Učitelj glasbe – plača, zahtevane spretnosti in še več

Posted on

Učitelj glasbe - plača, zahtevane spretnosti in še več

Specifične naloge učiteljev glasbe se lahko razlikujejo glede na to, ali delajo v šoli, trgovini z instrumenti ali zasebno. Študente lahko naučijo peti, igrati glasbila, razumeti glasbeno teorijo ali kombinacijo teh delovnih mest. Njihova poklicna pot je odvisna od vrste glasbenega pouka, ki jih najbolj zanima.

Dolžnosti in odgovornosti glasbenega učitelja

Glasbeni učitelji imajo lahko različne naloge, odvisno od tega, kaj poučujejo in kje. Šolski učitelji glasbe običajno opravljajo naslednje naloge:

 • Poučite zbor, zasedbo, orkester ali kombinacijo vseh.
 • Sodelujte s študenti na igrah, koncertih in drugih dogodkih, ki vključujejo glasbo.
 • Dodelite vaje in druge domače naloge, povezane z glasbo, in študente preizkusite v znanju.
 • Hranite ocene, se srečujte s starši in delite poročila o napredku.
 • Druge funkcije opravljajte enako kot učitelji, na primer spremljanje šole in kosila.

Kot učitelji glasbe v šoli se gibljejo med učilnicami, ki izvajajo pouk glasbe. Natančen učni načrt, ki ga pokrivajo, narekuje šolsko okrožje in stopnje, ki jih poučujejo. Običajno je močan poudarek na vokalnem pouku in glasbeni teoriji.

Nekatere šole imajo izbirne glasbene razrede, ki so naprednejši, na primer poučevanje instrumentov in več dela na glasbeni teoriji. Glasbeni učitelji so lahko odgovorni tudi za oblikovanje šolskih glasbenih produkcij ali za poučevanje šolskega benda.

Nekatere glasbene in glasbene trgovine imajo lastne učitelje glasbe. Ta nastavitev lahko deluje na več različnih načinov:

 • Neodvisni učitelji glasbe lahko najamejo prostor v trgovini, kot na primer neodvisni frizer najame salon in določi svoje cene.
 • Delavci v trgovini lahko v trgovini poučujejo glasbo in delijo dohodek s podjetjem.
 • V podjetju so morda zaposleni učitelji glasbe.

Ti učitelji glasbe se lahko poslužujejo vokalnega pouka, inštrumenta ali obojega. Lekcije so lahko zasebne ali skupinske.

Opomba: Neodvisni učitelji glasbe lahko delajo na določenih lokacijah, kot je najem prostora, kjer poučujejo. Lahko poučujejo v svojih domovih ali potujejo po domovih svojih učencev.

Glede na vsebino je delo zasebnega učitelja glasbe enako kot delo v šoli ali podjetju; glasbeni učitelji lahko poučujejo ne glede na vidik glasbe, pri katerem so najbolj usposobljeni, in se počutijo udobno. Ti učitelji glasbe so samozaposleni. Lahko poučujejo s polnim delovnim časom ali pa glasbo kot drugo delo.

Plača učitelja glasbe

Glasbeni učitelji, ki delajo v šolskem okolju, imajo fiksno plačo. Druge vrste glasbenih učiteljev so običajno plačane na uro. Pristojbine se določijo glede na tekočo stopnjo na območju, tako da lahko cenovno konkurenčno privabijo študente. Lahko začnejo svoje cene na spodnjem koncu spektra in sestavijo seznam strank. Po potrebi lahko redno spreminjajo svoje cene.

Za zasebne učitelje glasbe je plačilo običajno pričakovano ob predavanju ali celo prej, odvisno od dogovora učitelja in stranke. Zasebni učitelji glasbe običajno zaslužijo naslednje, če delajo polni delovni čas:

 • Srednja letna plača : 106,933 USD (51,41 USD / uro)
 • Najboljša 10% letna plača : 130.998 USD (62.98 USD / uro)
 • Spodnja 10% letna plača : 78.000 USD (37,50 USD / uro)

Vir : PayScale.com , 2019

Učitelji glasbe v šoli ali v podjetju zaslužijo naslednje:

 • Srednja letna plača : 41,234 USD (19,82 USD / uro)
 • Najboljša 10% letna plača : 67.965 USD (32.68 USD / ura)
 • Spodnja 10% letna plača : 27.639 USD (13.29 USD / uro)

Vir : PayScale.com , 2019

Pomembno: Učitelji glasbe, ki delajo v šolah, imajo pogodbe s svojimi delodajalci. Če v glasbeni trgovini najamete prostor za pouk, naj v pisni obliki piše nekaj, kar natančno določa dogovor, kot je najemnina, znesek obvestila, ki ga mora pogodbenica odpovedati, in ali trgovina naroči napotnice. Če delate zasebno, običajno ni učiteljev in učencev, vendar je dobro, da daste potrdila o plačilu in imate pisno izjavo o politikah, kot so odpovedi.

Izobraževanje, usposabljanje in certificiranje učiteljev glasbe

Kvalifikacije, ki jih potrebuješ, da postaneš učitelj glasbe, so odvisne od izbrane poklicne poti. Če želite delati v šoli, mora učitelj glasbe doseči naslednje:

 • Izobraževanje : Za pridobitev diplome iz glasbene izobrazbe ali s tem povezanih področij akreditirane visoke šole ali univerze je potrebna. Vadno delo lahko vključuje osnovne izobraževalne razrede o vodenju učilnic in otrokovem razvoju, pa tudi pouke o glasbi.
 • Izobraževanje : Zavzeti učitelji glasbe bodo morali opraviti ure opazovanja in poučevanja učencev v šolskem okolju in se obrniti na lokalne šole za usposabljanje in pripravništvo.
 • Certificiranje : Večina šol zahteva, da se učitelji glasbe certificirajo. Preučite zahteve in programe za certificiranje v svoji državi. Za poučevanje na eni ali več šolskih stopnjah boste morali opraviti tudi državni izpit, odvisno od ciljev.

Opomba: Če ste samozaposleni ali želite delati v podjetju, kot je glasbena trgovina, certificiranje morda ne bo potrebno. Če želite uspeti na tem področju, boste morali strankam in delodajalcem dokazati svoje znanje in veščine.

Spretnosti in kompetence učiteljev glasbe

Za to delo so običajno potrebna naslednja znanja:

 • Organizacijske veščine : zmožnost vzdrževanja in spremljanja evidenc učencev, računov za stranke in zasebnih sestankov, pa tudi poučevanja različnih harmonij, pesmi in programov v celotni šoli.
 • Medosebne spretnosti : Sposobnost dobrega povezovanja s strankami, študenti, starši in uslužbenci pri pouku skupinskih ali individualnih lekcij, organiziranju konferenc za starše in učitelje ali šolskih vajah.
 • Glasbena sposobnost : sposobnost izmenjave glasbe in glasbenega znanja določeni starostni skupini, bodisi v šoli ali zasebno.
 • Potrpežljivost in vpogled : Sposobnost učenja različnih vrst učencev za nadaljnje znanje in veščine.
 • Vodstvene sposobnosti : sposobnost pridobiti in zadržati pozornost študentov v bendu, orkestru ali učilnici.

Delovna perspektiva

Po podatkih ameriškega urada za statistiko dela naj bi se učna dela v desetletju, ki se je končalo leta 2026, povečala za približno 8%, kar je približno tako hitro kot povprečje za vse poklice. Povečanje vpisa učencev bi moralo povečati povpraševanje po šolskih učiteljih, rast zaposlenosti pa se bo razlikovala od regije. Glasbeni učitelj lahko napreduje k poučevanju glasbene vzgoje na ravni fakultete ali se vrne v šolo, da bi vodil pouk vodenja, da bi postal ravnatelj šole, če želi napredovanje.

Delovno okolje

Glede na to, ali učitelj glasbe dela v šoli ali podjetju, ali zasebno določa, kje delajo. Šolski učitelji glasbe delajo v učilnicah, avditorijih ali celo na prostem trenirajo in vodijo člane zasedbe na dogodkih, kot so nogometne igre. Učitelji glasbe, zaposleni v podjetjih, lahko delajo na lokaciji podjetja, kot je glasbena trgovina, in strankam nudijo pouk v določeni sobi. Tisti, ki nudijo zasebna navodila, lahko najamejo prostor, uporabljajo svoj dom ali obiščejo stranke na svojem domu.

Urnik dela

Delovni čas se razlikuje glede na vrsto zaposlitve. Glasbeni učitelji, ki delajo v šolah, poučujejo v času šolskih ur, vendar ne delajo, ko so šole zaprte, na primer med vikendi, počitnicami in poletnimi meseci. Učitelji pa se lahko v tem času odločijo za ure šolskih ur ali učitelje zasebno. Tisti, ki delajo zasebno ali v podjetju, lahko delajo s krajšim ali polnim delovnim časom ali pa imajo to celo kot drugo zaposlitev.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *