Bi morali objaviti svoj življenjepis na TikToku?

Posted on

Bi morali objaviti svoj življenjepis na TikToku?

Če ste na TikToku, priljubljeni aplikaciji za družabne medije, ki vsebuje kratke videoposnetke, ste morda navajeni, da o njej razmišljate kot o zabavi z nekaj novicami in informacijami. Toda tako kot pri drugih platformah družbenih medijev, kot so Facebook , LinkedIn in Twitter, je tudi TikTok mogoče vtkati v vaše iskanje zaposlitve. Na primer, sledenje hashtagom, kot sta #careertok in #jobsearch, vodi do neskončnega toka TikToksov, ki ponujajo nasvete in nasvete.

Da bi vam pomagali ugotoviti, ali je TikTok dragoceno orodje za vašo karierno pot, bomo razpravljali o orodju TikTok Življenjepisi, prednostih in slabostih objave vašega življenjepisa na družbenem omrežju ter nasvetih za to.

Ključni odvzemi

 • Ni vam treba objaviti svojega življenjepisa na TikToku. Morda ni najbolj izvedljivo orodje za zaposlovanje za delodajalce (za zdaj), zato, če vam je bolj všeč papirnati življenjepis, se tega držite.
 • TikTok življenjepisi so lahko zabavni za ustvarjanje, bolje poudarijo svoje prednosti in pritegnejo pozornost. Vendar pa je objavljanje življenjepisov na platformi lahko zamudno, zagotavlja omejen prostor za promocijo, vodi v pristranskost in ne ustreza vaši osebnosti.
 • Kot skoraj vse, kar je povezano z vašim iskanjem zaposlitve, boste želeli načrtovati in se pripraviti, preden začnete. Vedite, kaj boste povedali, premislite o vizualnih posnetkih in se prepričajte, da ste v dobrem okolju, preden snemate in delite.

TikTok se nadaljuje

Mnogi uporabniki ne iščejo samo TikToka pasivno za nasvete – aplikacijo uporabljajo kot aplikacijsko orodje in za deljenje video življenjepisov. Julija 2021 je TikTok začel pilotni program, znan kot TikTok Resumes, da bi spodbudil ta prizadevanja, znana podjetja, kot sta Chipotle in Target, pa so povabila ljudi, da se prijavijo na začetne položaje prek aplikacije. 1

»Če začnete uporabljati funkcijo TikTok Resumes, boste presekali mejo in vas bodo obravnavali na razgovorih hitreje kot nešteto iskalcev zaposlitve, ki mislijo, da je to muha,« je dejal Rob Barnett, svetovalec za izvršno iskanje in avtor knjige Next Job, Best Job: 11 strategij lovcev na glave, s katerimi se lahko zaposlite zdaj

Nasvet : Platforme družbenih medijev so lahko velika prednost pri iskanju zaposlitve – le ne pozabite na to, kaj morate in kaj ne.

Toda objavljanje življenjepisa na TikTok ima nekaj potencialnih slabosti – taktika ni za vsakogar. Če na primer niste uporabnik platforme, morda ni vredno ustvariti računa samo za prijavo na delovna mesta.

Izvedite več o prednostih in slabostih objave svojega življenjepisa na TikToku, skupaj z nasveti, ki jih morate upoštevati, če uporabljate aplikacijo pri iskanju zaposlitve.

Prednosti in slabosti objave življenjepisa na TikToku

Tukaj je tisto, kar morate upoštevati, preden objavite svoj življenjepis na TikToku.

Prednosti

 • Lahko jih je zabavno ustvarjati. Če imate aktivno prisotnost v TikToku in radi uporabljate platformo, vam bo morda razmeroma enostavno ustvariti TikTok in je morda celo nekaj, kar je bolj zabavno kot običajna rutina pisanja spremnih pisem.
 • TikTok življenjepisi bodo morda bolje izpostavili vaše prednosti. »Videoposnetki pomagajo prepoznati vašo osebnost in samozavest – za razliko od standardnega življenjepisa,« je za The Balance po e-pošti povedal Andrew Fennell, nekdanji zaposlovalec in direktor StandOut CV, storitve za življenjepis in karierno svetovanje.
 • Lahko bi bilo relevantno. Seveda, če želite delati v družbenih medijih ali v vlogah, ki vključujejo odnose z javnostmi ali trženje, je življenjepis TikTok lahko način, da pokažete svoje prednosti vodjem zaposlovanja. Lahko skoraj deluje kot avdicija ali portfelj. »Mnoga sodobna delovna mesta zahtevajo pomembno tehnično znanje in izkušnje, iščejo tiste, ki lahko urejajo videoposnetke, režejo zvok in naredijo stvari zabavne. Izdelava TikToka, popolnega za slikovne pike, pokaže vaše ustvarjalno znanje,« je povedal Flynn Zaiger, izvršni direktor spletnega optimizma, marketinške agencije TikTok, v e-poštnem sporočilu The Balance.
 • TikTok življenjepisi lahko pritegnejo pozornost. Objavite videoposnetek z življenjepisom na TikToku in “ima priložnost, da postane viralen, ga delijo in ga morda vidijo ljudje v panogi, na katero ciljate,” je dejal Fennell. Poleg tega se lahko povežete s svojim sanjskim podjetjem z uporabo hashtagov in ustreznih oznak, pravi.

 Slabosti

 • Pazite na možnost pristranskosti. Ko delite papirnati življenjepis, delodajalci ne vidijo, kako izgledate. (Z redkimi izjemami, na primer za ljudi, ki se prijavljajo za manekensko ali igralsko službo, ni primerno vključiti fotografij v svoj življenjepis.) »Mnogi delodajalci so začeli aktivno delati na zmanjšanju pristranskosti v življenjepisih, pri čemer uporabljajo postopke zaposlovanja, ki odstranjujejo spol, imena ali celo izobrazbeno ozadje za zmanjšanje sistemske pristranskosti,« je dejal Zaiger. Toda z video življenjepisom bodo delodajalci videli vaš videz od samega začetka. To lahko omogoči zavestno ali nezavedno pristranskost menedžerjev zaposlovanja – način, kako izgledate, bi lahko bil dejavnik pri tem, ali delodajalci pridejo v stik ali ne.
 • To bi lahko bilo dolgotrajno. Videoposnetki TikTok so kratki, vendar je lahko pridobivanje skladnega, delu primernega sporočila v tako kratkem času lahko izziv. Ustvarjanje tega nekaj sekund dolgega videoposnetka lahko traja ure.
 • Prostor je omejen. V rednih življenjepisih na papirju se ljudje včasih trudijo zmanjšati svoje izkušnje. Na neki točki vaše kariere lahko življenjepis na eni strani postane nemogoč. Zdaj pomislite, da bi svojo izkušnjo izpostavili v le sekundah. To je lahko težko, zlasti z bolj natančnimi, resnimi podrobnostmi. “Čeprav lahko TikTok pokaže vašo osebnost, je v tako kratkem posnetku nekoliko težje uporabiti resnejše vidike vašega portfelja ali izkušenj,” je dejal Zaiger.
 • Delodajalci in vodje zaposlovanja tega morda niti ne bodo videli. Veliko ljudi bo morda videlo vaš življenjepis TikTok. Toda ali bodo pravi ljudje? Če zaposlovalci v podjetju in vodje zaposlovanja ne porabijo časa za aplikacijo z mislijo na zaposlovanje, morda ne boste mogli pritegniti njihove pozornosti. Nekatere panoge morda ne vidijo življenjepisa TikTok kot poklicnega gambita – pomislite na pravo, medicino, finance, ugotavlja Fennell.
 • Ni za vsakogar. Video življenjepis morda ne bo najbolj primeren za vas. “Če niste samozavestni pred kamero, je najbolje, da ne uporabljate te metode,” je dejal Fennell.
 • Lahko bi postal virusen. To bi lahko bilo odlično, če bi pritegnilo pozornost menedžerjev za zaposlovanje v podjetjih, kjer bi radi delali. Druga stran po Fennellu je, da če je videoposnetek široko deljen, boste morda prejeli nekaj negativnih povratnih informacij.

Če se vam objavljanje življenjepisa v TikToku zdi nekoliko neprijetno, niste sami.

V raziskavi Gen Z avgusta 2021, ki jo je izvedel Tallo, spletna platforma, ki povezuje študente s fakultetami in podjetji, se jih je 48 % zdelo prijetno z idejo, da bi naredili video življenjepis, 48 ​​% pa ne. In samo 26 % vprašanih je dejalo, da bi svoj življenjepis objavili na platformi TikTok.

Nasveti za objavo svojega življenjepisa na TikTok

Če svoj življenjepis objavljate na TikToku, ne pozabite upoštevati naslednjih taktik.

Vadite, preden objavite

Ne ustvarjajte svojega življenjepisa TikTok, ne da bi najprej vadite, priporoča Fennell. Želeli boste, da so vaše besede “jedrnate” in “dobro strukturirane,” je rekel, da bi projicirali vašo osebnost, a ohranili vaš videz profesionalen.

Lahko vam pomaga ustvariti skript. “Čeprav se nekateri najboljši TikToks lahko počutijo spontano, je treba nadaljevanje TikToka načrtovati,” je dejal Zaiger in opozoril, da zapisovanje tega, kar želite povedati, pomeni, da ne boste pozabili ničesar pomembnega.

Toda tudi če delate na scenariju, si prizadevajte zveneti naravno – ne trdo in pretirano vajeno. »Ne govori kot oseba pred kamero. Komunicirajte natanko tako, kot bi, če sedite iz oči v oči s svojim naslednjim šefom,« je dejal Barnett.

Pomembno : poskrbite, da je vaš račun javen, da si lahko podjetja ogledajo vaš življenjepis.

Izkoristite vizualne možnosti

Pojdite dlje od pogovora s kamero in uporabite vse vizualne elemente, ki jih lahko, da podprete svojo kandidaturo. “Vključite slike svojih kariernih dosežkov (nagrade, poročanje v medijih, fotografije itd.) in vizualne slike, da okrepite to, kar govorite,” je dejal Fennell.

Postavite oder

Razmislite tudi o tem, kaj nosite, kaj je v ozadju in tudi o splošnem videzu videoposnetka. Očitno je TikTok priložnostni medij za objavo življenjepisa. Kljub temu bodite premišljeni, kakšen vtis puščate z videoposnetkom.

To bi lahko pomenilo nekaj manjših naložb. “Obročna lučka ali boljše ozadje lahko naredi razliko med amaterskim in profesionalnim življenjepisom TikTok,” je dejal Zaiger.

Bodite previdni pri podajanju

Ne pozabite, da bi vaš TikTok lahko videla peščica ljudi, lahko pa postane tudi viralen. Prepričajte se, da vas predstavlja na pravi način in da če pritegne pozornost velikega občinstva, vas nič ne more spraviti v zadrego ali vam povzročiti kakršno koli nevarnost. Po Fennellu se boste želeli prepričati, da vaš videoposnetek ne vsebuje osebnih podatkov, ki bi jih lahko uporabili tatovi identitete.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *