Hur man använder självutvärdering verktyg för att välja en karriär

Posted on

Hur man använder självutvärdering verktyg för att välja en karriär

Personer som försöker att välja en karriär undrar ofta om de kan ta ett test som kan berätta för dem vad yrke är rätt för dem. Tyvärr finns det inte ett enda test som magiskt kommer att berätta vad de ska göra med resten av ditt liv. En kombination av verktyg för självbedömning , men kommer att bidra med beslutet.

Under fas självbedömning av karriärplanering processen , samla in information om dig själv för att fatta ett välgrundat beslut. En självbedömning bör innehålla noggrant undersöka dina värderingar , intressen , personlighet och fallenhet .

  • Värden: De saker som är viktiga, liksom prestation, ställning och autonomi
  • Intressen: vad du gillar att göra, det vill säga att spela golf, ta långa promenader, och umgås med vänner
  • Personlighet: en persons egenskaper, motiverande enheter, behov och attityder
  • Aptitude: de aktiviteter du är bra på, såsom skrivning, datorprogrammering och undervisning. De kan vara naturliga färdigheter eller som förvärvats genom utbildning.

Många människor hyra en karriär rådgivare för att hjälpa dem med denna process och administrera en mängd av varulager självvärdering. Vad som följer är en diskussion om de olika typer av verktyg, liksom en del andra saker att tänka på när du använder resultaten för att välja en karriär.

Value Varulager

Dina värden är kanske det viktigaste att tänka på när man väljer ett yrke . Om du inte tar hänsyn till dem när du planerar din karriär, det finns en god chans att du ogillar ditt arbete och därför inte lyckas i den. Till exempel skulle en person som föredrar självständighet inte vara lycklig i ett jobb där han eller hon inte kan vara oberoende.

Det finns två typer av värden: inre och yttre. Inneboende värden är relaterade till själva arbetet och vad den bidrar till samhället. Yttre värden innefattar externa funktioner, såsom fysisk miljö och intjäningspotential. Value inventeringar kommer att ställa frågor som följande:

  • Är en hög lön viktigt för dig?
  • Är det viktigt för ditt arbete att engagera interagera med människor?
  • Är det viktigt för ditt arbete för att bidra till samhället?
  • Är att ha en prestigefylld jobb viktigt för dig?

Under en självbedömning en  karriär kurator  kan administrera en av följande värde inventarier:  Minnesota betydelse Questionnaire (MIQ)Survey of Inter Values  (SIV), eller  Temperament och värderingar Inventory  (TVI).

intresse Varulager

Karriärutveckling proffs också ofta Administrera ränte inventarier såsom Strong Ränte Inventory  (SII), tidigare kallat  Strong-Campbell Ränte Inventory. Dessa verktyg självbedömnings ber individer att svara på en rad frågor om sina ( överraskning ) intressen. EK Stark, en psykolog, pionjärer deras utveckling. Han fann, genom data samlade han om människors gillar och ogillar av en mängd olika aktiviteter, objekt och typer av personer, att människor i samma karriär (och nöjda i den karriären) hade liknande intressen.

Dr John Holland  och andra som ett system med överensstämmande intressen med en eller flera av sex typer: realistiska, undersökande, konstnärliga, sociala, företagsamma och konventionella. Han matchas sedan dessa typer med yrken. När du tar ett intresse inventering, är resultaten jämförs med denna studie för att se var du passar in-är dina intressen liknar en  polis  eller till de av en revisor, till exempel?

personlighets~~POS=TRUNC Varulager

Många personlighets varor som används i karriärplanering är baserade på psykiater Carl Jungs personlighetsteori. Han trodde fyra par motsatt sätt individer preferenser de-väljer att göra saker-make up människors personligheter. De är  extroversion  och  slutenhet  (hur man ger energi), avkänning och intuition (hur man uppfattar information), tänkande eller känsla (hur man fattar beslut), och att döma och uppfatta (hur man lever sitt liv). Ett önskemål från varje par utgör en individs personlighet typ.

Yrkesvägledare använder ofta resultat från bedömningar baserade på jungiansk personlighetsteori, såsom  Myers-Briggs Type Indicator  (MBTI), för att hjälpa kunder väljer karriärer. De tror personer med en viss personlighetstyp är bättre anpassade till specifika yrken. Ett exempel kan vara att en introvert inte skulle göra bra i en karriär som kräver honom eller henne att vara runt andra människor hela tiden.

aptitude Bedömningar

När beslut fattas vad fältet för att komma in, måste du upptäcka dina färdigheter . Ett lämplighets är en naturlig eller förvärvad förmåga. Förutom att titta på vad du är bra på att göra, också överväga vad du tycker. Det är möjligt att vara ganska skickliga på en viss färdighet, men föraktar varje sekund spenderas använder den. Generellt sett är dock folk brukar njuta av vad de är bra på.

Medan du bedömer dina kunskaper, tänk på den tid du är villig att spendera för att få mer avancerade och nya  färdigheter . En fråga att ställa sig är-om en karriär har alla de egenskaper jag finner tilltalande men det tar X år att förbereda sig för det, skulle jag vara beredd och kunna göra den här gången åtagande?

Ytterligare saker att tänka på

Samtidigt går igenom processen självutvärdering, ta hänsyn till andra faktorer som kommer att påverka din karriär val. Till exempel, tänk på din familj ansvar och din förmåga att betala för utbildning. Glöm inte att självutvärdering är det första steget i karriären planeringsprocessen, inte den sista.

Efter avslutad fas, gå vidare till nästa, karriär prospektering . Med din självskattningsresultat i åtanke, nästa, utvärdera en mängd olika yrken för att se vilka som är de bästa passform. Medan din självvärdering kan tyda på en viss karriär är lämplig för någon med intressen, personlighet, värderingar och fallenhet, betyder det inte att det är den som är mest rätt för dig. Likaså inte rabatt ett yrke bara för att det inte dyker upp i resultaten av en självvärdering. Gör en hel del forskning om något yrke där du är intresserad.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *