Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε αίτηση για πρακτική άσκηση

Posted on

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε αίτηση για πρακτική άσκηση

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε αίτηση για πρακτική άσκηση; Εξαρτάται. Εάν ενδιαφέρεστε για πρακτική άσκηση με πιστώσεις, θα πρέπει να ελέγξετε την προθεσμία υποβολής αίτησης με το σχολείο σας.

Οι ανταγωνιστικές πρακτικές πρακτικής άσκησης με επίσημη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα έχουν προθεσμίες νωρίτερα μέσα στο έτος από μια πρακτική άσκηση σε έναν μικρό οργανισμό ή σε έναν οργανισμό που κανονίζετε εσείς.

Μπορούν οι πρωτοετείς φοιτητές να υποβάλουν αίτηση για πρακτική άσκηση;

Οι περισσότεροι φοιτητές θα ολοκληρώσουν μια πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια του κατώτερου ή ανώτερου έτους τους για να αυξήσουν τις πιθανότητες η πρακτική άσκηση να οδηγήσει σε μια προσφορά εργασίας. Ωστόσο, είναι όλο και πιο συνηθισμένο για τους φοιτητές να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στο κολέγιο προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία. Εάν ενδιαφέρεστε για πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια του πρώτου σας έτους, προχωρήστε και υποβάλετε την αίτησή σας.

Πολλές πρακτικές, ειδικά ανταγωνιστικά, αμειβόμενα προγράμματα με μεγάλες εταιρείες, απαιτούν από εσάς να έχετε προηγούμενη πρακτική ή εξωσχολική εμπειρία, επομένως είναι σημαντικό να ξεκινήσετε νωρίς, αν μπορείτε.

Πότε να υποβάλετε αίτηση για πρακτική άσκηση για πίστωση

Οι φοιτητές που εξετάζουν το ενδεχόμενο πρακτικής άσκησης θα πρέπει να ελέγξουν την προθεσμία του κολεγίου τους για να υποβάλουν αίτηση εάν ενδιαφέρονται να λάβουν πίστωση για πρακτική άσκηση.

Σημείωση: Τα περισσότερα κολέγια δεν θα απονείμουν πίστωση μετά το γεγονός εάν δεν έχετε εγγραφεί εκ των προτέρων για την εμπειρία πρακτικής άσκησης.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα κολέγια δεν θα εξασφαλίσουν μια συγκεκριμένη πρακτική άσκηση για φοιτητές, θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με τους εργοδότες πολύ πριν από το εξάμηνο, όταν σκοπεύετε να κάνετε μια πρακτική άσκηση για να αποκτήσετε μια θέση.

Πότε να υποβάλετε αίτηση για φθινοπωρινή και ανοιξιάτικη πρακτική άσκηση

Για φθινοπωρινές πρακτικές, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τους εργοδότες προτού φύγετε από την περιοχή του κολεγίου σας την άνοιξη, εάν δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε μέχρι το φθινοπωρινό εξάμηνο. Ο Οκτώβριος είναι μια καλή περίοδος για να αρχίσετε να προσεγγίζετε τους εργοδότες για μια εαρινή πρακτική άσκηση.

Εάν ένας εργοδότης υποδείξει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να εξετάσει τους αιτούντες, τότε ρωτήστε πότε θα ήταν η νωρίτερη ημερομηνία που θα μπορούσατε να θεωρήσετε δεδομένου του υψηλού επιπέδου ενδιαφέροντός σας για την ευκαιρία. Οι τοπικές θέσεις για μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση συμπληρώνονται συχνά με σειρά προτεραιότητας, επομένως θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εάν υποβάλετε αίτηση έγκαιρα.

Πότε να υποβάλετε αίτηση για πληρωμένη καλοκαιρινή πρακτική άσκηση

Οι ανταγωνιστικές αμειβόμενες καλοκαιρινές πρακτικές θα έχουν προθεσμίες ήδη από τα τέλη του φθινοπώρου. Η πιο συνηθισμένη χρονική περίοδος για τους εργοδότες που εξετάζουν τους αιτούντες για αμειβόμενη πρακτική άσκηση θα είναι κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Πολλά κολέγια έχουν διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση φοιτητών που θα εργαστούν σε μια απλήρωτη καλοκαιρινή πρακτική άσκηση. Ελέγξτε με το γραφείο σταδιοδρομίας του κολεγίου σας για αυτές τις προθεσμίες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Καθυστερημένη αίτηση για πρακτική άσκηση

Κατά γενικό κανόνα, είναι καλή ιδέα να κάνετε αίτηση για πρακτική άσκηση νωρίτερα, έως και έξι μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης τους.

Συμβουλή : Μην ανησυχείτε αν καθυστερήσετε τη διαδικασία, καθώς πολλές πρακτικές, ειδικά αυτές που δεν πληρώνονται, μπορούν να κανονιστούν έως και ένα μήνα πριν από το καλοκαίρι ή το εξάμηνο που στοχεύετε.

Συχνά, αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές απευθύνονται σε εργοδότες που μπορεί να μην έχουν καν δημοσιεύσει μια ευκαιρία (καθώς πολλές από τις διαφημιζόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης θα καλυφθούν σε αυτό το σημείο) και να τους πείσουν ότι θα άξιζες να ασχοληθείς ως ασκούμενος.

Η δικτύωση  με αποφοίτους, δασκάλους, προπονητές, οικογενειακές επαφές, γείτονες και τοπικούς επαγγελματίες είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε πρακτική άσκηση. Εάν πρέπει να κερδίσετε κάποιο εισόδημα, ίσως μπορείτε να κανονίσετε ένα πρόγραμμα μερικής απασχόλησης για την πρακτική σας άσκηση και να το συνδυάσετε με μια αμειβόμενη εργασία μερικής απασχόλησης.

Μόλις ολοκληρώσετε μια πρακτική άσκηση, φροντίστε να κάνετε ένα σχέδιο για το πώς θα  αξιοποιήσετε στο έπακρο . Εκτός από τη  δημιουργία του βιογραφικού σας , οι πρακτικές σας θα παρέχουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία.

Συμβουλές για μια επιτυχημένη εφαρμογή 

Ακολουθήστε αυτές τις στρατηγικές για μια επιτυχημένη διαδικασία αίτησης:

  • Να είστε οργανωμένοι.  Παρακολουθήστε τις προθεσμίες τόσο από το κολέγιό σας όσο και από τις εταιρείες όπου θα θέλατε να κάνετε πρακτική άσκηση. Μπορεί επίσης να θέλετε να ορίσετε υπενθυμίσεις ημερολογίου για παρακολούθηση εφαρμογών.
  • Εφαρμόστε σε πολλούς ρόλους. Δεν μπορείτε να υπολογίζετε ότι θα αποκτήσετε την πρακτική άσκηση των ονείρων σας, οπότε φροντίστε να κάνετε αίτηση για αρκετές.
  • Δώστε προσοχή στις πρακτικές λεπτομέρειες.  Για παράδειγμα, εάν κάνετε πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διαφορετική τοποθεσία από το σπίτι ή/και το κολέγιο σας, θα πρέπει να καθορίσετε πού θα μένετε — και πώς θα πληρώσετε για τη στέγαση σας. Σκεφτείτε και τα οικονομικά, ιδιαίτερα εάν κάνετε αίτηση για μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση.
  • Ετοιμάστε ένα επαγγελματικό βιογραφικό και συνοδευτική επιστολή.  Και τα δύο έγγραφα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον συγκεκριμένο ρόλο. Ακολουθεί ένα  παράδειγμα βιογραφικού κολεγίου , μαζί με συμβουλές γραφής, και εδώ είναι μια  συνοδευτική επιστολή πρακτικής άσκησης .
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες εφαρμογής. Ίσως χρειαστεί να  μοιραστείτε αναφορές , να υποβάλετε παραδείγματα της δουλειάς σας ή να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες. Η έλλειψη προσοχής στις οδηγίες μπορεί να κάνει τους διευθυντές προσλήψεων να αγνοήσουν την αίτησή σας.

Προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη

Μόλις λάβετε μια συνέντευξη, φροντίστε να εξασκηθείτε στην απάντηση σε  συνήθεις ερωτήσεις συνέντευξης . Εμφανιστείτε στη συνέντευξη νωρίς και  ντυθείτε επαγγελματικά . Στη συνέχεια, μην ξεχάσετε να στείλετε ένα  ευχαριστήριο σημείωμα .

Η συνέντευξή σας θα είναι είτε αυτοπροσώπως είτε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω βίντεο. Εάν η εικονική συνέντευξη είναι καινούργια για εσάς, μάθετε πώς να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη βίντεο .

Επίσης, να γνωρίζετε ότι η πρακτική σας μπορεί να είναι επίσης απομακρυσμένη. Μάθετε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια πρακτική εξ αποστάσεως και να έχετε μια επιτυχημένη εμπειρία.

 

Gravatar Image

Experienced Recruiter with a demonstrated history of working in the media production industry. Strong human resources professional with a Bachelor's degree focused in Psychology from Universitas Kristen Satya Wacana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *