Hur man utvecklar och skriva en karriär handlingsplan

Posted on

Hur man utvecklar och skriva en karriär handlingsplan

En karriär Handlingsplanen är en färdplan som tar dig från punkt A (att välja ett yrke) till punkt B (att få ett jobb och avancera i din karriär ). Även kallad en individuell (eller Individual) karriärplan eller ett individuellt (eller individuell) karriärutvecklingsplanen , kommer det att hjälpa dig att nå dina karriärmål .

Innan du börjar

Till att börja utveckla en karriär handlingsplan först välja ett yrke. Det strävan kräver vanligen en betydande mängd ansträngning. För att förenkla uppgiften, eller åtminstone göra det mer ordnad, följ karriärplanering processen . Den består av flera steg. Den fjärde och sista är att skapa en karriär handlingsplan. Steg ett till tre i tur och ordning består av:

  1. Självutvärdering: Under detta steg använda flera verktyg för självbedömning för att lära sig om dina värderingar, intressen, färdigheter och personlighet typ. Ditt mål är att identifiera en lista över lämpliga yrken som matchar dessa egenskaper. Helst bör det finnas mellan 10 och 15 yrken på din lista.
  2. Karriär Exploration:  Nu när du vet vad yrken är lämpliga utifrån din självbedömning börjar utforska de som intresserar dig. Gör inte en omfattande utredning varenda karriär på listan endast de som är verkliga möjligheter förtjänar den sortens uppmärksamhet men åtminstone läsa en kort beslut inte att eliminera eventuella alternativ som bygger på förutfattade meningar om dem. Ockupationen som visas på ytan som något du skulle vilja kan hamna det som intresserar dig mest när du lär dig mer om det. Gräva djupare i de yrken som du skulle kunna tänka bedriver. Börja begränsa listan till cirka tre till fem yrken.
  3. Göra en match:  Beväpnad med information om flera karriärer, börja göra ett slutgiltigt beslut. Tänk på fördelar och nackdelar med varje alternativ. Överväg arbetsuppgifter, utbildningskrav , inkomster och jobb utsikter . Inte bara måste du njuta av ditt arbete, men det har också att stödja din livsstil ekonomiskt och bör ha anständiga utsikter till arbete. Det är viktigt att du ska kunna uppfylla de pedagogiska krav. Välj karriär att, baserat på dessa data, är den som passar bäst för dig.

Ställa dina mål

Nu när du har valt en karriär, är det dags att sätta upp mål som kommer att göra upp grunden för din karriär handlingsplan. Inkludera kortsiktiga mål som du kan nå på mindre än ett år och lång sikt de som kommer att ta från ett till fem år att uppnå.

En karriär Handlingsplanen är annorlunda än en enkel lista över mål. Den innehåller också alla de steg som du behöver ta för att nå dem. För att starta:

  • För det första att brainstorma komma med en lista över alla dina mål. Kom ihåg detta är din lista, och ingen dömer vad du sätter på den.
  • Kategorisera dem i två kategorier: kortsiktiga mål och långsiktiga mål. Ansökan till högskola eller ett utbildningsprogram, till exempel, kommer att ta mindre än ett år och är därför ett kortsiktigt mål och samtidigt få din examen eller avslutar programmet är i allmänhet en långsiktig en.
  • Identifiera eventuella hinder som kan hota din förmåga att nå dina mål och sedan ta reda på om och hur du kan övervinna dem. Om du inte kan finna hållbara lösningar, kan du behöva formulera dina mål. Om, till exempel, har du inlärningssvårigheter som kan hindra din förmåga att tjäna en examen, hitta en skola som ger studenterna resurser för att hjälpa dem att lyckas.

Skriv din karriär handlingsplan

Slutligen är det dags att skriva din karriär handlingsplan . Din tidslinje för att uppnå dina mål bör börja med dina kortsiktiga och avslutas med ditt primära mål, som vid det här laget bör få ditt första jobb. Vissa människor tycker att det är bra att börja sin plan i slutet. Det är staten målet som tar mest tid först, och arbeta dig bakåt. Det finns ingen hård och snabb regel, så länge som din plan är lätt för dig att förstå och följa.

Lista alla dina mål och ange hur lång tid, ungefär, det kommer att ta att uppnå det. Därefter, under vart och ett, skriva en punktlista över varje steg att nå detta mål kommer att kräva. Inkludera, liksom de hinder som kan komma i vägen, tillsammans med fungerande lösningar för att övervinna dem.

Din karriär handlingsplan bör vara flexibel. Var inte rädd för att göra ändringar i det som du går. Det kan vara nödvändigt att lägga till några kortsiktiga mål på vägen. När du når din slutliga långsiktiga mål, kanske du vill lägga till ytterligare en, tillsammans med mer kortsiktiga mål för att hjälpa dig att komma dit.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *