Hur man gör en karriär val när du är osäkra

Posted on

Hur man gör en karriär val när du är osäkra

Med tusentals alternativ, hur ska du välja en karriär  som är rätt för dig? Om du inte har någon aning om vad du vill göra, kan uppgiften verka oöverstigliga. Lyckligtvis är det inte. Följ en organiserad process och du kommer att öka dina chanser att göra ett bra beslut.

Bedöm själv

Innan du kan välja rätt karriär, måste du lära dig om dig själv. Dina värderingar, intressen, mjuka färdigheter och färdigheter, i kombination med din personlighet typ, göra vissa yrken en bra passform för dig och andra helt olämpligt.

Använd verktyg för självbedömning och  karriär tester  för att samla information om dina drag och därefter skapa en lista över yrken som är en bra passform baserat på dem. Vissa människor väljer att arbeta med en  karriär rådgivare  eller annan karriär proffs som kan hjälpa dem att navigera denna process.

Gör en lista Yrkes att utforska

Du har förmodligen flera listor av yrken framför dig på denna punkt-en som genereras av var och en av de verktyg som självbedömning du använde. För att hålla dig organiserad, bör du kombinera dem till en huvudlistan.

Först leta efter yrken som visas på flera listor och kopiera dem på en tom sida. Titel it “Yrken att utforska.” Dina självutvärderingar  visade att de är en bra passform för dig baserat på flera av dina egenskaper, så att de är definitivt värt att utforska.

Därefter hitta några yrken på dina listor som tilltalar dig. De kan vara karriärer du vet lite om och vill utforska ytterligare. Dessutom omfattar yrken som ni inte vet mycket. Du kan lära något oväntat.

Utforska Yrken på din lista

Vid denna punkt, kommer du vara stolta över du lyckats begränsa din lista ner till endast 10 till 20 alternativ. Nu kan du få lite grundläggande information om var och en av de yrken på din lista.

Hitta arbetsbeskrivningar och utbildning, utbildning och licenskrav i publicerade källor. Lär dig mer om möjligheter till avancemang. Använd regeringen producerade arbetsmarknadsinformation  för att få information om resultat och jobbutsikter.

Skapa en “kort lista”

Nu har du mer information, börjar begränsa listan ytterligare. Baserat på vad du lärt dig från din forskning hittills börja eliminera karriär som du inte vill att driva vidare. Du bör sluta med två till fem yrken på din “lista”.

Om dina skäl för att hitta en karriär oacceptabelt är icke-förhandlingsbara, passera den utanför listan. Ta bort allt med uppgifter som inte tilltalar dig. Eliminera yrken som har svaga jobbutsikter . Bli av med något yrke om du inte kan eller vill uppfylla de pedagogiska eller andra krav, eller om du saknar några av de mjuka färdigheter som krävs för att lyckas i den.

Conduct Informations Intervjuer

När du har bara ett fåtal yrken kvar på listan, börja göra mer djupgående forskning. Ordna att träffa människor som arbetar i yrken där du är intresserad. De kan ge stor kännedom om karriärer på din lista. Åtkomst till nätverket, inklusive Linkedin för att hitta personer med vem man ska ha dessa informativa intervjuer.

Gör ditt yrkesval

Slutligen, efter att göra allt din forskning, är du förmodligen redo att göra ditt val. Välj ockupationen som du tror kommer att ge dig mest tillfredsställelse baseras på all den information som du har samlat in. Inse att du får göra-overs om du ändrar dig om ditt val när som helst i ditt liv. Många människor ändrar sin karriär åtminstone ett par gånger.

Identifiera dina mål

När du gör ett beslut, identifiera dina lång- och kortsiktiga mål . Detta bidrar till att kartlägga en kurs mot småningom landar arbete i din valda fält. Långsiktiga mål tar vanligtvis ungefär tre till fem år att nå, medan du kan oftast uppfylla ett kortsiktigt mål i sex månader till tre år.

Låt forskning du gjorde om krävs utbildning vara din guide. Om du inte har alla detaljer, göra lite mer forskning. När du har all information du behöver ställa in dina mål. Ett exempel på ett långsiktigt mål skulle vara att slutföra din utbildning. Kortsiktiga mål inkluderar gäller för college, lärlingsutbildning, andra utbildningar och praktikplatser.

Skriv en karriär handlingsplan

Sätt ihop en  karriär handlingsplan ett skriftligt dokument som lägger ut alla steg du måste ta för att nå dina mål. Tänk på det som en vägkarta som tar dig från punkt A till B, sedan C och D. Skriv ner alla dina kort- och långsiktiga mål och de steg du måste ta för att nå var och en. Inkludera alla förväntade hinder som skulle kunna komma i vägen för att uppnå dina mål-och hur du kan övervinna dem.

Detta kanske låter som en hel del arbete, och det är. Men det är mycket lättare att skapa en karriärväg när du vet vad du vill. Med dessa steg tidigt kommer att spara en hel del kamp och osäkerhet i det långa loppet.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *