Fel kell tennie önéletrajzát a TikTokon?

Posted on

Fel kell tennie önéletrajzát a TikTokon?

Ha a TikTokon, a rövid videókat tartalmazó népszerű közösségimédia-alkalmazáson használja, megszokhatta, hogy szórakozásnak tekintse, egy csomó hírrel és információval. Más közösségi média platformokhoz, például a Facebookhoz , a LinkedInhez és a Twitterhez hasonlóan azonban a TikTok is beilleszthető az álláskeresésbe. Például az olyan hashtagek követése, mint a #careertok és a #jobsearch, a TikTok végtelen folyamához vezet, amelyek tanácsokat és tippeket kínálnak.

Annak eldöntéséhez, hogy a TikTok értékes eszköz-e a karrierje szempontjából, megvitatjuk a TikTok önéletrajzi eszközét, az önéletrajz közösségi hálózaton való közzétételének előnyeit és hátrányait, valamint az ehhez kapcsolódó tippeket.

Kulcs elvitelek

 • Nem kell feltöltenie önéletrajzát a TikTokon. Lehet, hogy nem ez a legéletképesebb toborzási eszköz a munkaadók számára (egyelőre), ezért ha jobban szereti a papíralapú önéletrajzot, maradjon ennél.
 • A TikTok önéletrajzok készítése szórakoztató lehet, jobban kiemelheti erősségeit, és felhívhatja magára a figyelmet. Az önéletrajzok platformon való közzététele azonban időigényes lehet, korlátozott teret biztosíthat önmaga reklámozására, elfogultsághoz vezethet, és nem felel meg az Ön személyiségének.
 • Mint szinte minden, ami az álláskereséssel kapcsolatos, Önnek is meg kell terveznie és felkészülnie, mielőtt elkezdi. Tudd, mit fogsz mondani, ötleteljen a látványelemeken, és győződjön meg arról, hogy jó környezetben van, mielőtt forgatás és megosztást végez.

A TikTok folytatódik

Sok felhasználó nem csak passzívan szkenneli a TikTok-ot tanácsért, hanem alkalmazáseszközként és videós önéletrajzok megosztására is használja az alkalmazást. 2021 júliusában a TikTok elindított egy TikTok Resumes néven ismert kísérleti programot, hogy ösztönözze ezeket az erőfeszítéseket, és olyan jól ismert cégek, mint a Chipotle és a Target felkérték az embereket, hogy jelentkezzenek belépő szintű pozíciókra az alkalmazáson keresztül. 1

“Ha elkezdi használni a TikTok Resumes funkcióját, akkor megszakítja a sort, és gyorsabban megfontolják az interjúkat, mint számtalan álláskereső, akik szerint ez egy hóbort” – mondta Rob Barnett, keresési tanácsadó és a Next Job, Best Job szerzője: A fejvadászok 11 stratégiája, hogy azonnal felvegyék

Tipp : A közösségi média platformok óriási előnyt jelenthetnek az álláskeresésben – csak ügyeljen arra, hogy ezeket a teendőket és a mit ne tegye észben.

De van néhány lehetséges árnyoldala az önéletrajz TikTokon való közzétételének – ez a taktika nem mindenkinek való. Például, ha nem felhasználó a platformon, nem biztos, hogy megéri fiókot létrehozni, csak hogy állásra jelentkezzen.

Tudjon meg többet az önéletrajz TikTokon való közzétételének előnyeiről és hátrányairól, valamint tippeket, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha álláskereséshez használja az alkalmazást.

Az önéletrajz TikTokon való közzétételének előnyei és hátrányai

Íme, mit kell szem előtt tartania, mielőtt felteszi önéletrajzát a TikTokon.

Profik

 • Élvezetes lehet létrehozni. Ha aktív a TikTok jelenléte, és szereti használni a platformot, viszonylag könnyű lehet létrehozni egy TikTok-ot, és akár szórakoztatóbb is lehet, mint a kísérőlevelek írásának szokásos rutinja.
 • A TikTok önéletrajzai jobb munkát végezhetnek az erősségei kiemelésében. „A videók segítik személyiségének és önbizalmának megnyilvánulását – ellentétben a szokásos önéletrajzzal” – mondta Andrew Fennell, a StandOut CV, az önéletrajzi és karriertanácsadó szolgálat korábbi toborzója és igazgatója a The Balance-nak e-mailben.
 • Aktuális lehet. Természetesen, ha a közösségi médiában vagy olyan szerepekben szeretne dolgozni, amelyek közé tartozik a PR vagy marketing, a TikTok önéletrajza jó módja lehet annak, hogy megmutassa erősségeit a menedzserek felvétele előtt. Szinte meghallgatásként vagy portfólióként működhet. „Sok modern munka jelentős technikai know-how-t igényel, olyanokat kell keresni, akik képesek videókat szerkeszteni, hangot összevágni és szórakoztatóvá tenni a dolgokat. A pixel-tökéletes TikTok megalkotása megmutatja kreatív szakértelmét” – mondta Flynn Zaiger, az Online Optimism, a TikTok marketingügynökség vezérigazgatója a The Balance-nak küldött e-mailben.
 • A TikTok önéletrajzai felkeltik a figyelmet. Tegyen közzé egy önéletrajzi videót a TikTokon, és „megvan az esélye, hogy elterjedjen, megosztható legyen, és esetleg a megcélzott iparágban dolgozók is láthassák” – mondta Fennell. Ezenkívül hashtagek és releváns címkék használatával kapcsolatba léphet álmai cégével – mondja.

 Hátrányok

 • Ügyeljen az elfogultság lehetőségére. Amikor megosztasz egy papíralapú önéletrajzot, a munkaadók nem látják, hogy nézel ki. (Ritka kivételektől eltekintve, mint például a modellezési vagy színészi állásokra jelentkezők esetében, nem célszerű fényképeket mellékelni az önéletrajzhoz.) „Sok munkáltató aktívan elkezdett dolgozni az önéletrajzok torzításának csökkentése érdekében, olyan felvételi eljárásokat alkalmazva, amelyek eltávolítják a nemet, a neveket vagy a neveket. akár az oktatási háttér is a rendszerszintű torzítás csökkentése érdekében” – mondta Zaiger. A videós önéletrajzzal azonban a munkaadók már a kezdetektől látni fogják a megjelenésedet. Ez tudatos vagy tudattalan elfogultságot tesz lehetővé a menedzserek felvételekor – a kinézete befolyásolhatja, hogy a munkaadók megkeresik-e vagy sem.
 • Időigényes lehet. A TikTok-videók rövidek, de egy koherens, a munkának megfelelő üzenet közvetítése ennyi idő alatt kihívást jelenthet. A másodperces videó elkészítése órákig tarthat.
 • A hely korlátozott. A rendszeres önéletrajzok papíron az emberek néha nehezen tudják csökkenteni a tapasztalataikat. Karrierje egy pontján lehetetlenné válhat az egyoldalas önéletrajz. Most gondoljon arra, hogy pillanatok alatt kiemeli tapasztalatait. Ez nehéz lehet, különösen részletesebb, komolyabb részletek esetén. „Bár a TikTok képes bemutatni az Ön személyiségét, egy ilyen rövid klipben kicsit nehezebb a portfóliójának vagy tapasztalatának komolyabb aspektusait alkalmazni” – mondta Zaiger.
 • A munkaadók és a munkaerő-felvételi vezetők talán nem is látják. Sokan láthatják a TikTok önéletrajzát. De vajon ők lesznek a megfelelő emberek? Ha a vállalati toborzók és munkaerő-felvételi vezetők nem a munkaerő-felvételre gondolnak az alkalmazással, előfordulhat, hogy nem tudja felkelteni a figyelmüket. És egyes iparágak nem tekintik a TikTok önéletrajzát professzionális gambitnak – gondoljunk csak a jogra, az orvostudományra, a pénzügyekre, jegyzi meg Fennel.
 • Nem mindenkinek való. Lehet, hogy a videós önéletrajz nem a legmegfelelőbb az Ön számára. „Ha nem vagy magabiztos a kamerában, jobb, ha nem használja ezt a módszert” – mondta Fennell.
 • Vírusos lehetsz. Ez profi lehet, ha felkelti a menedzserek figyelmét olyan cégeknél, ahol szeretne dolgozni. Fenell szerint a másik oldala az, hogy ha a videót széles körben megosztják, negatív visszajelzéseket kaphat.

Ha az önéletrajz közzététele a TikTokon egy kicsit kényelmetlenül érzi magát, nem vagy egyedül.

Egy 2021. augusztusi Gen Z felmérésben, amelyet a Tallo, a diákokat főiskolákkal és vállalatokkal összekötő online platform végzett, 48%-uk elégedett volt a videós önéletrajz készítésének ötletével – 48%-uk pedig nem. És csak a válaszadók 26%-a mondta azt, hogy feltenné önéletrajzát a TikTok platformjára.

Tippek önéletrajzának a TikTokon való közzétételéhez

Ha önéletrajzát közzéteszi a TikTokon, ügyeljen arra, hogy tartsa szem előtt a következő taktikákat.

Gyakoroljon, mielőtt közzéteszi

Fennell javasolja, hogy ne készítse el TikTok önéletrajzát gyakorlás nélkül. Azt szeretné, ha a szavai „tömörek” és „jól felépítettek” legyenek – mondta, azzal a céllal, hogy kimutassa személyiségét, de a megjelenése professzionális maradjon.

Hasznos lehet egy szkript létrehozása. “Míg a legjobb TikTokok némelyike ​​spontánnak érezheti magát, a TikTok folytatását meg kell tervezni” – mondta Zaiger, megjegyezve, hogy ha leírod, amit mondani szeretnél, akkor semmi fontosat nem felejtesz el.

De még akkor is, ha egy forgatókönyvön dolgozik, törekedjen arra, hogy természetes hangzású legyen – ne legyen merev és túl gyakorlott. „Ne beszélj úgy, mint a kamera előtt. Pontosan úgy kommunikálj, mint ha szemtől szemben ülnél a következő főnököddel” – mondta Barnett.

Fontos: Ügyeljen arra, hogy fiókja nyilvános legyen, hogy a cégek megtekinthessék önéletrajzát.

Használja ki a látványvilág előnyeit

Lépjen túl azon, hogy a kamerába beszél, és használja fel az összes vizuális eszközt a jelöltség támogatására. „Tartalmazzon képeket a karrierje során elért eredményeiről (díjak, sajtóhírek, fotók stb.), valamint vizuális elemeket, hogy megerősítse mondanivalóját” – mondta Fennell.

Felállítani a színpadot

Gondolj arra is, hogy mit viselsz, mi van a háttérben, és a videó általános megjelenésére is. Nyilvánvaló, hogy a TikTok egy alkalmi médium az önéletrajz közzétételére. Ennek ellenére gondolja át, milyen benyomást kelt a videóval.

Ez kisebb beruházásokat jelenthet. „Egy csengőfény vagy jobb háttér különbséget tehet egy amatőr és egy profi megjelenésű TikTok önéletrajz között” – mondta Zaiger.

Legyen óvatos azzal kapcsolatban, amit bemutat

Ne feledje, a TikTok-ot egy maroknyi ember láthatja – de az is lehet, hogy vírusos lesz. Győződjön meg arról, hogy a helyes utat képviseli, és ha nagy közönség figyelmét felkelti, semmi sem hozhat zavarba, vagy veszélyt jelenthet. Fenell szerint biztosnak kell lennie abban, hogy az önéletrajzi videója nem tartalmaz olyan személyes adatokat, amelyeket a személyazonosság-tolvajok felhasználhatnak.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *