Ska du lägga upp ditt CV på TikTok?

Posted on

Ska du lägga upp ditt CV på TikTok?

Om du är på TikTok, den populära appen för sociala medier med korta videor, kanske du är van att tänka på det som underhållning, med en skvätt nyheter och information. Men som med andra sociala medieplattformar som Facebook , LinkedIn och Twitter kan TikTok också vävas in i ditt jobbsökande. Till exempel, att följa hashtags som #careertok och #jobsearch leder till en oändlig ström av TikToks som erbjuder råd och tips.

För att hjälpa dig att avgöra om TikTok är ett värdefullt verktyg för din karriärväg kommer vi att diskutera TikTok CV-verktyget, för- och nackdelarna med att publicera ditt CV på det sociala nätverket och tips för att göra det.

Nyckel takeaways

 • Du behöver inte lägga upp ditt CV på TikTok. Det kanske inte är det mest lönsamma rekryteringsverktyget för arbetsgivare (för nu), så om du är mer bekväm med ett pappers-CV, håll dig till det.
 • TikTok-cv kan vara roliga att skapa, lyfta fram dina styrkor bättre och få uppmärksamhet. Men att lägga upp meritförteckningar på plattformen kan vara tidskrävande, ge begränsat utrymme att marknadsföra dig själv, leda till partiskhet och inte passa din personlighet.
 • Som nästan allt som har med ditt jobbsökande att göra, vill du planera och förbereda dig innan du börjar. Vet vad du ska säga, brainstorma bilder och se till att du befinner dig i en bra miljö innan du filmar och delar.

TikTok CV

Många användare söker inte bara passivt av TikTok efter råd – de använder appen som ett applikationsverktyg och för att dela video-cv. I juli 2021 lanserade TikTok ett pilotprogram känt som TikTok Resumes för att uppmuntra dessa ansträngningar, och välkända företag som Chipotle och Target bjöd in människor att söka till nybörjarpositioner via appen. 1

“Om du börjar använda TikTok CV-funktionen kommer du att klippa gränsen och komma i fråga för intervjuer snabbare än otaliga arbetssökande som tycker att detta är en modefluga”, säger Rob Barnett, executive search consultant och författare till Next Job, Best Job: En Headhunters 11 strategier för att bli anställd nu

Tips : Sociala medieplattformar kan vara en stor tillgång för ditt jobbsökande – se bara till att ha dessa att göra och inte göra i åtanke.

Men det finns några potentiella nackdelar med att lägga upp ditt CV på TikTok – taktiken är inte för alla. Till exempel, om du inte är en användare på plattformen kanske det inte är värt att skapa ett konto bara för att söka jobb.

Ta reda på mer om för- och nackdelarna med att lägga upp ditt CV på TikTok, tillsammans med tips att tänka på om du använder appen i ditt jobbsökande.

För- och nackdelar med att lägga upp ett CV på TikTok

Här är vad du ska tänka på innan du lägger upp ditt CV på TikTok.

Fördelar

 • De kan vara roliga att skapa. Om du har en aktiv TikTok-närvaro och älskar att använda plattformen kan det vara relativt enkelt för dig att skapa en TikTok och kan till och med vara något som känns roligare än den vanliga rutinen att skriva följebrev.
 • TikTok- CV kan göra ett bättre jobb med att lyfta fram dina styrkor. “Videor hjälper din personlighet och ditt självförtroende att komma fram – till skillnad från ett standard-CV”, sa Andrew Fennell, tidigare rekryterare och chef på StandOut CV, en CV- och karriärrådgivningstjänst, till The Balance via e-post.
 • Det kan vara relevant. Visst, om du funderar på att arbeta i sociala medier eller i roller som involverar PR eller marknadsföring, kan ett TikTok-CV vara ett sätt att visa upp dina styrkor för att anställa chefer. Det kan nästan fungera som en audition eller portfolio. “Många moderna jobb kräver betydande tekniskt kunnande, letar efter dem som kan redigera videor, klippa ihop ljud och göra saker underhållande. Att skapa en pixelperfekt TikTok visar upp din kreativa expertis”, sa Flynn Zaiger, VD för Online Optimism, en TikTok-marknadsföringsbyrå, i ett mejl till The Balance.
 • TikTok-meriter kan väcka uppmärksamhet. Lägg upp en CV-video på TikTok, och “den har chansen att bli viral, delas och möjligen ses av människor i branschen du riktar dig till”, sa Fennell. Dessutom kan du få kontakt med ditt drömföretag genom att använda hashtags och relevanta taggar, säger han.

 Nackdelar

 • Akta dig för risken för partiskhet. När du delar ett pappers-CV ser arbetsgivarna inte hur du ser ut. (Med sällsynta undantag, som för personer som söker modell- eller skådespelarjobb, är det inte lämpligt att inkludera foton i ditt CV.) “Många arbetsgivare har börjat aktivt arbeta för att minska partiskhet i CV:n, genom att använda anställningsprocesser som tar bort kön, namn eller till och med utbildningsbakgrund för att minska systemisk fördom”, sa Zaiger. Men med ett video-CV kommer arbetsgivarna att se ditt utseende från början. Detta kan tillåta medveten eller omedveten partiskhet hos anställande chefer – hur du ser ut kan då vara en faktor för huruvida arbetsgivare når ut eller inte.
 • Det kan vara tidskrävande. TikTok-videor är korta, men att få fram ett sammanhängande, arbetspassande budskap på den korta tiden kan vara utmanande. Den där sekunderslånga videon kan ta timmar att skapa.
 • Utrymmet är begränsat. På vanliga meritförteckningar på papper kämpar folk ibland för att trimma ner sin upplevelse. Någon gång i din karriär kan ett CV på en sida bli omöjligt. Tänk nu på att lyfta fram din upplevelse på bara några sekunder. Det kan vara svårt, särskilt med mer detaljerade, seriösa detaljer. “Medan TikTok kan visa upp din personlighet, är det lite svårare att använda de mer seriösa aspekterna av din portfölj eller erfarenhet i ett så kort klipp,” sa Zaiger.
 • Arbetsgivare och anställningschefer kanske inte ens ser det. Många människor kanske ser ditt TikTok-CV. Men kommer de att vara rätt personer? Om företagsrekryterare och rekryterare inte spenderar tid på appen med anställning i åtanke, kanske du inte kan fånga deras uppmärksamhet. Och vissa branscher kanske inte ser ett TikTok-CV som ett professionellt spel – tänk juridik, medicin, finans, konstaterar Fennell.
 • Det är inte för alla. Ett video-CV kanske inte passar dig bäst. “Om du inte är säker på kameran, är det bäst att inte använda den här metoden,” sa Fennell.
 • Du kan bli viral. Det här kan vara ett proffs om det leder till att fånga uppmärksamheten hos anställande chefer på företag där du skulle vilja arbeta. Baksidan, enligt Fennell, är att om videon delas brett kan du få negativ feedback.

Om det känns lite obehagligt att lägga upp ditt CV på TikTok är du inte ensam.

I en Gen Z-undersökning från augusti 2021 genomförd av Tallo, en onlineplattform som förbinder studenter med högskolor och företag, kände 48 % sig bekväma med idén att göra ett video-cv – och 48 % gjorde det inte. Och endast 26% av de tillfrågade sa att de skulle lägga upp sitt CV på TikToks plattform.

Tips för att lägga upp ditt CV på TikTok

Om du lägger upp ditt CV på TikTok, se till att ha följande taktik i åtanke.

Öva innan du postar

Skapa inte ditt TikTok-CV utan att öva först, rekommenderar Fennell. Du vill att dina ord ska vara “kortfattade” och “välstrukturerade”, sa han, i syfte att projicera din personlighet men behålla ditt utseende professionellt.

Det kan vara bra att skapa ett manus. “Medan några av de bästa TikToks kan kännas spontana, bör TikTok-återupptagningar planeras,” sa Zaiger och noterade att att skriva ner det du vill säga betyder att du inte kommer att glömma något viktigt.

Men även om du jobbar på ett manus, sträva efter att låta naturligt – inte stel och alltför inövat. “Prata inte som en person i kameran. Kommunicera precis som du skulle göra om du sitter öga mot öga med din nästa chef”, sa Barnett.

Viktigt: Se till att ditt konto är offentligt så att företag kan se ditt CV.

Dra fördel av det visuella

Gå längre än att prata med kameran och använd all bild du kan för att stödja din kandidatur. “Inkludera bilder på dina karriärprestationer (utmärkelser, pressbevakning, foton, etc.) såväl som bilder för att förstärka det du säger,” sa Fennell.

Förbered scenen

Tänk på vad du har på dig, vad som finns i din bakgrund och det allmänna utseendet på videon också. Uppenbarligen är TikTok ett avslappnat medium för att lägga upp ett CV. Tänk ändå på vilken typ av intryck du skickar med videon.

Det kan innebära att göra några mindre investeringar. “Ett ringljus, eller bättre bakgrund, kan göra skillnaden mellan ett amatör- och ett professionellt utseende TikTok-CV”, sa Zaiger.

Var försiktig med vad du presenterar

Kom ihåg att din TikTok kan ses av en handfull människor – men den kan också bli viral. Se till att den representerar dig på rätt sätt och att om den får uppmärksamhet från en stor publik, finns det inget som kan genera dig eller orsaka dig någon fara. Enligt Fennell vill du vara säker på att din CV-video inte innehåller personliga uppgifter som kan användas av identitetstjuvar.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *