Sommarjobb eller praktik – vad är bäst för studenter?

Posted on

Sommarjobb eller praktik -Vad är bäst för studenter?

Om du ska få ett jobb eller en praktikplats under din college paus beror på din individuella situation. Om du försöker att besluta då börja med att räkna ut exakt vad du vill få ut av upplevelsen. Du kan göra det genom att ställa dig själv några frågor:

Vilka är dina omedelbara behov? Vilka är dina långsiktiga mål? Vill du få erfarenhet inom ett visst område? Är du ute efter att tjäna pengar? Vill du börja göra professionella kontakter? Vill du ta emot college kredit ? Är du utforska om du vill ange en viss typ av arbete? Letar du efter ett jobb som du kan återvända till under kommande pauser från skolan?

När du har bestämt vad du letar efter, överväga för- och nackdelar som sommarjobb och betald eller obetald praktik har att erbjuda-och plocka alternativet som anpassar mest med dina mål.

Jämföra Sommarjobb vs Praktikplatser

sommarjobb

 • Garanterat att tjäna pengar
 • Benägna att göra mindre pengar än en praktikplats
 • Kan inte erbjuda college kredit
 • Standard ansökningsprocessen
 • Generellt lätt att få
 • Bra nätverk och kontakter för framtida positioner
 • Möjlighet att lämna tillbaka under kommande pauser
 • Kan inte ansluta till ämnesområde

sommarjobb

 • Sannolikt att tjäna mer pengar än ett sommarjobb
 • Möjligheten att göra några pengar alls
 • Kan få college kredit
 • Kan vara svårare att få
 • Bra nätverk och kontakter för framtida positioner
 • Osannolikt att återvända för en andra praktik på samma företag
 • Tillväxt och prospektering i området att du studerar
 • Studenter som arbetar i betalda praktikplatser kommer sannolikt att tjäna mer pengar än de som arbetar i vanliga sommarjobb. Enligt National Association of Högskolor och Arbetsgivarnas (SNI), den genomsnittliga timlönen för en betald praktikant 2019 var $ 19,05 per timme. Det är högre än $ 16,38 per timme i genomsnitt för tonåring sommarjobb 2019, enligt uppgifter från ZipRecruiter.
 • Men om din praktik är obetald, då du kommer inte att tjäna pengar alls. Men du kan också vara berättigade till kurspoäng för praktik-som, om överförbar, kommer att spara lite undervisning pengar. Det är oftast inte ett alternativ i en vanlig jobb.
 • Komma bara någon sommarjobb kan vara relativt lätt, vilket innebär att du går igenom en standardapplikation och intervjuer. Praktik kan bli mer konkurrenskraftiga och krävande, och du har oftast att börja tillämpa dem mycket tidigare än du skulle en vanlig sommarjobb. Och medan eleverna är ofta välkommen att återgå till samma jobb under varje paus från skolan, samma gäller inte nödvändigtvis att praktikplatser.
 • Både ett sommarjobb och praktik kan hjälpa dig att bygga ditt nätverk och göra professionella kontakter som kan vara till nytta för din framtida karriär tillväxt. Men det mer sannolikt att hända i en praktik, som ligger i linje med din ämnesområde som.
 • Om du går standardjobbvägen, kan du hamna i något som liknar en detaljhandeln jobb som inte har något att göra med vad du ska till skolan för. Men om du bara vill tjäna pengar att göra något relativt lätt med flexibla arbetstider, då skulle inte nödvändigtvis fråga.

Betald och obetald Praktik

Potentialutjämning kan vara den största skillnaden mellan ett sommarjobb och praktik.

Tips: Glassdoor.com publicerar årligen en lista över företag med högst betalande praktikplatser. Facebook toppade 2019 listan på $ 8000 per månad, med Amazon på andra plats på $ 7725 per månad.

Om du tar en vanlig sommarjobb genom en arbetsgivare, så finns det oftast ingen fråga om huruvida du kommer att få betalt. För en praktikplats blir det lite svårare: Arbetsgivare behöver bara betala för en praktikplats om du anses vara en anställd, och inte alla praktikanter är.

Så hur vet du om en obetald praktik är legitim? Enligt Fair Labor Standards Act, US Department of Labor beskriver följande sju riktlinjer för obetalda praktikplatser :

 1. Praktiken, även om den innehåller själva driften av anläggningarna för arbetsgivaren, liknar utbildning som skulle ges i en pedagogisk miljö.
 2. Praktiken erfarenhet är till gagn för praktikanten.
 3. Praktikanten inte tränga undan ordinarie anställda men arbetar under noggrann övervakning av befintlig personal.
 4. Arbetsgivaren som ger utbildningen drar någon omedelbar fördel av verksamheten i intern och ibland kan verksamheten faktiskt hindras.
 5. Praktikanten inte nödvändigtvis rätt till ett jobb i slutet av praktik.
 6. Arbetsgivaren och praktikanten förstår att praktikanten inte har rätt till lön för den tid i praktik.

Det är klokt att överväga alla de eventuella fördelarna med en praktikplats innan man beslutar om att avstå från intäkter i en obetald position är värt besväret. Ibland vad en obetald praktik saknar i ekonomisk ersättning kan göra i anslutningar, referenser, rekommendationer och kurspoäng.

På baksidan, studenter som arbetar betalda praktikplatser är mer benägna att få jobberbjudanden efter examen än de som arbetar obetald praktik, enligt NACE . Föreningens forskning visar att 66,4% av 2019 studenter som haft en betald praktik fick ett jobberbjudande, medan 43,7% av obetalda praktikanter fick en.

Förberedelser för sommaren Work

Du bör börja leta efter ett sommarjobb eller praktik så tidigt som julledighet. Om du inte har en uppdaterad Linkedin -profil, så ska du hoppa på det direkt. Många arbetsgivare kommer att ta en titt på din Linkedin för att få en uppfattning om vem du är och vilka erfarenheter du har, liksom ser några rekommendationer från tidigare arbetsgivare. Se också till att städa upp alla dina offentliga sociala medier profiler.

Det bästa sättet att komma igång efter en praktikplats är att kontakta någon och alla du känner som arbetar i fält eller fält som är av intresse. Också ta reda på om skolan du delta har några praktikprogram med företag i ditt område.

Börja leta några månader innan skolåret är över att få de mest alternativ och lediga tjänster på radarn. Det är viktigt att förmedla till en potentiell arbetsgivare  iver, entusiasm och engagemang för en praktik, särskilt i starkt konkurrensutsatta områden.

Om du letar efter ett sommarjobb , då kanske du kan komma undan med att titta lite senare. Helst kommer du att sträva efter något som ser bra ut på ditt CV eller i ditt område för studien. Ett alternativ är att registrera dig med webbsajter som Tutor.com , Yup.com , Care.com  eller flera andra till lärare i de ämnen som du studerar.

Oavsett om det är en betald praktik , obetald praktik, deltid eller heltid, visar initiativkraft och motivation att fortsätta att lära och förbättra färdigheter under sommaruppehållet kommer att hjälpa dig att utöka din CV och bredda dina kunskaper.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *