Hur man skriver en meritförteckning (CV) för ett jobb

Posted on

Hur man skriver en meritförteckning (CV) för ett jobb

Om din karriär inkluderar arbete i akademisk, vetenskaplig forskning eller medicinska områden i USA, är chanserna goda att du kommer att bli ombedd att lämna en meritförteckning snarare än en typisk CV. På latin, frasen ”meritförteckning” betyder ”livets gång.” Vilket är ganska lämpligt om, som ett entry-level kandidat, du känner att du har spenderat hela ditt liv i forskarskolan eller läkarutbildningen!

I modern engelska, kan konceptet bakom meritförteckning bättre översättas som ”loppet av en yrkes utbildning och karriär.” Kort sagt, institutioner som begär dessa dokument är mest intresserade av ett väl rundade referenser för jobbet (uttryckt i utbildning och efterföljande karriär erfarenhet). Detta skiljer sig från standard meritförteckningar, som fokuserar mer på kompetens .

Här är information om varför, när och hur man använder en CV, när du ska använda en meritförteckning vs. en meritförteckning, CV skrivande och formatering riktlinjer skillnaderna mellan amerikanska och internationella CV och exempel.

När man använder en Curriculum Vitae

När ska arbetssökande använda en meritförteckning, vanligen kallad en ”CV”, snarare än ett CV? I USA, är en meritförteckning används främst vid ansökan om akademisk utbildning, vetenskap, medicinsk eller forskartjänster. Det gäller även när de ansöker om stipendier eller bidrag. Här finns mer information om när du ska använda en meritförteckning i stället för en CV.

När vi söker ett jobb i Europa, Mellanöstern, Afrika eller Asien, räknar med att lämna in ett CV snarare än ett CV.

Tänk på att utländska arbetsgivare förväntar sig ofta för att läsa den typ av personlig information på en meritförteckning som aldrig skulle finnas med på en amerikansk CV, såsom födelsedatum, nationalitet, civilstånd, och födelseort.

United States lag vad sökande jobbinformation kan bli ombedd att lämna gäller inte utanför landet.

Vad som ska ingå i en CV

Det finns flera skillnader mellan en meritförteckning och ett CV. En meritförteckning är längre (två eller flera sidor), mer detaljerad sammanfattning av din bakgrund och kompetens. Som med ett CV, kan du behöva olika versioner av ett CV för olika typer av positioner.

Som en meritförteckning bör en meritförteckning ditt namn, kontaktinformation, utbildning, kompetens och erfarenhet. Utöver dessa grunderna dock ett CV omfattar även forskning och erfarenhet av undervisning, publikationer, presentationer, bidrag och stipendier, branschorganisationer och licenser, priser och utmärkelser, och annan information som är relevant för den tjänst du söker. Du kan även inkludera ett personligt uttalande för att göra ditt CV sticker ut.

Börja med att göra en lista över alla dina bakgrundsinformation, sedan organisera det i kategorier. Se till att du inkluderar datum på alla publikationer du anger.

Personlig information som ska ingå i en internationell CV

 • Nationalitet
 • civilstånd
 • Ålder
 • Antal barn (åldrar tillval)
 • Personliga intressen som hobbies
 • All utbildning inklusive gymnasiet / gymnasiet
 • Foton rekommenderas också (en professionell headshot är bäst)

Födelsedatum på CV

Vissa länder utanför USA förväntar dig att inkludera ditt födelsedatum på din CV. Om du ansöker till en utländsk jobb, forskning enskilt land protokoll för jobbansökningar.

Om du använder en meritförteckning (CV) eller CV för att söka jobb i USA, på grund av gällande lagstiftning om åldersdiskriminering, kan du inte vara skyldig att inkludera ditt födelsedatum på din meritförteckning.

Anpassa din CV

När du har gjort en lista över den information som du vill inkludera, är det en bra idé att skapa en anpassad meritförteckning som specifikt belyser de erfarenheter du har som är relevant för det jobb du söker. Det tar längre tid att skriva en egen CV, men det är värt ansträngningen – särskilt när du söker jobb som är en bra matchning för din kompetens och erfarenhet.

 • Använd prestation orienterade kulor som börjar med en åtgärd verb och inkluderar resultat.
 • Börja med en professionell profil (även kallad en sammanfattning) som belyser det bästa av vad du som kandidat är erbjudande.
 • Redigera innehåll för att omfatta de kompetensområden, färdigheter och kunskaper som specifikt matcha arbetets krav; inte alla uppgifter om din utbildning och tidigare anställningar (arbete, forskning, stipendier, etc.) kan vara relevant.
 • Försiktigt rang och organisera delar av ditt CV enligt vad institution du söker söker. Till exempel, om du söker till ett universitet där forskning betonas, bör du börja din publikationslista på sidan ett, direkt efter din första yrkesprofil. Om å andra sidan, vet du att undervisningen värderas över publiceringen av institutionen, men du vill ge din karriär historia stolthet plats på första sidan.

CV Prov

Detta är ett exempel på en meritförteckning. Se nedan för fler exempel.

Dorothy doktor, MD
3204 Windover Way
Houston, TX 77.204
dorothydoctor@email.com
000.123.4567

Meritförteckning

Dedikerad och patientfokuserade MD positionerat för att excel inom uppehållstillstånd ger en möjlighet att växa i kunskap och terapeutisk praxis barnmedicin.

UTBILDNING

Medicine doktor (MD), maj 2018 – David Geffen School of Medicine, UCLA

BS i biologi,  summa cum laude , juni 2014 – Stanford University

HONORS / UTMÄRKELSER

David Geffen Medical stipendium 2014, 2015, 2016, 2017
Stanford Biologiska institutionen Award 2013
Stanford Dean: s lista, 2010-2014

UNDERSÖKNINGAR

USMLE Steg 1 maj 2016
USMLE Steg 2 CK, maj 2018

ARBETSERFARENHET

UCLA, Institutionen för onkologi
Research Assistant  (2015-2016)

 • Assisted Joe Johnson, MD och Sue Sanderson, Ph.D. i forskning och inlämning av ”Novel immunterapi Approach to duktal cancer in situ (DCIS).”

Stanford University
Resident Assistant  (2013-2014)

 • Förutsatt ledarskap, kamratskap och emotionellt stöd till grund invånarna i ett universitet sovsal.

VOLONTÄR ERFARENHET

American Medical Student Association, UCLA (september 2013 – juni 2018)

 • President, lokal kapitel, maj 2014 – juni 2018
 • Samordnas välbesökt Wellness på campus Fair, September 2017

Volontär , Venedig Family Clinic (September 2014 till juni 2017)

 • Bidragit till att stödja behoven hos underserved familjer på den fria medicinsk klinik.

Hospital volontär , Ronald Reagan UCLA Medical Center (September 2014 – juni 2015)

 • Frivilligt hos barn, ER, och kirurgi rotationspositioner

Volontär , UCLA folk Animal Connection Program (september 2013 – juni 2014)

 • Förutsatt sällskap till kritiskt sjuka barn i djurassisterad terapi program.

SPRÅK

English (native)
spanska (avancerad muntlig och skriftlig flyt)

Medlemskap / anknytningar

American Medical Student Association, 2014 – nuvarande
American Medical Association, 2017 – nuvarande

PERSONLIGA INTRESSEN

CrossFit, surfing, fotografi och oboe prestanda.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *