Kuinka informatiivinen haastattelu voi parantaa uraasi

Posted on

Kuinka informatiivinen haastattelu voi parantaa uraasi

Taitavasti käytetty informaatiohaastattelu on yksi arvokkaimmista ammatillisen tiedon lähteistä. Vaikka keskustelu saattaa kattaa joitain samoja perustietoja yrityksen verkkosivuilla, se tarjoaa mahdollisuuksia joustavaan sisäkuvaan työalasta, jota muut lähteet eivät vertaa.

Mikä on informatiivinen haastattelu?

Tämän tyyppinen haastattelu suoritetaan tietojen keräämiseksi työstä, ura-alasta, toimialasta tai yrityksestä. Se ei ole työhaastattelu. Sen sijaan se on tilaisuus keskustella henkilön kanssa, joka työskentelee alalla, josta haluaisit tietää enemmän.

Vinkki : Informatiivisen haastattelun avulla saat tietoa tietyntyyppisestä työstä, henkilön urapolusta tai tietoja toimialasta tai yrityksestä.

Keskustelun kautta saat (toivottavasti) selville, millaista ihmisen työ on, mitä hän tekee, mitä vastuita hänellä on ja millaista on työskennellä hänen työssään hänen yrityksessään.

Kuinka löytää ihmisiä, joiden kanssa puhua

Verkkosi voi auttaa. Voit ottaa yhteyttä ystäviin, perheeseen ja tuttuihin nähdäksesi, tuntevatko he ketään alalla, jota olet kiinnostunut tutkimaan, ja voivatko he muodostaa yhteyden. Jos haluat työskennellä tietyssä yrityksessä, harkitse jonkun LinkedInin kautta kylmäsopimusta pyytääksesi informatiivista haastattelua. Voit myös seurata ihmisiä, joita tapasit verkostoitumistapahtumien tai työpaikkamessujen aikana.

Informatiivisten haastattelujen edut

Informatiivisessa haastattelussa välitetään omakohtaisia ​​kokemuksia ja vaikutelmia ammatissa työskentelevistä henkilöistä, ja sitä ohjaavat kysymyksesi.

Haastattelu ilman stressiä

Tietohaastattelu on vähemmän stressaavaa sinulle ja työnantajalle kuin tavallinen työhaastattelu .  Sinä hallitset. Voit keskustella päivittäisistä asioista ja liittää sen omiin etuihisi ja tunteisiisi. Arvokkaan uratiedon saamisen etujen lisäksi informatiivinen haastattelu tarjoaa mahdollisuuden rakentaa itseluottamusta ja parantaa kykyäsi selviytyä työhaastattelusta .

Sisäpiiritietoa 

Koska tämä keskustelu ei keskity työhön, se voi olla hieman avoimempi. On hyväksyttävää kysyä aiheista, jotka ovat tyypillisesti tabu ensimmäisessä virallisessa haastattelussa (kuten palkka, edut ja työtunnit). Saatat huomata, että henkilö, jonka kanssa puhut, jakaa alan vaikeita puolia sekä positiivisia. Saatat myös saada vinkkejä ja neuvoja, jotka auttavat sinua vahvistamaan hakemustasi. Jos esimerkiksi henkilö, jonka kanssa puhut, käyttää jatkuvasti tiettyä muotisanaa, saatat haluta sisällyttää sen saatekirjeeseesi.

Suhteiden rakentaminen

Suuri osa onnistuneesta työnhausta on se, kuka tunnet. Yhteyshenkilösi voivat tietää työpaikoista, joita ei ole vielä julkaistu tai jotka voivat tarjota arvokkaita esittelyjä. Tämän informatiivisen haastattelun avulla laajennat verkostoasi.

Kuinka tehdä informatiivinen haastattelu

Sinun tulee pitää jokaista haastattelua liiketapaamisena ja toimia ammattimaisesti.

Jos olet etukäteen tehnyt selväksi haastattelusi nimenomaisen tarkoituksen, löydät yhteystietosi erittäin todennäköisesti kiinnostuneena ja avuliaana henkilönä.

Muista tapaamisaika ja tule viipymättä haastatteluusi. Sinun ei pitäisi olla liian rennosti pukeutunut tai ylipukeutunut. Tavallinen liikeasu on sopiva. Varmista, että tiedät tapaamasi henkilön nimen, hänen nimensä oikean ääntämisen ja hänen asemansa nimen. Tee tutkimusta henkilöstä ja hänen yrityksestään.

Tule esittämään kysymyksiä ja ole valmis ohjaamaan keskustelua. Muista ottaa huomioon henkilön aika. Pyri pitämään keskustelu lyhyenä (noin 15-30 minuuttia), ellet ole etukäteen sopinut toisesta aikataulusta. Ja muista: yhteyshenkilösi saattaa myös kysyä sinulta kysymyksiä. Ole valmis hissillä .

Informatiiviset haastattelukysymykset

Koska tiedotushaastattelussa voit esittää niin monia kysymyksiä, ihmiset tekevät joskus muistiinpanoja kokouksen aikana. Rajoitettu määrä muistiinpanojen tekemistä on perusteltua, mikäli yhteydenpito on miellyttävää ja ettei se keskeytä teidän kahden välistä kommunikaatiota.

Yritä haastattelun aikana esittää kysymyksiä, jotka ylittävät sen, mitä voisit saada selville nopealla verkkohaulla. Voit kysyä henkilöltä hänen matkaansa tähän tehtävään, kuvauksen hänen päivittäisistä tehtävistään ja vinkkejä, joita hän antaisi sinulle alan työskentelystä kiinnostuneena.

Piirrä haastattelun jälkeen lyhyt hahmotelma käsitellyistä aiheista ja löytämistäsi tiedoista. Tämä vie vain muutaman minuutin ja varmistaa, että muistat tärkeät kohdat, joista keskusteltiin. Myöhemmin voit laatia haastattelusta yksityiskohtaisemman raportin luonnoksestasi.

Ammatillisia kysymyksiä esitettäväksi

 1. Mikä on haastateltavan henkilön nimi?
 2. Mitä muita yleisesti käytettyjä nimikkeitä on tehtävässä?
 3. Mitä tehtäviä suoritetaan tyypillisen päivän, viikon, kuukauden, vuoden aikana? Onko hänellä tai hänellä tietty rutiini? Kuinka paljon vaihtelua siellä on päivittäin? Kun henkilö kuvailee tehtäviä, kysy mitä taitoja tarvitaan.
 4. Mitä koulutusohjelmaa suositellaan valmennukseksi? Tiedustele eroa haluttujen ja välttämättömien kurssien välillä.
 5. Millaiset kurssit ovat arvokkaimpia tässä ammatissa menestymiseen tarvittavien taitojen hankkimiseksi? Tiedustele eroa haluttujen ja välttämättömien kurssien välillä.
 6. Mitä tutkintoa tai todistusta työnantajat etsivät?
 7. Millaista työ-/harjoittelukokemusta työnantajat etsivät työnhakijalta ja miten henkilö saa tämän kokemuksen?
 8. Onko mitään yhteistä opetusta suositella?
 9. Mitä toimia (koulutus- ja kokemusvaatimusten täyttämisen lisäksi ) tarvitaan tähän ammattiin (esim. tentti, haastattelu, ammattiliiton jäsenyys)?
 10. Mitkä ovat tärkeitä avainsanoja tai muotisanoja, jotka tulee sisällyttää  ansioluetteloon  tai  saatekirjeeseen,  kun haet alan töitä?
 11. Mitkä ovat etenemismahdollisuudet ja mihin asemaan? Tarvitaanko jatkotutkintoa, ja jos tarvitaan, millä alalla?
 12. Mitkä taidot on tärkeintä hankkia (eli mitä  taitoja työnantajat etsivät)?
 13. Mitkä ovat tärkeimmät tai tärkeimmät henkilökohtaiset ominaisuudet alan menestymiselle?
 14. Mitkä ovat eri ympäristöt, joissa tämän ammatin ihmiset voivat työskennellä (esim. oppilaitokset, yritykset, voittoa tavoittelemattomat järjestöt)?
 15. Millaiset muut työntekijät ovat usein tekemisissä tämän tehtävän kanssa?
 16. Onko näyttöä miesten ja naispuolisten työntekijöiden erilaisesta kohtelusta työtehtävien, palkan ja etenemismahdollisuuksien suhteen?
 17. Mitkä ovat työllistymisnäkymät neuvonantajan maantieteellisellä alueella? Missä on parhaat työllisyysnäkymät? Mitkä ovat työllistymisnäkymät neuvonantajan yrityksessä? Onko liikkuvuus välttämätön menestystekijä?
 18. Mitkä ovat jotkin asiaan liittyvät ammatit?
 19. Mitkä ovat erilaiset palkkaluokat?
 20. Onko tyypillisellä työntekijällä kiinteä aikataulu vai ovatko työajat joustavia?
 21. Mitkä ovat ne vaatimukset ja turhautumiset, jotka tyypillisesti liittyvät tämäntyyppiseen työhön?
 22. Onko tällä alalla tyypillistä komentoketjua?
 23. Kuinka voit määrittää, että sinulla on kyky tai potentiaali menestyä tässä tietyssä ammatissa?
 24. Onko tämä nopeasti kasvava ala? Onko mahdollista ennustaa tulevia työntekijöiden tarpeita tällä alalla?
 25. Millaisia ​​tekniikoita käytetään ja miten niitä käytetään?
 26. Mistä työpaikkailmoitukset löytyvät?
 27. Mitä lähtötason tehtäviä tällä alalla on, joita taiteet valmistuva voisi harkita?
 28. Mitä neuvonantaja tietää nyt, mitä olisi ollut hyödyllistä tietää, milloin hän oli sinun asemassasi?

Toiminnalliset kysymykset

 1. Kuinka monta tuntia neuvonantaja työskentelee?
 2. Millainen koulutus neuvonantajalla on?
 3. Mikä oli neuvonantajan urapolku yliopistosta nykyhetkeen?
 4. Mitkä ovat neuvonantajan työssä tyydyttäviä puolia?
 5. Mitkä ovat työn suurimmat paineet, jännitteet tai ahdistukset?
 6. Mitkä ovat tärkeimmät työtehtävät?
 7. Mitkä ovat vaikeimmat ongelmat ja päätökset, jotka neuvonantajan on selvitettävä?
 8. Mikä työssä on tyytymätöntä? Onko tämä alalle tyypillistä?
 9. Miten ohjaaja kuvaisi työpaikan ilmapiiriä/kulttuuria?
 10. Katsooko neuvonantaja, että jätit pois tärkeitä kysymyksiä, jotka auttaisivat oppimaan lisää työstä tai ammatista?
 11. Voiko neuvonantaja ehdottaa muita, jotka voivat olla sinulle arvokkaita lähteitä?

Seuraa kiitosviestillä

Kirjoita  kiitoskirje  haastattelemillesi ihmisille. Ilmoita heille, jos olet noudattanut ehdotuksia. Voit myös ottaa heihin yhteyttä LinkedInissä, jos et ole jo tehnyt sitä.

Rakentamalla vahvan suhteen urakontakteihin lisäät todennäköisyyttä, että he tarjoavat apua työnhakuun, kun olet valmis työnhakuprosessin seuraavaan vaiheeseen.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *