Hogyan lehet nyomon követni egy álláspályázat állapotát

Posted on

Hogyan lehet nyomon követni egy álláspályázat állapotát

Miután benyújtott egy álláspályázatot, érthető módon kíváncsi lesz arra, hogy hol tart. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a  felvételi folyamat  eltarthat egy ideig, és előfordulhat, hogy nem kap azonnali visszajelzést – vagy egyáltalán nem.

Sajnos az is előfordulhat, hogy soha nem kap választ, még csak egy feljegyzést sem, amely tudatja veled, hogy nem vették fel, vagy nem keresnek fel interjúra.

A cégek gyakran több száz (vagy akár több ezer) kérelmet kapnak, és egyszerűen nincs idejük a nyomon követésre. Másoknál előfordulhat, hogy nincs rendszer az elutasítások kezelésére.

Íme néhány ok, amiért nem kap visszajelzést , valamint tanácsot adunk arról, hogy mikor és hogyan kell nyomon követni egy álláspályázat állapotát.

Mielőtt nyomon követné

A nyomon követés előtt néhány dolgot meg kell tennie. Először is ellenőrizze az álláshirdetést, valamint minden e-mailt vagy egyéb kapcsolatfelvételt a munkaerő-felvételi vezetővel vagy a munkáltatóval. Nézze meg, hogy a levelezés tartalmaz-e információkat arról, hogy mikorra várhat visszajelzést a vállalattól. Ha időpontot adnak, mindenképpen várjon a dátum utáni időpontig a követéssel.

Tipp: Még az álláspályázat benyújtása előtt megtervezhet egy időpontot a kísérőlevél nyomon követésére.

Például a kísérőlevél végén feltüntetheti, hogy egy héten belül felhívja a cég irodáját, hogy utánanézzen. Ha azonban az álláshirdetés kifejezetten azt írja ki, hogy a jelentkezők ne hívjanak vagy ne küldjenek e-mailt, akkor ezt ne írja be a kísérőlevélbe, és ne lépjen kapcsolatba velünk.

Mikor kell ellenőrizni a jelentkezését

Általában a legjobb, ha vár egy-két hetet, mielőtt érdeklődne. Fontos, hogy elegendő időt hagyjon a munkáltatónak az álláspályázatok áttekintésére és az interjúk ütemezésére. Ha hamarabb követi, rámenősnek vagy türelmetlennek tűnhet a munkáltatóval szemben.

A nyomon követés legjobb módjai

Itt találhat lehetőségeket a munkáltatóval való kapcsolatfelvételre, beleértve az e-mailekre vonatkozó példákat és tanácsokat, hogy mit mondjon, amikor hív.

Nyomon követési e-mailben vagy a LinkedIn-en

Ha van egy kapcsolattartójának e-mail címe, akkor küldhet egy e-mailt, amelyben megerősíti erős érdeklődését az állás iránt, és megemlíti, hogy szívesen találkozna egy interjúra. Tekintsen át egy példát egy követő levélre, amelyet a körülményeihez igazíthat.

A LinkedIn-üzenet egy másik lehetőség a nyomon követésre, különösen akkor, ha nincs e-mail címe a munkáltatónak vagy a munkaerő-felvételi vezetőnek, de van a neve. Ha ismer valakit, aki a cégnél dolgozik, forduljon hozzá, hogy tudassa vele, hogy jelentkezett egy szerepre – lehetséges, hogy kapcsolata felveheti a kapcsolatot a munkaerő-felvételi menedzserrel, és továbbítja a jelentkezését.

Telefonhívás nyomon követése

 Ha van telefonszáma a munkaerő-felvételi menedzserhez, akkor felhívhatja. Soroljon fel néhány fő okot, amiért ennyire érdeklődik, és mutasson rá, hogy miért alkalmas a munka. Tanulja meg, mit mondjon, amikor hív.

Személyes nyomon követés

Szintén elfogadható a munkáltató személyes megkeresése, ha korábban személyesen adta le a jelentkezését:

  • Megemlítheti, hogy nyomon követi a jelentkezését, és azon töpreng, vajon fontolóra veszik-e az interjút.
  • Készen kell állnia arra, hogy röviden megemlítse érdeklődésének okát és azt, hogy miért lenne alkalmas.
  • Ügyeljen arra, hogy pozitív energiát adjon ki, megfelelően öltözködjön, és melegen és barátságosan vegyen részt alkalmazottaiban vagy munkáltatóiban.

Megjegyzés : Ne forduljon személyesen egy céghez, ha jelentkezését online portálon, e-mailben nyújtották be, vagy ha postai úton küldték be.

Tippek a nyomon követéshez

Fontos, hogy kommunikációja során mindig udvarias és professzionális legyen. Akár e-mailben, akár telefonon, akár személyesen kommunikál, ügyeljen arra, hogy világosan és szakszerűen beszél (vagy írjon). Ha ír, ügyeljen arra, hogy alaposan szerkessze az üzenetet. Ha valakivel beszélsz, légy meleg és barátságos.

Fontos: Ezekkel az üzenetekkel és beszélgetésekkel továbbra is erős első benyomást szeretne kelteni.

Ismételje meg érdeklődését a pozíció iránt, de tegye ezt röviden. Ismételje meg gyorsan és tömören, miért gondolja, hogy Ön alkalmas erre a munkára. Ezzel az alkalmazás még jobban kiemelkedik.

Ha a vállalat nem áll készen a döntések meghozatalára vagy az emberekkel való interjúra, kérdezze meg, hogy mikor tervezik megkezdeni az interjút, vagy mikor terveznek munkaerő-felvételi döntést hozni, így tudni fogja, mikor kell újra folytatnia.

Legyen rövid üzenete, telefonbeszélgetése vagy személyes látogatása. Erős benyomást szeretne kelteni, de nem akar túllépni a fogadtatáson.

Mikor kell feladni

A pályázat megfelelő nyomon követése felhívhatja a figyelmet jelöltségére, és valószínűbb, hogy nem hagyják figyelmen kívül. Fontos azonban, hogy ne zavarja a munkáltatót, mert elidegenítheti a személyzetet.

Tipp: Általában ne lépjen kapcsolatba a munkáltatóval háromnál többször, és hagyjon néhány hetet az üzenetek között, hacsak a munkáltató másként nem javasolta.

Ha többszöri nyomon követési kísérlet után sem hall, lépjen tovább, és összpontosítson más álláspályázatokra.

 

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *