Den bästa tiden att ansöka om en praktikplats

Posted on

Den bästa tiden att ansöka om en praktikplats

När är bästa tiden att söka praktik? Det beror på. Om du är intresserad av en meritgivande praktikplats måste du kontrollera ansökningstiden med din skola.

Konkurrensutsatta praktikplatser med en formell ansökningsprocess kommer att ha deadlines som ligger tidigare på året än en praktik på en liten organisation eller en du ordnar själv.

Kan förstaårsstudenter ansöka om praktikplatser?

De flesta studenter kommer att genomföra en praktik under sitt junior- eller seniorår för att öka chanserna att praktiken leder till ett jobberbjudande. Det är dock allt vanligare att studenter håller praktik under hela sin högskolekarriär för att skaffa sig erfarenhet. Om du är intresserad av att arbeta under ditt första år, gå vidare och skicka in din ansökan.

Många praktikplatser, särskilt konkurrenskraftiga, betalda program med stora företag, kräver att du har tidigare praktik eller extrakurserfarenhet, så det är viktigt att komma igång tidigt om du kan.

När ska man ansöka om en praktikplats för kredit

Studenter som överväger praktik bör kontrollera sin högskolas deadline för att ansöka om de är intresserade av att få kredit för en praktikplats.

Obs: De flesta högskolor kommer inte att ge kredit i efterhand om du inte har registrerat dig i förväg för praktikupplevelsen.

Eftersom de flesta högskolor inte kommer att säkra en specifik praktikplats för studenter, måste du också kontakta arbetsgivare i god tid före terminen när du planerar att göra en praktikplats för att få en plats.

När ska man ansöka om höst- och vårpraktik

För höstpraktik bör du överväga att kontakta arbetsgivare innan du lämnar ditt högskoleområde på våren om du inte kommer att kunna återvända förrän höstterminen. Oktober är ett bra tillfälle att börja nå ut till arbetsgivare för en vårpraktik.

Om en arbetsgivare indikerar att de ännu inte är redo att överväga sökande, fråga då när skulle vara det tidigaste datumet då du kan komma i fråga med tanke på ditt höga intresse för möjligheten. Lokala platser för obetalda praktikplatser fylls ofta efter först till kvarn-principen, så fler möjligheter kommer att finnas tillgängliga om du ansöker tidigt.

När ska man ansöka om en betald sommarpraktik

Konkurrenskraftiga betalda sommarpraktikplatser kommer att ha deadlines så tidigt som på senhösten. Den vanligaste tidsperioden för arbetsgivare att screena sökande till betald praktik kommer att vara under perioden januari till mars.

Många högskolor har resurser tillgängliga för att hjälpa till att finansiera studenter som kommer att arbeta på en obetald sommarpraktik. Kontrollera med ditt colleges karriärkontor för dessa deadlines under hösten.

Ansöker för sent om en praktikplats

Som en allmän regel är det en bra idé att ansöka om praktikplatser tidigt, så mycket som sex månader före startdatumet.

Tips : Oroa dig inte om du är sen i processen eftersom många praktikplatser, särskilt obetalda sådana, kan ordnas så sent som en månad före den sommar eller termin du siktar på.

Ofta innebär detta att studenter vänder sig till arbetsgivare som kanske inte ens har lagt ut en möjlighet (eftersom många av de utannonserade praktikplatserna kommer att fyllas vid denna tidpunkt) och övertygar dem om att du skulle vara värd att engagera dig som praktikant.

Att nätverka  med alumner, lärare, tränare, familjekontakter, grannar och lokala proffs är också ett bra sätt att hitta en praktikplats. Om du behöver tjäna lite inkomst kanske du kan ordna ett deltidsschema för din praktik och koppla ihop det med ett betalt deltidsjobb.

När du har fått en praktikplats i ordning, se till att göra en plan för hur du ska  få ut det mesta av det . Förutom att  bygga ditt CV kommer dina praktikplatser att ge värdefull arbetserfarenhet.

Tips för en framgångsrik ansökan 

Följ dessa strategier för en framgångsrik ansökningsprocess:

  • Vara organiserad.  Håll koll på deadlines från både din högskola och företag där du skulle vilja praktik. Du kanske också vill ställa in kalenderpåminnelser för att följa upp applikationer.
  • Ansök till många roller. Du kan inte räkna med att få din drömpraktik så se till att söka flera.
  • Var uppmärksam på praktiska detaljer.  Om du till exempel är på praktik under sommaren på en annan plats än ditt hem och/eller högskola, måste du bestämma var du ska bo – och hur du ska betala för ditt boende. Tänk också igenom ekonomin, särskilt om du ansöker om obetalda praktikplatser.
  • Förbered ett professionellt CV och personligt brev.  Båda dokumenten bör skräddarsys för den aktuella rollen. Här är ett exempel på ett  CV , tillsammans med skrivtips, och här är ett  praktikbrev .
  • Följ applikationsinstruktionerna. Du kan behöva  dela referenser , skicka in exempel på ditt arbete eller svara på frågor. Läs instruktionerna noggrant. Att visa en dålig brist på uppmärksamhet på instruktionerna kan få rekryteringsansvariga att bortse från din ansökan.

Förbered dig för en intervju

När du har landat en intervju, se till att öva på att svara på  vanliga intervjufrågor . Kom till intervjun tidigt och  klä dig professionellt . Glöm inte att skicka ett  tackbrev efteråt .

Din intervju kommer att vara antingen personligen eller kan genomföras via video. Om virtuell intervju är nytt för dig, ta reda på hur du förbereder dig för att bli en videointervju .

Tänk också på att din praktikplats också kan vara avlägsen. Ta reda på hur du får ut det mesta av en distanspraktik och få en framgångsrik upplevelse.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *