De bästa (och sämsta) skäl för att lämna ett jobb

Posted on

De bästa (och sämsta) skäl för att lämna ett jobb

Letar du efter en anledning för att lämna ditt jobb att ge din chef eller en potentiell arbetsgivare? Skulle du vara försiktig med vad du säger? När du går vidare till en ny position och ansöker om ett nytt jobb, en av de frågor som du behöver för att besvara är varför du lämnar eller har lämnat ett jobb. Din chef kanske vill veta varför du avgå och framtida arbetsgivare kommer att vilja veta varför du gått vidare.

Obs : Du kan i vissa fall bli ombedd att lista skäl för att lämna på jobbansökningar, och du kommer förmodligen att bli ombedd varför du lämnade eller lämnar ditt nuvarande jobb under anställningsintervjuer.

Innan du startar en jobbsökande, är det en bra idé att räkna ut vad du ska säga, så din anledning stämmer överens med dina jobbansökningar och i intervjuer.

Här är en lista över några bra – och några mycket dåligt – skäl för att lämna jobbet. Att vara taktfull kommer att hjälpa dig att lämna ditt jobb nådigt och förbli på god fot med din snart kommer att vara tidigare arbetsgivare.

De bästa skälen för att lämna ett jobb

Dessa skäl alla fungerar mycket bra, eftersom de är alla legitima skäl en anställd kan besluta att gå vidare till en ny position. Du kommer också vill förklara dina skäl noggrant i avskedsbrev.

Karriär byte

 • Jag lämnar för att jag vill göra en karriär förändring från min nuvarande industri till en annan.
 • Det känns som jag har utvecklat så mycket jag kan i min nuvarande roll och är nu söker nya möjligheter för karriär tillväxt.
 • Jag är redo att utforska en ny bana på min karriär.
 • Även om jag är tacksam för att ha haft möjlighet att arbeta för dig, har jag blivit erbjuden mitt drömjobb av ett annat företag.
 • Jag bestämde mig för att gå tillbaka till skolan för min magisterexamen.

omorganisation

 • Förändringar på mitt företag har visat sig vara svårt att navigera, min lagets totala moral och produktivitet har minskat, så jag tycker det är dags att utforska nya alternativ.
 • Företags neddragningar har inneburit att jag arbetar med ett team en tredjedel av sin ursprungliga storlek.
 • Mitt företag downsized, vilket innebar, på grund av min brist på tjänsteår, att jag var en av de anställda som de avslutade.
 • Mitt företag omstrukturerades och min avdelning eliminerades.
 • Företaget jag arbetade för gick i konkurs.
 • Mitt senaste jobb var outsourcade till Indien.
 • I och flera andra anställda permitterade efter en ekonomisk nedgång.

Familjeförhållanden / Hälsoskäl

 • Familj sjukdom krävs att jag ger upp mitt jobb för att bli en primär vårdgivare.
 • Jag var tvungen att lämna min arbetsgivare på grund av familjeskäl.
 • Mitt tidigare jobb inte tillåter flexibelt schema jag behövde ta hand om mina barn.
 • Jag ska gifta mig och kommer att flytta ut från staten.
 • Jag var tvungen att lämna för tillfälliga hälsoskäl som nu är lösta.
 • Jag lämnade mitt tidigare jobb eftersom jag var gravid.
 • Jag kommer inte att återvända till arbetet efter mammaledigheten eftersom jag har bestämt föräldraskap är ett heltidsarbete.
 • Jag måste lämna på grund av personliga omständigheter / problem.

Bättre möjlighet

 • Jag har blivit erbjuden en stor möjlighet att arbeta för ett företag beläget närmare min familj.
 • Mina timmar minskades och jag behöver en heltidsarbete.
 • Mitt senaste jobb var verkligen inte en bra passform.
 • Ditt företag har ett gott rykte och erbjuder dessa underbara möjligheter som jag skulle lämna min nuvarande arbetsgivare i ett hjärtslag.
 • Jag landade en högre betalande jobb.
 • Jag lämnar arbetskraften / pension.
 • Det fanns begränsade tillväxtmöjligheter på min förra företag.
 • Pendlande till arbetet var för lång.
 • Jag letar efter en ny utmaning.
 • Jag skulle vara lyckligare med ett jobb som erbjöd mig mer ansvar.
 • Jag har blivit erbjuden en fast tjänst.
 • Jag flyttar till motsatt kust.
 • Jag är redo för förtidspension.
 • Min tidigare jobb var bara säsongs / tillfällig och nu jag letar efter heltidsarbete.
 • Jag har planer på att resa under överskådlig framtid.

Det värsta skäl för att lämna ditt jobb

Även om de är sanna, det finns några anledningar till att inte använda för att förklara varför du letar efter ett annat jobb. Det är inte en bra idé att bad-mun dina tidigare jobb, chefer, kollegor eller företag eller att dela för mycket personlig information. Dela dessa skäl för avresan skulle inte speglar positivt på dig eftersom de höjer automatiska frågor i en rekryter sinne.

 • Jag är på väg att få sparken.
 • Jag greps.
 • Det var en dålig företag att arbeta för.
 • Jag var uttråkad på jobbet.
 • Jag fick inte tillsammans med medarbetare.
 • Jag tyckte inte om jobbet.
 • Jag tyckte inte om schemat.
 • Jag ville inte arbeta så många timmar.
 • Jag ville inte jobba kvällar eller helger.
 • Jag hatade min chef.
 • Jobbet var för svårt.
 • Jag var låt gå för trakasserier / tröghet.
 • Chefen var dum.
 • Min chef var en idiot.
 • Min mamma fick mig att sluta.
 • Jag hade inte bra transport till jobbet.
 • Övertid krävdes.
 • Jag fördes över för befordran.
 • Jag led genom en stenig äktenskap.

Se till att skäl Match

Du kan lämna din nuvarande position av yrkesmässiga skäl (bättre jobb, karriär tillväxt, flexibelt schema, till exempel) eller av personliga skäl (som lämnar arbetskraften, familjeförhållanden, som går tillbaka till skolan, etc.).

Eller så kan du helt enkelt hatar ditt jobb eller din chef, men inte säga det.

En sak att tänka på är att det är viktigt att anledningen till att du ger en potentiell arbetsgivare matchar vad dina tidigare arbetsgivare kommer att säga om de kontaktas för mer information om dig.

Viktigt : Det är en röd flagga för en rekryteraren om anledningen till att du ge för att lämna matchar inte svara på din tidigare arbetsgivare ger när de checkar dina referenser.

Vad du behöver veta

Beslutet att lämna ett jobb bör inte göras lättvindigt. Även om det finns goda skäl att sluta ett jobb, det finns också lika giltiga skäl inte att sluta ett jobb. Skulle du i själva verket besluta att skälen för att lämna är större än eventuella incitament du måste stanna, som sedan beredd att presentera ditt beslut som en positiv är viktigt.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *