Kommunikationsförmåga lista för försäljare

Posted on

 Kommunikationsförmåga lista för försäljare

Att veta hur man kommunicera effektivt är ett minimikrav i försäljningen. Om du inte kan prata med människor och få dem att öppna upp och dela information med dig, du kommer att kämpa för att sälja dem något. Bedöm din kommunikationsförmåga inom följande områden för att se var du briljera och där du behöver lite mer arbete.

Ge ett förberett tal

Leverera en i förväg skriftlig redovisning effektivt är en nödvändig del av försäljningsprocessen. Kan du ge ett förberett presentation utan att låta högtravande och onaturligt? Kan du hantera frågor utan att förlora flödet? Kan du infoga faktorer som är viktiga för en viss möjlighet?

Improvisera en presentation

I de flesta situationer har du en försäljning presentation redo att gå, men vad händer om du möter en möjlighet oväntat och han vill prata just nu? Kan du ge en sammanhängande version av planen utan din beredd material? Vid nätverk eller branschevenemang, kan du tala om vad du gör på ett tilltalande sätt? Du måste improvisera och se till att du på ett effektivt sätt kan få ut ditt budskap på plats.

På tal effektivt Strangers

När du är cold calling eller träffa nya framtidsutsikter, måste du bygga en omedelbar koppling mellan dig själv och främlingen i andra änden av telefonen eller personligen. Kan du intresse någon inom bara några sekunder och få dem att begära mer? Kan du börja bygga rapport omedelbart utsikterna kommer att lita på dig tillräckligt för att boka tid? Kan du smidigt kvalificera en möjlighet via telefon? Kan du stänga på att få en tid?

Making Small Talk

De flesta säljpresentationer och praktiskt taget alla mässor och evenemang innebär ett visst mått av småprat innan du kommer ner till verklig handling. Kan du chatta bekvämt med nära främlingar? Kan du göra själv sympatisk? Kan man använda avslappnad konversation att starta kvalet och bygga rapport med framtidsutsikter?

Hantering missnöjda kunder

I en idealisk värld skulle missnöjda kunder alltid ringa upp kundtjänst eller teknisk support för att få sina problem lösta. Men i den här världen, många kunder föredrar att kalla upp sin säljare – han är en de vet bäst och en de litar fixa saker. Kan du desarmera en arg kund? Kan du förklara ett svårt problem utan att störa kunden vidare? Kan du ber om ursäkt bra för misstag (din eller någon annans)?

Rita människor ut

Samla in information är en viktig del av både kvalificera en möjlighet och upptäcka de fördelar som kommer att göra deras ögon lyser upp. Kan du uppmuntra folk att prata? Kan du ställa frågor utan att verka som en fråge? Kan du göra folk bekväm dela personlig information med dig?

Ledande ett möte

Om du gör en komplex försäljning med flera beslutsfattare, kommer du förmodligen hamna talar till dem alla på en gång. B2B-försäljning har ofta grupper som är inblandade i köpprocessen, även om det bara finns en högste beslutsfattaren. Kan du tala effektivt till en grupp? Kan du hålla mötet på rätt spår utan att kränka någon? Kan du göra din publik att känna att du betalar uppmärksamhet till varje av dem?

förhandlings

Förhandling är en stor del av försäljningen. Varje utsikter vill ha bästa möjliga affär, och du måste hitta ett sätt att komma till en överenskommelse som lämnar alla nöjda. Kan du komma med en bra kompromiss? Kan du berätta när du ska stå fast och när man ska ge? Kan du gå ifrån en förhandling när en utsikter är att vara orimligt?

Kommunicera med medarbetare

Som säljare måste du att fungera bra med din kollega säljare, säljchef och med anställda i andra avdelningar. Kan du komma överens med människor som i stor utsträckning har olika personligheter? Kan du hålla öppna kommunikationslinjer med andra avdelningar? Kan du hantera arbetskonflikt och föra dem till en fredlig lösning?

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *