Как да извлечете максимума от своя стаж

Posted on

Как да извлечете максимума от своя стаж

За много студенти и наскоро завършили стажът е почти изискване за бъдеща работа на пълен работен ден. Без стаж дори някои позиции на начално ниво са недостъпни. Така че може да бъде лесно да третирате стажа като нищо повече от стъпало по пътя към „истинска“ работа – нещо, което да издържите, а не да се наслаждавате.

Но стажовете предлагат всякакви предимства извън заетостта след колежа. Понякога стажът може да разкрие, че планираната кариера или индустрия всъщност не е най-добрата за вас. Стажовете могат да ви помогнат да изградите мрежа от колеги и приятели, която може да продължи цял живот. Опитът от стаж може да ви направи удобни и уверени в офис среда. Но няма да получите всички тези предимства, ако просто се появявате и отброявате дните до края на вашия стаж.

Ето как да се възползвате максимално от стажа си и да запазите фокуса върху цялата си кариера, а не само върху първоначалното назначаване на работа.

Разширете знанията си

Опитайте се да научите за редица неща по време на вашия стаж. Образовайте се за индустрията и разнообразието от възможности за работа в нея. Ако стажирате в маркетинговия отдел, потърсете служители в редакционния екип или в отдела по програмиране. Наблюдавайте как тяхната работа се различава от вашата.

Стремете се да разберете компанията като цяло. Как е организирано? Каква е фирмената култура ? Кои служители се считат за звезди? Какво прави добър работник? Имайте предвид бъдещето си: Бихте ли искали да работите в компания като тази, в която сте на стаж, или бихте предпочели различна управленска или организационна структура? По време на интервютата ще получите въпроси за това как обичате да работите и каква среда ви подхожда . Знанията, придобити по време на стажа ви, информират вашия отговор.

По време на стажа си може да откриете, че компанията или индустрията не са за вас. Ако случаят е такъв, не гледайте на стажа като на загубено време. Колкото по-рано разберете кои пътища не са за вас, толкова по-добре.

Изградете доверие в практиките на работното място

Ако винаги сте били в училище и сте работили на непълно работно време в търговията на дребно или в хранителните услуги, стажът може да бъде първото ви излагане на офис културата. Различно е. Колкото повече сте изложени на това как функционират офисите, от лекия разговор преди срещата до това да знаете кого да копирате в имейлите (и кога), толкова по-удобно ще се почувствате, след като колелата ви за обучение са изключени на позиция на персонал.

Имайте предвид също, че познаването на индустриалния жаргон е изключително полезно, когато става въпрос за декодиране на обяви за работа , писане на ефективни мотивационни писма и звучене като опитен професионалист по време на интервюта. Затова следете инструментите, използвани в офиса, и модните думи, които се появяват по време на срещи.

Разширете уменията си и регистрирайте това, което правите

По време на стажа си може да напишете първия си бюлетин или компютърна програма, да създадете график или дори да стартирате проект. Но някои стажантски програми запазват досадната работа на стажанти. Бъдете сигурни, без значение каква работа вършите, вие придобивате знания и умения, които са различни от това, което сте научили в класната стая.

Дори прости задачи, като достигане до служителите за информация, която да включите в ежедневния имейл, все още могат да изглеждат мощни във вашата автобиография . За тази цел следете всичко, което научавате и правите по време на стажа си. Може да е полезно да водите дневник. Или просто запазете цифрова бележка или чернова на имейл, включително датата всеки път, когато изпълнявате нова задача. Например „11/9—научих нова формула на Excel;“ „11/22—посетих конференция и представи ключови точки на срещата на целия персонал.“ Тези бележки ще бъдат безценни, когато пишете описание на длъжността за автобиографията си .

И накрая, не забравяйте, че целта на стажа не е само вие да помогнете на компанията, а вие да се учите. Водете си бележки по време на срещи и, ако нещо не е ясно, задавайте въпроси, за да изясните по-късно. Ако колегите споменават интересни, подходящи новини, ресурси или съвети, трябва да проследите и да научите повече. Всички тези изследвания и последващи действия ще ви направят по-добър, по-информиран кандидат по време на интервюта.

Поискайте обратна връзка

Като стажант на практика имате “новобранец” в титлата си. Това може да е разочароващо и понякога може да ви ограничи от по-вълнуващи проекти, но също така означава, че се очаква да не знаете всичко. Възползвайте се максимално от това очакване, като зададете много въпроси.

Освен това потърсете обратна връзка от мениджъри и колеги. Разберете какво можете да правите по-добре. Въпреки че е трудно да чуете критика, това знание ще ви помогне да се подобрите. Освен това е по-добре да разберете сега, отколкото по време на работа на пълен работен ден, където лошото представяне може да означава, че сте изпратени да опаковате. Освен това ще имате какво да кажете, когато интервюиращите попитат: ” Коя е най-голямата ви слабост?

И накрая, ако има момент в кариерата ви, в който грешките да не са опустошителни, това е сега. В идеалния случай, разбира се, няма да правите грешки. Но най-вероятно ще го направите. Ако и когато го направите, просто потвърдете грешката по откровен начин и попитайте вашия мениджър какво можете да направите, за да коригирате ситуацията. След това го запишете под научените уроци.

Дайте всичко от себе си

Най-добрите стажове предлагат предизвикателна, интересна работа. Но, за съжаление, това не винаги е така. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, ако се мъчите да останете ангажирани:

  • Поискайте повече: Станете доброволец за допълнителна работа и проекти, ако сте изпълнили възложените си задачи. Или още по-добре, генерирайте списък с полезни проекти или задачи и попитайте вашия мениджър дали е добре да продължите напред с тях.
  • Бъдете категорични: Срещнете се с вашия мениджър рано, ако е възможно, за да се опитате да получите усещане за очакванията. Не забравяйте, че част от тяхната работа е да гарантират, че имате смислено преживяване. Ако знаете, че се интересувате да се срещнете с определени хора или да постигнете определени цели, достойни за автобиография, споменете това на шефа си. Просто имайте предвид техния график – повечето служители в офиса са претоварени, както е.
  • Не изглеждайте отегчени: в зависимост от вашите отговорности, това може да е предизвикателство. Колкото и досадна да е работата, не позволявайте това да се вижда на лицето ви или в отношението ви. Не проверявайте телефона си по време на срещи или социални медии на бюрото си (освен ако, разбира се, това не е част от служебните ви задължения).

Формирайте връзки и намерете ментор

Ако сте част от група стажанти, може да създадете връзки, които ще продължат цял ​​живот. Не пропускайте възможността да общувате с връстниците си – в подходящи моменти. Разширете социалния си кръг отвъд стажантите. Помолете колегите да пият кафе или да седнете с тях на обяд. Посещавайте социални събития в цялата компания и се смесвайте. (Предупреждение: Ако се сервира алкохол, дори и да сте пълнолетни, хапвайте пестеливо. Да си пиян стажант на работно събитие не е добър външен вид.)

И накрая, бъдете нащрек за кариерни ментори, които могат да ви дадат съвети, да напишат препоръки и да ви помогнат да установите важни връзки. Ако имате колега, който знае пътя, попитайте как е стигнал до мястото, където се намира и какъв съвет ще ви даде. Тези разговори са началото на взаимоотношения от тип наставник, които могат да бъдат мощна сила през цялата ви кариера.

Започване на вашето кариерно пътуване

Стажът е повече от просто още една задача, която трябва да отметнете по пътя си към колеж. Когато се възползвате максимално от възможността си за стаж, вие правите първата стъпка към смислена и възнаграждаваща кариера.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *