Hur man följer upp statusen för en jobbansökan

Posted on

Hur man följer upp statusen för en jobbansökan

Efter att du har skickat in en ansökan om jobb kommer du förståeligt nog att vara sugen på att ta reda på var du står. Det är dock viktigt att inse att  anställningsprocessen  kan ta lite tid och du kanske inte hör tillbaka direkt – eller alls.

Tyvärr är det också möjligt att du aldrig får något svar, inte ens ett meddelande som låter dig veta att du inte är anställd eller inte kommer att bli kontaktad för en intervju.

Ofta får företag hundratals (eller till och med tusentals) ansökningar och har helt enkelt inte tid att följa upp. Andra kanske inte har ett system på plats för att hantera avslag.

Här är några av anledningarna till att du inte hör av dig och råd om när och hur du ska följa upp statusen för en jobbansökan.

Innan du följer upp

Det finns några saker att göra innan du följer upp. Kontrollera först jobbannonsen, samt eventuella e-postmeddelanden eller andra kontakter du har haft med anställningschefen eller arbetsgivaren. Se om någon av den korrespondensen innehåller information om när du kan förvänta dig att höra från företaget. Om de ger dig ett datum, se till att vänta tills efter det datumet för att följa upp.

Tips : Redan innan du skickar in jobbansökan kan du planera en tid för att följa upp ditt personliga brev.

Till exempel kan du inkludera i slutet av följebrevet att du kommer att ringa företagets kontor om en vecka för att följa upp. Men om jobbannonsen specifikt säger att sökande inte ska ringa eller mejla, inkludera inte detta i ditt personliga brev och följ inte upp.

När ska du kontrollera din ansökan

Det är vanligtvis bäst att vänta en vecka eller två innan du gör en förfrågan. Det är viktigt att ge arbetsgivaren tillräckligt med tid för att granska jobbansökningar och att göra sig redo att schemalägga intervjuer. Om du följer upp något tidigare kan du uppleva som påträngande eller otålig mot arbetsgivaren.

De bästa sätten att följa upp

Här finns alternativ för att följa upp med en arbetsgivare, inklusive exempel på mejl och råd om vad du ska säga när du ringer.

Uppföljningsmail eller på LinkedIn

Om du har en e-postadress för en kontakt, kan du skicka ett e-postmeddelande för att följa upp meddelandet som bekräftar ditt starka intresse för jobbet och nämner att du skulle välkomna möjligheten att träffas för en intervju. Granska ett exempel på ett uppföljningsbrev som du kan skräddarsy för att passa dina omständigheter.

Ett LinkedIn-meddelande är ett annat alternativ för att följa upp, speciellt om du inte har en e-postadress till arbetsgivaren eller rekryteringschefen, men du har deras namn. Om du känner någon som är anställd på företaget, kontakta honom eller henne för att få veta att du sökt en roll – eventuellt kan din anslutning nå ut till rekryteringschefen och föra din ansökan med.

Uppföljning av telefonsamtal

 Har du ett telefonnummer till rekryteringschefen kan du ringa. Nämn några viktiga skäl till varför du är så intresserad och påpeka varför jobbet passar bra. Lär dig vad du ska säga när du ringer.

Personlig uppföljning

Det är också acceptabelt att besöka en arbetsgivare personligen när du tidigare har lämnat in en ansökan personligen:

  • Du kan nämna att du följer upp din ansökan och undrar om de kan tänka sig att bevilja dig en intervju.
  • Du bör vara redo att kortfattat nämna grunden för ditt intresse och varför du skulle vara kvalificerad.
  • Se till att du avger positiv energi, är lämpligt klädd och engagerar eventuella anställda eller arbetsgivare på ett varmt och vänligt sätt.

Obs! Kontakta inte ett företag personligen om din ansökan skickades in via en onlineportal, e-post eller skickades in via snigelpost.

Tips för att följa upp

Det är viktigt att alltid vara artig och professionell i din kommunikation. Oavsett om du kommunicerar via e-post, i telefon eller personligen, se till att du talar (eller skriver) tydligt och professionellt. Om du skriver, se till att noggrant redigera ditt meddelande. Om du pratar med någon, var varm och vänlig.

Viktigt: Dessa meddelanden och konversationer är fortfarande ditt försök att göra ett starkt första intryck.

Berätta om ditt intresse för tjänsten men gör det kort. Berätta snabbt och koncist varför du tror att du skulle passa bra för jobbet. Detta kommer att hjälpa din applikation att sticka ut ännu mer.

Om företaget inte är redo att fatta beslut eller intervjua människor, fråga när de planerar att påbörja intervjuprocessen eller när de planerar att fatta anställningsbeslut, så att du vet när du ska följa upp igen.

Håll ditt meddelande, telefonsamtal eller personligt besök kort. Du vill göra ett starkt intryck, men du vill inte heller överdriva ditt välkomnande.

När ska man ge upp

Att följa upp en ansökan på rätt sätt kan uppmärksamma din kandidatur och göra det mer troligt att du inte blir förbisedd. Det är dock viktigt att inte plåga en arbetsgivare eftersom du kan fjärma personalen.

Tips : I allmänhet, kontakta inte en arbetsgivare mer än tre gånger, och lämna ett par veckor mellan meddelandena, om inte arbetsgivaren har föreslagit något annat.

Om du inte hör av dig efter flera uppföljningsförsök, gå vidare och vänd ditt fokus till andra jobbansökningar.

 

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *