Tips för att skriva din första CV

Posted on

Tips för att skriva din första CV

Om du är orolig om att skriva din första CV eller kämpar med uppgiften, du är inte ensam! Men det behöver inte vara skrämmande.

Många studenter och nyutexaminerade oroar sig för att de inte har tillräckligt med erfarenhet för att skapa en övertygande CV. Men oroa dig inte. Det finns många sätt att framhäva dina kunskaper och erfarenheter, även om detta är ditt första jobb.

Läs nedan för att få råd om hur man skriver ett starkt första CV som kommer att generera intresse och intervjuer.

Vad göra innan skriva ditt CV

Innan du ens börjar skriva ditt CV, finns det några åtgärder du kan vidta. Tänk på att målet med ditt CV är att visa arbetsgivaren att du är en stark kandidat för jobbet, och att du kommer att höja värdet på företaget.

För att göra detta framgångsrikt, måste du veta vad potentiella arbetsgivare letar efter. Börja med att forska platsannonser som intresserar dig. Gör en lista över sökord som du hittar i platsannonser, såsom ofta nämnda krav eller färdigheter. Du kommer att vilja fokusera på dessa i ditt CV att imponera på arbetsgivaren.

Fråga erfarna medarbetare vad de anser viktigt när de gör anställningsbeslut. Överväga att hålla några informativa intervjuer med personer inom ditt område för att få en känsla för vad som är viktigast för den typ av jobb du tittar på.

Du kan också läsa facktidskrifter och webbplatser med anknytning till ditt mål industrin. Fördjupa dig i din valda området och lära sig så mycket som möjligt. När du vet vad som är viktigt för arbetsgivare kan du rikta ditt CV att hantera dessa frågor.

Tips för att skriva din första CV

 • Markera utbildning. Om du är student eller nyligen student, är din utbildning en av dina största tillgångar. Sätt avsnittet ”utbildning” av ditt CV mot toppen av sidan. Inkludera inte bara skolan du gick till och graden du fick, men alla andra prestationer. Kanske du hade en hög GPA, eller gjorde Dean: s lista. Om du studerat utomlands, kan du inkludera detta. Arbetsgivarna är imponerade av nyutexaminerade akademiska prestationer, så markera dessa.
 • Betona alla relaterade erfarenhet. Du kanske har begränsad arbetslivserfarenhet, men du har gott om andra erfarenheter som du kan dra nytta av. Tänk på klubbar som du har deltagit i, praktik du har hållit och frivilliga positioner du har arbetat. Alla dessa kan listas under ”Related Experience” eller liknande kategori.
 • Lämna ut vad som inte är relevant. Det viktiga är att betona de saker som visar ditt värde för företaget och att lämna ut de saker som inte gör det. Till exempel, om du funderar på att arbete i informationssystem kommer din programmering praktik vara viktigt, men det faktum att du har vunnit utmärkelser för vattenskidåkning kommer inte! Ta inte med hobbies eller erfarenheter om de hänför sig till jobbet.
 • Nämn prestationer. Under varje erfarenhet, kan du lista några av de uppgifter som du hålls i det jobbet eller position. Men utöver att bara säga vad du gjorde. Lista alla resultat som visar att du kan tillföra värde till en organisation. Till exempel kanske du vunnit ”Employee of the Month” på jobbet. Eller kanske du har skapat ett nytt register som ökad effektivitet på ett kontor. Inkludera alla exempel på gånger du mervärde till ett företag eller uppnått något.
 • Använd sökord. Titta tillbaka på listan över sökord som du genererade gemensamma kunskaper och krav för de jobb du söker. Försök att använda en del av dessa sökord i ditt CV. Detta kommer att visa rekryteraren, på ett ögonblick, att du är en bra passform för jobbet.
 • Titta på exempel. Speciellt när du skriver din första CV, är det en bra idé att titta på återuppta exempel. De kan hjälpa dig att bestämma hur du formaterar ditt CV, och vilken typ av information som ska ingå. Se till att ändra något prov återuppta att inkludera information som är specifik för dig, och det jobb du söker. Kolla in dessa studenter återuppta exempel, och dessa andra återuppta exempel.
 • Håll det kort. Speciellt om det är första CV, kanske du inte har en hel del information att inkludera. Ditt CV bör inte vara längre än en sida. Sikta på att fylla hela sidan, och samtidigt ha en bra mängd vitt utrymme i marginalen.
 • Redigera, redigera, redigera. Eftersom arbetsgivare får så många jobbansökningar kan något litet som ett stavfel kosta dig ett jobb. Var noga med att noggrant korrekturläsa ditt CV innan du skickar den till en arbetsgivare. Läs det för alla stavning och grammatiska fel, samt eventuella inkonsekvenser i format (som att använda olika typer av punktlistor). Be en vän eller familjemedlem, eller en karriär tjänster rådgivare, att även titta på det åt dig.

Återuppta Design Tips

Många är förvånade att lära sig att återuppta design är lika viktigt som innehållet, men det är helt sant. Forskning tyder på att ditt CV har mindre än 20 sekunder för att göra rätt intryck, så det måste vara iögonfallande och lätt att läsa.

Det finns många olika sätt att utforma och formatera ditt CV. Kolla in dessa återuppta mallar för att hjälpa dig att formatera din egen CV. Med hjälp av en mall kommer att göra det enklare att skapa ditt CV. Inte bara kommer det att spara tid, men det kan också minska formaterings fel. Du kan titta på de här andra återuppta mallar tillgängliga via Microsoft Word och Google Docs.

Första Återuppta Sample

Barry Allen
1234 High Street • Athens, GA 30.603 • (123) 456-7890 • barry.allen@email.com

MERITER SAMMANFATTNING
Top rankade tennisspelare hävstångs college och pro tour spelupplevelse att utmärka sig som en tennistränare.

Tennis Coaching : Kunna utnyttja 10 års konkurrens tennis erfarenhet att utforma och leda dynamiska junior och vuxna kliniker och ge kvalitet instruktion till spelare i alla åldrar.

Sports Management : Utbildad i tennisturnering händelse samordning och marknadsföring.

Certifieringar : United States Professional Tennis Association (USPTA) och Professional Tennis Registry (PTR) certifierade, HLR, första hjälpen

Nyckel Styrkor : karismatisk och mycket motiverande coaching stil, kapitalisera på individuella styrkor och ger stöd för att övervinna personliga utmaningar.

UTBILDNING

BSEd i Sport Management (juni 2018)
University of Georgia, Athens, GA
Män s Tennis Team; Tennis stipendium; Sports Business Club

ERFARENHET HÖJDPUNKTER

University of Georgia, Athens, GA

Student, Sports Management (09 / 2014-06 / 2018)
Avslutade omfattande fyra år studier i Sports Management. Key kurser ingår läroplan i idrott event management, PR, marknadsföring och ekonomi.

 • Intjänade 4 MVP utmärkelser för NCAA D1 tennis programmet uppnår Top 100 USTA ranking, All-stat och Top staten turneringen finish.
 • Förutsatt tennislektioner för barn i åldern 5 till 14 vid universitets sponsrade sommarkliniker tennis.
 • Vann två i kategori I USTA SM.
Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *