Skillnaden mellan ett CV och en meritförteckning

Posted on

Skillnaden mellan ett CV och en meritförteckning


Vad är skillnaden mellan en CV och ett CV? Den huvudsakliga skillnaden mellan ett CV och en meritförteckning (CV) är längden, vad som ingår, och vad varje används till. Även om båda används i jobbansökningar, en CV och ett CV är inte alltid utbytbara.

De flesta återupptas i USA är kompetensbaserad : de är personliga marknadsföringsdokument som syftar till att visa upp den sökandes kompetens, anmärkningsvärda prestationer och arbetserfarenhet till den största fördelen.

US CV, lämnas för jobb i den akademiska världen, forskning och medicinska områden, är referens-baserade , vilket ger en omfattande (och ofta långa) lista över sin utbildning, certifieringar, forskningserfarenhet och professionella tillhörighet och medlemskap.

Vad är en CV?

En  meritförteckning  (CV) ger en sammanfattning av din erfarenhet och kompetens. Vanligtvis CV för nybörjar kandidater är längre än meritförteckningar – åtminstone två eller tre sidor. CV för mitten-nivå kandidater som har samlat ett stort antal publikationer tenderar att köra mycket längre.

Obs: CV inkluderar omfattande information om din akademiska bakgrund, bland annat erfarenhet av undervisning, grader, forskning, utmärkelser, publikationer, presentationer och andra prestationer.

CV är således längre än meritförteckningar och innehålla mer information, särskilt uppgifter i samband med en akademiska och forskningsbakgrund.

Vad är en CV Sammanfattning?

En  meritförteckning sammanfattning  är en en-till-två-sida, komprimerad version av en fullständig meritförteckning. Ett CV sammanfattning är ett sätt att snabbt och koncist förmedla sina kunskaper och kvalifikationer. Ibland stora organisationer kommer inledningsvis be om en sida CV sammanfattning när de förväntar sig en stor pool av sökande.

Vad ska ingå i Curriculum Vitae

Din meritförteckning bör innehålla ditt namn, kontaktinformation, utbildning, kompetens och erfarenhet.

Förutom grunderna, innehåller ett CV forsknings- och undervisningserfarenhet, publikationer, bidrag och stipendier, branschorganisationer och licenser, utmärkelser och annan information som är relevant för den tjänst du söker.

Tips: Börja med att göra en lista över alla dina bakgrundsinformation, och sedan organisera det i kategorier.

Vad är en CV?

En  CV  ger en sammanfattning av din utbildning, arbetshistoria, referenser och andra prestationer och färdigheter. Det finns också alternativa sektioner, inklusive en meritförteckning mål och karriär sammandrag.

Obs : CV är det begärda sökande i jobbansökningar vanligaste dokument.

Ett CV ska vara så kortfattad som möjligt. Normalt är en meritförteckning en sida lång, även om det ibland kan vara så lång som två sidor.

Tips : Fortsätt innehåller ofta punktlistor för att hålla informationen koncis.

CV finns i några slag, inklusive kronologisk, funktionella och kombinationsformat. Välj ett format som bäst passar den typ av jobb du söker.

CV och återuppta Skriva tips

Oavsett om du skriver en CV eller en meritförteckning, finns det några hjälp regler du bör följa.

Matcha ditt CV eller CV till positionen.  Detta är mycket viktigt när man skriver ett CV, men det gäller en CV också. Se till att du markerar din utbildning, arbetslivserfarenhet och färdigheter som de hänför sig till viss bransch eller jobb.

I ett CV, till exempel om du söker ett jobb i utbildning, kanske du vill sätta din erfarenhet av undervisning på toppen av din CV. I ett CV, kan du inkludera bara arbetslivserfarenhet som relaterar direkt till det jobb du söker. Du kan också inkludera sökord från arbetsbeskrivningen i ditt CV eller CV. Detta kommer att visa arbetsgivaren att du är en perfekt passform för positionen.

Använd en mall.  Du kanske vill använda en mall för att strukturera ditt CV eller CV. Detta kommer att ge dokumentet en tydlig organisation, vilket kommer att hjälpa arbetsgivaren snabbt se dina kvalifikationer och erfarenhet.

Korrekturläsa och redigera.  Oavsett om du använder en CV, måste du noggrant redigera dokumentet. Se till att det inte finns några stavfel eller grammatiska fel.

Se till att formatet är uniform – till exempel om du använder punkter i en arbetsbeskrivning, använda punkter i alla arbetsbeskrivningar.

Hur man skriver en framgångsrik CV

  • Välj rätt format för dina behov. Din bransch, erfarenhet och önskad roll kommer att informera ditt val av CV format – till exempel kronologisk, funktionella eller en kombination.
  • Skriv för både robotar och människor. Ditt CV måste komma förbi Sökande Tracking System och fånga uppmärksamheten hos människan i andra änden.

Hur man skriver en framgångsrik CV

  • Vet vad som ska ingå och hur du formaterar informationen.
  • Välj ett lämpligt format. Se till att du väljer en meritförteckning format som är lämpligt för den tjänst du söker. Om du ansöker om ett stipendium, till exempel, behöver du inte inkludera personlig information som kan ingå i ett internationellt CV.

International CV

Medan CV i USA används främst vid ansökan om akademisk utbildning, vetenskaplig, medicinsk eller forskartjänster eller när de ansöker om stipendier eller bidrag kommer kandidater för internationella jobb snart lära sig att de är skyldiga att lämna ”CV” för nästan alla typer av jobb de söker.

I Europa, Mellanöstern, Afrika eller Asien, kan arbetsgivaren räkna med att få en ”meritförteckning” (ofta med en bifogad fotografi) snarare än ett CV. Men internationella ”CV” är i själva verket struktureras och formateras mycket mer som ett CV än de är en akademisk amerikanska meritförteckning.

Den främsta skillnaden mellan ett amerikanskt CV och ett internationellt CV är att arbetsgivare i andra länder, obunden av diskrimineringslagar amerikanska sysselsättningen, kräver mycket mer personlig information än man skulle ge på ett CV i USA eller Kanada. Dessa uppgifter varierar beroende på land, men kan inkludera ett födelsedatum, nationalitet, civilstånd och antalet barn.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *