Коронавирусът трансформира работната сила: какво трябва да знаете

Posted on

Коронавирусът трансформира работната сила: какво трябва да знаете

Коронавирусът (COVID-19) бързо трансформира работното място и начина, по който се работи. От актуализираните политики за отпуски до искане на всички възможни служители да работят от вкъщи, работодателите прилагат различни стратегии за управление на въздействието на коронавирус върху работната сила.

Важно : Ако сте загубили работата си или статутът ви на заетост се е променил, може да имате право на обезщетения за безработица или отпуск по болест COVID-19.

Промени в работната сила поради коронавирус

Ето ръководство за това как коронавирусът променя днешното работно място и как влияе върху кандидатите за работа, служителите и уволнените работници.

Съкращения на работа, съкращения и безработица

Исковете за безработица са най-високите досега и се очаква да продължат да нарастват, поне в краткосрочен план. Министерството на труда на САЩ съобщава, че за седмицата, приключваща на 18 април 2020 г., авансовата цифра за сезонно коригираните първоначални искове е била 4,4 милиона искове. Общите искания за безработица за последните пет седмици са над 22 милиона.2

Компанията Challenger, Grey & Christmas, Inc. от глобалната агенция по изпъкналост съобщава, че базираните в САЩ работодатели обявиха планове да съкратят 246 688 съкращения до 12 април. Това е 11% повече от 222 288 съкращения, обявени през март. Април се оформя като най-високият месец за обявяване на съкращения на работни места от януари 2002 г., когато са обявени 248 471 съкращения, Над 9 милиона работни места могат да бъдат загубени поради COVID-19.

Тези съкращения са в развлекателната, транспортната и технологичната индустрия. Очакват се повече загуби на работни места поради отменени събития и конференции, съкращения на пътувания и опасения за здравето и икономиката.

LinkedIn съобщава, че „Уволненията, обвързани с икономическия спад, причинен от коронавирусната пандемия, започват да се появяват в работната сила, като отчетите идват от секторите на корабоплаването, търговията и пътуванията.“

Наемането

Някои авиокомпании, включително United, American Airlines и Delta, са въвели наемане на работа, забавено обучение или прекъсване на маршрути поради спад в търсенето. Въпреки това, Wall Street Journal съобщава, че „усилията за поддържане на непрекъснатостта на бизнеса може да са от полза за кандидатите за работа с опит във видеоконференции, свързаност с клиенти и други инструменти за отдалечена работа“.

От положителна страна, Glassdoor съобщава, че публикациите за работни места се увеличават бързо за кандидати с необходимите умения да съдържат и да реагират на огнището. Обемът на отворените работни места корелира в състоянията с най-висока честота на коронавирус.

Някои работни места процъфтяват, а работодателите нахлуха наемането. Онлайн пазаруването и услугите за доставка доставят хиляди нови служители, а основните услуги като здравеопазване и складиране също бързо се наемат.

Коронавирус (COVID-19) Инициативи на работното място

Правителствата на федералните и щатите и работодателите в частния сектор осигуряват ползи за работниците, засегнати от коронавируса, за да осигурят безопасна работна среда и да избегнат икономически затруднения. Компаниите също променят работните процеси, за да запазят служителите си в безопасност.

Работодателски инициативи

Някои компании, включително Uber, Walmart, Instacart, Lyft и Darden Restaurant, разширяват обезщетенията, които предоставят, предлагайки отпуск по болест и платен отпуск на работници, които в противен случай не биха се класирали. Както болни, така и карантинирани работници могат да отговарят на изискванията, в зависимост от компанията.

Други работодатели, включително Amazon, създават фондове за подпомагане за изпълнители и партньори по услуги, които са засегнати от COVID-19.

Държавни инициативи

Държавните департаменти на труда в силно засегнати държави предоставят разширени обезщетения за безработица на уволнените работници и облекчават изискванията за търсене на работа за служители, които са болни или са под карантина. Държавите също прилагат мерки за подпомагане на бизнеса.

Например, щата Вашингтон прие спешни правила, за да облекчи тежестта от временни съкращения и карантина за работниците и бизнеса, включително промени в правилата за безработица и подаване на данъци.

Инициативи на федералното правителство

Федералното правителство прие законодателство, което ще разшири ползите за отпуски, ще гарантира продоволствената сигурност, ще покрие разходите за тестване на коронавирус и ще помогне на малкия бизнес.

Прието е законодателство, което предвижда две седмици платен отпуск по болест и до три месеца отпуск за семейство и медицински отпуск, безплатно тестване на вируси и допълнителни средства за хранителна помощ и Medicaid.

Министерството на труда издаде нови насоки, очертаващи гъвкавостта, която държавите имат при администрирането на програмите за осигуряване за безработица (UI) за подпомагане на работниците, засегнати от огнището на COVID-19.

Когато търсите работа

Това е моментът да се съсредоточите върху търсенето на работа онлайн, ако вече не го правите. Въпреки че някои индустрии са повлияни, други продължават да наемат.

Съвет : Има стратегии, които можете да използвате, за да поддържате търсенето на работа напред по време на пандемия.

Много компании са насочени да управляват процеса на кандидатстване дистанционно, така че не спирайте търсенето на работа. Компаниите все още се наемат и може да има по-малка конкуренция, когато всички са в режим на паника:

 • Продължавайте работата в мрежа, особено в LinkedIn, където набиращите персонал активно търсят кандидати.
 • Не спирайте търсенето на работа – продължавайте да търсите нова работа.

Съсредоточете се върху индустриите, които не са толкова засегнати от COVID-19. Например индустрията за пътуване, туризъм, транспорт и отдих ще замрази или забави наемането.

Някои компании спират всички интервюта между хората, поне временно. Отделете малко време, за да измислите уменията си за  видео интервю  и  техниката за интервю по телефона , така че сте готови да направите най-доброто впечатление.

Съвет : Ако посещавате лично интервю или среща, ръкостискане е в списъка „моля, не правете“.

Внимавайте какво докосвате. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват да не се ръкуват или да се докосват повърхности с високо въздействие на обществени места – бутони на асансьора, дръжки на врати, перила и др. Използвайте тъкан или ръкав, за да покриете ръката или пръста си, ако трябва да докоснете нещо. Мийте ръцете си често и носете със себе си дезинфектант.

Опции за отдалечена работа

Много компании препоръчват на служителите да работят у дома, когато е възможно. Според Challenger, Grey & Christmas, най-малко 28 компании са предприели някакви действия поради избухването на COVID-19. Шестнадесет компании са предложили на работниците си възможности за отдалечена работа, а други тестват възможността.

Някои компании дори улесняват служителите си да работят отдалечено. Shopify предлага на работниците стипендия от 1000 долара, за да осигури плавен преход към работа от дома.

Ако вашата компания няма политика за работа от вкъщи, може би ще можете да попитате дали можете да работите от вкъщи поне част от времето. Много работодатели са склонни да бъдат гъвкави, когато има криза.

Когато не можеш да работиш у дома

Работата у дома не е възможност за много служители, но има предпазни мерки, които можете да предприемете, за да осигурите вашата безопасност. Проверете вашия уебсайт на Министерството на здравеопазването за най-новите предупреждения, преди да се насочите към работа.

Например, Министерството на здравеопазването във Флорида има гореща линия, за да се обади за въпроси, информация за броя и местоположението на случаите и указания за бизнеса.

Следвайте указанията на CDC за предотвратяване на разпространението на COVID-19:

 • Мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди, особено след като сте били на обществено място или след като сте издухали носа, кашляте или кихате.
 • Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол.
 • Покрийте устата и носа си с тъкан, когато кашляте или кихате или използвате вътрешната част на лакътя.
 • Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани повърхности. Това включва маси, копчета за врата, светлинни ключове, плотове, дръжки, бюра, телефони, клавиатури, тоалетни, кранчета и мивки.

Какво да правим, когато си болен

Ако сте болни, най-важното, което можете да направите, е да останете вкъщи и да ограничите дейности извън дома си, освен да получите медицинска помощ.

Препоръките CDC за работодателите за това как да се справят с болни работници трябва да улеснят  призоваването на болни,  ако се наложи. Молят работодателите да:

 • Активно насърчавайте болни служители да останат вкъщи.
 • Уверете се, че политиките за отпуск по болест са гъвкави и съответстват на насоките за обществено здраве и служителите са запознати с тези политики.
 • Не изисквайте бележка на доставчик на здравно обслужване за служители, които са болни от остри респираторни заболявания, за да валидират заболяването си или да се върнат на работа.
 • Поддържайте гъвкави политики, които позволяват на служителите да остават вкъщи, за да се грижат за болен член на семейството.

Болно време и болно заплащане

Допустимостта за отпуск по болест от работа, платен или неплатен, зависи от държавата, в която пребивавате и от вашия работодател.

Важно : обезщетенията за болнични отпуски, предоставяни от Федерална, щатна и компания, могат да бъдат надградени, ако се приемат нови разпоредби поради коронавируса. Консултирайте се с вашия работодател за указания.

Федерален болен отпуск

Законът за семейните и медицинските отпуски (FMLA) позволява на служителите, които отговарят на изискванията на покрити работодатели, да вземат неплатен, защитени от работа отпуск по определени семейни и медицински причини.

Федералното правителство одобри извънредно законодателство, първият Закон за реагиране на коронавирус в семейството, който предвижда разширен платен отпуск по болест и платен семеен медицински отпуск за покрити служители и самонаети работници поради коронавируса.

Държавен болен отпуск

Някои щати имат закони, които осигуряват обезщетения за отпуск по болест. Обезщетенията и допустимостта варират в зависимост от местоположението, така че проверете в Министерството на труда във вашето местоположение за насоки за това какво е на разположение.

Политика на компанията

Проверете политиката на вашата компания в отпуск по болест. Поради сериозността на коронавируса, компаниите са по-гъвкави, за да запазят работната си сила в безопасност. Ако сте работник по договор, консултирайте се с фирмите, в които работите, за да проверите дали са въвели фонд за помощи за работници. Може да имате право на обезщетения.

Компенсация за безработица

Когато останете без работа по своя вина, може да имате право на безработица. Федералната държавна програма за осигуряване на безработица предоставя обезщетения за безработица на работещите, които са безработни по своя вина и които отговарят на други изисквания за допустимост на държавното законодателство.

Важно : Критериите за допустимост за безработица се променят, докато пандемията продължава, затова често проверявайте за актуализации.

Министерството на труда на САЩ предостави на държавите гъвкавост да изменят своите закони, за да предоставят обезщетения за безработица при множество сценарии, свързани с COVID-19. Например федералният закон позволява на държавите да изплащат обезщетения, когато:

 • Работодателят временно преустановява дейността си поради COVID-19, предотвратявайки работниците и служителите да дойдат на работа.
 • Дадено лице е под карантина с очакването да се върне на работа след приключване на карантината.
 • Дадено лице напуска работа поради риск от експозиция или инфекция или да се грижи за член на семейството.

Освен това някои държави разшириха програмите за обезщетяване на безработицата заради коронавирус. Работодателите и работниците трябва да проверят подходящия уебсайт на правителството, за да проверят дали са налични насоки за осигуряване на безработица за държавата.

Например, Калифорния предоставя обезщетения, ако отговаряте на изискванията за допустимост и сте безработни по причини като следните:

 • Часовете ви са намалени поради карантината.
 • Бяхте разделени от работодателя си по време на карантината.
 • Вие сте обект на карантина, изисквана от медицински специалист или държавен или местен здравен служител.

Освен това няма да се изисква да търсите работа всяка седмица. Калифорния също се отказа от едноседмичния период на чакане за тези, които са безработни или инвалиди заради COVID-19.

Въпреки че това е федерална държава, ползите се управляват от  държавните агенции за безработица . Проверете уебсайта за вашето състояние за подробности относно основните ползи и коронавирусните разширени ползи, ако има такива. Трябва да можете да кандидатствате онлайн за обезщетение за безработица .

Информацията, съдържаща се в тази статия, не е правен съвет и не е заместител на такъв съвет. Държавните и федералните закони се променят често и информацията в тази статия може да не отразява законите на вашата държава или най-новите промени в закона. 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *