Hur man skriver en sida CV

Hur man skriver en sida CV

Skulle ditt CV vara längre än en sida eller bör du försöka att kondensera den för att hålla den på en sida? Det är egentligen inte ett ja eller nej svar. Längden på ditt CV beror på vilken typ av kandidat du är och din erfarenhet.

Hur man skriver en sida CV

I allmänhet är de flesta arbetsgivare vill ha en kortfattad CV utan en massa ovidkommande information. De tillbringar bara några sekunder att granska det, så ju mer kompakt det är, desto lättare blir det för rekryteraren eller rekryterare att granska. Dessutom har många arbetsgivare använder programvara för att screena jobb ansökan material, så se till att ditt CV är fokuserad på det jobb du söker kommer att hjälpa dig att få valt för en intervju.

I vissa fall kan en längre CV vara i ordning. Till exempel kan grafiska formgivare eller bildkonstnärer nytta att skapa en illustrerad CV och akademiker, forskare, eller lång tid chefer kan behöva mer än en sida för att fånga vidden av sina erfarenheter. Men i allmänhet är det bäst att undvika att överbelasta upptagen rekryterare med ett CV som drar ut på tiden och på.

Hur länge arbetsgivare vill återuppta att vara

Här är detaljerna om vad företag föredrar, baserad på en Saddleback College Resume Undersökning:

 • En sida CV – 47,7%
 • Tvåsidigt CV – 11,4%
 • Beror på nivån av positionen – 34,1%
 • Ingen preferens – 6,8%

Fördelarna med en en sida CV

Speciellt om du söker till ett stort företag, det finns en hög sannolikhet för att ditt CV kommer att skrivas ut ses av flera personer, eller åtminstone delas elektroniskt. Att ha en kort och koncis CV gör det lättare för rekryteraren och ökar även dina egna chanser att sticka ut.

Såvida du inte uttryckligen uppmanas att lämna in en viss typ av CV, att hålla sig till en enkel, enda sida är ett bombsäkert sätt att se till att det kommer att kunna laddas ner – eller skrivas ut – och granskas av alla som behöver titta på det . Det är mycket lättare att läsa en enda sida CV än det är att granska ett flersidigt dokument.

När man använder en flersidig Resume

Enligt undersökningen ovan, de flesta arbetsgivare vill ha en sida CV om läget kräver erfarenhet. Om ett jobb vill ha en anställd med lång erfarenhet, kan du och bör inkludera alla dina tillämplig upplevelse på ditt CV (även om de flesta arbetsgivare inte vill sökande till att omfatta mer än 10-15 års erfarenhet).

Det finns också vissa yrken som undantag från en sida CV. Till exempel i den akademiska världen, medicin och internationella jobb, är en meritförteckning ofta mycket längre än en sida. Grafiska formgivare eller bildkonstnärer kan också skapa en illustrerad eller grafisk CV, som kan överstiga en sida. Men dessa yrken är undantag från den allmänna regeln att en sida CV är bäst.

Hur man skär och Trim ett CV

Se till att allt du inkludera i ditt CV är relevant för positionen, ner till ordvalet. Eftersom många arbetsgivare använder en sökande tracking system (ATS) för att screena jobb ansökan material, försök att använda sökord från programmet i ditt CV. Detta kommer att öka dina chanser att göra det förbi den första omgången av återuppta recensioner.

 • Skapa en inventering . Om du kämpar för att klippa ner ditt CV till en sida, börja med att skapa en inventering av dina prestationer och arbetsaktiviteter. Lista dina ansvarsområden och dina prestationer i detalj. Din inventering dokumentet kan sträcka sig över så många som tre eller fyra sidor. Försök att inkludera ett mångsidigt spektrum av färdigheter som lett till framgångar i varje roll.
 • Matcha dina kvalifikationer för jobbet . Analysera varje jobb som du funderar på och ringa de uttalanden som motsvarar närmast kraven för just den positionen. Pussla ihop de mest relevanta uttalanden i en kortare, målinriktad version av ditt CV.
 • Starta lång och skära ned . Det första utkastet kan vara längre än en sida. Om så är fallet, försök att eliminera uttalanden som ger mindre betydande belägg för hur du skulle tillföra ett mervärde till rollen, tills du kommer ner till en sida. Försök att vara så specifik som möjligt med den information du lista och vara så kortfattad som möjligt i ditt skrivande.
 • Använd en punktlista och hålla arbetsbeskrivningar kortfattad. Fokusera på dina prestationer, inte din dagliga ansvar.
 • Klipp ut några extra år . Även om du är en erfaren kandidat, bör du inkludera inte mer än 10 eller 15 års erfarenhet på ditt CV.
 • Trimma avsnittet utbildning . Du behöver inte inkludera gymnasieutbildning eller fortbildning klasser om det förbättrar din kandidatur.
 • Hoppa över referenser . Det är inte nödvändigt att säga “referenser på begäran” på ditt CV. Det förstås att du kommer att ge referenser, om det behövs, som en del av jobbet ansökningsprocessen.

Tillhandahålla ytterligare information Online

Naturligtvis är det alltid en bra idé att ha mer information tillgänglig för anslutningar eller rekryterare som vill ha en större bild av din bakgrund och kvalifikationer.

Du kan effektivisera ditt CV genom att tillhandahålla ytterligare information på nätet. Inklusive länkar till din Linkedin-profil eller personliga hemsida kan du lämna den information från ditt CV, vilket sparar utrymme.

Inkludera ett uttalande på undersidan av ditt CV, till exempel “ytterligare information rekommendationer och portföljprover tillgängliga på www.linkedin.com/in/yourname.” Om du har utlöst intresse av en rekryterare med kort resumé, då hon kommer att vara motiverade att samla mer djupgående information om din bakgrund.

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *