Hur en informativ intervju kan stärka din karriär

Posted on

Hur en informativ intervju kan stärka din karriär

Skickligt använd är en informativ intervju en av de mest värdefulla källorna till yrkesinformation. Även om konversationen kan täcka en del av samma grundinformation på en företagswebbplats, ger det möjligheter till en flexibel inblick i ett jobbfält som inte matchas av andra källor.

Vad är en informativ intervju?

Denna typ av intervju genomförs för att samla in information om ett jobb, karriärområde, bransch eller företag. Det är ingen anställningsintervju. Istället är det en möjlighet att prata med en person som arbetar inom ett område som du skulle vilja veta mer om.

Tips : Genom en informativ intervju kan du få reda på en specifik typ av jobb, en persons karriärväg eller detaljer om en bransch eller ett företag.

Genom samtalet kan du (förhoppningsvis) upptäcka hur en persons jobb är, vad de gör, vilket ansvar de har och hur det är att arbeta i sitt jobb på sitt företag.

Hur man hittar människor att prata med

Ditt nätverk kan hjälpa dig. Du kan kontakta vänner, familj och bekanta för att se om de känner någon i branschen som du är intresserad av att utforska och kan skapa en koppling. Om det finns ett specifikt företag du skulle vilja arbeta på, överväg att kalla någon genom LinkedIn för att begära en informativ intervju. Du kan också följa upp personer du träffat under nätverksevenemang eller jobbmässor.

Fördelarna med informationsintervjuer

Den informativa intervjun förmedlar förstahandsupplevelser och intryck av någon i yrket och styrs av dina frågor.

Intervjua utan stress

En informativ intervju är mindre stressande för både dig och arbetsgivaren än en vanlig anställningsintervju .  Du är den som har kontroll. Du kan diskutera vad som görs i vardagen och relatera det till dina egna intressen och känslor. Utöver fördelarna med att få värdefull karriärinformation, ger informationsintervjun möjligheten att bygga upp självförtroende och förbättra din förmåga att hantera en anställningsintervju .

Insiderinformation 

Eftersom det här samtalet inte handlar om ett jobb, kan det vara lite mer uppriktigt. Att fråga om ämnen som vanligtvis är tabu i en första formell intervju (som lön, förmåner och timmar) är acceptabelt. Du kanske upptäcker att personen du pratar med kommer att dela tuffa aspekter av branschen, såväl som positiva. Du kan också få tips och råd som hjälper dig att stärka din ansökan. Till exempel, om personen du pratar med fortsätter att använda ett visst modeord, kanske du vill inkludera det i ditt personliga brev.

Bygga relationer

En stor del av ett framgångsrikt jobbsökande är vem du känner. Dina kontakter kanske känner till jobb som inte har lagts upp ännu eller kan göra värdefulla introduktioner. Genom denna informativa intervju utökar du ditt nätverk.

Hur man genomför en informationsintervju

Du bör betrakta varje intervju som ett affärsmöte och uppträda på ett professionellt sätt.

Om du i förväg har gjort klart syftet med din intervju kommer du med största sannolikhet att hitta din kontakt en intresserad och hjälpsam person.

Kom ihåg mötestiden och kom omgående till din intervju. Du ska varken vara för ledigt klädd eller överklädd. Vanlig affärsklädsel är lämplig. Se till att du känner till namnet på personen du möter, det korrekta uttalet av hans/hennes namn och titeln på hans/hennes position. Gör lite research om personen och deras företag.

Kom med frågor och var beredd att styra samtalet. Se till att ta hänsyn till personens tid. Sikta på att hålla konversationen kort (cirka 15 till 30 minuter) om du inte har kommit överens om en annan tidsram i förväg. Och kom ihåg: din kontakt kan också ställa frågor till dig. Var redo med en hisspitch .

Informationsintervjufrågor att ställa

Eftersom det finns så många frågor du kan ställa i informationsintervjun, gör enskilda personer ibland anteckningar under mötet. En begränsad mängd anteckningar är motiverad förutsatt att din kontakt är trevlig och att den inte avbryter kommunikationen mellan er två.

Under intervjun, försök att ställa frågor som går utöver vad du kunde få reda på genom en snabb sökning på nätet. Du kan fråga personen om deras resa till denna position, för en beskrivning av deras dagliga ansvar och för tips de skulle ge dig som intresserad av att arbeta inom området.

Efter intervjun, skissa upp en kort beskrivning av de ämnen som behandlas och den information du upptäckt. Detta tar bara några minuter och kommer att säkerställa att du kommer ihåg de viktiga punkterna som diskuterats. Senare, utifrån din disposition, kan du skapa en mer detaljerad rapport av intervjun.

Yrkesfrågor att ställa

 1. Vad heter personen du intervjuar?
 2. Vilka andra titlar som ofta används för tjänsten?
 3. Vilka arbetsuppgifter utförs under en typisk dag, vecka, månad, år? Har hon eller han en fast rutin? Hur stor variation finns det på en dag till dag? När personen beskriver arbetsuppgifterna, fråga vilka färdigheter som behövs.
 4. Vilket utbildningsprogram rekommenderas som förberedelse? Fråga om skillnaden mellan kurser som är önskvärda och de som är oumbärliga.
 5. Vilka typer av kurser är mest värdefulla för att få de färdigheter som krävs för att lyckas i detta yrke? Fråga om skillnaden mellan kurser som är önskvärda och de som är oumbärliga.
 6. Vilken examen eller certifikat söker arbetsgivare efter?
 7. Vilken typ av arbets-/praktikerfarenhet skulle arbetsgivare leta efter hos en arbetssökande, och hur får en person denna erfarenhet?
 8. Rekommenderas några gemensamma aktiviteter?
 9. Vilka steg (förutom att uppfylla utbildnings- och erfarenhetskrav ) är nödvändiga för att bryta sig in i detta yrke (t.ex. tentamen, intervju, medlemskap i fackföreningen)?
 10. Vilka är de viktiga nyckelorden eller modeorden att inkludera i ett  CV  eller  personligt brev  när du söker jobb inom fältet?
 11. Vilka är möjligheterna till avancemang och till vilken position? Behövs en avancerad examen, och i så fall inom vilken disciplin?
 12. Vilka färdigheter är viktigast att skaffa sig (dvs vilka  färdigheter söker arbetsgivare efter)?
 13. Vilka är de viktigaste, eller viktigaste, personliga egenskaperna för framgång inom området?
 14. I vilka olika miljöer kan personer i det här yrket arbeta (dvs. utbildningsinstitutioner, företag, ideella organisationer)?
 15. Vilka andra typer av arbetare interagerar ofta med denna position?
 16. Finns det bevis för att manliga och kvinnliga arbetstagare särbehandlas med avseende på arbetsuppgifter, lön och möjligheter till avancemang?
 17. Hur ser sysselsättningsmöjligheterna ut inom rådgivarens geografiska område? Var finns de bästa anställningsmöjligheterna? Hur ser anställningsmöjligheterna ut på rådgivarens företag? Är rörlighet en nödvändig faktor för framgång?
 18. Vilka är några relaterade yrken?
 19. Vilka är de olika löneklasserna?
 20. Har den typiska arbetaren ett fast schema, eller är timmarna flexibla?
 21. Vilka är de krav och frustrationer som vanligtvis följer med den här typen av arbete?
 22. Finns det en typisk kommandokedja inom detta område?
 23. Hur kan du avgöra att du har förmågan eller potentialen att bli framgångsrik i detta specifika yrke?
 24. Är detta ett snabbt växande område? Är det möjligt att förutse framtida behov för arbetstagare inom detta område?
 25. Vilka typer av teknik används och hur används de?
 26. Var finns jobbannonser?
 27. Vilka instegspositioner finns det inom detta område som en akademiker inom liberal arts kan överväga?
 28. Vad vet rådgivaren nu som skulle ha varit bra att veta när hon eller han var i dina skor?

Funktionella frågor att ställa

 1. Hur många timmar arbetar rådgivaren?
 2. Vilken typ av utbildning har rådgivaren?
 3. Vad var rådgivarens karriärväg från college till nutid?
 4. Vilka är de tillfredsställande aspekterna av rådgivarens arbete?
 5. Vilka är de största påfrestningarna, påfrestningarna eller oron i arbetet?
 6. Vilka är de viktigaste arbetsuppgifterna?
 7. Vilka är de tuffaste problemen och besluten som rådgivaren måste hantera?
 8. Vad är det mest missnöjda med arbetet? Är detta typiskt för området?
 9. Hur skulle rådgivaren beskriva atmosfären/kulturen på arbetsplatsen?
 10. Tycker rådgivaren att du har utelämnat några viktiga frågor som skulle vara till hjälp för att lära dig mer om jobbet eller yrket?
 11. Kan rådgivaren föreslå andra som kan vara värdefulla källor för dig?

Följ upp med ett tackmeddelande

Skriv ett  tackbrev  till de personer du har intervjuat. Rapportera tillbaka till dem om du har följt upp några förslag. Du kan också ansluta till dem på LinkedIn om du inte redan har gjort det.

Genom att bygga en stark relation med karriärkontakter ökar du sannolikheten att de kommer att erbjuda hjälp med ditt jobbsökande när du är redo för nästa steg i jobbsökningsprocessen.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *