Поведенческите Въз основа на работа на въпроси за интервю

Posted on

Поведенческите Въз основа на работа на въпроси за интервю

В поведенчески интервю за работа, компанията иска въпроси за миналите си работа и опит, за да разберете дали имате умения, необходими за работата. Поведенческите базирани интервю въпроси се фокусират върху това как се справихте различни работни ситуации в миналото. Вашият отговор ще разкрие ви умения, способности и индивидуалност.

Логиката зад това интервю тактика е, че вашето поведение в миналото отразява и прогнозира как ще се държат в бъдеще. Но не забравяйте, интервюиращия не е непременно иска “да или не” въпроси, и така тя може да помогне да се преразгледа как да отговори на въпроси за интервю, без право (или не) отговор.

Отговор на тези въпроси вид с конкретни примери за това как преди това сте обработват подобни ситуации на работното място.

Съвет : Отговори на въпроси за интервю на поведение трябва да бъде под формата на кратък анекдот, който илюстрира силните си страни и умения като работник. Осигуряване на фона на ситуацията, конкретните действия, които взеха, и резултатите.

Прегледайте тези примери на въпросите, които могат да се задават по време на интервю за работа на поведението и мислят за това как можете да им отговорите. По този начин ще бъдат подготвени предварително, а не да се налага да мисля за отговор на място по време на интервюто.

Техника за отговор на поведението на въпроси за интервю

Техниката STAR е полезна стратегия за отговаряне на въпроси за интервю, които изискват един анекдот. Това е отличен начин да организирате вашите мисли. Има четири стъпки, за да отговори на използването на тази техника:

  • (S) Състояние . Опишете ситуацията, в която Събитието се състоя.
  • (Т) Задача . Опишете задачата, която бяха помолени да попълнят. Ако е имало конкретен проблем или въпрос, който се опитвате да се реши, че описват тук.
  • (А) действие . Обяснете какви действия сте взели да се изпълни задачата или решаване на проблема.
  • (R) Резултати . Обяснете в резултат на действията си. Например, ако вашите действия са довели до завършване на задача, решаване на конфликти, подобряване на продажбите запис на вашата фирма и т.н., обясни това. Опитайте се да се съсредоточи върху това как действията ви доведе до успех за компанията.

Прочетете поведенческите интервю въпросите по-долу. Практиката да отговори на някои от тях, като използват техниката на звезда, за да се осигури пълни отговори. Тя може също да помогне да се направи преглед на тези общи поведенчески въпроси за интервю с отговори.

Въпроси за решаване на проблеми

Какво искат да знаят:  Тези въпроси са предназначени да открият аналитични мисловни процеси, които използвате за решаване на решаване. Постарайте се да обясните по-подробно, предприетите от Вас стъпки за разрешаване на предизвикателна работа проблем в миналото.

  • Дайте пример за случай, когато се използва логиката за решаване на проблем.
  • Как ще се справи с предизвикателството?
  • Имали ли сте някога да направите рисковано решение? Защо? Как успя да се справиш?
  • Дайте пример за цел сте стигнали и да ми каже как да го постигне.
  • Като се има предвид един пример за цел, която не отговаря и как сте се справили с нея.
  • Когато работи по множество проекти, как се даде приоритет?
  • Дайте пример за начина, по който се определят цели и постигането им.

Въпроси за работа в екип

Какво искат да знаят:  Когато наемане мениджър пита въпроси за работа в екип, това обикновено се дължи на добри умения за работа в екип и сътрудничество са от съществено значение, за да свърши работата, за която кандидатствате за ефективно и ефикасно. Бъдете готови да се покаже как успешно сте били едновременно ръководител на екипа и член на екипа или последовател.

  • Били ли сте някога се справиха с политиката на компанията не сте били в съгласие с? Как?
  • Били ли сте отишли ​​по-горе и след призива на митото? Ако е така, как?
  • Имали ли сте да убеди екип, който да работи по проект, те не са били развълнувани от това? Как го направи?
  • Дайте пример за това как сте работили на екип.
  • Били ли сте борави с една трудна ситуация колега? Как?
  • Какво ще направите, ако не сте съгласни с колега?
  • Споделете пример за това как сте успели да мотивират служителите или колеги.
  • Какво ще направите, ако не сте съгласни с шефа си?

Въпроси за стреса

Какво искат да знаят:  Подобно на въпроси за работа в екип, въпроси за това как се справят стрес са добра представа за работата климат ще бъде ходене в случаите, когато ви се приземи на работа. Бъдете честни при описването как сте се справиха със налягане преди по време на кариерата си.

  • Опишете стресова ситуация на работното място и как сте се справили.
  • Разкажете ми за начина, по който работи ефективно под налягане.
  • Опишете решение сте направили, че е непопулярна и как се справихте нейното прилагане.
  • Как се справят с изпълнението на кратки срокове?
  • Какво правите, когато графикът ви е прекъсната? Дайте пример за това как се справя.
  • Били ли сте борави с една трудна ситуация надзорник? Как?
  • Били ли сте борави с една трудна ситуация друг отдел? Как?
  • Били ли сте борави трудна ситуация с клиент или доставчик? Как?

Въпроси към самопознанието

Какво искат да знаят:  Тези въпроси са понякога “трик” на въпроса – как ги отговорът е толкова важно, колкото това, което всъщност се каже. Мениджърът наемане се интересува от това как можете да видите вашите собствени силни и слаби страни и начина, по който са отстранили грешки вас или други хора, направени в миналото. Най-добрата стратегия е да притежават до бившите грешки, но след това, за да се покаже как сте направили корекция път и в крайна сметка се научили нещо от опита.

  • Били ли сте в ситуация, в която не сте имали достатъчно работа за вършене?
  • Били ли сте някога е направил грешка? Как успя да се справиш?
  • Имали ли сте някога да отложи вземането на решение? Защо?
  • Знаете някога не да постигнете целите си? Защо?
  • Слушаш ли? Дайте пример за това, кога сте го направили, или когато не слушат.

Съвети за отговор на поведението на въпроси за интервю

Не бързайте. Това е добре да отделите малко време, преди да отговори на въпроса. Поемаш, или глътка вода, или просто да направите пауза. Това ще ви даде време, за да успокои всички нерви и мисля за един виц, който по подходящ начин отговаря на въпроса.

Подгответе се предварително. Преглед на общи поведенчески въпроси за интервю преди време и практика вашите отговори.

Забележка : Това ще ви помогне да се гарантира, че имате редица обмислени анекдоти готови да отговорим на всички поведенчески въпроси за интервю.

Следвайте STAR техника. Не забравяйте да се отговори на всички въпроси, използвайки техниката на STAR описано по-горе. С попълването на всеки един от четирите стъпки, ще се осигури пълно отговор без разхвърляни или слизането тема.

Бъди позитивен. Често, поведенчески интервю въпроси изискват от вас да се съсредоточи върху даден проблем или неизправност при работа. Опишете проблема, или да издаде ли изправен, но не се фокусират прекалено много върху отрицателните. Бързо преминаване към опишете как е решила проблема и положителните резултати.

Ключови храна за вкъщи

Разкажа една история:  Подгответе подробни анекдоти преди време, че можете да рисувате върху, за да обясни как сте борави работни предизвикателства в миналото.

Опознай себе си:  Помислете за личните си силни и слаби страни. След това създайте отговори, които показват и двете, как сте използвали силните си страни за решаване на проблемите и, когато е необходимо, отстранил случаите, когато сте направили грешки.

Фокусиране върху резултатите:  Подчертайте, положителният ефект от действията, които сте предприели в миналото. Ако бяха смесени резултатите от вашите интервенции, се фокусира върху това, което сте научили, за да се предотврати повторна поява на проблеми в бъдеще.

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *