Skal du poste dit CV på TikTok?

Posted on

Skal du poste dit CV på TikTok?

Hvis du er på TikTok, den populære sociale medie-app med korte videoer, er du måske vant til at tænke på det som underholdning med et strejf af nyheder og information. Men som med andre sociale medieplatforme såsom Facebook , LinkedIn og Twitter, kan TikTok også væves ind i din jobsøgning. For eksempel fører det at følge hashtags som #careertok og #jobsearch til en endeløs strøm af TikToks, der tilbyder råd og tips.

For at hjælpe dig med at afgøre, om TikTok er et værdifuldt værktøj til din karrierevej, vil vi diskutere TikTok CV-værktøjet, fordele og ulemper ved at offentliggøre dit CV på det sociale netværk og tips til at gøre det.

Nøgle takeaways

 • Du behøver ikke at poste dit CV på TikTok. Det er måske ikke det mest levedygtige rekrutteringsværktøj for arbejdsgivere (for nu), så hvis du er mere komfortabel med et papir-cv, så hold dig til det.
 • TikTok-cv’er kan være sjove at lave, fremhæve dine styrker bedre og få opmærksomhed. Det kan dog være tidskrævende at sende CV’er på platformen, give begrænset plads til at promovere dig selv, føre til skævhed og ikke passe til din personlighed.
 • Ligesom næsten alt, der er relateret til din jobsøgning, vil du gerne planlægge og forberede dig, før du går i gang. Ved, hvad du vil sige, brainstorm billeder, og sørg for, at du er i gode rammer, før du filmer og deler.

TikTok CV

Mange brugere scanner ikke bare passivt TikTok for at få råd – de bruger appen som et applikationsværktøj og til at dele video-cv’er. I juli 2021 lancerede TikTok et pilotprogram kendt som TikTok CV for at opmuntre til disse bestræbelser, og velkendte virksomheder som Chipotle og Target inviterede folk til at søge indgangsstillinger gennem appen. 1

“Hvis du begynder at bruge TikTok CV-funktionen, vil du skære linjen og komme i betragtning til interviews hurtigere end utallige jobsøgende, der synes, dette er en modefænomen,” sagde Rob Barnett, executive search consultant og forfatter til Next Job, Best Job: En headhunters 11 strategier til at blive ansat nu

Tip : Sociale medieplatforme kan være et stort aktiv for din jobsøgning – bare sørg for at have disse do’s and don’ts i tankerne.

Men der er nogle potentielle ulemper ved at poste dit CV på TikTok – taktikken er ikke for alle. For eksempel, hvis du ikke er bruger på platformen, er det måske ikke værd at oprette en konto bare for at søge job.

Find ud af flere fordele og ulemper ved at poste dit CV på TikTok, sammen med tips, du skal huske på, hvis du bruger appen i din jobsøgning.

Fordele og ulemper ved at poste et CV på TikTok

Her er hvad du skal huske på, før du sender dit CV på TikTok.

Fordele

 • De kan være sjove at skabe. Hvis du har en aktiv TikTok-tilstedeværelse og elsker at bruge platformen, kan det være relativt nemt for dig at oprette en TikTok og måske endda være noget, der føles sjovere end den sædvanlige rutine med at skrive følgebreve.
 • TikTok-cv’er kan muligvis gøre et bedre stykke arbejde med at fremhæve dine styrker. “Videoer hjælper din personlighed og selvtillid med at komme frem – i modsætning til et standard CV,” fortalte Andrew Fennell, tidligere rekrutterer og direktør hos StandOut CV, en CV- og karriererådgivningstjeneste, til The Balance via e-mail.
 • Det kunne være relevant. Helt sikkert, hvis du søger at arbejde på sociale medier eller i roller, der involverer public relations eller marketing, kan det at have et TikTok-cv være en måde at vise dine styrker frem for at ansætte ledere. Det kunne næsten fungere som en audition eller portfolio. “Mange moderne job kræver betydelig teknisk knowhow, og leder efter dem, der kan redigere videoer, klippe lyd sammen og gøre tingene underholdende. At lave en pixel-perfekt TikTok viser din kreative ekspertise,” sagde Flynn Zaiger, CEO for Online Optimism, et TikTok-marketingbureau, i en e-mail til The Balance.
 • TikTok-cv’er kan være opsigtsvækkende. Post en CV-video på TikTok, og “den har chancen for at blive viral, blive delt og muligvis set af folk i den branche, du målretter mod,” sagde Fennell. Plus, du kan forbinde dig med din drømmevirksomhed ved at bruge hashtags og relevante tags, siger han.

 Ulemper

 • Pas på potentialet for bias. Når du deler et papir-cv, kan arbejdsgiverne ikke se, hvordan du ser ud. (Med sjældne undtagelser, såsom for folk, der søger om model- eller skuespillerjob, er det ikke hensigtsmæssigt at inkludere billeder med dit CV.) “Mange arbejdsgivere er begyndt aktivt at arbejde for at reducere skævhed i CV’er, ved at bruge ansættelsesprocesser, der fjerner køn, navne eller endda uddannelsesmæssig baggrund for at reducere systemisk bias,” sagde Zaiger. Men med et video-cv vil arbejdsgiverne se dit udseende fra start. Dette kan tillade bevidst eller ubevidst skævhed hos ansættelsesledere – den måde, du ser ud på, kan så være en faktor for, om arbejdsgivere når ud eller ej.
 • Det kan være tidskrævende. TikTok-videoer er korte, men det kan være en udfordring at komme igennem et sammenhængende, arbejdsegnet budskab på den korte tid. Den sekunder lange video kan tage timer at lave.
 • Pladsen er begrænset. På almindelige CV’er på papir, kæmper folk nogle gange med at trimme deres oplevelse ned. På et tidspunkt i din karriere kan et CV på én side blive umuligt. Tænk nu på at fremhæve din oplevelse på få sekunder. Det kan være svært, især med mere granulære, seriøse detaljer. “Mens TikTok kan fremvise din personlighed, er det lidt sværere at bruge de mere seriøse aspekter af din portefølje eller erfaring i så kort et klip,” sagde Zaiger.
 • Arbejdsgivere og ansættelsesledere ser det måske ikke engang. Mange mennesker ser muligvis dit TikTok-cv. Men vil de være de rigtige mennesker? Hvis virksomhedens rekrutterere og ansættelsesledere ikke bruger tid på appen med ansættelse i tankerne, er du muligvis ikke i stand til at fange deres opmærksomhed. Og nogle industrier ser muligvis ikke et TikTok-cv som et professionelt spil – tænk på jura, medicin, finans, bemærker Fennell.
 • Det er ikke for alle. Et video-cv passer måske ikke bedst til dig. “Hvis du ikke er sikker på kameraet, er det bedst ikke at bruge denne metode,” sagde Fennell.
 • Du kan blive viral. Dette kunne være en professionel, hvis det fører til at fange opmærksomheden hos ansættelsesledere i virksomheder, hvor du gerne vil arbejde. Bagsiden er ifølge Fennell, at hvis videoen deles bredt, kan du modtage negativ feedback.

Hvis det føles en smule ubehageligt at poste dit CV på TikTok, er du ikke alene.

I en Gen Z-undersøgelse fra august 2021 udført af Tallo, en onlineplatform, der forbinder studerende med gymnasier og virksomheder, følte 48 % sig trygge ved tanken om at lave et video-cv – og 48 % gjorde det ikke. Og kun 26% af de adspurgte sagde, at de ville poste deres CV på TikToks platform.

Tips til at poste dit CV på TikTok

Hvis du sender dit CV på TikTok, skal du huske at have følgende taktik i tankerne.

Øv før du poster

Opret ikke dit TikTok-cv uden at have øvet dig først, anbefaler Fennell. Du vil have, at dine ord skal være “kortfattede” og “godt strukturerede,” sagde han med det formål at projicere din personlighed, men holde dit udseende professionelt.

Det kan være nyttigt at lave et script. “Mens nogle af de bedste TikToks kan føles spontane, bør TikTok-genoptagelser planlægges,” sagde Zaiger og bemærkede, at det at skrive ned, hvad du vil sige, betyder, at du ikke glemmer noget vigtigt.

Men selvom du arbejder på et manuskript, så stræb efter at lyde naturligt – ikke stift og alt for indøvet. “Snak ikke som en person i kameraet. Kommuniker præcis, som du ville, hvis du sidder ansigt til ansigt med din næste chef,” sagde Barnett.

Vigtigt: Sørg for, at din konto er offentlig, så virksomheder kan se dit CV.

Udnyt det visuelle

Gå ud over at tale til kameraet og brug alt det visuelle, du kan, til at støtte dit kandidatur. “Inkluder billeder af dine karrierepræstationer (priser, pressedækning, fotos osv.) samt billeder for at forstærke det, du siger,” sagde Fennell.

Indstil scenen

Tænk også over, hvad du har på, hvad der er i din baggrund, og det generelle udseende af videoen. TikTok er naturligvis et afslappet medie til at poste et CV. Alligevel skal du tænke over, hvilken slags indtryk du sender med videoen.

Det kan betyde nogle mindre investeringer. “Et ringlys, eller bedre baggrund, kan gøre forskellen mellem et amatør- og et professionelt udseende TikTok-cv,” sagde Zaiger.

Vær forsigtig med, hvad du præsenterer

Husk, din TikTok kan ses af en håndfuld mennesker – men den kan også gå viralt. Sørg for, at den repræsenterer dig på den rigtige måde, og at hvis den får opmærksomhed fra et stort publikum, er der intet, der kan bringe dig i forlegenhed eller forårsage nogen fare. Ifølge Fennell vil du gerne være sikker på, at din CV-video ikke indeholder personlige oplysninger, der kan bruges af identitetstyve.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *