Hur man skriver en effektiv Resume

Posted on

 Hur man skriver en effektiv Resume

Vad är en meritförteckning, och varför du behöver en när du jobbsökande? Ett CV är en skriftlig sammanställning av din utbildning, arbetslivserfarenhet, referenser och prestationer. De flesta professionella positioner kräva att de sökande att lämna in ett CV och personliga brev som en del av ansökningsprocessen.

I många fall är ditt CV det första dokumentet en rekryteraren kommer att titta på när du granskar din ansökan, och därför är en sann ”första intryck.” Därför är det viktigt att lägga tid och kraft på att utveckla och upprätthålla en uppdaterad och korrekt CV.

Oavsett om du skriver ditt första CV, eller om du inte har uppdaterat din på ett tag och det behöver uppfriskande, här är en steg-för-steg-guide att skriva ett CV som hjälper dig att få jobbet du vill ha.

Gå igenom Syftet med en CV

Tänk på ett CV som ”self-annonsering” som sammanfattar din upplevelse på en sida. Ditt CV är en av de viktigaste bitarna av din ansökan. Det ger rekryteraren en översikt över de kvalifikationer som du har för jobbet som du söker.

Du bör också bekanta dig med skillnaden mellan ett CV och ett personligt brev:

  • En återuppta normalt skickas med ett personligt brev, som är ett dokument som ger ytterligare information om dina kunskaper och erfarenheter i bokstavsform.
  • Ett CV är en kortfattad, ofta punkt Sammanfattningsvis medan ett följebrev höjdpunkter och expanderar på vissa egenskaper eller prestationer som skulle vara unika eller ideal tillgångar för visst jobb.

Börja med att göra en Brain Dump av dina erfarenheter

En effektiv återuppta lägger ut en sammanfattning av kvalifikationer som kommer att driva rekryteraren eller arbetsgivaren att gå vidare och inbjuder dig att intervjua för tjänsten.

Samt uppgifter om kompetens, utbildning och arbete historia, återupptas kan också ha valfria delar, såsom ett mål, sammanfattande, kompetens eller karriärhöjdpunkter. Dessa sektioner kan läggas till efter att du har sammanställt all fakta du behöver för att lista på ditt CV.

För många människor, kan det vara bra att sitta ner med en penna och papper eller en tom Word-dokument, och skriva ned sitt arbete historia från början till slut. Självklart, om du har varit i arbetskraften under många år, är detta inte kommer att vara tidseffektivt, så du kan välja att fokusera på dina mest framträdande och relevanta positioner.

Gör en lista över din arbetslivserfarenhet

Oavsett din strategi kommer ditt mål vara att ta fram en kronologisk lista över erfarenhet som är relevant för de jobb du söker till. Även om detta bör fokusera på professionell arbetslivserfarenhet, kan du även utmärkelser eller utmärkelser, volontär eller gemenskap erfarenhet, post-grad kurser och kompetens, samt din högskoleutbildning, som kan röra sig i botten av ditt CV när du får din första jobb efter college.

När du arbetar på din hjärna dumpa, se till att inkludera namnet på företaget, dess läge, datum för anställning, och flera punkter som beskriver din roll och ansvar för varje position du anger. Även om du kan behöva expandera på punkter senare, behöver du denna information på ett minimum.

Fokus på dina prestationer

När du skriver beskrivningarna för de jobb du har hållit, fokusera på vad du åstadkommit i varje position snarare än vad du gjorde. Notering kvantifierbara resultat i ett numeriskt sätt (ökade försäljningen 20%, minskade kostnaderna med 10%, till exempel) kommer att hjälpa ditt CV sticker ut.

Var noga med att matcha de prestationer till de kriterier som arbetsgivaren söker i platsannonsen.

Om det är utmanande (och det kan vara!) För att skriva CV beskrivningar som kommer att fånga uppmärksamheten hos rekryteraren, granska dessa tips för hur du gör ditt CV anställningar låter bättre – och få du valde för en intervju.

Vad att lämna bort ditt CV

Det finns vissa saker som inte hör hemma på ett CV för ett jobb. Vad du utesluter är lika viktigt som vad du inkludera. Helst bör ditt CV spegla erfarenhet som är relevant för det jobb du söker, och typiskt inte mer än tio till femton år tillbaka i tiden. Eftersom ditt CV bör om möjligt inte vara längre än en eller två sidor, kan du behöva nix vissa poster.

Till exempel, om du tog ett jobb och bara stannade där för en månad eller så, skulle du inte vill inkludera den positionen. Om du har varit ute på college i mer än fem år, är det i allmänhet bäst att ta bort eventuella praktik du har haft, förutsatt att du har andra professionell arbetslivserfarenhet för att fylla tomrummet.

Detta är dock ett fall där du vill använda sunt förnuft. Om du gick på college för marknadsföring och hade en marknadsföring praktik din sista år, då arbetade som en server för de kommande åren, skulle du vilja inkludera din marknadsföring praktik.

I slutändan, vill du försöka hitta en balans mellan inklusive upplevelse som är både aktuell och relevant.

Välj ett CV Style

Det finns flera grundläggande typer av meritförteckningar som används för att ansöka om lediga jobb. Innan du spenderar tid på att skriva upp alla detaljer kring varje position du har haft, bör du bestämma vilken typ av CV att använda, eftersom det kan påverka hur du beskriva, organisera och lista din erfarenhet, utbildning, kompetens, kvalifikationer och annan referenser för anställning.

Dina alternativ inkluderar:

  • Kronologisk – Den vanligaste återuppta typ, där du anger din arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning, från den mest till den minst nyligen.
  • Funktionell – En funktionell CV fokuserar på dina kunskaper och färdigheter i stället för ditt arbete historia.
  • Kombination – Den här typen av CV listar dina kunskaper och erfarenheter innan din anställning historia.

Vilken Resume typ är rätt för dig?

Vilken typ CV ska du använda för ditt jobbsökande? Det beror på vad du försöker åstadkomma. Målet för alla CV är att visa en rekryteraren den sökandes styrkor, färdigheter och erfarenhet på så kort tid som möjligt. Enligt en studie, rekryterare spendera så lite som sex sekunder granska ett CV innan vi går vidare till nästa, så det är i ditt bästa intresse att sätta dina bästa egenskaper och prestationer på en framträdande plats på sidan.

Dessutom kan funktionella eller kombinations återupptar också vara användbart om du försöker att dra läsarens uppmärksamhet bort från något – nämligen stora luckor i ditt arbete historia eller omvägar i orelaterade fält.

Börja sammanställa ditt CV

När du har beslutat om en meritförteckning typ, är det dags att börja skriva ditt CV. Du behöver inte börja om från början. Först granska exempel på CV typ du har valt. Välj sedan en mall som du kan kopiera och klistra in i ett dokument, och sedan fylla på med ditt eget arbete historia.

Oavsett vilken typ av CV du väljer, syftar till att skräddarsy ditt CV till det jobb du söker. Även om det är helt acceptabelt att använda en meritförteckning mall, som du anpassar för att passa varje arbetsbeskrivning, är det en dålig idé att skicka exakt samma CV till flera öppningar, även inom samma område.

Ditt mål bör vara att skriva ditt CV med både robotar och människor i åtanke. Många organisationer använder Sökande Tracking System för att sortera och veterinär återupptas innan rekryterare någonsin ta en titt på dem. Detta innebär att du kan ha den bästa upplevelsen och kvalifikationer i hela området för kandidater, och en ganska ordentlig CV förutom, men informationen kommer att falla mellan stolarna om ditt CV inte innehåller rätt sökord. Bra sökord kommer att hänvisa inte bara till erfarenhet men till arbetsbeskrivningen i utstationering också.

Formatera ditt CV

När du har skrivit och organiserade informationen beroende på vilken typ av CV du har valt, se till att formatera den enligt typiska professionell standard. Du bör använda konsekvent avstånd hela tiden, och lika stora marginaler på alla sidor om möjligt. Det är i allmänhet bäst att hålla sig till din ordbehandlare standardinställningar, men i vissa fall, om du krymper marginalerna på vänster, höger, topp och botten, detta kan hjälpa köpa mer utrymme för att passa din CV på en sida.

Även visuella eller infographic återupptar har blivit trendigt i vissa branscher är det alltid ett säkert kort att hålla med traditionell formatering: vit sida, svart text, läsbar typsnitt. Välj en grundläggande typsnitt som Arial, Times New Roman, Calibri, Helvetica eller Georgien. Helst bör din teckenstorlek inte vara större än 12 och inte mindre än 10,5.

Även om du bara skicka in kopior digitalt, är det en bra idé att skriva ut ditt CV (som det är möjligt att rekryterare kan göra så) för att vara säker på att det skrivs ut på en enda sida, och är lätt att läsa i tryckt form. Läsning över en utskriven kopia av ditt CV kommer också att hjälpa dig att se till att det finns gott om vitt utrymme på sidan och det ser professionell.

Korrekturläs, Korrekturläs och Korrekturläs Again

Inte ens professionella korrekturläsare kan enkelt korrekturläsa sitt eget arbete. När du har gjort ett stavfel, det är svårt att fånga det själv. Av den anledningen är det en bra idé att ha en eller två betrodda vänner ta en titt på ditt CV innan du skickar det för övervägande.

Tänk på din CV som ett levande dokument

På kort sikt bör du justera din CV baserat på varje jobb du söker till. Till exempel, om en position du söker verkar väga ett visst ansvar eller fokusera framför en annan, bör du vara säker på ditt CV förmedlar din kompetens inom detta område.

Samtidigt, bör du uppdatera ditt CV med erfarenhet som den utvecklas, att lägga till några nya färdigheter du lärt, kurser du har tagit eller utmärkelser du vunnit.

Det är mycket lättare att uppdatera ditt CV med jämna mellanrum än allt på en gång, så även när du är anställd, som en påminnelse om att uppdatera ditt CV var tredje månad, medan informationen är fortfarande färskt i huvudet. Detta kommer att göra din nästa jobbsökande mycket lättare, om du väljer att byta företag eller yrken i framtiden.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *