Sådan får du mest muligt ud af dit praktikophold

Posted on

Sådan får du mest muligt ud af dit praktikophold

For mange universitetsstuderende og nyuddannede er en praktikplads et næsten krav for fremtidig fuldtidsansættelse. Uden en praktikplads er selv nogle stillinger på begynderniveau uden for rækkevidde. Så det kan være nemt at behandle et praktikophold som intet andet end et trædesten på vejen til et “rigtigt” job – noget at holde ud, ikke nyde.

Men praktikpladser byder på alle mulige fordele ud over ansættelse efter gymnasiet. Nogle gange kan et praktikophold afsløre, at en planlagt karrierevej eller branche faktisk ikke er den bedste for dig. Praktikophold kan hjælpe dig med at opbygge et netværk af kolleger – og venner – som kan vare hele livet. Oplevelsen af ​​et praktikophold kan gøre dig komfortabel og sikker i et kontormiljø. Men du får ikke alle de fordele, hvis du bare møder op og tæller dagene ned, indtil din praktik er slut.

Sådan får du mest muligt ud af din praktikoplevelse og holder fokus på hele din karriere, ikke kun en indledende jobformidling.

Udvid din viden

Prøv at lære om en række ting under dit praktikophold. Uddan dig selv om branchen og de mange forskellige jobmuligheder inden for den. Er du i praktik i marketingafdelingen, så opsøg medarbejdere på redaktionen eller programmeringsafdelingen. Observer, hvordan deres arbejde adskiller sig fra dit eget.

Målet er at forstå virksomheden som helhed. Hvordan er det organiseret? Hvad er virksomhedskulturen ? Hvilke medarbejdere betragtes som stjerner? Hvad gør en god arbejder? Hold din fremtid for øje: Vil du arbejde i en virksomhed som den, hvor du er i praktik, eller vil du foretrække en anden ledelses- eller organisationsstruktur? Under interviews får du spørgsmål om, hvordan du kan lide at arbejde, og hvilke miljøer der passer til dig . Den viden, du opnår under dit praktikophold, er grundlaget for dit svar.

Du opdager måske under dit praktikophold, at virksomheden eller branchen ikke er noget for dig. Hvis det er tilfældet, så lad være med at se på praktikopholdet som spildtid. Jo hurtigere du opdager, hvilke veje der ikke er noget for dig, jo bedre.

Skab tillid til praksis på arbejdspladsen

Hvis du altid har gået i skole og arbejdet på deltidsjob i detailhandel eller madservice, kan et praktikophold være din første eksponering for kontorkultur. Det er anderledes. Jo mere du bliver udsat for, hvordan kontorer fungerer, fra småsnakken før mødet til at vide, hvem du skal kopiere på e-mails (og hvornår), jo mere behageligt vil det føles, når dine træningshjul er slukket i en stabsposition.

Husk også, at kendskab til branchejargon er enormt nyttigt, når det kommer til at afkode jobopslag , skrive effektive følgebreve og lyde som en erfaren professionel under interviews. Så hold styr på de værktøjer, der bruges på kontoret, og de buzzwords, der dukker op under møder.

Udvid dine færdigheder, og log det, du laver

Under dit praktikophold kan du skrive dit første nyhedsbrev eller computerprogram, lave en tidsplan eller endda køre et projekt. Men nogle praktikprogrammer reserverer kedeligt gryntearbejde til praktikanter. Vær sikker på, uanset hvilket arbejde du udfører, får du viden og færdigheder, der er anderledes end det, du har lært i klasseværelset.

Selv simple opgaver som f.eks. at kontakte medarbejdere for at få oplysningerne med i en daglig e-mail kan stadig se kraftfulde ud på dit CV . Til det formål skal du holde styr på alt, hvad du lærer og laver under dit praktikophold. Det kan være en hjælp at føre dagbog. Eller behold bare en digital note eller e-mailkladde inklusive datoen, hver gang du udfører en ny opgave. For eksempel “11/9 – lærte ny Excel-formel;” “22/11 – deltog i konferencen og præsenterede nøglepunkter på et personaledækkende møde.” Disse noter vil være uvurderlige, når du skriver en jobbeskrivelse til dit CV .

Husk endelig, at formålet med praktikopholdet ikke kun er, at du skal hjælpe virksomheden – det er for dig at lære. Tag noter under møder, og hvis noget er uklart, stil spørgsmål for at afklare senere. Hvis kolleger nævner interessante, relevante nyhedshistorier, ressourcer eller tips, bør du følge op og lære mere. Al denne forskning og opfølgning vil gøre dig til en bedre, mere informeret kandidat under interviews.

Spørg om feedback

Som praktikant har du praktisk talt fået “nybegynder” i din titel. Det kan være frustrerende og kan nogle gange begrænse dig fra mere spændende projekter, men det betyder også, at du ikke forventes at vide alt. Få mest muligt ud af denne forventning ved at stille mange spørgsmål.

Søg også feedback fra ledere og kolleger. Find ud af, hvad du kan gøre bedre. Selvom det er svært at høre kritik, vil denne viden hjælpe dig med at forbedre dig. Desuden er det bedre at finde ud af det nu end under et fuldtidsjob, hvor dårlig præstation kan betyde, at du bliver sendt til pakning. Derudover har du noget at sige, når interviewere spørger: ” Hvad er din største svaghed?

Endelig, hvis der er noget tidspunkt i din karriere, hvor fejl ikke er ødelæggende, er det nu. Ideelt set laver du selvfølgelig ikke fejl. Men det vil du højst sandsynligt. Hvis og når du gør det, skal du bare anerkende fejlen på en direkte måde og spørge din leder, hvad du kan gøre for at rette op på situationen. Gem det derefter under erfaringer.

Giv det hele

De bedste praktikpladser byder på udfordrende, interessant arbejde. Men det er desværre ikke altid tilfældet. Her er et par ting, du skal huske på, hvis du kæmper for at forblive forlovet:

  • Spørg om mere: Bliv frivillig til yderligere arbejde og projekter, hvis du har fuldført dine tildelte opgaver. Eller endnu bedre, generer en liste over nyttige projekter eller opgaver og spørg din leder, om det er OK at komme videre med dem.
  • Vær assertiv: Mød din leder tidligt, hvis det er muligt, for at prøve at få en følelse af forventninger. Husk, at en del af deres job er at sikre, at du får en meningsfuld oplevelse. Hvis du ved, at du er interesseret i at mødes med bestemte mennesker eller opnå bestemte mål, der er værd at genoptage, så nævn det for din chef. Bare vær opmærksom på deres tidsplan – de fleste kontoransatte er overbebyrdede, som de er.
  • Ked ikke ud: Afhængigt af dine ansvarsområder kan dette være en udfordring. Uanset hvor kedeligt arbejdet er, så lad det ikke vise sig i dit ansigt eller i din attitude. Tjek ikke din telefon under møder eller sociale medier ved dit skrivebord (medmindre det selvfølgelig er en del af dit jobansvar).

Form forbindelser og find en mentor

Hvis du er en del af en gruppe af praktikanter, kan du danne relationer, der vil vare hele livet. Gå ikke glip af chancen for at socialisere med dine jævnaldrende – på passende tidspunkter. Udvid også din sociale cirkel ud over praktikanter. Bed kolleger om kaffe eller sæt dig sammen med dem til frokost. Deltag i sociale arrangementer i hele virksomheden og mingle. (Advarsel: Hvis der serveres sprut, selvom du er myndig, så tag sparsomt med. At være beruset praktikant ved et arbejdsarrangement ser ikke godt ud.)

Vær endelig på udkig efter karrierementorer, der kan give dig råd, skrive anbefalinger og hjælpe dig med at skabe vigtige forbindelser. Hvis du har en kollega, der kender deres vej rundt, så spørg, hvordan de kom til, hvor de er, og hvilke råd de ville give dig. Disse samtaler er starten på et mentorforhold, som kan være en stærk kraft gennem hele din karriere.

Start din karriererejse

Et praktikophold er mere end blot endnu en opgave at sætte kryds på din vej til en universitetsuddannelse. Når du får mest muligt ud af din praktikmulighed, tager du det første skridt mod en meningsfuld og givende karriere.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *