Etter at du har sendt inn en søknad om jobb, vil du forståelig nok være ivrig etter å finne ut hvor du står. Det er imidlertid viktig å innse at ansettelsesprosessen kan ta litt tid, og at du kanskje ikke hører tilbake med en gang – eller i det hele tatt.
Dessverre er det også mulig at du aldri får svar, ikke engang et varselmerke for å fortelle deg at du ikke er ansatt eller ikke vil bli kontaktet for et intervju.
Ofte mottar bedrifter hundrevis (eller til og med tusenvis) av søknader, og har rett og slett ikke tid til å følge opp. Andre har kanskje ikke et system for å håndtere avslag.
Her er noen av grunnene til at du ikke hører tilbake , og råd om når og hvordan du kan følge opp statusen til en jobbsøknad.
Før du følger opp
Det er et par ting å gjøre før du følger opp. Sjekk først stillingsannonsen, samt eventuelle e-poster eller andre kontakter du har hatt med ansettelseslederen eller arbeidsgiveren. Se om noe av den korrespondansen inneholder informasjon om når du kan forvente å høre tilbake fra selskapet. Hvis de gir deg en date, sørg for å vente til etter den datoen med å følge opp.
Tips : Selv før du sender inn jobbsøknaden, kan du planlegge en tid for å følge opp følgebrevet ditt.
For eksempel kan du inkludere på slutten av følgebrevet at du vil ringe selskapets kontor om en uke for å følge opp. Men hvis stillingsannonsen spesifikt sier at søkere ikke skal ringe eller sende e-post, så ikke ta med dette i følgebrevet, og ikke følg opp.
Når skal du sjekke søknaden din
Det er vanligvis best å vente en uke eller to før du foretar en forespørsel. Det er viktig å gi arbeidsgiveren nok tid til å gjennomgå jobbsøknader og gjøre seg klar til å planlegge intervjuer. Hvis du følger opp noe tidligere, kan du virke påtrengende eller utålmodig overfor arbeidsgiveren.
De beste måtene å følge opp
Her er muligheter for oppfølging med en arbeidsgiver, inkludert eksempler på e-poster og råd om hva du skal si når du ringer.
Oppfølgings-e-post eller på LinkedIn
Hvis du har en e-postadresse for en kontakt, kan du sende en e-post for å følge opp melding som bekrefter din sterke interesse for jobben og nevner at du gjerne vil møtes for et intervju. Se gjennom et eksempel på et oppfølgingsbrev du kan skreddersy for å passe dine omstendigheter.
En LinkedIn-melding er et annet alternativ for oppfølging, spesielt hvis du ikke har en e-postadresse til arbeidsgiver eller ansettelsesleder, men du har navnet deres. Hvis du kjenner noen som er ansatt i selskapet, ta kontakt for å la ham eller henne få vite at du søkte på en rolle – potensielt kan forbindelsen din nå ut til ansettelseslederen og skyve søknaden din med.
Telefonoppfølging
Har du telefonnummer til ansettelseslederen kan du ringe. Nevn noen viktige årsaker til at du er så interessert, og påpek hvorfor jobben passer godt. Lær hva du skal si når du ringer.
Personlig oppfølging
Det er også akseptabelt å komme innom en arbeidsgiver personlig når du tidligere har sendt inn en søknad personlig:
- Du kan nevne at du følger opp søknaden din og lurer på om de kan vurdere å innvilge deg et intervju.
- Du bør være klar til å kort nevne grunnlaget for din interesse og hvorfor du ville være kvalifisert.
- Sørg for at du gir fra deg positiv energi, er kledd riktig og engasjer eventuelle ansatte eller arbeidsgivere på en varm og vennlig måte.
Merk: Ikke ta kontakt med et selskap personlig hvis søknaden din ble sendt inn via en nettportal, e-post eller sendt inn via post.
Tips for oppfølging
Det er viktig å alltid være høflig og profesjonell i kommunikasjonen. Enten du kommuniserer via e-post, på telefon eller personlig, sørg for at du snakker (eller skriver) tydelig og profesjonelt. Hvis du skriver, sørg for å redigere meldingen grundig. Hvis du snakker med noen, vær varm og vennlig.
Viktig: Disse meldingene og samtalene er fortsatt ditt forsøk på å gjøre et sterkt førsteinntrykk.
Fortell interessen din for stillingen på nytt, men gjør det kort. Fortell raskt og konsist hvorfor du tror du vil passe godt for jobben. Dette vil hjelpe søknaden din til å skille seg enda mer ut.
Hvis selskapet ikke er klar til å ta avgjørelser eller intervjue folk, spør når de planlegger å starte intervjuprosessen eller når de planlegger å ta ansettelsesbeslutninger, slik at du vet når du skal følge opp igjen.
Hold meldingen, telefonsamtalen eller personlig besøk kort. Du ønsker å gjøre et sterkt inntrykk, men du vil heller ikke overdrive din velkomst.
Når skal man gi opp
Å følge opp en søknad på riktig måte kan trekke oppmerksomhet til ditt kandidatur og gjøre det mer sannsynlig at du ikke blir oversett. Det er imidlertid viktig å ikke plage en arbeidsgiver siden du kan fremmedgjøre ansatte.
Tips : Generelt, ikke ta kontakt med en arbeidsgiver mer enn tre ganger, og legg igjen et par uker mellom meldingene, med mindre arbeidsgiveren har foreslått noe annet.
Hvis du ikke hører tilbake etter flere oppfølgingsforsøk, gå videre og vend fokus til andre jobbsøknader.
Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor’s degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.