Kako spremljati stanje vloge za zaposlitev

Posted on

Kako spremljati stanje vloge za zaposlitev

Ko boste oddali prošnjo za zaposlitev, boste razumljivo nestrpno izvedeli, kje ste. Vendar se je treba zavedati, da lahko  postopek zaposlovanja  traja nekaj časa in da se vam morda ne boste javili takoj – ali pa sploh.

Na žalost je možno tudi, da morda nikoli ne boste prejeli odgovora, niti opisa, ki bi vas obvestil, da niste zaposleni ali da vas ne bodo kontaktirali na razgovoru.

Podjetja pogosto prejmejo na stotine (ali celo tisoče) prijav in preprosto nimajo časa za spremljanje. Drugi morda nimajo vzpostavljenega sistema za obravnavanje zavrnitev.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj se ne oglasite , in nasveti o tem, kdaj in kako ukrepati glede statusa prošnje za zaposlitev.

Preden nadaljujete

Preden nadaljujete, morate narediti nekaj stvari. Najprej preverite seznam delovnih mest, pa tudi e-pošto ali druge stike, ki ste jih imeli z vodjo zaposlovanja ali delodajalcem. Preverite, ali katera od te korespondence vključuje informacije o tem, kdaj lahko pričakujete odgovor od podjetja. Če vam dajo datum, počakajte do tega datuma, da nadaljujete.

Nasvet : Še preden oddate prošnjo za zaposlitev, lahko načrtujete čas za spremljanje spremnega pisma.

Na primer, na koncu spremnega pisma lahko navedete, da boste čez teden dni poklicali pisarno podjetja, da vam sledijo. Če pa je v seznamu delovnih mest izrecno navedeno, da prosilci ne smejo klicati ali e-pošto, potem tega ne vključite v svoje spremno pismo in ne spremljajte.

Kdaj preveriti svojo prijavo

Običajno je najbolje počakati teden ali dva, preden opravite poizvedbo. Pomembno je, da delodajalcu omogočite dovolj časa, da pregleda prošnje za delo in se pripravi na načrtovanje razgovorov. Če boste ukrepali prej, se boste lahko do delodajalca izkazali kot nagajivi ali nepotrpežljivi.

Najboljši načini za spremljanje

Tukaj so možnosti za nadaljevanje stikov z delodajalcem, vključno s primeri e-poštnih sporočil in nasveti, kaj reči, ko pokličete.

Nadaljujte po e-pošti ali na LinkedInu

Če imate e-poštni naslov za stik, lahko pošljete e-poštno sporočilo z nadaljnjim sporočilom, v katerem ponovno potrdite svoje veliko zanimanje za službo in omenite, da bi bili veseli priložnosti, da se srečate na razgovoru. Oglejte si primer nadaljnjega pisma, ki ga lahko prilagodite svojim okoliščinam.

Sporočilo LinkedIn je še ena možnost za nadaljevanje, še posebej, če nimate e-poštnega naslova delodajalca ali vodje zaposlitve, imate pa njihovo ime. Če poznate nekoga, ki je zaposlen v podjetju, se obrnite nanj in mu sporočite, da ste se prijavili za vlogo – morda se lahko vaša povezava obrne na vodjo zaposlovanja in spodbudi vašo prijavo.

Nadaljnji telefonski klic

 Če imate telefonsko številko vodje zaposlovanja, lahko pokličete. Omenite nekaj ključnih razlogov, zakaj vas tako zanima, in poudarite, zakaj je delo zelo primerno. Naučite se, kaj reči, ko pokličete.

Osebno spremljanje

Prav tako je sprejemljivo, da se osebno ustavite pri delodajalcu, ko ste predhodno osebno odložili vlogo:

  • Omenite lahko, da spremljate vašo prijavo in se sprašujete, ali bi vam lahko odobrili razgovor.
  • Morate biti pripravljeni na kratko omeniti osnovo vašega zanimanja in zakaj bi bili kvalificirani.
  • Prepričajte se, da oddajate pozitivno energijo, da ste primerno oblečeni in na topel in prijazen način vključite vse zaposlene ali delodajalce.

Opomba: Ne kontaktirajte podjetja osebno, če je bila vaša prijava oddana prek spletnega portala, e-pošte ali poslana prek polževe pošte.

Nasveti za nadaljevanje

Pomembno je, da ste v svoji komunikaciji vedno vljudni in profesionalni. Ne glede na to, ali komunicirate po e-pošti, telefonu ali osebno, poskrbite, da govorite (ali pišete) jasno in profesionalno. Če pišete, ne pozabite temeljito urediti svojega sporočila. Če se z nekom pogovarjate, bodite topli in prijazni.

Pomembno : ta sporočila in pogovori so še vedno vaš poskus, da naredite močan prvi vtis.

Ponovno izrazite svoje zanimanje za položaj, vendar to storite na kratko. Hitro in jedrnato ponovite, zakaj mislite, da bi bili primerni za to delo. Tako bo vaša aplikacija še bolj izstopala.

Če podjetje ni pripravljeno sprejemati odločitev ali intervjuvati ljudi, vprašajte, kdaj nameravajo začeti postopek intervjuja ali kdaj nameravajo sprejeti odločitve o zaposlovanju, da boste vedeli, kdaj se morate ponovno obrniti.

Naj bo vaše sporočilo, telefonski pogovor ali osebni obisk kratek. Želite narediti močan vtis, vendar tudi ne želite pretiravati s svojo dobrodošlico.

Kdaj odnehati

Če na pravi način sledite prijavi, lahko pritegnete pozornost na vašo kandidaturo in povečate verjetnost, da vas ne bodo spregledali. Vendar je pomembno, da delodajalca ne nadlegujete, saj lahko osebje odtujite.

Nasvet : Na splošno ne kontaktirajte delodajalca več kot trikrat in pustite nekaj tednov vmes med sporočili, razen če delodajalec predlaga drugače.

Če se po več poskusih nadaljnjega spremljanja ne oglasite, nadaljujte in se osredotočite na druge prošnje za zaposlitev.

 

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *