Coronavirus verandert het personeelsbestand: wat u moet weten

Posted on

Coronavirus verandert het personeelsbestand: wat u moet weten

Coronavirus (COVID-19) transformeert snel de werkplek en hoe er wordt gewerkt. Van geüpdatet verlofbeleid tot het vragen van alle mogelijke werknemers om thuis te werken, werkgevers implementeren verschillende strategieën om de impact van coronavirus op de werknemers te beheersen.

Belangrijk : als u uw baan bent kwijtgeraakt of als uw arbeidsstatus is gewijzigd, komt u mogelijk in aanmerking voor COVID-19 werkloosheids- of ziekteverlofuitkeringen.

Personeelswijzigingen als gevolg van Coronavirus

Hier is een gids over hoe coronavirus de huidige werkplek verandert en hoe het sollicitanten, werknemers en ontslagen werknemers beïnvloedt.

Job Cuts, ontslagen en werkloosheid

De werkloosheidsaanvragen zijn het hoogst ooit en zullen naar verwachting blijven stijgen, althans voor de korte termijn. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldt dat het voorschot voor seizoensgecorrigeerde initiële claims voor de week die eindigde op 18 april 2020 4,4 miljoen claims was. De totale werkloosheidsaanvragen voor de afgelopen vijf weken bedragen meer dan 22 miljoen.2

Challenger, Gray & Christmas, Inc., een wereldwijd outplacementbedrijf, meldt dat werkgevers in de VS plannen hebben aangekondigd om tot 12 april 246.688 te verlagen. Dit is 11% meer dan de in maart aangekondigde 222.288 kortingen. April wordt de hoogste maand voor aankondigingen van banenverlies sinds januari 2002, toen er 248.471 banen werden geschrapt, waardoor meer dan 9 miljoen banen verloren kunnen gaan als gevolg van COVID-19.

Deze bezuinigingen zijn in de entertainment-, transport- en technologie-industrie. Meer banenverlies wordt verwacht als gevolg van geannuleerde evenementen en conferenties, bezuinigingen op reizen en zorgen over gezondheid en economie.

LinkedIn meldt dat “Ontslagen die verband houden met de economische inzinking veroorzaakt door de coronaviruspandemie beginnen overal onder de werknemers te verschijnen, met rapporten uit de scheepvaart, detailhandel en reizen.”

In dienst nemen

Sommige luchtvaartmaatschappijen, waaronder United, American Airlines en Delta, hebben een bevriezing van aanwervingen, vertraagde training of routes door een afnemende vraag geïmplementeerd. De Wall Street Journal meldt echter dat “inspanningen om de bedrijfscontinuïteit te behouden, kandidaten met ervaring in videoconferenties, klantconnectiviteit en andere hulpmiddelen voor extern werken ten goede zouden kunnen komen.”

Positief is ook dat Glassdoor meldt dat vacatures snel toenemen voor kandidaten met de vereiste vaardigheden om de uitbraak in te dammen en erop te reageren. Het aantal vacatures komt overeen met de staten met de hoogste incidentie van coronavirus.

Sommige banen nemen een hoge vlucht en werkgevers hebben meer personeel aangenomen. Online winkel- en bezorgdiensten voegen duizenden nieuwe werknemers toe en ook essentiële diensten zoals gezondheidszorg en warehousing worden snel aangeworven.

Coronavirus (COVID-19) Werkplekinitiatieven

De federale en deelstaatregeringen en werkgevers in de particuliere sector bieden voordelen aan werknemers die door het coronavirus worden getroffen om een ​​veilige werkomgeving te bieden en economische tegenspoed te voorkomen. Bedrijven veranderen ook de workflows om werknemers veilig te houden.

Werkgeversinitiatieven

Sommige bedrijven, waaronder Uber, Walmart, Instacart, Lyft en Darden Restaurants, breiden de voordelen die ze bieden uit door ziekteverlof en betaald verlof aan te bieden aan werknemers die anders niet in aanmerking zouden komen. Afhankelijk van het bedrijf komen zowel zieke als in quarantaine geplaatste werknemers in aanmerking.

Andere werkgevers, waaronder Amazon, zetten hulpfondsen op voor aannemers en servicepartners die worden getroffen door COVID-19.

Staatsinitiatieven

Staatsdepartementen van Arbeid in zwaar getroffen landen bieden ontslagen werknemers uitgebreide werkloosheidsuitkeringen en versoepelen de vereisten voor het zoeken naar werk voor werknemers die ziek of in quarantaine zijn. Staten voeren ook maatregelen uit om bedrijven te helpen.

De staat Washington heeft bijvoorbeeld noodregels aangenomen om de last van tijdelijke ontslagen en quarantaine voor werknemers en bedrijven te verlichten, inclusief wijzigingen in werkloosheidsregels en belastingaangiften.

Initiatieven van de federale overheid

De federale overheid heeft wetgeving aangenomen die de verlofuitkeringen uitbreidt, de voedselzekerheid waarborgt, de kosten voor het testen van coronavirus dekt en kleine bedrijven helpt.

Wetgeving die voorziet in twee weken betaald ziekteverlof en maximaal drie maanden gezins- en medisch verlof, gratis virustesten en aanvullende fondsen voor voedselhulp en Medicaid is goedgekeurd.

Het ministerie van Arbeid heeft nieuwe richtlijnen uitgegeven waarin de flexibiliteit wordt beschreven die staten hebben bij het beheer van werkloosheidsverzekeringsprogramma’s (UI) om werknemers te helpen die door de COVID-19-uitbraak zijn getroffen.

Wanneer u naar een baan zoekt

Dit is het moment om je te concentreren op het online zoeken naar werk als je dat nog niet doet. Hoewel sommige industrieën zijn getroffen, blijven andere in dienst.

Tip : er zijn strategieën die u kunt gebruiken om uw zoektocht naar een baan vooruit te helpen tijdens een pandemie.

Veel bedrijven zijn erop gericht het sollicitatieproces op afstand af te handelen, dus stop niet met zoeken naar werk. Bedrijven nemen nog steeds mensen aan en er kan minder concurrentie zijn als iedereen in paniek is:

 • Blijf netwerken, vooral op LinkedIn, waar recruiters actief op zoek zijn naar kandidaten.
 • Stop niet met zoeken naar een baan – blijf op jacht naar een nieuwe baan.

Focus op sectoren die niet zo worden beïnvloed door COVID-19. De reis-, toerisme-, transport- en recreatie-industrie zal bijvoorbeeld de aanwerving bevriezen of vertragen.

Sommige bedrijven stoppen alle persoonlijke interviews, althans tijdelijk. Neem de tijd om je  video-interviewvaardigheden  en  telefonische interviewtechniek op te frissen , zodat je bereid bent de beste indruk te maken.

Tip : Als u een persoonlijk interview of een vergadering bijwoont, staat de hand schudden op de lijst “doe het niet”.

Wees voorzichtig met wat je aanraakt. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) beveelt aan om geen handen te schudden of oppervlakken met hoge impact aan te raken op openbare plaatsen – liftknoppen, deurgrepen, leuningen, enz. Gebruik een tissue of je mouw om je hand of vinger te bedekken als je moet aanraken iets. Was regelmatig uw handen en neem handdesinfecterend middel mee.

Opties voor extern werken

Veel bedrijven bevelen werknemers aan om thuis te werken als dat haalbaar is. Volgens Challenger, Gray & Christmas hebben ten minste 28 bedrijven een soort actie ondernomen vanwege de COVID-19-uitbraak. Zestien bedrijven hebben hun werknemers mogelijkheden voor werken op afstand aangeboden en anderen testen de mogelijkheid.

Sommige bedrijven maken het hun werknemers zelfs gemakkelijk om op afstand te werken. Shopify biedt werknemers een toelage van $ 1000 om een ​​soepele overgang naar thuiswerken te garanderen.

Als uw bedrijf geen werk-van-huis-beleid heeft, kunt u mogelijk ten minste een deel van de tijd vragen of u thuis kunt werken. Veel werkgevers zijn geneigd flexibel te zijn als er een crisis is.

Wanneer u niet thuis kunt werken

Thuiswerken is voor veel werknemers geen optie, maar er zijn wel voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om uw veiligheid te waarborgen. Controleer uw State Department of Health- website voor de laatste waarschuwingen voordat u aan het werk gaat.

Het Florida Department of Health heeft bijvoorbeeld een hotline voor vragen, informatie over het aantal en de locatie van zaken en begeleiding voor bedrijven.

Volg de CDC-richtlijnen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen:

 • Was uw handen vaak gedurende ten minste 20 seconden met water en zeep, vooral nadat u op een openbare plaats bent geweest of na het snuiten van uw neus, hoesten of niezen.
 • Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een handdesinfecterend middel dat ten minste 60% alcohol bevat.
 • Bedek je mond en neus met een tissue wanneer je hoest of niest of gebruik de binnenkant van je elleboog.
 • Reinig en desinfecteer dagelijks aangeraakte oppervlakken. Dit omvat tafels, deurknoppen, lichtschakelaars, werkbladen, handgrepen, bureaus, telefoons, toetsenborden, toiletten, kranen en wastafels.

Wat te doen als je ziek bent

Als je ziek bent, is het belangrijkste dat je kunt doen, thuisblijven en activiteiten buiten je huis beperken, behalve medische zorg krijgen.

De CDC-aanbevelingen voor werkgevers over hoe om te gaan met zieke werknemers zouden het gemakkelijker moeten maken om u  ziek te melden  als dat nodig is. Ze vragen werkgevers om:

 • Moedig zieke werknemers actief aan om thuis te blijven.
 • Zorg ervoor dat het ziekteverzuimbeleid flexibel en consistent is met de richtlijnen voor volksgezondheid en dat werknemers op de hoogte zijn van dit beleid.
 • Geen doktersverklaring nodig voor werknemers die ziek zijn met acute luchtwegaandoeningen om hun ziekte te valideren of weer aan het werk te gaan.
 • Handhaaf een flexibel beleid waarmee werknemers thuis kunnen blijven om voor een ziek familielid te zorgen.

Ziekte en ziekengeld

Of u in aanmerking komt voor ziekteverzuim, betaald of onbetaald, hangt af van de staat waarin u woont en uw werkgever.

Belangrijk : Door de federale, staats- en bedrijf verstrekte ziekteverlofuitkeringen kunnen worden opgewaardeerd als er nieuwe regelgeving wordt vastgesteld vanwege het coronavirus. Neem contact op met uw werkgever voor richtlijnen.

Federaal ziekteverlof

De Family and Medical Leave Act (FMLA) staat in aanmerking komende werknemers van gedekte werkgevers toe om onbezoldigd, beschermd werkverlof op te nemen om specifieke familiale en medische redenen.

De federale regering heeft de noodwet goedgekeurd, de Families First Coronavirus Response Act, die voorziet in uitgebreid betaald ziekteverlof en betaald medisch verlof voor gedekte werknemers en zelfstandigen als gevolg van het coronavirus.

Ziekteverlof van de staat

Sommige staten hebben wetten die uitkeringen bij ziekteverlof bieden. Voordelen en subsidiabiliteit verschillen per locatie, dus neem contact op met het ministerie van Arbeid op uw locatie voor richtlijnen over wat er beschikbaar is.

Bedrijfs voorwaarden

Controleer uw bedrijfsbeleid bij ziekteverlof. Vanwege de ernst van het coronavirus worden bedrijven flexibeler om hun personeelsbestand veilig te houden. Als u een contractwerker bent, neem dan contact op met de bedrijven waarvoor u werkt om te zien of zij een hulpfonds voor werknemers hebben ingevoerd. U komt mogelijk in aanmerking voor uitkeringen.

Werkloosheidsuitkering

Als u buiten uw schuld werkloos bent, komt u mogelijk in aanmerking voor werkloosheid. Het federale werkloosheidsverzekeringsprogramma biedt werkloosheidsuitkeringen aan in aanmerking komende werknemers die buiten hun schuld werkloos zijn en die voldoen aan andere in aanmerking komende vereisten van de staatswet.

Belangrijk : de criteria om in aanmerking te komen voor werkloosheid veranderen naarmate de pandemie voortduurt, dus controleer regelmatig op updates.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft staten de flexibiliteit gegeven om hun wetten aan te passen om werkloosheidsuitkeringen te verstrekken in meerdere scenario’s met betrekking tot COVID-19. De federale wet staat staten bijvoorbeeld toe om uitkeringen te betalen wanneer:

 • Een werkgever stopt tijdelijk met werken vanwege COVID-19, waardoor werknemers niet naar het werk kunnen komen.
 • Een persoon wordt in quarantaine geplaatst in de verwachting dat hij weer aan het werk zal gaan nadat de quarantaine voorbij is.
 • Een persoon verlaat de baan vanwege een risico op blootstelling of infectie of om voor een familielid te zorgen.

Bovendien hebben sommige staten de werkloosheidscompensatieprogramma’s uitgebreid vanwege het coronavirus. Werkgevers en werknemers moeten de juiste website van de staat gaan controleren om te zien of er staatsspecifieke richtlijnen voor werkloosheidsverzekering beschikbaar zijn.

Californië biedt bijvoorbeeld voordelen als u voldoet aan de deelnamevereisten en werkloos bent om redenen zoals de volgende:

 • Door de quarantaine worden uw uren verkort.
 • Tijdens de quarantaine bent u gescheiden van uw werkgever.
 • U wordt onderworpen aan een quarantaine die vereist is door een medische professional of een staats- of lokale gezondheidsfunctionaris.

Bovendien hoeft u niet elke week werk te zoeken. Californië heeft ook afgezien van de wachtperiode van een week voor degenen die werkloos of gehandicapt zijn vanwege COVID-19.

Ook al is het een federaal staatsprogramma, de uitkeringen worden beheerd door de  nationale werkloosheidsinstanties . Kijk op de website voor uw staat voor details over basis- en coronavirus uitgebreide voordelen, indien beschikbaar. U moet online een werkloosheidsuitkering kunnen aanvragen .

De informatie in dit artikel is geen juridisch advies en is geen vervanging voor dergelijk advies. Staats- en federale wetten veranderen regelmatig en de informatie in dit artikel komt mogelijk niet overeen met de wetten van uw eigen staat of de meest recente wetswijzigingen. 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *