og “godt strukturerte,” sa han, med sikte på å projisere din personlighet, men holde utseendet ditt profesjonelt.

Det kan være nyttig å lage et skript. “Selv om noen av de beste TikToks kan føles spontane, bør TikTok-CV-er planlegges,” sa Zaiger, og la merke til at det å skrive ned det du vil si betyr at du ikke vil glemme noe viktig.

Men selv om du jobber med et manus, forsøk å høres naturlig ut – ikke stiv og altfor innøvd. «Ikke snakk som en person på kamera. Kommuniser akkurat som du ville gjort hvis du sitter ansikt til ansikt med din neste sjef,” sa Barnett.

Viktig: Sørg for at kontoen din er offentlig slik at bedrifter kan se CV-en din.

Dra nytte av det visuelle

Gå lenger enn å snakke til kameraet og bruk alt det visuelle du kan for å støtte ditt kandidatur. “Inkluder bilder av dine karriereprestasjoner (priser, pressedekning, bilder, etc.) så vel som bilder, for å forsterke det du sier,” sa Fennell.

Sett scenen

Tenk på hva du har på deg, hva som er i bakgrunnen din, og det generelle utseendet til videoen også. TikTok er åpenbart et tilfeldig medium for å legge ut en CV. Vær likevel gjennomtenkt over hva slags inntrykk du sender med videoen.

Det kan bety å gjøre noen mindre investeringer. “Et ringlys, eller bedre bakgrunn, kan utgjøre forskjellen mellom en amatør og en profesjonelt utseende TikTok-CV,” sa Zaiger.

Vær forsiktig med hva du presenterer

Husk at TikTok-en din kan bli sett av en håndfull mennesker – men den kan også bli viral. Sørg for at den representerer deg på riktig måte, og at hvis den får oppmerksomheten til et stort publikum, er det ingenting som kan sjenere deg eller forårsake fare. Ifølge Fennell vil du være sikker på at CV-videoen din ikke inneholder personlige detaljer som kan brukes av identitetstyver.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *