5 Social kompetens för arbetslivet framgång

Posted on

5 Social kompetens för arbetslivet framgång

Vad är sociala färdigheter, och varför är de avgörande för arbetsplatsen framgång? Social kompetens, även kallad ”social kompetens”, är de som vi använder för att interagera och kommunicera med andra människor. Dessa färdigheter omfattar både verbala färdigheter (sätt att tala med andra människor) och icke-verbala färdigheter (ditt kroppsspråk, gester och ögonkontakt).

Varför arbetsgivarna Value sociala färdigheter

Social kompetens är viktiga mjuka färdigheter – de personliga egenskaper (i motsats till professionella hårda färdigheter som förvärvats genom utbildning eller arbetslivserfarenhet) som är nyckeln till att interagera med andra. Nästan varje jobb kräver sociala färdigheter. Om du arbetar på ett lag, måste du kunna komma överens med andra. Om du arbetar med kunder, måste du lyssna uppmärksamt på sina frågor och funderingar. Om du är chef, kommer du att uppmanas att motivera anställda.

Notera : Även om ditt jobb inte innebär att interagera med andra människor så mycket, du behöver fortfarande ha några sociala färdigheter för att interagera med din arbetsgivare och kollegor.

Eftersom sociala färdigheter är så viktiga, ser nästan varje arbetsgivare för kandidater med dessa kompetenser. Det är därför viktigt att du visar att du har en stark social kompetens i ditt CV, personligt brev, och intervjun.

Här är en lista över de fem sociala kompetens som arbetsgivarna söker i kandidater för anställning. har också en titt på de efterföljande tips om hur man kan visa att du har social kompetens i hela ditt jobbsökande.

Topp 5 sociala färdigheter

1. Empati

Empati är en mycket viktig färdighet. Att interagera väl med andra, måste du kunna förstå hur de känner. Empati är särskilt kritiskt när det handlar om kunder som kommer till dig med frågor eller problem. Du måste uttrycka genuint intresse för sina problem, liksom att hjälpa till att lösa dem.

2. Samarbetet

Samarbetet är särskilt viktigt när man arbetar på ett lag, där du kommer att krävas för att samarbeta med andra för att nå ett gemensamt mål. Men även om du inte arbetar på ett lag, är samarbetet fortfarande nödvändigt vid de tillfällen när du ombeds att arbeta tillsammans med kollegor att bidra till att uppnå målen för din organisation.

3. muntlig och skriftlig kommunikation

Verbal kommunikation är förmågan att uttrycka sig med hjälp av tydliga språk som andra kan förstå. Du behöver fasta verbal kommunikation när du pratar med andra personligen eller på telefon. Skriftlig kommunikation kommer in i bilden när du skriver ett e-post, text, brev, rapport eller presentation – här är nödvändiga lämpliga grammatik, stavning och format.

4. Lyssna

En annan viktig kommunikation skicklighet som hjälper dig att interagera väl med andra lyssnar. Du måste kunna lyssna noga på vad din arbetsgivare säger åt dig att göra, vad dina kollegor säger i ett möte, och vad dina anställda ber dig. Du måste lyssna på kundernas oro och uttrycka dem att du har förstått dem. Människor svarar bra på andra när de känner att de hörs.

5. Icke-verbal kommunikation

Medan verbal kommunikation är en viktig färdighet, så är icke-verbal kommunikation. Genom ditt kroppsspråk, ögonkontakt, och ansiktsuttryck, kan du uttrycka att du är en empatisk person som noggrant lyssnar på andra.

Hur att visa din sociala Sills Under en jobbsökande

Försök att visa att du har alla dessa sociala färdigheter genom ditt jobbsökande process. För det första, se till att införliva kompetens ord sociala diskuteras här ( ”empati”, ”samarbete”, ”muntlig och skriftlig kommunikation”, ”lyssna”, ”icke-verbal kommunikation”) i ditt CV. Bra ställen att använda dessa sökord i ditt arbete historia eller i ditt CV sammandrag (om du har en).

För det andra kan du använda dessa ord i ditt personliga brev. I kroppen av ditt brev, nämner en eller två av dessa kunskaper och ger konkreta exempel på en tid när du visade dem på jobbet.

För det tredje kan du använda dessa färdigheter ord i en intervju. Se till att du har minst ett exempel på en tid du utnyttjat alla de fem färdigheter som anges här. Naturligtvis kommer varje jobb kräver olika färdigheter och erfarenheter, så se till att du läser noggrant arbetsbeskrivning och fokusera på de färdigheter som anges av arbetsgivaren.

Tips : Intervjuer ger också perfekt forum för att visa din sociala talanger.

Se till att använda icke-verbal kommunikation som förmedlar ditt intresse i intervjun, arbetsgivaren och jobbet. Tala tydligt och lyssna noga på de frågor som ställs. Visar dessa social kompetens personligen är det bästa sättet att övertyga en arbetsgivare att du har vad som krävs för att utmärka sig i den position de erbjuder.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *