Efter du har sendt en jobansøgning, vil du forståeligt nok være ivrig efter at finde ud af, hvor du står. Det er dog vigtigt at indse, at ansættelsesprocessen kan tage noget tid, og du hører muligvis ikke tilbage med det samme – eller overhovedet.
Desværre er det også muligt, at du aldrig får et svar, ikke engang en kedelbemærkning for at fortælle dig, at du ikke er ansat eller ikke vil blive kontaktet til en samtale.
Ofte modtager virksomheder hundredvis (eller endda tusindvis) af ansøgninger, og de har simpelthen ikke tid til at følge op. Andre har muligvis ikke et system til håndtering af afslag.
Her er nogle af grundene til, at du ikke hører tilbage , og råd om, hvornår og hvordan du følger op på status for en jobansøgning.
Før du følger op
Der er et par ting, du skal gøre, før du følger op. Tjek først stillingsopslaget samt eventuelle e-mails eller andre kontakter, du har haft med ansættelseschefen eller arbejdsgiveren. Se, om nogen af den korrespondance indeholder oplysninger om, hvornår du kan forvente at høre tilbage fra virksomheden. Hvis de giver dig en dato, skal du sørge for at vente til efter den dato med at følge op.
Tip : Allerede inden du indsender jobansøgningen, kan du planlægge et tidspunkt til at følge op på dit følgebrev.
For eksempel kan du inkludere i slutningen af følgebrevet, at du vil ringe til virksomhedens kontor om en uge for at følge op. Men hvis stillingsopslaget specifikt siger, at ansøgere ikke skal ringe eller maile, så lad være med at medtage dette i dit følgebrev, og følg ikke op.
Hvornår skal du tjekke din ansøgning
Det er normalt bedst at vente en uge eller to, før du foretager en forespørgsel. Det er vigtigt at give arbejdsgiveren tid nok til at gennemgå jobansøgninger og gøre sig klar til at planlægge samtaler. Hvis du følger op tidligere, kan du komme til at virke påtrængende eller utålmodig over for arbejdsgiveren.
De bedste måder at følge op på
Her er muligheder for opfølgning hos en arbejdsgiver, herunder eksempler på mails og råd om, hvad du skal sige, når du ringer.
Opfølgningsmail eller på LinkedIn
Hvis du har en e-mailadresse til en kontaktperson, så kan du sende en e-mail for at følge op på besked, der bekræfter din stærke interesse for jobbet og nævner, at du gerne vil have muligheden for at mødes til en samtale. Gennemgå et eksempel på et opfølgningsbrev, du kan skræddersy, så det passer til dine forhold.
En LinkedIn-besked er en anden mulighed for opfølgning, især hvis du ikke har en e-mailadresse til arbejdsgiveren eller ansættelseslederen, men du har deres navn. Hvis du kender en, der er ansat i virksomheden, så tag fat i ham eller hende for at fortælle ham eller hende, at du har søgt en rolle – muligvis kan din forbindelse nå ud til den ansættelsesansvarlige og skubbe din ansøgning videre.
Opfølgning på telefonopkald
Hvis du har et telefonnummer til den ansættelsesansvarlige, kan du ringe. Nævn et par vigtige grunde til, at du er så interesseret, og påpeg, hvorfor jobbet passer godt. Lær, hvad du skal sige, når du ringer.
Personlig opfølgning
Det er også acceptabelt at komme personligt forbi en arbejdsgiver, når du tidligere har afleveret en ansøgning personligt:
- Du kan nævne, at du følger op på din ansøgning og spekulerer på, om de kunne overveje at give dig en samtale.
- Du skal være klar til kort at nævne grundlaget for din interesse, og hvorfor du ville være kvalificeret.
- Sørg for, at du afgiver positiv energi, er klædt passende på, og engager eventuelle medarbejdere eller arbejdsgivere på en varm og venlig måde.
Bemærk: Kontakt ikke en virksomhed personligt, hvis din ansøgning blev indsendt via en onlineportal, e-mail eller sendt via post.
Tips til opfølgning
Det er vigtigt altid at være høflig og professionel i din kommunikation. Uanset om du kommunikerer via e-mail, i telefonen eller personligt, skal du sørge for at tale (eller skrive) klart og professionelt. Hvis du skriver, skal du sørge for at redigere din besked grundigt. Hvis du taler med nogen, så vær varm og venlig.
Vigtigt: Disse beskeder og samtaler er stadig dit forsøg på at gøre et stærkt førstehåndsindtryk.
Fortæl din interesse for stillingen, men gør det kort. Fortæl hurtigt og kortfattet, hvorfor du mener, at du vil passe godt til jobbet. Dette vil hjælpe din ansøgning til at skille sig ud endnu mere.
Hvis virksomheden ikke er klar til at træffe beslutninger eller interviewe folk, så spørg, hvornår de planlægger at begynde interviewprocessen, eller hvornår de planlægger at træffe beslutninger om ansættelse, så du ved, hvornår du skal følge op igen.
Hold din besked, telefonsamtale eller personligt besøg kort. Du vil gerne gøre et stærkt indtryk, men du ønsker heller ikke at overdrive din velkomst.
Hvornår skal man give op
Opfølgning på en ansøgning på den rigtige måde kan gøre opmærksom på dit kandidatur og gøre det mere sandsynligt, at du ikke bliver overset. Det er dog vigtigt ikke at plage en arbejdsgiver, da du kan fremmedgøre personalet.
Tip : Generelt skal du ikke kontakte en arbejdsgiver mere end tre gange, og lade et par uger ligge mellem beskederne, medmindre arbejdsgiveren har foreslået andet.
Hvis du ikke hører tilbage efter flere opfølgningsforsøg, så gå videre og vend dit fokus på andre jobansøgninger.

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor’s degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.