Moet je je cv op TikTok plaatsen?

Posted on

Moet je je cv op TikTok plaatsen?

Als je TikTok gebruikt, de populaire app voor sociale media met korte video’s, ben je misschien gewend om het te zien als entertainment, met een vleugje nieuws en informatie. Maar net als bij andere sociale-mediaplatforms zoals Facebook , LinkedIn en Twitter, kan TikTok ook worden verweven met je zoektocht naar werk. Zo leidt het volgen van hashtags als #careertok en #jobsearch tot een eindeloze stroom TikToks met advies en tips.

Om je te helpen bepalen of TikTok een waardevol hulpmiddel is voor je carrièrepad, bespreken we de TikTok Resumes-tool, de voor- en nadelen van het plaatsen van je cv op het sociale netwerk en tips om dit te doen.

Belangrijkste leerpunten

 • Je hoeft je cv niet op TikTok te plaatsen. Het is misschien niet de meest haalbare wervingstool voor werkgevers (voorlopig), dus als je meer op je gemak bent met een papieren cv, blijf daar dan bij.
 • TikTok-cv’s kunnen leuk zijn om te maken, je sterke punten beter te benadrukken en aandacht te krijgen. Het plaatsen van cv’s op het platform kan echter tijdrovend zijn, beperkte ruimte bieden om uzelf te promoten, leiden tot vooringenomenheid en niet passen bij uw persoonlijkheid.
 • Zoals zo ongeveer alles dat te maken heeft met het zoeken naar een baan, moet je plannen en voorbereiden voordat je aan de slag gaat. Weet wat je gaat zeggen, brainstorm over visuals en zorg dat je in een goede setting zit voordat je gaat filmen en delen.

TikTok hervat

Veel gebruikers scannen TikTok niet alleen passief voor advies, ze gebruiken de app ook als een applicatietool en voor het delen van video-cv’s. In juli 2021 lanceerde TikTok een pilotprogramma dat bekend staat als TikTok Resumes om deze inspanningen aan te moedigen, en bekende bedrijven zoals Chipotle en Target nodigden mensen uit om via de app te solliciteren naar instapposities. 1

“Als je de TikTok Resumes-functie gaat gebruiken, kom je sneller in aanmerking voor sollicitatiegesprekken dan talloze werkzoekenden die denken dat dit een rage is”, zegt Rob Barnett, executive search-consultant en auteur van Next Job, Best Job: De 11 strategieën van een headhunters om nu aangenomen te worden

Tip : Sociale-mediaplatforms kunnen een enorme aanwinst zijn voor uw zoektocht naar een baan – zorg er wel voor dat u deze do’s en don’ts in gedachten houdt.

Maar er zijn enkele potentiële nadelen aan het plaatsen van je cv op TikTok – de tactiek is niet voor iedereen. Als u bijvoorbeeld geen gebruiker van het platform bent, is het misschien niet de moeite waard om een ​​account aan te maken om alleen op vacatures te solliciteren.

Lees meer over de voor- en nadelen van het plaatsen van je cv op TikTok, samen met tips om in gedachten te houden als je de app gebruikt bij het zoeken naar werk.

Voor- en nadelen van het plaatsen van een cv op TikTok

Hier is wat u in gedachten moet houden voordat u uw cv op TikTok plaatst.

Pluspunten

 • Ze kunnen leuk zijn om te maken. Als je een actieve TikTok-aanwezigheid hebt en het platform graag gebruikt, kan het relatief eenvoudig voor je zijn om een ​​TikTok te maken en misschien zelfs iets dat leuker aanvoelt dan de gebruikelijke routine van het schrijven van sollicitatiebrieven.
 • TikTok-cv’s kunnen je sterke punten misschien beter benadrukken. “Video’s helpen je persoonlijkheid en zelfvertrouwen over te komen – in tegenstelling tot een standaard cv”, vertelde Andrew Fennell, voormalig recruiter en directeur bij StandOut CV, een cv- en loopbaanadviesdienst, via e-mail aan The Balance.
 • Het kan relevant zijn. Zeker, als je op sociale media of in functies met public relations of marketing wilt werken, kan het hebben van een TikTok-cv een manier zijn om je sterke punten te laten zien aan personeelsmanagers. Het zou bijna als een auditie of portfolio kunnen fungeren. “Veel moderne banen vereisen aanzienlijke technische knowhow, op zoek naar mensen die video’s kunnen bewerken, audio kunnen knippen en dingen leuk kunnen maken. Het maken van een pixel-perfect TikTok laat je creatieve expertise zien”, zegt Flynn Zaiger, CEO van Online Optimism, een TikTok-marketingbureau, in een e-mail aan The Balance.
 • TikTok-cv’s kunnen de aandacht trekken. Plaats een cv-video op TikTok en “het heeft de kans om viraal te gaan, te worden gedeeld en mogelijk gezien door mensen in de branche waarop u zich richt”, zei Fennell. Bovendien kun je contact maken met je droombedrijf door hashtags en relevante tags te gebruiken, zegt hij.

 nadelen

 • Pas op voor de mogelijkheid van vooringenomenheid. Wanneer je een papieren cv deelt, zien werkgevers niet hoe je eruitziet. (Met zeldzame uitzonderingen, zoals voor mensen die solliciteren naar een modellen- of acteerbaan, is het niet gepast om foto’s bij je cv op te nemen.) “Veel werkgevers zijn actief begonnen om vooroordelen in cv’s te verminderen, door gebruik te maken van wervingsprocessen die geslacht, namen of zelfs educatieve achtergrond om systemische vooroordelen te verminderen, “zei Zaiger. Maar met een video-cv zien werkgevers je uiterlijk vanaf het begin. Dit kan bewuste of onbewuste vooringenomenheid van de kant van personeelsmanagers veroorzaken – de manier waarop u eruitziet, kan dan een factor zijn bij het al dan niet bereiken van werkgevers.
 • Het kan tijdrovend zijn. TikTok-video’s zijn kort, maar het kan een uitdaging zijn om in die korte tijd een coherente, voor het werk geschikte boodschap over te brengen. Het kan uren duren om die secondenlange video te maken.
 • De ruimte is beperkt. Op gewone cv’s op papier hebben mensen soms moeite om hun ervaring in te korten. Op een bepaald moment in je carrière kan een cv van één pagina onmogelijk worden. Denk er nu eens over na om uw ervaring in slechts enkele seconden te benadrukken. Dat kan moeilijk zijn, vooral met meer gedetailleerde, serieuze details. “Terwijl TikTok je persoonlijkheid kan laten zien, is het een beetje moeilijker om de meer serieuze aspecten van je portfolio of ervaring in zo’n korte clip te gebruiken,” zei Zaiger.
 • Werkgevers en personeelsmanagers zien het misschien niet eens. Veel mensen zien misschien je TikTok-cv. Maar zullen zij de juiste mensen zijn? Als recruiters en wervingsmanagers van bedrijven geen tijd aan de app besteden met het aannemen van personeel in gedachten, kun je hun aandacht misschien niet trekken. En sommige industrieën zien een TikTok-cv misschien niet als een professionele gok – denk aan wet, geneeskunde, financiën, merkt Fennell op.
 • Het is niet voor iedereen. Een video-cv is misschien niet de beste keuze voor jou. “Als je niet zeker bent van de camera, kun je deze methode het beste niet gebruiken,” zei Fennell.
 • Je zou viraal kunnen gaan. Dit kan een voordeel zijn als het ertoe leidt dat de aandacht wordt getrokken van personeelsmanagers bij bedrijven waar u graag zou willen werken. De keerzijde, volgens Fennell, is dat als de video op grote schaal wordt gedeeld, je negatieve feedback kunt krijgen.

Als het een beetje ongemakkelijk voelt om je cv op TikTok te plaatsen, ben je niet de enige.

In een Gen Z-enquête van augustus 2021, uitgevoerd door Tallo, een online platform dat studenten in contact brengt met hogescholen en bedrijven, voelde 48% zich op zijn gemak bij het idee om een ​​video-cv te maken, en 48% niet. En slechts 26% van de respondenten zei dat ze hun cv op het platform van TikTok zouden plaatsen.

Tips voor het plaatsen van je cv op TikTok

Als je je cv op TikTok plaatst, moet je de volgende tactieken in gedachten houden.

Oefen voordat je post

Maak je TikTok-cv niet zonder eerst te oefenen, raadt Fennell aan. Je wilt dat je woorden ‘kort’ en ‘goed gestructureerd’ zijn, zei hij, met als doel je persoonlijkheid uit te stralen, maar je uiterlijk professioneel te houden.

Het kan handig zijn om een ​​script te maken. “Hoewel sommige van de beste TikToks spontaan kunnen aanvoelen, moeten TikTok-hervatten worden gepland”, zei Zaiger, en merkte op dat als je opschrijft wat je wilt zeggen, je niets belangrijks vergeet.

Maar zelfs als je aan een script werkt, streef er dan naar om natuurlijk te klinken – niet stijf en overdreven gerepeteerd. ‘Praat niet als een persoon voor de camera. Communiceer precies zoals u zou doen als u oog in oog zit met uw volgende baas,’ zei Barnett.

Belangrijk: zorg ervoor dat uw account openbaar is, zodat bedrijven uw cv kunnen bekijken.

Profiteer van de beelden

Ga verder dan alleen tegen de camera praten en gebruik alle beelden die je kunt om je kandidatuur te ondersteunen. “Voeg foto’s toe van je carrièreprestaties (prijzen, berichtgeving in de pers, foto’s, enz.) en visuals, om te versterken wat je zegt,” zei Fennell.

Zet het podium

Denk na over wat je draagt, wat er op je achtergrond staat en ook hoe de video er in het algemeen uitziet. Het is duidelijk dat TikTok een informeel medium is voor het plaatsen van een cv. Denk echter goed na over de indruk die je met de video maakt.

Dat kan betekenen dat u wat kleine investeringen moet doen. “Een ringlicht, of betere achtergrond, kan het verschil maken tussen een amateur- en een professioneel ogende TikTok-cv”, zei Zaiger.

Wees voorzichtig met wat u presenteert

Onthoud dat je TikTok door een handvol mensen kan worden gezien, maar het kan ook viraal gaan. Zorg ervoor dat het u op de juiste manier vertegenwoordigt en dat als het de aandacht van een groot publiek trekt, er niets is dat u in verlegenheid kan brengen of enig gevaar kan opleveren. Volgens Fennell wil je er zeker van zijn dat je cv-video geen persoonlijke gegevens bevat die door identiteitsdieven kunnen worden gebruikt.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *