Het schrijven van een effectieve CV

Posted on

 Het schrijven van een effectieve CV

Wat is een CV, en waarom heb je er een nodig als je zoeken naar een baan? Een CV is een schriftelijke compilatie van je opleiding, werkervaring, referenties, en prestaties. De meeste professionele functies van de aanvragers om een ​​CV en sollicitatiebrief te dienen als onderdeel van de aanvraagprocedure.

In veel gevallen, je CV is het eerste document een personeelsmanager zal kijken bij het beoordelen van uw aanvraag, en daarom is een echte “eerste indruk.” Daarom is het belangrijk om tijd en energie gestoken in het ontwikkelen en onderhouden van een bijgewerkte, accurate hervatten.

Of u nu het schrijven van je eerste cv, of je hebt niet in een tijd niet bijgewerkt jou en het moet verfrissende, hier is een stap-voor-stap handleiding voor het schrijven van een CV dat zal u helpen de taak die u wilt krijgen.

Geef je mening over het doel van een CV

Denk aan een CV als “self-advertentie” dat vat uw ervaring op één pagina. Uw CV is een van de belangrijkste stukken van uw sollicitatie. Het geeft de personeelsmanager een overzicht van de kwalificaties die je hebt voor de job waarvoor je solliciteert.

Je moet ook vertrouwd te maken met het verschil tussen een CV en een begeleidende brief:

  • Een samenvatting wordt meestal verzonden met een begeleidende brief, die is een document dat aanvullende informatie over uw vaardigheden en ervaring in briefvorm biedt.
  • Een cv is een beknopt, vaak met opsommingstekens samenvatting, terwijl een begeleidende brief hoogtepunten en gaat dieper in op bepaalde eigenschappen of prestaties die uniek of ideaal activa zou zijn voor de specifieke job.

Begin met het doen van een Brain Dump van uw ervaring

Een effectieve hervatten legt een samenvatting van kwalificaties die de personeelsmanager of de werkgever zal duwen om vooruit te komen en nodigen u uit om te interviewen voor de functie.

Evenals details over de vaardigheden, opleiding en werk geschiedenis, hervat kan ook optionele onderdelen, zoals een objectieve, samenvattende staat, vaardigheden of carrière hoogtepunten. Die secties kunnen worden toegevoegd nadat je alle feitelijke informatie die u nodig heeft om weer te geven op je cv hebt samengesteld.

Voor veel mensen, kan het nuttig zijn om te gaan zitten met een pen en papier, of een leeg Word-document, en noteer hun werk geschiedenis van begin tot eind. Natuurlijk, als u in het personeelsbestand voor vele jaren zijn geweest, is dit niet van plan om tijd-efficiënt zijn, zodat u kunt ervoor kiezen om zich te concentreren op de meest prominente en relevante posities.

Maak een lijst van je werkervaring

Ongeacht uw aanpak, je doel zal zijn om een ​​chronologische lijst van de ervaring die om de banen je solliciteert naar relevant is te produceren. Hoewel dit moet zich richten op professionele werkervaring, dan kunt u ook awards en lofbetuigingen, vrijwilliger of gemeenschap ervaring, post-graduate cursussen en vaardigheden, evenals uw college onderwijs, dat kan bewegen naar de onderkant van uw CV als je eenmaal je eerste baan na de universiteit.

Als je werkt aan je hersenen dump, zorg ervoor dat de naam van het bedrijf, de locatie, de data van de werkgelegenheid, en een aantal bullet points beschrijving van uw rol en verantwoordelijkheden voor elke positie die je lijst op te nemen. Hoewel je kan nodig zijn om uit te breiden op de kogel punten later, zult u deze informatie op het minimum nodig hebben.

Focus op je prestaties

Bij het schrijven van de beschrijvingen voor de banen die je hebt gehouden, gericht op wat je bereikt in elke positie in plaats van wat je hebt gedaan. Listing meetbare prestaties in een numerieke manier (een hogere omzet 20%, lagere kosten met 10%, bijvoorbeeld) zal helpen uw cv opvallen.

Zorg ervoor dat u deze prestaties aan de criteria van de werkgever is op zoek in de vacature aan te passen.

Als het een uitdaging (en het kan zijn!) Te hervatten beschrijvingen die de aandacht van de personeelsmanager zal vangen, bekijkt u deze tips voor hoe je je cv arbeidsverleden beter klinken schrijven – en krijg je opgehaald voor een interview.

Wat te uit te laten uw CV

Er zijn een aantal dingen die niet thuishoren op een cv naar een baan. Wat je uit te sluiten is net zo belangrijk als wat je op te nemen. Idealiter zou je cv ervaring die aan de job waarvoor je solliciteert naar relevant is weer te geven, en meestal niet meer dan tien tot vijftien jaar in het verleden. Aangezien uw cv moet, indien mogelijk, niet langer dan één of twee pagina’s, kan het nodig zijn om bepaalde items nix.

Bijvoorbeeld, als je een baan hebben en alleen bleef daar voor een maand of zo, zou je niet willen die positie bevatten. Als je van de universiteit heb al meer dan vijf jaar, is het over het algemeen best om eventuele stages die je hebt gehad te verwijderen, ervan uitgaande dat u andere professionele werkervaring om het gat te vullen.

Echter, dit is een geval waar u wilt uw gezond verstand te gebruiken. Als je ging naar de universiteit voor de marketing en had een marketing stage je laatste jaar, werkte daarna als een server voor de komende jaren, zou u wilt uw marketing stage bevatten.

Uiteindelijk u wilt proberen om een ​​evenwicht te vinden tussen, waaronder ervaring die zowel actueel en relevant te slaan.

Kies een CV Style

Er zijn verschillende basistypen van cv’s gebruikt om te solliciteren naar vacatures. Voordat je tijd besteden aan het schrijven van alle details rondom elke positie die je hebt gehad, moet u beslissen welke stijl van cv te gebruiken, want dat kan invloed hebben op hoe u beschrijven, ordenen en een lijst van uw ervaring, opleiding, vaardigheden, kwalificaties en andere referenties voor de werkgelegenheid.

Uw opties zijn:

  • Chronologisch – De meest voorkomende cv-type, waarin u een lijst van uw werkervaring in omgekeerde chronologische volgorde, van de meest tot de minst recente.
  • Functionele – Een functionele CV richt zich op jouw kennis en vaardigheden in plaats van uw werk geschiedenis.
  • Combinatie – Dit type cv vind je je vaardigheden en ervaring voor uw arbeidsverleden.

Welke hervatten type is geschikt voor u?

Welke cv-type moet u gebruiken voor uw zoektocht naar een baan? Dat hangt af van wat je probeert te bereiken. Het doel van een CV is om een ​​personeelsmanager tonen van de aanvrager sterke punten, vaardigheden en ervaring in een zo kort mogelijke tijd. Volgens een studie, recruiters besteden zo weinig als zes seconden herziening van een cv alvorens over te gaan naar de volgende, dus het is in uw belang is om je beste kwaliteiten en prestaties op een prominente positie op de pagina te zetten.

Daarnaast kunnen functionele of combinatie cv’s ook nuttig zijn als je probeert om de aandacht van de lezer uit de buurt van iets te trekken – dat wil zeggen, grote hiaten in uw werk geschiedenis of blik te werpen op niet-verwante velden.

Start het compileren van uw CV

Zodra u hebt besloten op een cv soort, is het tijd om te beginnen met het schrijven van je CV. Je hoeft niet vanaf nul te beginnen. Lees eerst voorbeelden van de CV type dat u hebt geselecteerd. Vervolgens kiest u een sjabloon die u met uw eigen werk geschiedenis kunt kopiëren en plakken in een document, en vervolgens te vullen.

Ongeacht het type van de CV die u kiest, streven ernaar om uw CV aan te passen aan de taak die u solliciteert. Hoewel het volkomen aanvaardbaar om een ​​CV sjabloon te gebruiken, die je aan te passen aan te passen elke functieomschrijving, het is een slecht idee om exact dezelfde cv naar meerdere openingen, zelfs binnen hetzelfde vakgebied.

Uw doel moet zijn om je CV met zowel robots en mensen in het achterhoofd te schrijven. Veel organisaties gebruiken Aanvrager Tracking Systems te sorteren en dierenarts cv’s, voor het huren van managers ooit een kijkje op te nemen. Dit betekent dat u de beste ervaring en kwalificaties in een geheel gebied van de kandidaten, en een heel behoorlijk CV naast zou kunnen hebben, maar uw informatie zal door de mazen vallen als uw CV niet de juiste zoekwoorden bevat. Goede trefwoorden zal niet alleen verwijzen naar uw ervaring, maar om de functieomschrijving in de terbeschikkingstelling ook.

Formaat uw CV

Als je eenmaal hebt geschreven en georganiseerd uw gegevens in overeenstemming met de aard van de CV die u hebt gekozen, moet u deze formatteren volgens de typische professionele standaarden. Je moet consequent afstand het hele gebouw en evenredig verdeelde marges te gebruiken op alle zijden, indien mogelijk. Het is over het algemeen best te houden aan de standaardinstellingen van uw tekstverwerker, maar in sommige gevallen, als u de marges op de links, rechts, boven en onder krimpen, dit kan helpen kopen meer ruimte om je CV op één pagina.

Hoewel visuele of infographic hervat in sommige industrieën trendy geworden, het is altijd een veilige gok aan de stok met de traditionele opmaak: witte pagina, zwarte tekst, leesbaar lettertype. Kies een fundamentele lettertype zoals Arial, Times New Roman, Calibri, Helvetica, of Georgia. Idealiter zou het lettertype niet groter zijn dan 12 en niet kleiner dan 10,5 zijn.

Zelfs als je alleen het verzenden van kopieën digitaal, is het een goed idee om je CV te drukken (zoals het is mogelijk dat personeelsmanagers kunnen doen) om zeker te zijn afgedrukt op een enkele pagina, en is gemakkelijk te lezen in gedrukte vorm. Lezing over een gedrukt exemplaar van uw CV zal ook helpen ervoor te zorgen dat er een overvloed van witte ruimte op de pagina en het ziet er professioneel.

Proeflezen, proeflezen en proeflezen Again

Niet zelfs professionele proeflezers kunnen gemakkelijk proeflezen hun eigen werk. Zodra u een typefout hebt gemaakt, is het moeilijk om het zelf op te vangen. Om die reden is het een goed idee om een ​​of twee vertrouwde vrienden een kijkje nemen op je CV voor je het sturen voor te leggen.

Denk aan uw CV als een levend document

Op de korte termijn, moet u uw cv aanpassen op basis van elke taak die u van toepassing zijn. Bijvoorbeeld, als een positie je solliciteert naar lijkt een zekere verantwoordelijkheid wegen of focus op een ander, moet u er zeker van uw CV brengt uw expertise op dit gebied.

Op hetzelfde moment, moet u het bijwerken van uw CV met uw ervaring als het zich ontwikkelt, het toevoegen van nieuwe vaardigheden die je hebt geleerd, cursussen die je hebt gemaakt of awards je gewonnen hebt.

Het is veel gemakkelijker om je CV periodiek dan allemaal tegelijk te werken, dus zelfs als je werkt, een herinnering om je CV te vernieuwen om de drie maanden, terwijl de informatie nog vers in je hoofd. Dit zal je volgende zoeken naar een baan veel gemakkelijker te maken, moet u beslissen om bedrijven of loopbaan te schakelen in de toekomst.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *