Kako lahko informativni intervju poveča vašo kariero

Posted on

Kako lahko informativni intervju poveča vašo kariero

Informacijski intervju je, če se spretno uporablja, eden najdragocenejših virov informacij o poklicu. Medtem ko pogovor lahko zajema nekatere enake osnovne informacije na spletnem mestu podjetja, predstavlja priložnosti za prilagodljiv notranji pogled na delovno področje, ki mu drugi viri ne ustrezajo.

Kaj je informativni intervju?

Ta vrsta intervjuja se izvaja za zbiranje informacij o zaposlitvi, poklicnem področju, industriji ali podjetju. Ne gre za razgovor za službo. Namesto tega je priložnost za pogovor z osebo, ki dela na področju, o katerem bi radi izvedeli več.

Nasvet : Z informativnim intervjujem lahko izveste o določeni vrsti zaposlitve, karierni poti osebe ali podrobnosti o panogi ali podjetju.

Skozi pogovor lahko (upajmo) odkrijete, kakšno je delo osebe, kaj počne, kakšne odgovornosti ima in kako je delati v svojem podjetju.

Kako najti ljudi za pogovor

Vaše omrežje vam lahko pomaga. Lahko se obrnete na prijatelje, družino in znance, da ugotovite, ali poznajo koga v panogi, ki jo želite raziskati, in ali lahko vzpostavijo povezavo. Če obstaja določeno podjetje, v katerem bi radi delali, razmislite o tem, da sklenete pogodbo z nekom prek LinkedIna, da zahteva informativni razgovor. Prav tako lahko spremljate ljudi, ki ste jih spoznali na dogodkih mreženja ali zaposlitvenih sejmih.

Prednosti informativnih intervjujev

Informativni intervju posreduje izkušnje in vtise iz prve roke nekoga v poklicu in ga usmerjajo vaša vprašanja.

Intervju brez stresa

Informativni razgovor je tako za vas kot za delodajalca manj stresen kot tipičen razgovor za službo .  Ti si tisti, ki ima nadzor. Lahko razpravljate o vsakodnevnem početju in ga povežete s svojimi interesi in občutki. Poleg prednosti pridobivanja dragocenih informacij o karieri informativni razgovor ponuja priložnost za krepitev samozavesti in izboljšanje vaše sposobnosti obvladovanja zaposlitvenega intervjuja .

Notranje informacije 

Ker se ta pogovor ne osredotoča na službo, je lahko nekoliko bolj odkrit. Spraševanje o temah, ki so običajno tabu na prvem uradnem razgovoru (kot so plača, ugodnosti in ure), je sprejemljivo. Morda boste ugotovili, da bo oseba, s katero govorite, delila težke vidike industrije, pa tudi pozitivne. Morda boste prejeli tudi nasvete in nasvete, ki vam bodo pomagali okrepiti vašo prijavo. Na primer, če oseba, s katero govorite, še naprej uporablja določeno besedo, jo boste morda želeli vključiti v svoje spremno pismo.

Graditi odnose

Velik del uspešnega iskanja zaposlitve je, kdo poznate. Vaše povezave morda vedo za delovna mesta, ki še niso objavljena, ali lahko predstavljajo dragocene informacije. S tem informativnim intervjujem širite svojo mrežo.

Kako izvesti informativni intervju

Vsak razgovor je treba obravnavati kot poslovni sestanek in se obnašati profesionalno.

Če ste vnaprej jasno povedali, kakšen je izrecni namen vašega intervjuja, boste po vsej verjetnosti našli vašo kontaktno osebo kot zainteresirano in koristno osebo.

Zapomnite si termin sestanka in se nemudoma pridite na razgovor. Ne smete biti niti preveč sproščeno oblečeni niti preveč oblečeni. Redna poslovno obleko je primerno. Prepričajte se, da poznate ime osebe, s katero se srečujete, pravilno izgovorjavo njegovega/njenega imena in naslov njegovega/njenega položaja. Opravite nekaj raziskav o osebi in njenem podjetju.

Pridite z vprašanji in bodite pripravljeni usmerjati pogovor. Bodite pozorni na čas osebe. Pogovor naj bo kratek (približno 15 do 30 minut), razen če se vnaprej dogovorite za drugačen časovni okvir. In ne pozabite: vaš kontakt vam lahko postavlja tudi vprašanja. Bodite pripravljeni na igrišče za dvigala .

Vprašanja za informativni intervju

Ker je v informativnem intervjuju lahko zastavite toliko vprašanj, si posamezniki med sestankom včasih naredijo zapiske. Omejeno število zapiskov je upravičeno, če je vaš stik prijeten in da ne prekinja komunikacije med vama.

Med intervjujem poskušajte zastaviti vprašanja, ki presegajo tisto, kar bi lahko izvedeli s hitrim spletnim iskanjem. Osebo lahko vprašate o njeni poti do tega položaja, za opis njenih vsakodnevnih obveznosti in nasvete, ki bi vam jih kot nekomu, ki se zanima za delo na tem področju, ponudili.

Po intervjuju narišite kratek oris obravnavanih tem in informacij, ki ste jih odkrili. To bo zahtevalo le nekaj minut in zagotovilo, da si boste zapomnili pomembne točke, o katerih ste razpravljali. Pozneje lahko na podlagi svojega načrta sestavite podrobnejše poročilo o intervjuju.

Poklicna vprašanja

 1. Kakšen je naziv osebe, s katero intervjuvate?
 2. Kateri so drugi pogosto uporabljeni nazivi za položaj?
 3. Katere naloge se opravljajo v tipičnem dnevu, tednu, mesecu, letu? Ali ima ona ali on določeno rutino? Koliko raznolikosti je vsak dan? Ko oseba opisuje naloge, vprašajte, katere spretnosti so potrebne.
 4. Kateri izobraževalni program priporočamo kot pripravo? Pozanimajte se o razlikovanju med tečaji, ki so zaželeni, in tistimi, ki so nepogrešljivi.
 5. Katere vrste tečajev so najbolj dragocene za pridobitev veščin, potrebnih za uspeh v tem poklicu? Pozanimajte se o razlikovanju med tečaji, ki so zaželeni, in tistimi, ki so nepogrešljivi.
 6. Kakšno diplomo ali potrdilo iščejo delodajalci?
 7. Kakšno delovno/pripravniško izkušnjo bi delodajalci iskali pri kandidatu za zaposlitev in kako oseba pridobi te izkušnje?
 8. Ali so priporočljive kakšne sošolske dejavnosti?
 9. Kateri koraki (poleg izpolnjevanja izobrazbenih in izkustvenih zahtev ) so potrebni za preboj v ta poklic (npr. izpit, razgovor, članstvo v sindikatu)?
 10. Katere so pomembne ključne besede ali modne besede, ki jih je treba vključiti v  življenjepis  ali  spremno pismo  pri iskanju zaposlitve na terenu?
 11. Kakšne so možnosti za napredovanje in na kakšen položaj? Ali je potrebna višja diploma, in če je, v kateri disciplini?
 12. Katere veščine je najpomembnejše pridobiti (tj. katere  veščine iščejo delodajalci)?
 13. Katere so glavne oziroma najpomembnejše osebne lastnosti za uspeh na tem področju?
 14. Kakšna so različna okolja, v katerih lahko delajo ljudje v tem poklicu (tj. izobraževalne ustanove, podjetja, neprofitne organizacije)?
 15. Katere druge vrste delavcev pogosto sodelujejo s tem položajem?
 16. Ali obstajajo dokazi o različni obravnavi med delavkami in delavkami v zvezi z delovnimi dolžnostmi, plačilom in možnostmi napredovanja?
 17. Kakšne so zaposlitvene možnosti na geografskem območju svetovalca? Kje so najboljše možnosti za zaposlitev? Kakšne so zaposlitvene možnosti v svetovalnem podjetju? Je mobilnost nujen dejavnik za uspeh?
 18. Kateri so nekateri sorodni poklici?
 19. Kakšni so različni razponi plač?
 20. Ali ima tipični delavec določen urnik ali so ure fleksibilne?
 21. Kakšne so zahteve in frustracije, ki običajno spremljajo tovrstno delo?
 22. Ali obstaja tipična veriga poveljevanja na tem področju?
 23. Kako lahko ugotovite, da imate sposobnost ali potencial za uspeh v tem posebnem poklicu?
 24. Je to področje hitro rastoče? Ali je mogoče predvideti prihodnje potrebe po delavcih na tem področju?
 25. Katere vrste tehnologije se uporabljajo in kako se uporabljajo?
 26. Kje najdete sezname delovnih mest?
 27. Katera začetna delovna mesta so na tem področju, o katerih bi lahko razmislil diplomant liberalnih umetnosti?
 28. Kaj svetovalec zdaj ve, kar bi bilo koristno vedeti, ko je bil on ali on na vašem mestu?

Funkcionalna vprašanja

 1. Koliko ur dela svetovalec?
 2. Kakšno izobrazbo ima svetovalec?
 3. Kakšna je bila svetovalna karierna pot od fakultete do danes?
 4. Kateri so zadovoljivi vidiki dela svetovalca?
 5. Kateri so največji pritiski, obremenitve ali tesnobe pri delu?
 6. Katere so glavne delovne obveznosti?
 7. Katere so najtežje težave in odločitve, s katerimi se mora soočiti svetovalec?
 8. Kaj je pri delu najbolj nezadovoljivo? Je to tipično za področje?
 9. Kako bi svetovalec opisal vzdušje/kulturo na delovnem mestu?
 10. Ali svetovalec meni, da ste izpustili kakšna pomembna vprašanja, ki bi bila koristna, če bi izvedeli več o službi ali poklicu?
 11. Ali lahko svetovalec predlaga druge, ki bi lahko bili za vas dragoceni viri?

Nadaljujte z zahvalo

Napišite  zahvalo  ljudem, s katerimi ste intervjuvali. Sporočite jim, če ste upoštevali kakršne koli predloge. Z njimi se lahko povežete tudi na LinkedInu, če še niste.

Z vzpostavitvijo močnega odnosa s poklicnimi stiki povečate verjetnost, da vam bodo ponudili pomoč pri iskanju zaposlitve, ko boste pripravljeni na naslednji korak v procesu iskanja zaposlitve.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *