Ar trebui să postezi CV-ul pe TikTok?

Posted on

Ar trebui să postezi CV-ul pe TikTok?

Dacă sunteți pe TikTok, populara aplicație de socializare cu videoclipuri scurte, este posibil să fiți obișnuit să o considerați divertisment, cu o picătură de știri și informații. Dar, ca și în cazul altor platforme de socializare, cum ar fi Facebook , LinkedIn și Twitter, TikTok poate fi, de asemenea, țesut în căutarea dvs. de locuri de muncă. De exemplu, urmărirea hashtag-urilor precum #careertok și #jobsearch duce la un flux nesfârșit de TikTok care oferă sfaturi și sfaturi.

Pentru a vă ajuta să determinați dacă TikTok este un instrument valoros pentru cariera dvs., vom discuta despre instrumentul TikTok CV-uri, avantajele și dezavantajele postării CV-ului pe rețeaua de socializare și sfaturi pentru a face acest lucru.

Recomandări cheie

 • Nu trebuie să-ți postezi CV-ul pe TikTok. Este posibil să nu fie cel mai viabil instrument de recrutare pentru angajatori (deocamdată), așa că dacă vă simțiți mai confortabil cu un CV de hârtie, rămâneți cu acesta.
 • CV-urile TikTok pot fi distractive de creat, vă evidențiază mai bine punctele forte și pot atrage atenția. Totuși, postarea CV-urilor pe platformă poate consuma mult timp, poate oferi spațiu limitat pentru a te promova, poate duce la părtinire și nu se potrivește personalității tale.
 • Ca aproape orice este legat de căutarea unui loc de muncă, veți dori să vă planificați și să vă pregătiți înainte de a începe. Aflați ce veți spune, gândiți-vă la imagini și asigurați-vă că vă aflați într-un cadru bun înainte de a filma și de a partaja.

TikTok se reia

Mulți utilizatori nu doar scanează pasiv TikTok pentru sfaturi, ci folosesc aplicația ca instrument de aplicație și pentru partajarea CV-urilor video. În iulie 2021, TikTok a lansat un program pilot cunoscut sub numele de TikTok Resumes pentru a încuraja aceste eforturi, iar companii binecunoscute precum Chipotle și Target au invitat oamenii să aplice pentru poziții de nivel de intrare prin aplicație. 1

„Dacă începeți să utilizați funcția de CV-uri TikTok, veți tăia limita și veți fi luat în considerare pentru interviuri mai repede decât nenumărații solicitanți de locuri de muncă care cred că acesta este o moft”, a spus Rob Barnett, consultant în căutare de executivi și autor al cărții Next Job, Best Job: Cele 11 strategii ale vânătorilor de capete pentru a fi angajat acum

Sfat: platformele de rețele sociale pot fi un atu uriaș pentru căutarea dvs. de locuri de muncă – asigurați-vă că țineți cont de aceste lucruri de făcut și de nu.

Dar există câteva dezavantaje potențiale la postarea CV-ului pe TikTok — tactica nu este pentru toată lumea. De exemplu, dacă nu sunteți utilizator al platformei, poate să nu merite să vă creați un cont doar pentru a aplica pentru locuri de muncă.

Aflați mai multe dintre avantajele și dezavantajele postării CV-ului dvs. pe TikTok, împreună cu sfaturi de care trebuie să aveți în vedere dacă utilizați aplicația în căutarea unui loc de muncă.

Avantaje și dezavantaje ale postării unui CV pe TikTok

Iată ce trebuie să țineți cont înainte de a vă posta CV-ul pe TikTok.

Pro

 • Pot fi distractiv de creat. Dacă aveți o prezență activă TikTok și vă place să folosiți platforma, vă poate fi relativ ușor să creați un TikTok și poate fi chiar ceva care se simte mai distractiv decât rutina obișnuită de a scrie scrisori de intenție.
 • CV-urile TikTok pot face o treabă mai bună în a vă evidenția punctele forte. „Videoclipurile vă ajută să vedeți personalitatea și încrederea, spre deosebire de un CV standard”, a declarat Andrew Fennell, fost recrutor și director la StandOut CV, un serviciu de consiliere în carieră și CV, The Balance prin e-mail.
 • Ar putea fi relevant. Desigur, dacă vrei să lucrezi în rețelele sociale sau în roluri care implică relații publice sau marketing, a avea un CV TikTok poate fi o modalitate de a-ți arăta atuurile managerilor de angajare. Ar putea acționa aproape ca o audiție sau portofoliu. „Multe locuri de muncă moderne necesită cunoștințe tehnice semnificative, în căutarea celor care pot edita videoclipuri, pot combina audio și să facă lucrurile distractive. Crearea unui TikTok perfect pentru pixeli vă arată experiența creativă”, a declarat Flynn Zaiger, CEO al Online Optimism, o agenție de marketing TikTok, într-un e-mail către The Balance.
 • CV-urile TikTok pot atrage atenția. Postați un videoclip cu CV pe TikTok și „are șansa de a deveni viral, de a fi distribuit și, eventual, de văzut de oamenii din industria pe care o vizați”, a spus Fennell. În plus, vă puteți conecta cu compania de vis folosind hashtag-uri și etichete relevante, spune el.

 Contra

 • Atenție la potențialul de părtinire. Când distribuiți un CV de hârtie, angajatorii nu văd cum arăți. (Cu rare excepții, cum ar fi persoanele care solicită locuri de muncă în model sau actorie, nu este adecvat să includeți fotografii în CV-ul dvs.) „Mulți angajatori au început să lucreze activ pentru a reduce părtinirea în CV-uri, utilizând procese de angajare care elimină sexul, numele sau chiar și un fundal educațional pentru a reduce părtinirea sistemică”, a spus Zaiger. Dar cu un CV video, angajatorii îți vor vedea aspectul de la început. Acest lucru poate permite părtinire conștientă sau inconștientă din partea managerilor de angajare – felul în care arăți ar putea fi atunci un factor în care angajatorii se adresează sau nu.
 • Ar putea consuma mult timp. Videoclipurile TikTok sunt scurte, dar transmiterea unui mesaj coerent, adecvat pentru muncă în acea perioadă scurtă de timp poate fi o provocare. Crearea acestui videoclip de câteva secunde poate dura ore.
 • Spațiul este limitat. Pe CV-urile obișnuite pe hârtie, oamenii se luptă uneori să-și reducă experiența. La un moment dat al carierei tale, un CV de o singură pagină poate deveni imposibil. Acum gândește-te la evidențierea experienței tale în doar câteva secunde. Acest lucru poate fi dificil, în special cu detalii mai granulare și serioase. „Deși TikTok vă poate prezenta personalitatea, este puțin mai greu să folosiți aspectele mai serioase ale portofoliului sau experiența dumneavoastră într-un clip atât de scurt”, a spus Zaiger.
 • Angajatorii și managerii de angajare s-ar putea să nu o vadă. Mulți oameni ar putea să vă vadă CV-ul TikTok. Dar vor fi ei oamenii potriviți? Dacă recrutorii companiei și managerii de angajare nu petrec timp pe aplicație având în vedere angajarea, este posibil să nu le puteți atrage atenția. Și este posibil ca unele industrii să nu vadă CV-ul TikTok ca pe un gambit profesional – gândiți-vă la drept, medicină, finanțe, notează Fennell.
 • Nu este pentru toată lumea. Este posibil ca un CV video să nu fie cel mai potrivit pentru dvs. „Dacă nu ai încredere în cameră, cel mai bine este să nu folosești această metodă”, a spus Fennell.
 • Ai putea deveni viral. Acesta ar putea fi un profesionist dacă duce la atragerea atenției managerilor de angajare la companiile în care ați dori să lucrați. Partea inversă, potrivit lui Fennell, este că dacă videoclipul este distribuit pe scară largă, este posibil să primiți feedback negativ.

Dacă postarea CV-ului tău pe TikTok te simți puțin confortabil, nu ești singur.

Într-un sondaj din august 2021 din generația Z, realizat de Tallo, o platformă online care leagă studenții cu colegii și companii, 48% s-au simțit confortabil cu ideea de a face un CV video, iar 48% nu au făcut-o. Și doar 26% dintre respondenți au spus că își vor posta CV-ul pe platforma TikTok.

Sfaturi pentru postarea CV-ului pe TikTok

Dacă postați CV-ul pe TikTok, asigurați-vă că aveți în vedere următoarele tactici.

Exersează înainte de a posta

Nu vă creați CV-ul TikTok fără să exersați mai întâi, recomandă Fennell. Vei dori ca cuvintele tale să fie „succinte” și „bine structurate”, a spus el, cu scopul de a-ți proiecta personalitatea, dar să-ți păstrezi aspectul profesional.

Poate fi util să creați un script. „În timp ce unele dintre cele mai bune TikTok-uri se pot simți spontane, CV-urile TikTok ar trebui planificate”, a spus Zaiger, observând că notând ceea ce vrei să spui înseamnă că nu vei uita nimic important.

Dar chiar dacă lucrezi la un scenariu, străduiește-te să sune natural – nu rigid și exagerat de repetiții. „Nu vorbi ca o persoană în fața camerei. Comunică exact așa cum ai face dacă stai față în față cu următorul tău șef”, a spus Barnett.

Important: asigurați-vă că contul dvs. este public, astfel încât companiile să vă poată vizualiza CV-ul.

Profită de elementele vizuale

Treceți dincolo de a vorbi cu camera și folosiți toate imaginile pe care le puteți pentru a vă susține candidatura. „Includeți imagini cu realizările în carieră (premii, acoperire de presă, fotografii etc.), precum și imagini, pentru a consolida ceea ce spuneți”, a spus Fennell.

Așeaza scena

Gândește-te la ceea ce porți, la ce este în fundal și la aspectul general al videoclipului. Evident, TikTok este un mediu ocazional pentru postarea unui CV. Totuși, fii atent la felul de impresie pe care o trimiți cu videoclipul.

Asta ar putea însemna să faci niște investiții minore. „O lumină inelă, sau un fundal mai bun, poate face diferența între un CV TikTok amator și cel profesionist”, a spus Zaiger.

Fii atent la ceea ce prezinți

Amintiți-vă, TikTok-ul dvs. ar putea fi văzut de o mână de oameni, dar ar putea deveni și viral. Asigurați-vă că vă reprezintă în mod corect și că, dacă atrage atenția unui public numeros, nu există nimic care să vă facă de rușine sau să vă provoace vreun pericol. Potrivit lui Fennell, veți dori să vă asigurați că videoclipul CV-ului dvs. nu conține detalii personale care pot fi folosite de hoții de identitate.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *