Hvordan skrive en effektiv CV

Posted on

 Hvordan skrive en effektiv CV

Hva er en CV, og hvorfor trenger du en når du er jobbsøking? En CV er en skriftlig samling av utdanning, arbeidserfaring, legitimasjon og prestasjoner. De fleste profesjonelle stillinger krever søkere til å sende inn en CV og følgebrev som en del av søknadsprosessen.

I mange tilfeller er din CV det første dokumentet en hiring manager vil se på når vi vurderer søknaden din, og derfor er en ekte “førsteinntrykk”. Følgelig er det viktig å legge tid og krefter på å utvikle og opprettholde en oppdatert, nøyaktig CV.

Enten du skriver din første CV, eller du ikke har oppdatert din på en stund, og det er behov for forfriskende, her er en steg-for-steg guide til å skrive en CV som vil hjelpe deg å få jobben du ønsker.

Gjennomgå Formålet med en CV

Tenk på en CV som “self-reklame” som oppsummerer din opplevelse på en side. Din CV er en av de viktigste delene av din jobbsøknad. Det gir ansette manager en oversikt over de kvalifikasjoner du har for den jobben som du søker.

Du bør også gjøre deg kjent med forskjellen mellom en CV og et følgebrev:

  • En CV er vanligvis sendes med et følgebrev, som er et dokument som gir ytterligere informasjon om dine ferdigheter og erfaring i brevform.
  • En CV er en kortfattet, ofte punkt sammendraget, mens et følgebrev høydepunkter og utdyper visse egenskaper eller ferdigheter som vil være unike eller ideelle verdier for den aktuelle jobben.

Start med å gjøre en Brain Dump av din erfaring

En effektiv CV legger ut et sammendrag av kvalifikasjoner som vil presse den ansette manager eller arbeidsgiver til å gå videre og inviterer deg til intervju for stillingen.

Samt detaljer om ferdigheter, utdanning og arbeid historie, fortsetter kan også ha valgfrie deler, for eksempel en objektiv, sammendrag uttalelse, ferdigheter, eller karriere høydepunkter. Disse seksjoner kan legges etter at du har samlet all saklig informasjon du trenger for å liste på din CV.

For mange mennesker, kan det være nyttig å sette seg ned med penn og papir, eller et tomt Word-dokument, og skrive ned sitt arbeid historie fra start til slutt. Selvfølgelig, hvis du har vært i arbeidslivet i mange år, er dette ikke kommer til å være tidseffektive, slik at du kan velge å fokusere på de mest fremtredende og relevante stillinger.

Lag en liste over din arbeidserfaring

Uansett tilnærming, vil målet være å produsere en kronologisk liste over erfaring som er relevant for de jobbene du søker til. Selv om dette bør fokusere på profesjonell arbeidserfaring, kan du også inkludere priser eller utmerkelser, frivillig eller samfunnet erfaring, post-grad kurs og ferdigheter, samt din høyskole utdanning, som kan bevege seg til bunnen av CV-en din når du får din første jobb etter college.

Når du arbeider på hjernen dump, sørg for å inkludere navnet på selskapet, dets plassering, datoene for sysselsetting, og flere punkter som beskriver din rolle og ansvar for hver stilling du listen. Selv om du kanskje trenger å utvide på punkter senere, trenger du denne informasjonen på minimum.

Fokuser på dine prestasjoner

Når du skriver beskrivelsene for de jobbene du har holdt, fokus på hva du har oppnådd i hver posisjon heller enn hva du gjorde. Oppføring målbare prestasjoner i en numerisk måte (økt salg 20%, reduserte utgifter med 10%, for eksempel) vil hjelpe din CV skiller seg ut.

Sørg for å matche disse prestasjonene til kriteriene arbeidsgiver søker i stillingsannonsen.

Hvis det er utfordrende (og det kan være!) For å skrive gjenoppta beskrivelser som vil fange oppmerksomheten til ansette manager, vurdere disse tipsene for hvordan du lager din CV sysselsetting historie høres bedre ut – og du får plukket for et intervju.

Hva å forlate av din CV

Det er noen ting som ikke hører hjemme på en CV for en jobb. Hva du utelukke er like viktig som hva du har. Ideelt sett bør din CV reflektere erfaring som er relevant for den jobben du søker på, og vanligvis ikke mer enn ti til femten år tidligere. Siden din CV skal, om mulig, være lenger enn en eller to sider, må du kanskje nix visse elementer.

For eksempel, hvis du tok en jobb og bare bodde der i en måned eller så, ville du ikke ønsker å inkludere den posisjonen. Hvis du har vært ute av college for mer enn fem år, er det vanligvis best å fjerne eventuelle praksisplasser du har hatt, forutsatt at du har andre profesjonelle arbeidserfaring for å fylle gapet.

Men dette er en sak der du ønsker å bruke sunn fornuft. Hvis du gikk på college for markedsføring og hadde en markedsføring internship senior år, deretter jobbet som en server for de neste årene, vil du ønsker å ta med markedsføring internship.

Til syvende og sist, vil du prøve å finne en balanse mellom inkludert opplevelse som er både tidsriktig og relevant.

Velg en CV stil

Det er flere grunnleggende typer CVer som brukes til å søke ledige stillinger. Før du bruker tid på å skrive opp alle detaljer rundt hver stilling du har hatt, bør du bestemme hvilken stil gjenoppta å bruke, så det kan påvirke hvordan du beskrive, organisere og vise din erfaring, utdanning, ferdigheter, kvalifikasjoner og andre legitimasjon for sysselsetting.

Alternativene er:

  • Kronologisk – Typen vanligste CV, der du listen din arbeidserfaring i omvendt kronologisk rekkefølge, fra mest til minst siste.
  • Funksjonell – En funksjonell CV fokuserer på dine ferdigheter og evner heller enn arbeidet historie.
  • Kombinasjon – Denne typen CV viser dine ferdigheter og erfaring før sysselsetting historie.

Hvilken Resume Typen er riktig for deg?

Hvilken CV typen bør du bruke for jobbsøking? Det kommer an på hva du prøver å oppnå. Målet for enhver CV er å vise en hiring manager søkers styrker, ferdigheter og erfaring på så kort tid som mulig. Ifølge en studie, rekrutterere bruke så lite som seks sekunder omgår en CV før du går videre til den neste, så det er i din beste interesse å sette fineste kvaliteter og prestasjoner i en fremtredende plassering på siden.

I tillegg kan det funksjonelle eller kombinasjonsgjenopptar også være nyttig hvis du prøver å trekke leserens oppmerksomhet bort fra noe – nemlig store hull i arbeidet historie eller avstikkere inn urelaterte felt.

Begynn Kompilering Resume

Når du har bestemt på en CV typen, er det på tide å begynne å skrive din CV. Du trenger ikke å starte fra scratch. Først gjennom eksempler på CV typen du har valgt. Deretter velger du en mal som du kan kopiere og lime inn i et dokument, og deretter fylle på med ditt eget arbeid historie.

Uavhengig av type CV du velger, tar sikte på å skreddersy din CV til jobben du søker på. Selv om det er helt akseptabelt å bruke en CV-mal, som du tilpasse seg hver stillingsbeskrivelse, er det en dårlig idé å sende de samme CV til flere åpninger, selv innenfor samme felt.

Målet ditt bør være å skrive din CV med både roboter og mennesker i tankene. Mange organisasjoner bruker Søkerens Tracking Systems for å sortere og veterinær gjenopptas, før du ansetter ledere noensinne ta en titt på dem. Dette betyr at du kan ha den beste erfaring og kvalifikasjoner i hele feltet av kandidater, og en ganske anstendig CV foruten, men informasjonen vil falle gjennom sprekker hvis din CV ikke inneholder de rette søkeordene. Gode ​​søkeord vil referere ikke bare til din erfaring, men til stillingsbeskrivelsen i oppslaget også.

Formater din CV

Når du har skrevet og arrangert din informasjon i henhold til type CV du har valgt, må du formatere det i henhold til vanlige faglige standarder. Du bør bruke konsekvent avstand hele, og like store marginer på alle sider hvis mulig. Det er vanligvis best å holde seg til tekstbehandlingsprogrammet standardinnstillinger, men i noen tilfeller, hvis du krympe marginene på venstre, høyre, topp og bunn, kan dette bidra til å kjøpe mer plass til å passe din CV på én side.

Selv om visuelle eller Infographic gjenopptar har blitt trendy i enkelte bransjer, er det alltid et sikkert kort å feste med tradisjonell formatering: hvit side, svart tekst, lesbar skrift. Velg en enkel font som Arial, Times New Roman, Calibri, Helvetica, eller Georgia. Ideelt sett bør skriftstørrelsen være større enn 12, og ikke mindre enn 10,5.

Selv om du bare sende inn kopier digitalt, er det en god idé å skrive din CV (som det er mulig at arbeidsgivere kan gjøre det) for å være sikker på at det er skrevet ut på én side, og er lett å lese i trykt form. Lese over en trykt kopi av din CV vil også hjelpe deg å sikre at det er rikelig med hvit plass på siden, og det ser profesjonelt.

Korrekturlese, korrekturlese, og korrekturlese igjen

Ikke engang profesjonelle korrekturlesere kan enkelt korrekturlese eget arbeid. Når du har gjort en skrivefeil, er det vanskelig å fange den selv. Derfor er det en god idé å ha en eller to betrodde venner ta en titt på din CV før du sender den inn til vurdering.

Tenk på din CV som et levende dokument

På kort sikt, bør du justere din CV basert på hver jobb du søker på. For eksempel, hvis en stilling du søker på ser ut til å veie et visst ansvar eller fokus over en annen, bør du være sikker på at din CV formidler din kompetanse på dette området.

Samtidig, bør du oppdatere din CV med din erfaring som det utvikler seg, og legger til noen nye ferdigheter du har lært, kursene du har tatt eller priser du har vunnet.

Det er mye lettere å oppdatere din CV jevnlig for alle samtidig, så selv når du er ansatt, angi en påminnelse for å oppdatere din CV hver tredje måned, mens informasjonen er fortsatt friskt i hodet ditt. Dette vil gjøre din neste jobbsøking mye enklere, bør du bestemmer deg for å bytte selskap eller karriere i fremtiden.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *