Rúgnak vs. kirúgják

Posted on

Rúgnak vs. kirúgják

Nemrég elvesztette a munkáját. Különösen, ha a felmondás meglepetés volt, lehet, hogy egy csomó kérdést a helyzetet. De most nincs fontosabb kérdés, mint ez: arra tüzelt – vagy voltál elbocsátották?

Kirúgták és elbocsátották két útja, hogy elveszíti a pozícióját, és a különbség lehet hatással a munkanélküli-, valamint a felvételi kilátások a jövőre nézve. Ezért ez egy jó ötlet, hogy nagyon világos, hogy pontosan milyen természetű a felmondás, ha elveszítené a munkáját.

Ha ez úgy hangzik, mint amilyennek lennie kellene egy könnyű különbséget tenni, igazad van: ideális esetben a korábbi munkaadója lenne nagyon világos a jellege a szétválasztás a cég. De mint tudjuk, a valós világban gyakran messze nem tökéletes.

Itt van, mit kell tudni a különbség kirúgták és elbocsátották, és hogyan tudja, hol áll meg az elveszíti a munkáját.

Ha egy munkavállalót tüzelésű

A munkavállaló is oszlathatja a különböző okok miatt. Talán a leggyakoribb oka az, hogy megszüntetik oka a nem kielégítő teljesítmény a munka. Munkavállalókra is lőttek a kötelezettségszegést követett el, amelyek nem felelnek meg a vállalati szabványok, túl sok időt ki, károsítja a cég tulajdonát, kínos a szervezet nyilvánosan, vagy más módon nem tartják be a feltételeket a munkaszerződése.

Amikor egy munkavállaló kirúgták, nincs elvárása miatt rehired egy későbbi időpontban. Ez a fajta felmondás nem átmeneti, és kapcsolódik a munkavállaló teljesítménye vagy viselkedése, nem pedig a vállalat pénzügyi helyzetét.

Ha egy munkavállalót elbocsátották

Ha egy munkavállaló elbocsátották, általában semmi köze a munkavállaló személyes teljesítményét. Elbocsátások fordulhat elő, ha egy vállalat megy keresztül szerkezetátalakítási vagy leépítés vagy kimegy az üzletből. Bizonyos esetekben uborkaszezon lehet átmeneti, és a munkavállaló rehired, amikor a gazdaság javul.

Megjegyzés: Bizonyos esetekben elbocsátott alkalmazottak jogosultak lehetnek végkielégítés vagy más munkavállalói juttatások által biztosított munkáltató. Általában, ha az alkalmazottak elbocsátották, ők jogosultak munkanélküli ellátásra.

Határozzuk meg a jellege a megszűnés

Az első dolog, amit meg kell kitalálni, mint egy újonnan megszűnik alkalmazottja, hogyan a korábbi munkaadója fogja jellemezni az elszakadás a cég.

Ha Ön a akarattal dolgozói – és a munkavállalók a legtöbb államban az USA-ban – a munkáltató nem köteles ellátják Önt egy okot megszüntetését. De ez még mindig az Ön számára megfelelő kérje meg őket, hogyan fognak tekintse meg a felmondás, ha beszél a jövőbeni munkáltatók és az állam munkanélküli irodában.

Release igénypontok

Jellemzően a munkaadók kérni fogja elbocsátott alkalmazottak, hogy aláírja a foglalkoztatás szétválasztása megállapodás, néha (de nem mindig) cserébe egy végkielégítést.

Ez mindig egy jó ötlet, hogy figyelmesen olvassa el és fontolja meg a megállapodás aláírása előtt.

Fontos: Ne írja alá semmit a pillanat hevében, közvetlenül a tanulás után a felmondás. Ezen túlmenően, ez gyakran bölcs, hogy konzultáljon a munkaviszony ügyvéd.

Gyűjtés munkanélküliség

Gyűjteni a munkanélküliség, akkor általában kell, hogy elvesztette a munkáját „önhibáján saját”. Emberek, akik elbocsátották valószínűleg munkanélküli, mert elhagyta a szerkezetátalakítás helyett személyes teljesítmény.

Emberek, akik lőttek kevésbé valószínű, hogy a munkanélküli, mert a bal kapcsolatos problémák miatt a személyes teljesítmény. Azonban, ha egy munkavállaló kirúgták lehet vitatkozni, hogy az égetés volt alaptalan, vagy független teljesítményét, jogosult lehet a munkanélküliség.

Tipp: Ha nem biztos benne, hogy vagy nem jogosult munkanélküli, kérdezze meg az állami munkanélküli irodában.

Ismerd a jogaidat

Ha elveszíti a munkáját váratlanul, fontos tudni, hogy hol állsz. Lehet jogszerűen fizetni kihasználatlan időt ki, például. A korábbi munkaadója is megmondja, hogy mit kell várni szempontjából kapja meg az utolsó fizetését, borulás nyugellátások, és elérhetik a COBRA lefedettség.

Azt is fontos tudni, hogy a szétválasztás a cég számít jogellenes megszüntetése.

Fontos: Ha lőttek bizonyos diszkriminatív okokból kérte, hogy kötelezzék el egy jogellenes cselekmény, vagy azért, mert te egy visszaélést, akkor lehet védeni az állami, szövetségi vagy szerződési jog. Consult foglalkoztatási ügyvéd további információkat az adott helyzetben.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *